Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta5806.03.20131

1149-2013 (041, 650)

Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelma vuoteen 2023

Tiivistelmä:

Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelma ulottuu vuoteen 2023. Tuotanto-suunnitelmaan sisältyvät tiloja koskevat suunnitelmat. Ympärivuorokautinen hoito toimii 15 eri osoitteessa. Osa yksiköistä on tilojen puolesta nykyiseen toimintaan soveltumattomia tai tilat eivät vastaa turvallisuusnäkökulmasta niille asetettuja vaatimuksia. Tuotantosuunnitelma sisältyy hyvinvointitoimialan rakennusinvestointiehdotuksiin vuoden 2014 talousarvioon ja vuosien 2015-2017 taloussuunnitelmaan sekä pitkän tähtäimen suunnitelmaan vuosille 2018-2023. Asia on valmisteltu yhteistyössä konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen ja Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelujen kanssa.

Sosterla § 58

Hyvinvointitoimiala, ympärivuorokautisen hoidon vs. johtaja Kirsi Kiviniemi, vanhuspalvelujen tulosaluejohtaja Sari Ahonen, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen 28.2.2013:

Heinäkuussa 2013 voimaana astuva ns. vanhuspalvelulaki (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 2012/980) edellyttää ympärivuorokautisen hoidon sisäisen palvelurakenteen kehittämistä yksiportaiseksi ja siten, että vanhukset eivät asu laitoksissa ja laitosmaisissa hoitoympäristöissä (pitkäaikaissairaanhoito, vanhainkotihoito) vaan kodinomaisissa ryhmäkodeissa tai tehostetun palveluasumisen erillisasunnoissa. Yksiportaisuus tarkoittaa sitä, että vanhus ei joudu muuttamaan yksiköstä toiseen toimintakyvyn heiketessä ja palvelutarpeen lisääntyessä. Asumispalveluyksiköissä on huomioitava rakennuksiin liittyvät turvallisuusmääräykset ja toisaalta tilojen on oltava sellaiset, että niissä on mahdollista toteuttaa toimintaprosesseja potilasturvallisuuslainsäädännön ja ns. vanhuspalvelulain edellyttämällä tavalla.

Ympärivuorokautinen hoito käsittää pitkäaikaissairaanhoidon, vanhainkotihoidon ja tehostetun palveluasumisen. Asumispalveluista noin ¾ on ostopalvelua. Laitoshoito on kokonaan omaa palvelutuotantoa. Kotihoidon rooli vanhuspalveluiden kokonaisuudessa vahvistuu, mutta tämä ei poista ympärivuorokautisen hoidon tarvetta iäkkäiden lukumäärän ja erityisesti muistisairauksien lisääntyessä.

Turku-sopimuksessa todetaan, että Turun kaupunki vastaa palveluiden järjestämisestä ja suurelta osin palveluiden tuotannosta. Lähtökohtana on, että tuotantomuodoksi valitaan kaupungin kannalta paras vaihtoehto. Tuotanto voidaan järjestää omana tuotantona, kumppanuutena, ostopalveluna tai palvelusetelillä yritykseltä tai järjestöiltä. Tavoitteena on, että palvelut tuotetaan laadukkaasti ja kustannustehokkaasti.

Ympärivuorokautinen hoito toimii 15 eri osoitteessa. Osa yksiköistä on tilojen puolesta nykyiseen toimintaa soveltumattomia tai tilat eivät vastaa turvallisuusnäkökulmasta niille asetettuja vaatimuksia tai vanhuspalvelulakiin sisältyvien toiminnallisten tavoitteiden edellytyksiä. Toimitilojen kokonaisuutta tarkasteltaessa osa yksiköistä on myös kustannustehokkuuden näkökulmasta liian pieniä kokonaisuuksia.

Liite 1Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelma v. 2013

Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelman lähtökohtana ovat ns. vanhuspalvelulain linjaukset yksiportaisuudesta ja kodinomaisesta palveluasumisesta joko ryhmäkodissa tai tehostetun palveluasumisen erillisasunnossa (henkilökunta paikalla 24/7). Toinen merkittävä lähtökohta ovat rakennusten ja toiminnan turvallisuuteen liittyvät seikat ja kolmantena toiminnan kustannustehokkuus. Kurjenmäkikodeista, Mäntykodista, Sävelkodista ja Katariinanpuiston palvelutalosta on laadittu tilatarveselvitykset ml. huonetilaohjelmat.

Liite 2Tilatarveselvitys Kurjenmäkikodit

Liite 3Tilatarveselvitys Mäntykoti

Liite 4Tilatarveselvitys Sävelkoti

Liite 5Tilatarveselvitys Katariinanpuiston palvelutalo

Hyvinvointitoimialan näkemyksen mukaan edellä mainittujen hankkeiden yhdistäminen yhteen tai kahteen toimintayksikköön tuottaisi merkittävää synergiaetua sekä toiminnan järjestämisen että taloudellisesta näkökulmasta.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 28.2.2013

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyy esittelyosassa olevan selvityksen ja sen liitteet 1-5 ja esittää ne edelleen kaupunginhallitukselle otettavaksi huomioon lyhyen- ja pitkäntähtäimen toimitilaratkaisuissa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asia käsiteltiin §:n 30 jälkeen.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Sosterla § 58
Liite 1:Ympärivuorokautisen hoidon tuotantosuunnitelma v. 2013
Liite 2:Tilatarveselvitys Kurjenmäkikodit
Liite 3:Tilatarveselvitys Mäntykoti
Liite 4:Tilatarveselvitys Sävelkoti
Liite 5:Tilatarveselvitys Katariinanpuiston palvelutalo