Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta24701.09.201110

5521-2011 (001)

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintayksikön toimintamalliin osallistuminen

Tiivistelmä:

Peruspalvelulautakunta antoi kesäkuussa 2011 lausunnon ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomessa. Lautakunta edellytti uutta talousarviota ja kustannustenjakomallia ennen lopullista päätöstä osallistumisesta yksikön toimintaan ja kustannuksiin. Esitetään, että Turun kaupunki osallistuu ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintayksikön toimintamalliin 2012-2015. Turun kaupungin osuus vuosikustannuksista on 27.500 euroa vuonna 2012.

Perla § 247

Palvelujohtajat Seija Arve ja Maisa Kuusela, hallintojohtaja Antti Perälä:

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumiseen sekä hoitoon ja huolenpitoon on etsitty Varsinais-Suomessa uusia ratkaisuja seudullisena yhteistyönä. Syyskuussa 2010 aloitettiin ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon seudullinen kehittäminen yhteistyössä Perhehoitoliiton kanssa. Varsinais-Suomen kunnilta pyydettiin lausunnot perhehoidon seudullisen kehittämisen toimintamallista toukokuussa. Kuntien lausuntojen perusteella on tarkoituksenmukaisimpana toimintamallina pidetty keskitettyä toimintamallia, jossa Kaarinan kaupunki toimisi isäntäkuntana. Lausuntojen perusteella on tarkennettu talousarvioesitystä sekä laadittu sopimusluonnos määräaikaisesta sopimuksesta. Kunnilta pyydetään nyt päätöstä osallistumisesta yksikön toimintaan sekä kommentteja sopimusluonnoksesta.

Peruspalvelulautakunta antoi kesäkuussa 2011 lausunnon ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomessa. Lautakunta edellytti uutta talousarviota ja kustannustenjakomallia ennen lopullista päätöstä osallistumisesta yksikön toimintaan ja kustannuksiin.

Uudessa kustannustenjakomallissa Turun osuudeksi vuodelle 2012 ehdotetaan 27.500 euroa. Sopimuksessa ei ole mainintaa Turun osuudesta tulevina vuosina, mutta erikseen saadun tiedon mukaan Turun osuus on seuraavina vuosina prosentuaalisesti sama osuus yksikön kokonaiskustannuksista kuin vuonna 2012. Ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön kustannuskehitys noudattaa yleistä kustannuskehitystä eikä tavoitteena ole laajentaa yksikön toimintaa. Erikseen saadun selvityksen mukaan tavoitteena on, että yksikön toiminnan oleelliset muutokset käsitellään tukiryhmässä huhtikuun loppuun mennessä, jolloin kunnat saavat tiedon asiasta toukokuun alussa ja voivat halutessaan irtisanoa sopimuksen kesäkuun loppuun mennessä.

Perhehoito on edullinen vaihtoehto ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumiseen. Vakituisena asumismuotona sen kysyntää ei Turussa juuri ole kummassakaan ryhmässä, sillä se ei asumismuotona vastaa nykypäivän laatusuosituksia mm. omasta asunnosta. Etenkään nuoret, asumispalveluihin tulevat kehitysvammaiset asiakkaat eivät hae perhehoitoa vaan omaa asuntoa ja palveluja sinne. Ikääntyville (myös kehitysvammaisille) perhehoito voisi joissakin tapauksissa olla hyvä vaihtoehto. Lisäksi tarvitaan kehitysvammaisten lasten tilapäishoitoa.

Liite 1Yhteenveto kuntien lausunnoista

Liite 2Sopimusehdotus Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön toiminnasta

Liite 3Talousarvioehdotus vuodelle 2012

Liite 4Kuntien maksuosuudet vuonna 2012

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä Turun kaupungin osallistumisen Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalliin 2012-2015. Kustannukset vuodelle 2012 ovat 27.500 €.  Sopimukseen tulee lisätä seuraavat asiat:

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 22.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää hyväksyä Turun kaupungin osallistumisen Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalliin 2012-2015. Kustannukset vuodelle 2012 ovat 27.500 €. Sopimukseen tulee lisätä seuraavat asiat:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKaarinan kaupunki


Liitteet:

Perla § 247
Liite 1:Yhteenveto kuntien lausunnoista
Liite 2:Sopimusehdotus Varsinais-Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikön toiminnasta
Liite 3:Talousarvioehdotus vuodelle 2012
Liite 4:Kuntien maksuosuudet vuonna 2012