Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunta, suomenkielinen jaosto | 3 | 02.02.2011 | 3 |
1053-2011 (5120)
Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaisen osion muuttuneet ja täydennetyt luvut 1-5 ja luku 8
Tiivistelmä: -
Vapelksj § 3
Kelpo-koordinaattori Tuija Vänni:
Perusopetuslain uudet pykälät 31a, 40 ja 41 tulivat voimaan 1.8.2010. Kyseiset pykälät koskevat oppilashuoltoa, henkilötietojen salassapitoa ja käsittelyä sekä tietojensaantioikeutta.
1.1.2011 tuli voimaan Perusopetuslain muutos pykälien 16, 16a, 17, 17a, 30, 32, 39, 42 ja 48b osalta. Uudistetut pykälät käsittelevät oppilaalle annettavaa tukea. Lain § 30 velvoittaa järjestämään opetukseen osallistuvalle työpäivinä ”opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä.”
Uuteen lakiin pohjautuvat opetussuunnitelman perusteet julkaistiin 29.10.2010. Samana päivänä päivätyssä kirjeessä Opetushallitus määrää, että perusopetuksen järjestäjien on otettava uudet opetussuunnitelman perusteet käyttöön 1.1.2011 alkaen. Valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset kuntakohtaiset ja koulukohtaiset opetussuunnitelmat on otettava käyttöön viimeistään 1.8.2011.
Turun kasvatus- ja opetustoimi on saanut Opetushallitukselta rahoitusta tehostetun ja erityisen tuen kehittämiseen. Tämän Kelpo-kehittämistoiminnan piirissä toimii kehittämistyöryhmä, jonka vastuualueena on kunnan opetussuunnitelmatyö. Työryhmän jäsenet ovat perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne, rehtori Anne Alho, koulupsykologi Seija Anttila, konsultoiva erityisopettaja Sanna Hirvensalo, apulaisrehtori Maarit Jalo, palvelualueen päällikkö Virpi Kariluoma, luokanopettaja Eija Ketola, erityispalvelupäällikkö Tea Kiviluoma, rehtori Liliane Kjellman, konsultoiva erityisopettaja Markku Koski, päivähoidon tarkastaja Anne Luoma, oppilaanohjauksen kehittämistoiminnan koordinaattori Petri Niemi, konsultoiva erityisopettaja Pirjo Saarinen, lehtori Sinikka Vahalahti ja Kelpo-koordinaattori Tuija Vänni.
Turun kuntakohtaista opetussuunnitelmaosuutta on valmisteltu jo ennen perusteiden ilmestymistä Kelpo-kehittämistoiminnan puitteissa. Valtakunnallisten perusteiden julkaisemisen jälkeen edellä mainittu työryhmä aloitti kunnan opetussuunnitelman kirjoittamisen. Outi Rinteen johdolla työskennellyt ryhmä kokoontui viisi kertaa. Laatimisessa oli em. työryhmän lisäksi mukana 11 muuta opetuksen ja oppilashuollon edustajaa asiantuntijoina.
Ehdotus Turun kuntakohtaiseksi opetussuunnitelmaksi lähti koulujen ja yhteistyökumppaneiden lausunnolle 12.1.2011. Kommentit on huomioitu tämän esityksen liitteenä olevassa ehdotuksessa kuntakohtaiseksi osioksi.
Liite 1 Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaisen osion muuttuneet ja täydennetyt luvut 1-5 ja luku 8 (ehdotus)
Oleellisena osana opetussuunnitelmauudistuksessa on oppilaskohtaisten arvioiden, selvitysten ja suunnitelmien dokumentointivelvoite. Tätä varten Turun kasvatus- ja opetustoimen käyttöön on Tuija Vännin johdolla laadittu opetussuunnitelman liitteenä olevat lomakkeet erillisessä lomaketyöryhmässä.
Valtakunnallisilla perusopetuksen opetussuunnitelman perusteilla ja niistä johdetuilla kunta- ja koulukohtaisilla opetussuunnitelmilla on normiluonne.
Uuden valtakunnallisen opetussuunnitelman keskeisistä sisällöistä mainittakoon tuen porrastuksen prosessi (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki), oppilaan ja huoltajan osallisuuden lisääminen, pedagogisen osaamisen korostamisen sekä moniammatillisten yhteistyömuotojen muuttuminen ja vahvistuminen. Kasvatusta ja opetusta suunnataan yhä enemmän erottelevasta diagnostiikasta yhdistävään pedagogiikkaan ja yksin työskentelystä yhdessä tekemiseen. Tukea suunniteltaessa otetaan huomioon sekä oppilaaseen että kouluun ja toimintaympäristöön liittyvät tekijät ja pyritään jäykistä rakenteista joustaviin järjestelyihin. Opettajan työn sisältö muuttuu yhä moninaisempien oppijaryhmien opettamiseen, ohjaamiseen ja tukemiseen.
Kunnan opetussuunnitelma linjaa konkreettiset rakenteet ja pedagogiset ratkaisut, joiden avulla oppilas ohjautuu tuen piiriin ja saa tukea. On huomattava, että tukijärjestelyjen suunnitteleminen ja toteuttaminen on kaikkien opettajien ja koko koulun henkilöstön vastuulla.
Uuden opetussuunnitelman velvoitteiden vakiintuminen kouluissa edellyttää koko henkilökunnan laajamittaista täydennyskoulutusta.
Valtakunnallisen opetussuunnitelman neljännessä luvussa määritellään myös opetuksen järjestäjän vastuu: ”Opetuksen järjestäjän tulee huolehtia, että oppilaan oikeus tukeen voi toteutua käytännössä”.
Ehdotus esiopetuksen kuntakohtaiseksi opetussuunnitelmaksi tulee jaoston käsittelyyn myöhemmin keväällä.
Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:
Ehdotus Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyy ehdotetut muutokset ja täydennykset Turun kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman kuntakohtaiseen osioon liitteen 1 mukaisesti.
PäätösPerusopetuspäällikkö Outi Rinne täydensi esitystä muutoksen tulevan voimaan välittömästi. Ehdotus hyväksyttiin.
Koikkalaisen Nordqvistin kannattamasta ehdotuksesta jaosto päätti lisäksi, että asiasta saadaan selvitys vuoden lopulla.
Liitteet:
Vapelksj § 3
Liite 1:OPS Turun muuttuneet osat
Liite 2:Yleisen tuen seurantalista
Liite 3:Pedagoginen arvio
Liite 4:Oppimissuunnitelma
Liite 5:Pedagoginen selvitys
Liite 6:HOJKS suunnitelma
Liite 7:Oppimisvaikeuksien yhtenäiset arviointi- ja seulontamenelmät
Liite 8:Avustustasot
Liite 9:Oppilashuoltoryhmän muistio malli