Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus58202.11.20091 Yj

9145-2009 (235)

Lausunnon antaminen Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Oy Turku Energia Ab:n ympäristölupahakemuksista

Tiivistelmä:

Oy Turku Energia Ab on jättänyt Lounais-Suomen ympäristökeskukselle ympäristölupahakemuksen, joka koskee Koroisten, Härkämäen, Luolavuoren, Artukaisten ja TYKS:n lämpökeskusten kaukolämmön vara- ja huipputehoa tuottavia raskasöljykattiloita. Kaupunginhallituskäsittelyä varten on pyydetty ympäristöterveydenhuollon, aluepelastuslaitoksen sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot. Kaupunginhallituksen lausunto koskee Koroisten, Artukaisten ja TYKS:n kattilalaitoksia. Muiden kattilalaitosten osalta lausunto on annettu jo aiemmin.

Kh § 582

Lounais-Suomen ympäristökeskus 6.7.2009:

 

Lounais-Suomen ympäristökeskuksessa on vireillä Oy Turku Energian ympäristölupahakemus. Hakemus koskee Koroisten, Härkämäen, Luolavuoren, Artukaisten ja TYKS in lämpökeskusten kaukolämmön vara- ja huipputehoa tuottavia raskasöljykattiloita. Kyseessä on olemassa oleva toiminta.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään asettamaan ympäristölupahakemusta koskeva kuulutus kaupungin ilmoitustaululle 30 päivän ajaksi nähtäville. Kuulutusaika (30 päivää) lasketaan siitä päivästä lähtien, kun kuulutus on asetettu nähtäville ilmoitustaululle.

 

Kaupunginhallitusta pyydetään hankkimaan lausunnot hakemuksesta harkintansa mukaan kaupungin muilta toimielimiltä ja liittämään ne hakemusasiakirjoihin ja antamaan lausuntonsa ympäristökeskukselle 31.8.2009 mennessä sekä palauttamaan hakemusasiakirjat ja kuulutus nähtävilläolomerkinnöin varustettuna. Määräajan noudattamatta jättäminen ei estä asian ratkaisemista ympäristökeskuksessa.

 

Lounais-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt erikseen lausuntoa Turun ympäristönsuojelulautakunnalta.

 

Lisätietoja asiasta antaa ylitarkastaja Pekka Simula, puh. 040 – 769 9079

Ympäristöterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Esko Salonen 11.9.2009:

Oy Turku Energia hakee Ab ympäristölupaa Koroisten, Härkämäen, Luolavuoren, Artukaisten ja TYKS:n vara- ja huipputehoa tuottaville lämpövoimaloille. Kaikissa kohteissa kyse on olemassa olevasta toiminnasta.

Artukaisten kevytöljyvoimalaa lukuun ottamatta kaikki toimivat raskaalla polttoöljyllä. Laskennalliset vuotuiset toiminta-ajat ovat Luolavuorella 600 h, TYKS 650 h, Koroinen 300 h, Härkämäki 200 h, ja Artukainen 10 h.

Toiminnan tuomat riskit ovat lähinnä savukaasujen sisältämät SO2-, NOx- ja hiukkaspäästöt. Lämpövoimaloiden lähialueilla liikenteen aiheuttamat päästöt ovat moninkertaisia voimaloihin verrattuna.

Hakemuksen mukaisesta toiminnasta ei odoteta aiheutuvan merkittävää terveydellistä haittaa ympäristölle.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos 9.10.2009:

Oy Turku Energia hakee ympäristölupaa Turun kaupungin alueella toimivien kaukolämpökeskusten toiminnan jatkamiselle. Lämpökeskukset sijaitsevat Koroisten, Härkämäen, Luolavuoren, Artukaisten kaupunginosissa sekä Turun Yliopistollisen Sairaalan alueella. Lämpökeskukset ovat nykyisellään toiminnassa, eikä niiden varsinaiseen toimintaan haeta varsinaisia muutoksia.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tutustunut esitettyyn materiaaliin ja puoltaa ympäristöhakemusta.

Lämpölaitokset jakautuvat polttoöljyn säilytysmäärien perusteella Turvatekniikan keskuksen (Tukes) ja pelastuslaitoksen viranomaisvalvonnan piiriin. Voimalaitoksista Härkämäen, Luolavuoren ja Artukaisten lämpökeskukset kuuluvat Turvatekniikankeskuksen valvonnan piiriin. TYKS:n ja Koroisten lämpölaitokset taas kuuluvat Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen valvonnan piiriin.

Toiminnanharjoittaja on toimittanut pelastuslaitokselle kemikaalisäädösten mukaiset turvallisuusasiakirjat. Asiakirjoissa on esitetty riskianalyysi sekä toimenpiteet mahdollisen onnettomuuden uhatessa. Pelastuslaitos on hyväksynyt esitetyt turvallisuusasiakirjat ja niissä esitetyt toimenpiteet riskienpoistamiseksi sekä omalta osaltaan tehnyt kemikaaliasetusten mukaisen päätökset raskaanpolttoöljyn säilytyksestä ja käytöstä.

 

Asiaan liittyviä lisätietoja antaa tarvittaessa:

vt. palotarkastusinsinööri Iina Virnes

Puh. (02) 263 3111 / keskus

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 23.10.2009:

Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 20.10.2009 §:ien 518-520 kohdalla antanut lausuntonsa TYKS:n, Koroisten ja Artukaisten kattilalaitoksen osalta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunnan lausunnot ilmenevät liitteistä.

Liite 1Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 518 (vain sähköisenä)

Liite 2Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 519 (vain sähköisenä)

Liite 3Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 520 (vain sähköisenä)

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Lounais-Suomen ympäristökeskukselle Oy Turku Energia Ab:n TYKS:n, Koroisten ja Artukaisten kattilalaitoksia koskevista ympäristölupahakemuksista liitteistä 1-3 ilmenevät ympäristönsuojelutoimiston kannanoton mukaiset lausunnot.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää liittää lausuntojensa oheen ympäristöterveydenhuollon ja aluepelastuslaitoksen Oy Turku Energia Ab:n ympäristölupahakemuksista antamat lausunnot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen ympäristökeskus


Liitteet:

Kh § 582
Liite 1:Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 518 (vain sähköisenä)
Liite 2:Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 519 (vain sähköisenä)
Liite 3:Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 20.10.2009 § 520 (vain sähköisenä)