Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta64716.12.20154

7168-2013 (641, 642)

Eräiden Ruissalon telakan rakennusten myyminen sekä maa- ja vesialueiden vuokraaminen Joakim Håkansille ja veneensäilytystilojen vuokraaminen AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle, os. Hevoskarintie 23

Tiivistelmä:

Myydään Joakim Håkansille Ruissalon telakalta kolme rakennusta sekä laiturit yhteensä 100.000 euron kauppahinnalla ja tarkistetaan Håkansille vuonna 2013 vuokratun maa- ja vesialueen laajuutta sekä maanvuokrasopimuksen ehtoja vastaamaan uutta tilannetta. Lisäksi vuokrataan pienvenesataman laiturialue erillisellä sopimuksella 31.12.2040 saakka. Veneiden säilytystä varten vuokrataan AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle yhteensä noin 3055 m2:n suuruiset tilat toistaiseksi kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

Kilajk § 647

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, tonttipäällikkö Timo Laiho 9.12.2015:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti 19.6.2013 § 305 myydä osan osoitteessa Hevoskarintie 23 sijaitsevista Ruissalon telakan rakennuksista Joakim Håkansille sekä vuokrata niihin liittyvän maa- ja vesialueen (noin 19583 m2) veneiden ja alusten telakointi ja kunnostustarkoituksiin. Håkans on kunnostanut ostamansa rakennukset. Rakennuksissa sijaitsee tällä hetkellä mm. Alfons Håkansin toimisto, telakka- ja korjaamotoimintoja sekä kahvila ja sisustustavaraliike. Alueella sijaitseva vanha veistämörakennus ja veneiden säilytykseen käytettävät ovat edelleen Turun kaupungin omistuksessa. Veneiden talvisäilytyksen operoinnista huolehtii erillisellä sopimuksella AS Alfons Hakans, Suomen sivuliike. Lisäksi telakalla toimii Turun kaupungin Ympäristönsuojelutoimiston luontokoulutoiminta.

Telakan loppuosalle on pyritty yhteistyössä Håkansin kanssa löytämään Ruissalon telakan kulttuurihistoriallisia arvoja palvelevaa käyttöä. Alueen rakennuskanta koostu 1) vanhoista ja suojelluista Turun veneveistämön aikaisista rakennuksista sekä 2) osaksi paikalla harjoitettuun telakkatoimintaan myöhemmin liitetyistä rakennuksista ja rakennelmista, joista nyt myynnin kohteena oleva autokorjaamo- ja varastorakennus on ollut vuokrattuna AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle ja luontokeskusrakennus Turun kaupungin Ympäristötoimialalle luontokoulutoiminnan järjestämistä varten. Turun kaupunginhallitus on 19.10.2015 § 449 tehnyt päätöksen, jonka mukaan luontokoulutoimintaa pyöritetään jatkossa Kasvitieteellisen puutarhan tiloissa. Siirron valmistelut ovat käynnissä ja luontokoulutoiminta tulee siirtymään pois telakan alueelta kesällä 2016.

Joakim Håkans on ollut kiinnostunut ostamaan autokorjaamo- ja varastorakennuksen, luontokoulurakennuksen sekä näiden rakennusten ja Håkansin nykyisin omistamien rakennusten väliin jäävän vanhan punaisen suulin. Lisäksi Håkans on ollut kiinnostunut korjaamaan Ruissalon telakan pienvenesataman laiturirakenteet ja operoimaan pienvenesatamaa. Laitureiden kunnostaminen edellyttää nykyisten laitureiden luovuttamista sekä laiturialueen vuokraamista pitkäaikaisesti. Investoinnin takaisinmaksuajan kautta pienvenesataman vuokra-ajaksi on määritetty 25 vuotta.

Telakan kulttuurihistoriallisesti arvokkaimman osan muodostavat veistämörakennus sekä siihen toiminnallisesti liittyvät veneiden säilytystä palvelevat suulit. Turun Aikuiskoulutuskeskus on tehnyt vuosien 2014-2015 aikana oppilastyönä korjauksia em. rakennuksiin. Projektin johtamisesta telakalla on vastannut Forum Marinumin projektipäällikkö Pekka Paasio.

Rakennusten pääasiallinen käyttötarkoitus liittyy jatkossakin veneiden säilyttämiseen ja korjaamiseen. Kesäkauden vajaakäyttöä on pyritty vähentämään tarjoamalla tiloja erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien pitopaikaksi. Myös Forum Marinum on ollut kiinnostunut museotoiminnan tuomisesta osaan alueen rakennusten tiloista. Tapahtumien ja museotoiminnan järjestämistä rajoittavat vaatimukset mm. tilojen paloturvallisuudesta ja ilmanvaihdosta sekä näiden muutostöistä aiheutuvat kustannukset. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta kokonaisuudesta on suunniteltu kiinteistöosakeyhtiön muodostamista, joka kuitenkin edellyttää vielä suunnittelua ja kokemusta seuraavan kesäkauden toiminnasta. Veneiden säilytyksen ja tapahtumatoiminnan mahdollistaminen vuonna 2016 on perusteltua järjestää siten, että veneiden säilytykseen tarvittavat tilat vuokrataan toistaiseksi AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle. Kiinteistöosakeyhtiön valmistelua jatketaan ja siitä on tarkoitus päättää vuoden 2016 loppupuolella. Yhteistyötä Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa on tarkoituksenmukaista jatkaa myös vuonna 2016. Opiskelijatyönä tehtävät kunnossapitotoimet kohdennetaan veistämö- ja suulirakennusten rakenteiden korjaamiseen.

Nyt tehtäviin maanvuokrasopimuksiin on telakan tulevaisuuden kehittämisen suuntaamiseksi kirjattu Ruissalon telakan yhteiskonsepti: ”Ruissalon telakka on veneisiin, erityisesti klassikkoveneisiin, sekä Itämereen ja niihin liittyviin palveluihin keskittyvä kulttuurihistoriallisesti merkittävä telakka-, satama, matkailu- ja tapahtumakohde.” Lisäksi pienvenesataman osalta on kirjattu, että ”Ruissalon telakan pienvenesataman pysyviä laituripaikkoja tulee tarjota ensisijaisesti klassikkoveneiden pitämiseen. Pienvenesataman toiminta liittyy keskeisesti Ruissalon telakan veneveistämörakennuksen ja venesuulien sekä mastosuulin kehittämiseen. Pienvenesataman toiminta ei saa olla ristiriidassa em. kehittämisen kanssa.” Em. kirjauksilla on haluttu varmistaa osapuolten yhteinen ymmärrys alueen pitkäaikaisen kehittämisen osalta. Kirjaukset huomioiden Kiinteistöliikelaitos katsoo, että nyt tehtävillä sopimuksilla voidaan parhaiten varmistaa telakan jatkokehittäminen siten, että pienvenesataman kunnostaminen voi alkaa mahdollisimman pikaisesti ja että tyhjentyvälle luontokeskusrakennukselle löytyy nopeasti uusi käyttö.

Kiinteistöliikelaitos esittää, että liitekartalla M 348 / 18.11.2015 osoitetut rakennukset sekä liitekartalla M 347 / 18.11.2015 sijaitsevat laiturit ja laitteet myydään liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisesti Joakim Håkansille 100.000 euron kauppahintaan. Kauppahinta perustuu Newsec Valuation Oy:n ja Kiinteistötaito Peltola & Co Oy:n laatimiin ulkopuolisiin arviolausuntoihin. Arviolausunnot ovat nähtävänä kokouksessa.

Edelleen Kiinteistöliikelaitos esittää, että telakka-alueella voimassa oleva, 27.6.2013 allekirjoitettu Turun kaupungin ja Joakim Håkansin välinen maanvuokrasopimus puretaan. Sen sijaan Joakim Håkansille vuokrataan veneiden ja alusten telakointi ja kunnostustarkoitukseen sekä em. toimintaan liittyvien olemassa olevien rakennusten sijoituspaikaksi venetelakka-, liike-, toimisto- ja kokoontumiskäyttöön sekä niihin liittyviin toimintoihin 31.12.2062 asti liitekartalla M 346 / 17.11.2015 esitetty noin 28154 m2:n suuruinen alue, joka on osa Ruissalon tilaa. Lisäksi Kiinteistöliikelaitos esittää, että Joakim Håkansille vuokrataan erillisellä sopimuksella yleisen pienvenesataman laitureiden pitämistä varten 31.12.2040 asti liitekartalla M 347 / 18.11.2015 esitetty noin 8095 m2:n suuruinen vesialue. Lisäksi Alfon Håkansille vuokrataan toistaiseksi 6 kuukauden irtisanomisajalla yhteensä noin 3055 m2:n suuruiset tilat veistämö- ja suulirakennuksista veneiden säilytystä varten. Näiden tilojen osalta on tarkoitus, että kokonaisuudesta muodostetaan kiinteistöosakeyhtiö. Asia valmistellaan päätöksentekoon todennäköisesti vuoden 2016 loppupuolella.

Kaupan ja vuokrauksen toteutuessa Turun ympäristönsuojelu tyhjentää luontokeskuksen tilat käytöstään viimeistään kesäkuun 2016 loppuun mennessä. Muutoin alueen ja rakennusten hallinta on tarkoitus luovuttaa Joakim Håkansille 1.2.2016 lukien.

Liite 1Kauppakirja

Liite 2Maanvuokrasopimus

Liite 3Pienvenesataman vuokrasopimus

Liite 4Tilavuokrasopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että Turun kaupungin Ruissalon kylän tilasta Ruissalo 1:3 (853-503-1-3):

- Turun kaupunki myy Joakim Håkansille liitekartalla M 348 / 18.11.2015 esitetyt rakennukset sekä liitekartalla M 347 / 18.11.2015 sijaitsevat laiturit ja laitteet 100.000 euron kauppahinnalla;

- muutoin käytetään liitteen 1. mukaisia kauppakirjan ehtoja;

- Turun kaupunki vuokraa Joakim Håkansille liitekartalla M 346 / 17.11.2015 osoitetun yhteensä noin 28154 m2:n suuruisen alueen 26.386,75 euron vuosivuokralla veneiden ja alusten telakointi ja kunnostustarkoitukseen sekä em. toimintaan liittyvien olemassa olevien rakennusten sijoituspaikaksi venetelakka-, liike-, toimisto- ja kokoontumiskäyttöön sekä niihin liittyviin toimintoihin 31.12.2062 saakka;

- muutoin käytetään liitteen 2. mukaisia maanvuokrasopimuksen ehtoja;

- Turun kaupunki vuokraa Joakim Håkansille liitekartalla M 347 / 18.11.2015 osoitetun yhteensä noin 8095 m2:n suuruisen vesialueen 1.416,65 euron vuosivuokralla yleisen pienvenesataman laitureiden pitämistä varten 31.12.2040 saakka;

- muutoin käytetään liitteen 3. mukaisia maanvuokrasopimuksen ehtoja;

- Turun kaupunki vuokraa AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle (y-tunnus 2622832-9) liitteen 4. mukaiset, yhteensä noin 3055 m2:n suuruiset tilat veneiden säilytystä ja niihin liittyvää toimintaa varten;

- kiinteistötoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin vähäisiä muutoksia ja lisäyksiä;

- että tämän päätöksen perusteella laadittava vuokrasopimus on vuokramiehen taholta allekirjoitettava kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunki on ilmoittanut vuokramiehelle että vuokrasopimus on kaupungin puolesta allekirjoitettavissa. Muussa tämä päätös katsotaan rauenneeksi. Lisäksi vuokramiehen on edellä mainitun ajan kuluessa esitettävä Kiinteistöliikelaitokselle vuokrasopimuksen edellyttämä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 30.10.2013 § 526 päätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että päätös saadaan panna täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAS Alfons Hakans, Suomen sivuliike
aoHåkans Joakim


Liitteet:

Kilajk § 647
Liite 1:Kauppakirja, Hevoskarintie 23:ssa sijaitsevat rakennukset ja laitteet
Liite 2:Maanvuokrasopimus, 853-503-1-3 kuuluva alue
Liite 3:Pienvenesataman vuokrasopimus
Liite 4:Tilavuokrasopimus, Ruissalon telakan rakennukset/niiden osat