Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta14528.03.201213

656-2012 (353, 313, 021)

Peruspalvelulautakunnan selvitys Lounais-Suomen aluehallintovirastolle Hem och Skola i Åbo r.f.:n kantelusta

Tiivistelmä: -

Perla § 145

Va. tulosaluejohtaja Liisa Palmu ja terveystarkastaja Markku Rohunen 19.3.2012:

Lounais- Suomen aluehallintovirasto pyytää peruspalvelulautakunnalta selvitystä Hem och Skola i Åbo r.f.:n kantelun johdosta ja hankkimaan asiasta kaupungineläinlääkäri Liisa Palmun ja terveystarkastaja Markku Rohusen selvitykset. Selvityksessä tulee esittää kanta kantelussa esitettyihin seikkoihin ja siitä tulee käydä ilmi, miten koulun tiloissa tehtävien tutkimusten ja otettavien näytteiden asianmukaisuudesta ja laadusta sekä ulkopuolisen asiantuntijan pätevyydestä ja käytettävien tutkimusmenetelmien luotettavuudesta on varmistuttu. Lisäksi selvityksistä tulee käydä ilmi, onko ympäristöterveydenhuollolla riittävät henkilöresurssit asian selvittämiseksi.

Liite 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö

Suunnitelman mukainen koulun terveydellisten olojen 3-vuotistarkastus 8.2.2011

Ympäristöterveydenhuolto suoritti kaupungin koulujen terveydellisten olojen 3-vuotistarkastukset vuoden 2011 aikana. Tarkastuksia oli n. 90, keskimäärin 2-4 viikossa. Ympäristöterveydenhuollon osalta tarkastuksista vastasi muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta terveystarkastaja Markku Rohunen. Cygnaeuksen koulun tarkastus oli 8.2.2011. Tarkastuksessa olivat läsnä rehtori, kouluterveydenhoitaja, tilaliikelaitoksen ja kasvatus- ja opetusviraston edustaja, kiinteistöpalveluliikelaitoksen edustaja ja koulun kiinteistönhoitaja. Tarkastushetkellä vuodenvaihteessa tapahtuneen vesivahingon korjaukset olivat käynnissä, rakenteita oli avattu ja niitä kuivateltiin.

Tarkastuspöytäkirjan korjausesitykset osiossa todetaan mm., että vesivahingot on korjattava välittömästi, vahinkojen laajuus selvitettävä ja rakenteet korjattava. Jo vaurioituneet materiaalit on poistettava tai puhdistettava mikrobikasvustosta. Siivouksen tasoa tulee nostaa ja se tulee resursoida paremmin. Keittiön ilmanvaihtoa tulee parantaa. Mikäli henkilökunta oireilee vielä korjausten jälkeen, on syytä suorittaa kartoitus työterveyshuollon kanssa oireiden selvittämiseksi. Ilmanvaihto ja lämpötila tulee säätää vedontunteen poistamiseksi. Tarkastuksesta laadittiin pöytäkirja ja lähetettiin asianosaisille toimenpiteitä varten.

Tilaliikelaitokselta saadun selvityksen mukaan tarkastuspöytäkirjassa mainitut asiat on huomioitu. Koska koulussa oli jo tarkastushetkellä todettavissa käynnissä olevat kosteusvaurioiden korjaustyöt, eivätkä oppilaiden sairauspoissaolot tai oireilu kouluterveydenhoitajan mukaan poikenneet normaalista, terveydensuojeluviranomaisen näkökulmasta ei sillä hetkellä ollut aihetta muihin toimenpiteisiin. Vaikka tarkastuspöytäkirjan kohtaan ”Henkilöstö kokee sisäilmaston aiheuttavan terveyttään vaarantavaa uhkaa” oli vastattu ”kyllä”, ei työterveyshuollosta ole saatu tälle tukea. Oppilaille terveyshaittaa aiheuttavaa sisäilmaongelmaa ei tarkastuksessa tullut esiin. Kosteusvaurioista kärsineet tilat oli otettu pois käytöstä korjausten ajaksi.

Liite 2Tarkastuspöytäkirja 8.2.2011

Puhelinkeskustelu terveystarkastaja Markku Rohusen kanssa ja sisäilmanäytteet 23.2.2011

Kantelussa viitataan puhelinkeskusteluun, jossa Markku Rohunen oli maininnut nähneensä homekasvua avatuissa rakenteissa ja sanonut, että näytteitä ei tarvita, jos näkyvää hometta on. Hän on tarkoittanut, että on turhaa ottaa näytteitä, mikäli homekasvua on jo näkyvissä. Sen sijaan kannattaa keskittyä korjaamiseen. Näytteiden ottoa hän ei kieltänyt.

Tilaliikelaitos tilasi omiin tarpeisiinsa menossa olevien korjausten tueksi Sisäilmainsinöörit Oy:ltä seitsemästä eri huoneesta sisäilman mikrobinäytteenoton, joka tehtiin 23.2.2011. Tilat oli raportin mukaan valittu siten, että niissä tai niiden läheisyydessä oli ollut vesivuotoja. Raportin mukaan näytteet otettiin STM:n asumisterveysohjeen mukaisin menetelmin ja ne analysoitiin Turussa aerobiologian laitoksella. Tilaliikelaitokselta saadun Sisäilmainsinöörit Oy:n raportin ja aerobiologian laitoksen lausunnon mukaan sieni-itiöpitoisuudet olivat tavanomaiseksi katsotulla tasolla kaikissa huoneissa paitsi luokassa 418, jossa aktinomykeettipitoisuus oli
12 cfu/m3. STM:n Asumisterveysohjeen soveltamisoppaan ja KTL:n Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot, opas ongelmien selvittämiseen, mukaan aktinomykeettien esiintyminen yli 10 cfu/m3 viittaa mikrobikasvustoon rakennuksessa ja sisäilman aiheuttamaan terveyshaittaan. Viidessä näytteessä aktinomykeettejä ei tavattu lainkaan ja yhdessä oli 7 cfu/m3 (luokka 417). Huomioon ottaen näytteenottoajankohdan ja näytteenottopaikkojen valintaperusteen (korjaukset käynnissä ja kohteet valittu kosteusvaurioiden vaikutuspiiristä), tulos ei ole yllättävä tai hälyttävä. Koulu sulki varotoimena kolme luokkaa 4.:stä kerroksesta (Kasvatus- ja opetusviraston tiedote huoltajille ja henkilökunnalle 15.4.2011). (Sisäilmainsinöörit Oy:n raportti on tilaliikelaitokselta saadussa materiaalissa)

Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto Oy:n sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus 2011

Jatkotoimenpiteenä tilaliikelaitos tilasi kosteusteknisen kuntotutkimuksen, joka tehtiin 21.4 - 31.5.2011. Toimeksiantona oli suorittaa kohteessa Sisäilmastoyhdistyksen julkaisun nro 12 ”Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus kouluille ja päiväkodeille” -ohjetta soveltava, kuntotutkimuksen perusvaihe. KTL:n Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot, opas ongelmien selvittämiseen, suosittelee myös tämänlaista tutkimusta tehtäväksi kosteusvaurioiden laajuuden ja korjattavuuden selvittämiseksi. Vauriotapauksissa kuntotutkimuksen päätarkoituksena on selvittää havaintojen perusteella korjaustarpeet, korjausvaihtoehdot, aikataulu ja mahdolliset turvallisuusriskit. Rakenteita avataan tarpeen mukaan ja tehdään esim. materiaalin kosteusmittauksia. Tilaliikelaitoksen velvollisuus kiinteistön omistajana on tarvittaessa ryhtyä tutkimuksiin vaurioiden selvittämiseksi. Terveydensuojeluviranomaisen velvollisuus, jos terveyshaittaa epäillään, olisi määrätä kiinteistön omistaja tekemään ko. tutkimukset, jos niitä ei muuten tehtäisi.

Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto Oy (jatkossa Raksystems) teki ennen tutkimusten aloitusta kantelussa mainitun henkilökunnan kyselyn, jolla pyrittiin saamaan esiin kohteessa olevia rakenteellisia ja toiminnallisia epäkohtia ja paikantamaan niitä. Yhdessä kyselyn osioista tiedusteltiin koettuja oireita ja sairauksia. Kyselyä ei ollut tarkoitettu sisäilmaongelmien selvityksessä käytettävän ns. Örebro-kyselyn kaltaiseksi oirekartoitukseksi eikä sen perusteella voida tehdä johtopäätöksiä. Työterveyshuolto on myöhemmin 2012 teettänyt Työterveyslaitoksella henkilöstön sisäilmakyselyn, jonka tulokset ovat selvityksen liitteenä.

Kuntotutkimuksen yksityiskohtaiseen sisältöön ja rakennusteknisiin korjausehdotuksiin ympäristöterveydenhuolto ei ota kantaa, vaan katsoo, että pätevän asiantuntijan toimesta tehty tutkimus palvelee tarkoitustaan sisäilmasto- ja kosteusteknisen kuntokartoituksen perusvaiheena. Terveydensuojeluviranomainen ei ole rakennustekninen asiantuntija, vaan arvioi tehtyjen korjausten vaikutuksia mahdolliseen terveyshaittaan.

Liite 3Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto Oy:n sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus 2011, Raportti

Valitus/vaatimus terveydensuojeluviranomaiselle 16.1.2012

17 vanhemman allekirjoittama kirjelmä saapui ympäristöterveydenhuoltoon 16.1.2012, jolloin asia tuli vireille. Tätä ennen vuodenvaihteen 2011-2012 paikkeilla oli tullut puhelimitse muutaman vanhemman yhteydenottoja. Koulussa on n. 350 oppilasta. Kirjeessä vaadittiin terveydensuojeluviranomaista ryhtymään nopeasti toimenpiteisiin, jotta Cygnaeuksen koulun oppilaille ja henkilökunnalle aiheuttamat terveyshaitat saadaan poistettua. Lisäksi pyydetään terveydensuojeluviranomaista ottamaan kantaa siihen, ovatko koulun opetustilat osittain tai kokonaan opetustoimintaan sopimattomia.

Liite 4Valitus/vaatimus terveydensuojeluviranomaiselle

Terveydensuojeluviranomaisen toiminta vireille tulon jälkeen

Kirjallinen asiakirjapyyntö tilaliikelaitokselle lähti ympäristöterveydenhuollosta 23.1.2012 ja tilaliikelaitos laittoi ne kaupungin sähköiseen asiakirjahallintajärjestelmään 31.1.2012. Sitä ennen materiaalia oli saatu sähköpostitse. Lisääntynyt oppilaiden oireilu oli tiedossa 14.2.2012 (vrt. kantelussa mainittu puhelu 14.2), koska samana päivänä oli tutkimussuunnitelman arviointikokous. Tilanne ei kuitenkaan silloinkaan ollut sellainen, että lisätoimenpiteisiin tai koulun sulkemiseen olisi pitänyt ryhtyä. Ympäristöterveydenhuollon edustaja on vireille tulon jälkeen ollut mukana kaikessa toimenpiteiden suunnittelussa ja seurannut aktiivisesti oiretilannetta. 

Tilaliikelaitokselta saadun materiaalin arviointi:

Dokumenteista ilmeni, että vuodenvaihteessa 2010-2011 katto- ja sulamisvesien aiheuttamien kosteusvaurioiden korjaaminen oli aloitettu välittömästi. Vaurioituneet luokkatilat oli otettu pois käytöstä. Tämä todettiin myös tarkastuksella 8.2.2011. Tilaliikelaitos oli tilannut korjausten tueksi sisäilman mikrobi-itiötutkimuksen Sisäilmainsinöörit Oy:ltä seitsemästä eri huonetilasta, joista yhdessä todettiin aktinomykeettejä yli 10 cfu/m3. Sieni-itiömäärät olivat kaikissa näytteissä tavanomaiset. Näytteet otettiin 23.2.2011. Tilaliikelaitos tilasi edelleen sisäilma- ja kosteusteknisen kuntotutkimuksen Raksystemsiltä, jonka raportti valmistui 3.6.2011. Kuntotutkimus oli Sisäilmastoyhdistyksen julkaisun nro 12 ”Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus kouluille ja päiväkodeille” -ohjetta soveltava, kuntotutkimuksen perusvaihe. Raportin pohjalta laadittiin kesällä 2011 korjaussuunnitelma ja aikataulu, joita on noudatettu. Sisäilmainsinöörit Oy otti 4.1.2012 tilaliikelaitoksen toimeksiannosta kontrollinäytteet luokkien 417 ja 418 sisäilmasta. Näissä luokissa oli todettu aktinomykeettejä aikaisemmassa tutkimuksessa 23.2.2011. Lisäksi otettiin näyte luokasta 215. Näytteet tutkittiin aerobiologian laitoksella STM:n ohjeen mukaisesti eikä niissä todettu tavanomaisesta poikkeavia määriä homeitiöitä tai aktinomykeettejä. 12.1.2012 koulussa oli ollut virkamiesneuvottelu, johon ympäristöterveydenhuoltoa ei ollut kutsuttu, todennäköisesti siksi, että epäilyä terveyshaitasta ei ollut. Saadun muistion mukaan oli todettu, että syksyksi 2011 sovitut korjaustyöt oli tehty suunnitelman mukaan. Ilmastoinnissa oli tehty korjauksia ja säätöjä ja jatkosuunnittelu ilmastoinnin suhteen käynnistettäisiin välittömästi. Lisäksi todettiin, että Raksystemsin raportissa esitetyille muille korjaustoimille oli saatu määräraha vuodelle 2012 ja suunnittelu oli käynnissä. 12.1.2012 ei edelleenkään ollut tiedossa, että koulussa olisi sisäilmasta johtuvaa poikkeavaa oireilua.

Saadusta materiaalista ilmenee, että kosteusvaurioiden laajuutta ja korjaustarpeita oli lähdetty selvittämään ja korjauksia toteuttamaan asianmukaisesti ja välittömästi. Kouluterveydenhuoltoa ja työterveyshuoltoa oli konsultoitu henkilökunnan ja oppilaiden terveydentilasta. Viitteitä sellaisesta oireilusta tai terveysvaarasta, joka tällöin olisi vaatinut terveydensuojeluviranomaisen välittömiä toimenpiteitä, kuten koulun sulkemista tai osittain sulkemista, ei saadun materiaalin eikä muiden tässä vaiheessa tiedossa olleiden asioiden pohjalta ollut.

Ympäristöterveydenhuollon toiminta ja tapahtumat 16.1.2012 jälkeen

19.1.2012 Kasvatus- ja opetusvirasto järjesti informaatiotilaisuuden vanhemmille ja henkilökunnalle korjaustoimien jatkosuunnitelmista. Markku Rohunen edusti ympäristöterveydenhuoltoa. Kokouksessa asiantuntijalääkäri, professori Tuula Putus esitteli alustavia tuloksia Hem och Skola i Åbo r.f:n teettämästä oppilaiden oirekartoituksesta.

23.1.2012 Hem och Skola i Åbo r.f järjesti kouluun homekoiraetsinnän. Raportti toimitettiin ympäristöterveydenhuollolle tiedoksi. Läsnä tutkimuksessa oli myös kaupungin neljä virkamiestä. Vaikka hyvästä homekoirasta tiedetään olevan apua rakennusten homevaurioiden selvittämisessä, ei tutkimusta ole hyväksytty viralliseksi menetelmäksi sisäilmaselvityksissä.

(Liisa Palmu poissa töistä 24.1 - 12.2.2012, sijainen kaupungineläinlääkäri Pia Pouri ja terveystarkastaja Markku Rohunen paikalla)

24.1.2012 Maria Laineen sähköpostikysely Liisa Palmulle ja Markku Rohuselle. Sähköpostissa referoitiin professori Tuula Putuksen raportin väliaikatietoja ja vaadittiin terveysviranomaiselta toimenpiteitä. Markku Rohunen keskusteli viestin johdosta professori Tuula Putuksen kanssa, jonka mukaan hälyttävää ei toistaiseksi ole tullut esiin. Markku Rohunen vastasi Maria Laineen kysymyksiin ja painotti, että koulutilojen suhteen ei tämänhetkisten tietojen valossa ole syytä ryhtyä poikkeustoimiin. Hem och Skola i Åbo r.f ei ole toimittanut professori Tuula Putuksen lopullista raporttia ympäristöterveydenhuollolle.

2.2.2012 pidettiin virkamiesneuvottelu, jossa ympäristöterveydenhuoltoa edusti Markku Rohunen. Kouluterveydenhuolto oli ilmoittanut lisääntyneistä yhteydenotoista. 24.1.2012 niitä oli kirjattu 27 ja nyt 38. Oireilu vaikutti keskittyvän 3. ja 4. kerrokseen. Oppilaat oli ohjattu koululääkärin tutkimukseen. Työterveyshuolto oli käynnistämässä henkilökunnan oirekyselyä, jonka tulokset saadaan maaliskuun lopussa. Oppilaiden oireilun lisääntymisen vuoksi tilaliikelaitos oli tilaamassa Raksystemsiltä jatkotutkimuksen liittyen 3.6.2011 päivättyyn Sisäilmasto- ja kosteustekniseen kuntotutkimusraporttiin. Raksystems toimittaa tutkimussuunnitelman pikaisesti ja se arvioidaan virkamiesten yhteistyönä.

Liite 5Kokousmuistio 2.2.2012

11.2.2012 Hem och Skola i Åbo r.f:n oma näytteenotto. Näytteet oli Aerobiologian laitoksen analyysiraportin mukaan ottanut Erkki Helimo: 1. huoneen 320 ulkoseinästä, 2. huoneen 319 kaapin päältä, 3. huoneen 418 ovelta vasemmalle peräkulmasta, 4. huoneen 417 perältä kaapin päältä. Näytteet olivat pinta- ja pölynäytteitä. Käytetty viljelymenetelmä on suuntaa-antava eikä ole STM:n asumisterveysoppaan mukainen eikä validoitu. Näytteissä 1 ja 3 ei ollut lainkaan kasvua ja näytteissä 2 ja 4 + - +++ verran home- ja hiivasienikasvua lajista riippuen. Kosteusvaurioindikaattoreita ei ollut lukuun ottamatta näytteiden 2 ja 4 aktinomykeettilöydöstä (tulos + = vähän kasvua). Kyseessä olivat pölynäytteet kaapin päältä. Näytteenottotekniikka eikä näytteenotto-olosuhteet eivät ole ympäristöterveydenhuollon tiedossa. Näytteet eivät tuoneet tilanteeseen lisätietoa.

Liite 6Hem och Skola i Åbo r.f:n ympäristöterveydenhuollolle toimittamat näytetulokset

14.2.2012 pidettiin virkamiesneuvottelu, jonka tarkoituksena oli arvioida Raksystemsin laatimaa tutkimussuunnitelmaa, joka esiteltiin kokouksessa. Kokouksessa oli edustettuina Cygnaeuksen koulu, kasvatus- ja opetustoimi, kouluterveydenhuolto, työterveyshuolto, tilaliikelaitos ja ympäristöterveydenhuolto (Liisa Palmu ja Markku Rohunen). Ympäristöterveydenhuolto arvioi tutkimussuunnitelman riittäväksi ja KTL:n ohjetta Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot, opas ongelmien selvittämiseen, noudattavaksi. Kokouksessa sovittiin vielä muutamasta lisänäytteestä. Näytteenottoon sisältyi rakenteiden avaamista, ilma- materiaali ja VOC-näytteitä sekä erilaisia mittauksia. Tutkimuksia ajoitettaisiin mahdollisimman paljon hiihtolomaviikkoon, kun koulu on tyhjä. Tulokset luvattiin maaliskuun lopussa. Kokouksesta ei ole muistiota, koska katsottiin, että saatu tutkimussuunnitelmaluonnos käy muistiosta. Kokouksessa sovittiin myös pikaisesta tiedottamisesta huoltajille ja henkilökunnalle. Tiedotteessa kerrottiin, minkä tyyppisiä tutkimuksia aiotaan tehdä ja aikataulu. Sovittiin, että Raksystemsin edustaja laatii tiedotteen ja koulu toimitti sen edelleen huoltajille. Virkamiesneuvottelu tuloksista on sovittu pidettäväksi 4.4.2012 ja tuloksista tiedotetaan sen jälkeen vanhemmille.

Liite 7Tutkimussuunnitelma

Liite 8Tiedote

20.2.2012 vk 8 jatkotutkimus oli käynnissä.

22.2.2012 Liisa Palmu ja Markku Rohunen sekä Raksystemsin edustaja Ismo Lehtonen kävivät koululla kouluylilääkäri Hannele Kallion välittämän Ulla Rytökosken viestin johdosta. Asia koski juhlasalin alakerrasta otettuja valokuvia, jotka mainitaan kantelussa. Juhlasalin lattian alla on eristeenä järviruokoa tms., joka on todettu myös Raksystemsin raportissa 3.6.2011. Raportista s. 10-11 löytyy myös maininta ja valokuva tästä. Juhlasalin alla olevan varaston katto on osittain avattu tutkimuksia varten ja jätetty auki. Järvi-/meriruoko oli näkyvissä tässä avatussa kohdassa. Katto oli kuiva. Raksystems on raportissaan esittänyt alapohjan alipaineistamista. Palokatkouretaania ja palokatkoelastista massaa on käytetty alapohjatilan ja juhlasalin ilmavuotojen tiivistämiseen ja ne ovat Turun Seudun rakennustekniikka Oy:n mukaan tarkoitukseen hyväksyttyjä ja ympäristölle turvallisia Wurthin tuotteita. Asbestia ei varastossa ollut, tilassa oli pari tyhjää pahvilaatikkoa, joiden sulkemiseen oli joskus käytetty teippiä, jossa luki asbesti. Tilassa oli kaksi ureasäkkiä, joita talonmies käyttää jään sulattamiseen pihalla. Varasto on talonmiehen käytössä ja normaalisti aina lukossa. Oppilailla ei ole sinne pääsyä. Kuvat on todennäköisesti otettu, kun tila on ollut tilapäisesti auki työmiehiä varten. Myös tilaliikelaitos selvitti asiaa ja informoi vanhempainyhdistyksen edustajaa.

Samassa yhteydessä käytiin läpi koulun tilat ja meneillään olevan jatkotutkimuksen vaiheet tutkimuksista vastaavan Raksystemsin edustajan Ismo Lehtosen kanssa.

28.2.2012 Maria Laineen (allekirjoitus Maria Laine, vanhempien puolesta) sähköpostikirje Liisa Palmulle ja aluehallintoviraston ympäristöterveydenhuollon ylitarkastaja Erja Alaselle. Kirjeessä esitettiin kysymys koulukiinteistön sen hetkisestä turvallisuudesta ja esitettiin omana mielipiteenä, että tässä vaiheessa näyttö riittää käyttörajoituksiin tai koulun sulkemiseenkin. Lisäksi vaadittiin terveydensuojeluviranomaista tilaamaan omat asumisterveysoppaan mukaiset tutkimukset sekä kritisoitiin yhteistyötä tilaliikelaitoksen kanssa. Liisa Palmu vastasi kirjeeseen, jossa kertoi, että ympäristöterveydenhuolto on ollut arvioimassa jatkotutkimussuunnitelmaa ja hyväksynyt sen. Terveydensuojeluviranomaisen ei ole tässä vaiheessa syytä tilata omia päällekkäisiä tutkimuksia, koska nyt tilattu tutkimus on hyvä. Todettiin myös, että terveys- tai muu tilanne ei tällä hetkellä ole sellainen, että koulu tai sen osa pitäisi sulkea ja että tilannetta seurataan jatkuvasti kouluterveydenhuollon kanssa.

Liite 9Vastaus Maria Laineen kirjeeseen

5.3.2012 Aluehallintoviraston selvityspyyntö Hem och Skola i Åbo r.f:n kanteluun saapui.  

Tutkimusten ja otettujen näytteiden asianmukaisuus ja laatu, käytettävien ulkopuolisten asiantuntijoiden ja käytettävien tutkimusmenetelmien luotettavuus

Ympäristöterveydenhuollon näkökulmasta terveyshaitan selvittämiseksi ei ole tilattu muita tutkimuksia kuin Raksystemsiltä 14.2.2012 tilattu jatkotutkimus. Muut tilaliikelaitoksen tilaamat tutkimukset ovat rakennusteknisiä selvityksiä ja niiden tueksi erikseen tilattuja yksittäisiä suuntaa antavia sisäilmanäytteitä. Sisäilmainsinöörit Oy on kuitenkin pätevä toimija, käytetyt näytteenottomenetelmät ovat tutkimusraporttien mukaan STM:n oppaan mukaisia ja viljelyt on tehty Turun aerobiologian laitoksella, joka on näihin tutkimuksiin hyväksytty laboratorio.

Terveydensuojelulain 49 §:n mukaan tutkimuksia ja selvityksiä tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tekevällä ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla tarvittava asiantuntemus ja pätevyys. Ulkopuolisen asiantuntijan on osoitettava kunnan terveydensuojeluviranomaiselle käyttämiensä tutkimusmenetelmien luotettavuus. Ulkopuoliseen asiantuntijaan sovelletaan hallintolain virkamiehen esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Ympäristöterveydenhuolto on pyytänyt kirjallisesti Raksystemsiltä osoituksen pätevyydestä ja sekä haastatellut tutkimuksen suunnittelijaa ja tekijää Ismo Lehtosta. Pätyevyys on arvioitu terveydensuojelulain 49 §:n mukaiseksi. Käytettävät tutkimusmenetelmät ovat STM:n asumisterveysohjeen ja oppaan mukaisia menetelmiä ja mikrobinäytteet analysoidaan Turun aerobiologian laitoksella, joka on Eviran impaktori-, materiaali- ja sivelynäytteiden tutkimiseen hyväksymä laboratorio. Haihtuvat orgaaniset yhdisteet tutkitaan Ositum Oy:ssä, mikä on Eviran VOC-näytteiden analysointiin hyväksymä laboratorio.

Liite 10Selvitys Raksystemsin pätevyydestä

Raksystemsin tutkimus on sisällöltään KTL:n Koulurakennusten kosteus- ja homevauriot, opas ongelmien selvittämiseen, mukainen. Tutkimussuunnitelma käytiin yksityiskohtaisesti läpi 14.2.2012 pidetyssä kokouksessa ja ympäristöterveydenhuollon edustajat hyväksyivät tutkimuksen.

Ympäristöterveydenhuollon resurssit sisäilmaongelmien selvittämisessä

Peruspalvelulautakunta on Turun kaupungin terveydensuojeluviranomainen ja se on delegoinut toimintasäännössä terveydensuojelu-, elintarvike-, tupakka- , kuluttajaturvallisuus- ja eläinlääkintähuoltolain tarkoittaman päätösvallan ympäristöterveydenhuollon tulosaluejohtajalle. Tulosaluejohtajan avointa virkaa hoitaa oman viran ohella terveysvalvonnan yksikön esimiehenä toimiva kaupungineläinlääkäri (Liisa Palmu). Terveysvalvonnan yksikkö vastaa terveydensuojelun lisäksi kunnalle kuuluvasta elintarvikevalvonnasta, tupakkavalvonnasta ja kuluttajaturvallisuudesta. Sekä tulosaluejohtajan että terveysvalvontaa johtavan kaupungineläinlääkärin on valvontasuunnitelmassa laskettu johtamisen, työnjohdon ja esimiestyön ohella osallistuvan myös käytännön valvontaan kaikilla lainsäädännön aloilla. Elintarvikevalvontaa hoitava kaupungineläinlääkäri toimii terveysvalvonnan esimiehenä toimivan kaupungineläinlääkärin ja tulosaluejohtajan sijaisena.

Valvontatehtävät on Turussa jaettu siten, että elintarvikevalvontaa hoitaa kuusi terveystarkastajaa ja yksi kaupungineläinlääkäri. Terveydensuojelua, tupakkavalvontaa ja tuoteturvallisuusvalvontaa hoitaa neljä terveystarkastajaa. Näistä yhden (Markku Rohunen) tehtävänä on sisäilmaongelmiin ja asumisterveyteen liittyvät tehtävät. Toisena laajempana kokonaisuutena samalla terveystarkastajalla on tupakkavalvonta ja tiettyjen terveydensuojelulain 13 §:n mukaisten tilojen, kuten koulujen valvonta. Lisäksi on vielä muita yksittäisiä tehtäviä. Terveystarkastajat toimivat työpareina, jotka hoitavat toistensa kiireelliset tehtävät poissaolojen aikana. Työparit eivät kuitenkaan erikoistumisen johdosta hallitse toistensa asioita täydellisesti, joten poissaolojen aikana asioiden hoito hidastuu.

Työ on priorisointia ja kiireellisissä tapauksissa keskitytään hoitamaan kiireellisintä. Tämä vie paljon aikaa vuosittaiseen valvontasuunnitelmaan kirjatulta valvonnalta. Ympäristöterveydenhuolto on vuositoteutumien mukaan kyennyt hoitamaan suunnitelmallisesta valvonnasta keskimäärin 50-60 %.

Yhteenveto:

Terveydensuojeluviranomaisen velvollisuudet ko. tapauksessa esitetään terveydensuojelulain 27 ja 49 §:ssä.

TSL § 27 Asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyvä terveyshaitta:

Milloin asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka menettely tai toimenpide on syynä tällaiseen epäkohtaan, ryhtymään toimenpiteisiin terveyshaitan poistamiseksi tai rajoittamiseksi.

Jos epäkohta aiheutuu asunnon tai muun tilan puutteellisuudesta eikä epäkohdan poistaminen ole mahdollista tai asunnon tai oleskelutilan omistaja tai haltija, milloin tämä omistaja tai haltija on vastuussa puutteellisuuden tai epäkohdan korjaamisesta, ei ole ryhtynyt terveydensuojeluviranomaisen määräämään toimenpiteeseen, kunnan terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa käyttämästä asuntoa tai oleskelutilaa tarkoitukseensa.

TSL § 49 Ulkopuoliset asiantuntijat

Tutkimuksia ja selvityksiä tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tekevällä ulkopuolisella asiantuntijalla tulee olla tarvittava asiantuntemus ja pätevyys. Ulkopuolisen asiantuntijan on osoitettava kunnan terveydensuojeluviranomaiselle käyttämiensä tutkimusmenetelmien luotettavuus. Ulkopuoliseen asiantuntijaan sovelletaan hallintolain (434/2003) virkamiehen esteellisyyttä koskevia säännöksiä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan tarvittaessa tarkemmin säätää tämän lain mukaista viranomaisvalvontaa varten tutkimuksia ja selvityksiä tekevien ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyydestä.

Cygnaeuksen koulun kosteusvaurioiden tutkimisessa ja korjaamisessa on toimittu asianmukaisesti ja loogisesti. Ympäristöterveydenhuolto ei ole ollut osallisena ennen 16.1.2012 tehdyissä tutkimuksissa. Tutkimukset on kuitenkin jälkikäteen arvioiden tehty tarkoitukseensa nähden asianmukaisesti. Raksystemsin toimeksiantona oli suorittaa kohteessa Sisäilmastoyhdistyksen julkaisun nro 12 ”Sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus kouluille ja päiväkodeille” -ohjetta soveltava, kuntotutkimuksen perusvaihe. Tutkimuksen pohjalta laadittiin korjaussuunnitelma, jota on noudatettu. On myös syytä olettaa, että tehdyt ja tehtävät korjaukset parantavat tilannetta koko ajan. Kosteusvaurioiden korjaamisen ohella ainakin ilmastointilaitteiden korjaamisen pitäisi vaikuttaa ilmanlaadun paranemiseen..

Asia on tullut vireille ja selvitettäväksi terveydensuojeluviranomaiselle 16.1.2012. Ympäristöterveydenhuolto ei kiistä, ettei sisäilmaongelmaa ja lisääntynyttä oireilua koulussa nyt olisi. Ympäristöterveydenhuollon edustaja on aktiivisesti ollut osallisena selvittämässä asiaa ja pitänyt yhteyttä muihin asiaa hoitaviin tahoihin, kuten koulu- ja työterveyshuoltoon. Koulua on neuvottu tehostamaan siivousta ja poistamaan luokista pöydillä ja hyllyjen päällä olevat ylimääräiset tavarat. Sisäilmaongelman selvittämiseksi on tarpeen tehdä lisätutkimuksia mm. siten, että erityyppisiä näytteitä otetaan kattavasti. Raksystemsiltä on tilattu tällainen tutkimus, jonka tulokset saadaan jo maaliskuun lopussa. Ympäristöterveydenhuolto on arvioinut ja hyväksynyt suunnitelman ja arvioinut sen tekijän päteväksi. Se, että tilaliikelaitos ympäristöterveydenhuollon sijaan tilaa tutkimuksen, ei vaikuta tutkimuksen luotettavuuteen. 

Terveydensuojeluviranomaisella olevien tietojen perusteella ei ole ollut tarpeen rajoittaa koulun käyttöä tai sulkea sitä. Myöskään ei ole tässä vaiheessa tarpeen suorittaa omia tutkimuksia ennen kuin nyt tekeillä olevan tutkimuksen tulokset on arvioitu. Ympäristöterveydenhuolto on asiassa toiminut terveydensuojelulaissa asetettujen velvollisuuksien mukaisesti.

Ympäristöterveydenhuolto on pyytänyt yhteenvedot kouluterveydenhuollolta ja työterveyshuollolta koskien oppilaiden ja henkilökunnan oireilun kehittymistä. Yhteenvedot osoittavat, että lisääntynyt oireilu oppilailla todettiin tammikuun 2012 jälkeen.

Liite 11Kouluterveydenhuollon lausunto

Liite 12Työterveyshuollon lausunto henkilökunnan sisäilmaoireista

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 21.3.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle koskien Hem och Skola i Åbo r.f.:n kantelua 20.2.2012

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 145
Liite 1:Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö
Liite 2:Tarkastuspöytäkirja 8.2.2012
Liite 3:Raksystems-Anticimex Insinööritoimisto Oy:n sisäilmasto- ja kosteustekninen kuntotutkimus 2011, Raportti
Liite 4:Valitus/vaatimus terveydensuojeluviranomaiselle
Liite 5:Kokousmuistio 2.2.2012
Liite 6:Hem och Skola i Åbo r.f:n ympäristöterveydenhuollolle toimittamat näytetulokset
Liite 7:Tutkimussuunnitelma
Liite 8:Tiedote
Liite 9:Vastaus Maria Laineen kirjeeseen
Liite 10:Selvitys Raksystemsin pätevyydestä
Liite 11:Kouluterveydenhuollon lausunto
Liite 12:Työterveyshuollon lausunto henkilökunnan sisäilmaoireista