Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja8910.05.2019 

14510-2018 (00 01 01)

Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa -ohje

Kaupunginlakimies Petra Einiö 9.5.2019:

Ohjeen tarkoitus ja tausta:

Turun kaupungin takaisinperintäprosessia on kehitetty vuosien 2016-2019 aikana. Vastuita ja toimintatapoja on selkeytetty ja yhtenäistetty. Tarkoituksena on ollut parantaa tiedonkulunkulkua sekä saada yhdenmukainen palkan takaisinperintäprosessi koko kaupungille. Tarkoituksena on myös ollut nopeuttaa takaisinperintäprosessia valmiiden lomakkeiden, ohjeiden sekä selkeän vastuunjaon avulla.

Prosessin kehittämisen yhteydessä on havaittu tarve ennaltaehkäistä palkan takaisinperinnän tilanteita ohjeistamalla esimiehiä entistä paremmin ja kattavammin. Konsernihallinnon lakiasioissa on valmisteltu yhteistyössä henkilöstöasioiden palvelukeskuksen ja strategisen HR:n kanssa ohje ”Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa” (liite 1) . Ohjeen tarkoituksena on palkan takaisinperintätilanteiden ennaltaehkäisy sekä esimiesten ohjeistaminen palkan takaisinperintätilanteissa. Ohje ja siihen liittyvät lomakkeet (liitteet 2 - 4) on tarkoitus ottaa käyttöön kaikilla toimialoilla.

Päätöksentekotasot:

Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa -ohjetta on käsitelty ja työstetty toimialojen, pääluottamusmiesten ja Sarastia Oy:n kanssa. Ohjetta on käsitelty lakimatriisin, hallinnon matriisin ja henkilöstömatriisin kokouksessa. Ohje on ollut käsiteltävänä yhteistyötoimikunnassa 22.1.2019 § 6, jolloin asia palautettiin uudelleen valmisteluun. Yhteistyötoimikunta käsitteli uudelleen valmisteltua ohjetta 16.4.2019 § 30, jolloin yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen.

Turun kaupungin hallintosäännön 6 luvun 40 § 3 kohdan mukaan kaupunginjohtajan tehtävänä on antaa koko kaupunkia koskevia ohjeita ja määräyksiä niissä asioissa, joita ei ole annettu muun viranomaisen tehtäväksi. Siten Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa –ohjeesta ja lomakkeista päättäminen kuuluu kaupunginjohtajan toimivaltaan.

Ohjeessa ja lomakkeissa on kuvattu yksityiskohtaisesti mm. yhteyshenkilöitä ja linkkejä, jotka saattavat muuttua. Myös kaupungin oma organisaatio on muuttuva. Lisäksi palkan perintää koskeva lainsäädäntö sekä vaihtuvat työehtosopimukset ja niitä koskevat uudet tulkinnat voivat johtaa tilanteeseen, että ohjetta on tarpeen päivittää. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista antaa henkilöstöjohtajalle toimivalta päivittää ohjetta em. muutosten johdosta.

EhdotusEhdotan, että

- kaupunginjohtaja hyväksyy liitteenä 1 olevan ohjeen ”Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa” osaksi Turun kaupungin säännöstöä ja kaikkia toimialoja sitovaksi 1.6.2019 alkaen,

- kaupunginjohtaja hyväksyy liitteenä 2-4 olevat palkan takaisinperinnän lomakkeet kaikkia toimialoja sitovaksi 1.6.2019 alkaen ja

- kaupunginjohtaja valtuuttaa henkilöstöjohtajan päivittämään palkan takaisinperinnän ohjetta ja lomakkeita tarvittaessa mm. lainsäädännössä, työehtosopimuksissa, toimintaympäristössä ja organisaatiossa tapahtuneiden muutosten johdosta.

Liite 1Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa –ohje

Liite 2Palkan takaisinperintä kuulemislomake

Liite 3Palkan takaisinperintä päätöksen liite

Liite 4Palkan takaisinperintä suojaosuuslaskelman laatiminen

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin, että

- liitteenä 1 oleva ohje ”Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa” hyväksytään osaksi Turun kaupungin säännöstöä ja kaikkia toimialoja sitovaksi 1.6.2019 alkaen,

- liitteenä 2-4 olevat palkan takaisinperinnän lomakkeet hyväksytään kaikkia toimialoja sitovaksi 1.6.2019 alkaen ja

- henkilöstöjohtaja valtuutetaan päivittämään palkan takaisinperinnän ohjetta ja lomakkeita tarvittaessa mm. lainsäädännössä, työehtosopimuksissa, toimintaympäristössä ja organisaatiossa tapahtuneiden muutosten johdosta.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedSarastia Oy
noudHenkilöstöasioiden palvelukeskus
noudHyvinvointitoimiala
noudIT-palvelut
tiedKaupunginhallitus
noudKaupunkiympäristötoimiala
noudKonsernihallinto
noudMatkailun palvelukeskus
noudRevisiotoimisto
noudSivistystoimiala
noudTilapalvelukeskus
noudTurun Työterveystalo
noudTyöllisyyspalvelukeskus
noudVapaa-aikatoimiala
noudVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedEiniö Petra
tiedHeikkinen Tuomas
tiedNiittymäki Irmeli
tiedPalmroth Riitta
tiedSuomela Sari
tiedValtonen Sinikka


Liitteet:

Konha § 89
Liite 1:Palkan takaisinperintä Turun kaupungissa -ohje
Liite 2:Palkan takaisinperintä kuulemislomake
Liite 3:Palkan takaisinperintä päätöksen liite
Liite 4:Palkan takaisinperintä suojaosuuslaskelman laatiminen