OPS 4.1 YLEINEN TUKI
Välittäminen, huolenpito ja myönteinen ilmapiiri kouluyhteisössä edistävät oppilaan kehitystä ja tukevat hyvää oppimista.
Opettajalla on vastuu opetusryhmän ja sen jokaisen oppilaan erilaisten lähtökohtien ja tarpeiden huomioonottamisesta opetuksessa. Opettajan tehtävänä on ohjata ryhmää toimimaan niin, että sen sisäinen vuorovaikutus edistää oppimista. Opettaja ohjaa oppilaita tunnistamaan omat voimavaransa, oppimiseen liittyvät vahvuutensa ja kehityshaasteensa.
Erityistä huomiota tulee kiinnittää oppilaan oppimisen valmiuksiin ja mahdollisuuteen ottaa vastuuta omasta opiskelusta, sen suunnittelusta, tavoitteenasettelusta, toteuttamisesta ja arvioinnista. Oppilaiden itsetuntoa, opiskelumotivaatiota sekä oppimaan oppimisen taitoja vahvistetaan kaikissa opiskelutilanteissa ja oppiaineissa.
Opetustyöhön sisältyy myös ohjauksellisia ja oppilashuollollisia tehtäviä. Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluu opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden asiantuntijoiden yhteistyönä ja vuorovaikutuksessa oppilaan ja huoltajan kanssa.
Oppimisessa ja koulunkäynnissä ilmeneviin tuen tarpeisiin vastataan opetusta eriyttämällä, opettajien yhteistyöllä ja opetusryhmiä joustavasti muuntelemalla.
YLEISEN TUEN SEURANTALISTA * Kahdenkeskiset keskustelut oppilaan kanssa; koulunkäynnin tavoitteet, oppilaan oppimiseen liittyvät vahvuudet ja kehityshaasteet * Luokkahuone on siisti ja selkeä; tarvittaessa tilanjakaja * Luokassa on selkeät säännöt ja kannustava ilmapiiri * Tunnin/päivän ohjelma ja tavoitteet käydään läpi oppilaiden kanssa * Havainto- ja apumateriaalien käyttö * Mallintaminen ja konkretisointi * Toimintaohjeiden yksinkertaistaminen, tehtävien pilkkominen * Oppimaan oppimisen taitojen vahvistaminen * Opetuksen eriyttäminen ja seulontatiedon huomioiminen * Tehtävien eriyttäminen * Kotitehtävien eriyttäminen * Työskentelytaukojen lisääminen * Läksyjen merkitseminen taululle * Opettajan, avustajan tai luokkatoverin apu läksyjen merkitsemisessä * Kirjojen ja opiskeluvälineiden mukanaolon tarkistaminen päivän lopuksi * Läksyvihon käyttö * Läksyjen teon tuki koulussa, läksykerho
|
* Säännöllinen palaute ja kannustaminen * Toisen oppilaan tai tukioppilaan tuki * Lisäajan käyttö kokeissa * Kokeiden suorittaminen erillisessä tilassa * Suullisten kokeiden käyttö * Ennakoiva tukiopetus * Tukiopetus * Samanaikaisopetus, yhteisopettajuus * Osa-aikainen erityisopetus * Kerhot * Joustavat ryhmittelyt * Koulunkäyntiavustajan tuki * Oppimissuunnitelman käyttö * Wilman johdonmukainen käyttö ja oppilaan osallisuus omiin asioihin * Huoltajapalaveri, jossa on sovittu tavoitteet ja toimenpiteet * Keskustelut toisten opettajien kanssa * Keskustelut erityisopettajan kanssa * Oppilaan tilanteen selvittely oppilashuoltoryhmässä * Muut
|
Yllä olevia tukimuotoja käytetään tehostettuna sekä TEHOSTETUN että ERITYISEN tuen aikana.