Aluehallintoviraston selvityspyyntö 1.3.2012

 

TIETOA CYGNAEUKSEN KOULUN OPPILAIDEN TERVEYDENTILASTA

 

Cygnaeuksen koulussa oli vuodenvaihteessa 2010-11 todettu kattovuodon takia kosteusvaurioita koulun ylimmässä kerroksessa. Terveydenhoitaja oli tietoinen näistä ongelmista ja tiedotti esimiehelleen sekä kyseisen koulun koululääkärille vaurioista ja näiden takia alkaneista korjaustöistä. Kyseiset luokkahuoneet olivat poissa käytöstä eikä lasten oireilusta ollut havaintoja. Kouluterveydenhuollossa seurattiin tilannetta. Helmikuussa 2011 koulussa oli terveydellisten olojen tarkastus, minkä yhteydessä kosteusvauriot myös tarkastettiin.

Vuoden 2011 aikana terveydenhoitaja ja koululääkäri tekivät oppilaille asetuksen mukaiset terveystarkastukset. Näiden tarkastusten yhteydessä ei tullut esiin sellaista, mikä olisi viitannut oppilaiden oireiluun mahdollisten sisäilmaongelmien takia. Kevät – ja syyslukukauden 2011 aikana terveydenhoitaja sai vanhemmilta kaikkiaan 5 ilmoitusta lasten toistuvista hengitystieinfektioista tai muusta oireilusta. Tämän tilanteen perusteella ei kouluterveydenhuollossa herännyt epäilyä, että koulun oppilailla olisi sisäilmaongelmiin viittaavaa oireilua.

 

Vasta tammikuun 2012 jälkeen terveydenhoitajan vastaanottamien oireilmoitusten määrä lisääntyi. Vanhempia oli uudelleen kehotettu tammikuussa 2012 pidetyn vanhempainillan jälkeen ilmoittamaan terveydenhoitajalle lapsensa oireilusta, minkä he epäilivät johtuvan koulun sisäilmasta. 16.3.2012 mennessä kouluterveydenhuollossa on kirjattu erilaisia oireilmoituksia kaikkiaan 62 lapsesta (17%). Näistä noin 1/3 on kirjattu terveydenhoitajan aloitteesta terveystarkastuksen yhteydessä. Koulussa on 365 oppilasta.

 

Oppilaiden tilanteen tarkistamiseksi kaikille oireileville on tarjottu aikaa koululääkärille. 2.2.2012 alkaen Cygnaeuksen koululääkäri on tutkinut 48 lasta, joista 22 on tämän perusteella saanut ajan Turun kaupungin lasten ja nuorten poliklinikalle lastenlääkärin konsultaatioon. Näistä 9 on tähän mennessä ollut vastaanotolla.

 

Koululääkärin ja lastenlääkärin arvion mukaan tähän mennessä tutkittujen lasten oireilu ei ole vaikeusasteeltaan hälyttävää. Kuitenkin osalla lapsista on ollut runsaasti hengitystieinfektioita ja poskiontelotulehdusten määrä on tähän ikäryhmään nähden jonkin verran normaalia korkeampi. Uusia, kouluiässä alkaneita, astmatapauksia tutkituissa lapsissa on löytynyt kaksi. Muina oireina lapsilla on esiintynyt limakalvojen ärsytysoireilua, nuhaa, päänsärkyä, väsymystä. Nämä ovat tyypillisiä sisäilmaärsytyksen aiheuttamia oireita, jotka yleensä häviävät ärsytystekijän poistuttua. Syy-seuraussuhteita on kuitenkin yleisesti ottaen vaikea osoittaa. Viitteitä koulun sisäilman aiheuttamaan ärsytykseen kuitenkin on ja yksittäisiä oireilevia lapsia löytyy eri luokista 2., 3. ja 4. kerroksessa. Suuri osa koulun oppilaista on myös oireettomia.

 

 

 

TURUN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMI

Perusterveydenhuolto, kouluterveydenhuolto

 

 

 

Hannele Kallio

ylilääkäri