Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta19115.06.201111

5521-2011 (001)

Turun peruspalvelulautakunnan lausunto Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomessa

Tiivistelmä:

Kaarinan kaupunki on pyytänyt lausuntoa ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomen kuntien sosiaali-, sosiaali- ja terveys-, perusturvalautakunnilta sekä perusturvakuntayhtymä Akselilta. Samalla pyydetään lausuntoa osallistumisesta (alustava sitoutuminen) ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen toimintayksikön toimintaan.

Perla § 191

Palvelujohtajat Seija Arve ja Maisa Kuusela:

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumiseen sekä hoitoon ja huolenpitoon on etsitty Varsinais-Suomessa uusia ratkaisuja seudullisena yhteistyönä. Syyskuussa 2010 aloitettiin ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon seudullinen kehittäminen yhteistyössä Perhehoitoliiton kanssa.

Suunnitteluryhmä, jossa on edustus maakunnan eri alueilta, on tehnyt esitykset perhehoidon toimintamallista, toimintaohjeesta, talousarviosta ja kustannusten jakomallista. Suunnitteluryhmä on esittänyt Kaarinan kaupunkia ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintayksikön isäntäkunnaksi, koska Kaarina toimii Varsinais-Suomen kuntien yhteisen sijaishuoltoyksikön isäntäkuntana.

Lomakemuodossa oleva lausunto sekä lautakunnan päätös tulee toimittaa 23.6.2011 mennessä. Lausunnoista laadittava yhteenveto ja sopimusluonnos toimitetaan kuntiin elokuun alussa ja lopullinen sitoutuminen yksikön toimintaan tulee tehdä 30.8.2011 mennessä.

Perhehoito on edullinen vaihtoehto ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumiseen. Vakituisena asumismuotona sen kysyntää ei Turussa juuri ole kummassakaan ryhmässä, sillä se ei asumismuotona vastaa nykypäivän laatusuosituksia mm. omasta asunnosta. Etenkään nuoret, asumispalveluihin tulevat kehitysvammaiset asiakkaat eivät hae perhehoitoa vaan omaa asuntoa ja palveluja sinne. Ikääntyville (myös kehitysvammaisille) perhehoito voisi joissakin tapauksissa olla hyvä vaihtoehto. Lisäksi tarvitaan kehitysvammaisten lasten tilapäishoitoa.

Esitetty kustannusten jako, jossa Turun osuus on 55 000 euroa 145 000 euron yksikön kokonaiskustannuksista, ei ole oikeudenmukainen tämän hetkisen perhehoidon tarpeen vähäisyyden vuoksi. Lisäksi esitetty kahden työntekijän yksikkö tuntuu ainakin alkuvaiheessa ylimitoitetulta. Kuntien kustannukset tulisi jakaa käytön perusteella ja mitoittaa yksikön resurssit tarpeen mukaisiksi.

Perhehoitomallia kannattaa kokeilla yhtenä ikäihmisten ja kehitysvammaisten asumismuotona. Tällä hetkellä kysyntä ei ole kovin suurta, joten alkuvaiheessa perhehoidon toimintayksikköä kannattaa kokeilla pienimuotoisemmin. Turku kannattaa osallistua kokeiluun, mikäli kustannukset jakautuvat kuntien kesken käytön mukaan.

Liite 1Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli - lausuntopyyntö

Liite 2Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli - lausunto

Liite 3Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli Varsinais-Suomessa

Liite 4Perhehoidon toimintaohje: Ikäihmiset ja kehitysvammaiset

Liite 5Yksikön vuoden 2012 talousarvioluonnos ja kustannusten jakoesitys

Liite 6Kustannusten jako

Palvelujohtajat Seija Arve ja Maisa Kuusela 14.6.2011:

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidon suunnitteluryhmä on kokouksessaan 10.6.2011 keskustellut Turun maksuosuudesta ja esittää uudeksi maksuosuudeksi 27 500 euroa eli 50 % alkuperäisestä esityksestä. Koska yksikössä kehitetään uusia toimintamuotoja, on toiminnan alkaessa todella vaikea toteuttaa suoritepohjaista laskutusta kunnille, koska on erittäin haasteellista mitoittaa kehittämissuoritteet oikeudenmukaisesti. Yksikön toiminnan vakiinnuttua on tavoitteena kehittää suoritepohjainen laskutusjärjestelmä. Suunnitteluryhmä näkee Turun osallistumisen Varsinais – Suomen ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon yksikön toimintaan erittäin merkittävänä asiana perhehoidon kokonaisvaltaisen, yhtenäisen kehittämisen kannalta.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta päättää hyväksyä alustavasti Turun kaupungin osallistumisen Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalliin 27 500 euron vuosikustannuksella ja että Peruspalvelulautakunta päättää lähettää Kaarinan kaupungille edellä olevan lausunnon.

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 8.6.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää lähettää Kaarinan kaupungille edellä olevan lausunnon Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomessa ja edellyttää uutta talousarviota ja kustannustenjakomallia ennen lopullista päätöstä osallistumisesta perhehoidon toimintayksikön kustannuksiin.

PäätösPeruspalvelulautakunta päätti esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta lähettää Kaarinan kaupungille edellä olevan lausunnon Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamallista Varsinais-Suomessa.

Jakelu

lausKaarinan kaupunki


Liitteet:

Perla § 191
Liite 1:Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli - lausuntopyyntö
Liite 2:Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli - lausunto
Liite 3:Ikäihmisten ja kehitysvammaisten seudullisen perhehoidon toimintamalli Varsinais-Suomessa
Liite 4:Perhehoidon toimintaohje: Ikäihmiset ja kehitysvammaiset
Liite 5:Yksikön vuoden 2012 talousarvioluonnos ja kustannusten jakoesitys
Liite 6:Kustannusten jako