Maanvuokrasopimus (luonnos 7.12.2015 tark. 9.12.2015)

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies

Joakim Håkans

 

Kaupungin päätökset

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös __.__.2015 § ___

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Turun kaupungin Ruissalon kylässä sijaitsevaan Ruissalon tilaan 1:3 (853-503-1-3) kuuluva yhteensä noin 28154 m²:n suuruinen alue, josta maa-aluetta noin 17124 m² ja vesialuetta noin 11030 m². Vuokra-alue on osoitettu kartalla M 346 / 17.11.2015.

 

Vuokra-alue on asemakaavoittamaton. Kaupunginvaltuuston 18.6.2001 § 208 hyväksymässä yleiskaava 2020 vuokra-alue on julkisten palvelujen ja hallinnon aluetta, jolla ympäristö säilytetään (PY/s). Vuokra-alue on Natura 2000 aluetta.

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa: Ympäristön maankäyttö on virkistyskäyttöä, kaupungin käytössä olevaa varikko- ja luontokeskuskäyttöä sekä pienvenetelakkakäyttöä.

 

Vuokrasopimuksen kohteesta käytetään myöhemmin nimitystä vuokra-alue.

 

Vuokra-aika

Vuokra-aika alkaa helmikuun 1. päivänä 2016 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2062 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 5 luvun tarkoittamalla tavalla veneiden ja alusten telakointi ja kunnostustarkoitukseen sekä em. toimintaan liittyvien olemassa olevien rakennusten sijoituspaikaksi venetelakka-, liike-, toimisto- ja kokoontumiskäyttöön sekä niihin liittyviin toimintoihin. Rakennuksissa ja vuokra-alueella on noudatettava jäljempänä tämän sopimuksen kohdassa 35. määriteltyä Ruissalon telakan yhteiskonseptia. Vuokra-aluetta ei ilman vuokranantajan nimenomaista etukäteistä suostumusta saa käyttää muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä. Mikäli rakentamistoimenpiteet tai vastaavat toimenpiteet edellyttävät ruoppausta tai muuta pohjasedimenttien siirtelyä on niistä tehtävä ennen töihin ryhtymistä viranomaisten vaatimat sedimenttitutkimukset.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokramies on velvollinen aitaamaan vuokra-alueen virkistysalueisiin rajoittuvilta osiltaan viranomaisten hyväksymällä tavalla.

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on kaksikymmentäkuusituhatta kolmesataakahdeksankymmentäkuusi pilkku seitsemänkymmentäviisi (26.386,75) euroa vuodessa. Vuokra määräytyy 5 %:n mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta (12206 m2 x 30 euroa/m2 + 4918 m2 x 25 euroa/m2 + 11030 m2 x 3,5 euroa/m2). Perusvuokra sisältää vesialueen vuokraosuutta 1.930,25 euroa.

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1863 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2017 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammi-kuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien olennaisten muutosten johdosta.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille kahtena eränä puolivuosittain touko-kuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3. Muita maksuja

 

Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vuokramieheltä voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Selvennyksenä todetaan että tämän sopimuksen alkaessa Vuokramiehen liittyminen vesijohtoverkkoon on tarkoitus toteuttaa alamittauksella Vuokranantajan liittymän kautta.

 

4. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

Selvennyksenä todetaan että tämän sopimuksen allekirjoitushetkellä ei ole maksamattomia vuokria, joita Vuokramies olisi velvollinen suorittamaan.

 

5. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen kolmannelle.

 

Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään. Edellä mainittu ehto sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n mukainen hallinnanjakosopimus.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Turun Kiinteistöliikelaitokselle kuu-kauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut. Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes maanmittauslaitos on kirjannut vuokraoikeuden siirron uuden vuokramiehen nimiin.

 

Kaupungilla on vuokraoikeuden siirrosta huolimatta ja kohdan 4. estämättä oikeus saada ja hakea mahdollisesti maksamatta olevat vuokrasaatavansa pantatusta vuokraoikeudesta ja vuokramiehelle kuuluvista rakennuksista ja/tai muusta vakuudesta.

 

6. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Vuokraoikeuden kirjaamista on haettava maakaaren (540/95) mukaan siltä maanmittaustoimistolta, jonka toimialueella vuokra-alue sijaitsee, pääsääntöisesti kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun vuokraoikeus on perustettu. Kirjaamista ei saa hakea hallinnanjakosopimukselle.

 

Siirron saaja on velvollinen hakemaan vuokraoikeutensa kirjaamista siten, kuin maakaaressa ja varain-siirtoverolaissa on säädetty.

 

Mikäli vuokramies sanoo vuokrasopimuksen irti sopimuskautena ja jos se tämän vuokrasopimuksen mukaan on mahdollista, on vuokramies velvollinen kirjauttamaan vuokrasopimuksen lakkaamisen niin, kuin siitä on maakaaressa säädetty, sekä huolehtimaan vuokraoikeuteensa kohdistuvien muiden kuin kaupungille myönnettyjen kiinnitysten kuolettamisesta.

 

7. Vakuudet

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen vuokran määrää tai tämän vuokrasopimuksen 1. kohdan mukaista vuokraa tarkistetaan tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on vuokramies velvollinen kaupungin niin vaatiessa korottamaan vakuuden rahamäärää, antamaan kaupungin vaatimia lisävakuuksia tai antamaan kaupungin hyväksymän uuden vakuuden.

 

8. Vakuuskelpoisuus

 

Vuokramies on tietoinen siitä, että vuokra-alueen ja vuokra-alueella olevien rakennusten välillä saattaa vallita ainesosasuhde, joka saattaa vaikuttaa kohteen laitoskiinnityskelpoisuuteen ja vakuusarvoon.

 

9. Valtuutus kiinnityksen hakemiseen

 

Vuokramies valtuuttaa kaupungin hakemaan vuokramiehen kustannuksella vuokraoikeuteen ja vuokra-miehelle kuuluviin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin ja laitteisiin parhaalle etusijalle vahvistettavan kiinnityksen, joka sopimuksen allekirjoitushetkellä on rahamäärältään 64.000 euroa.

 

Samalla vuokramies määrää, että todistuksena edellä mainitun kiinnityksen vahvistamisesta annettavat panttikirjat kirjaamisviranomaisen on luovutettava Turun Kiinteistöliikelaitokselle.

 

10. Panttaussitoumus

 

Vuokramies luovuttaa ja panttaa edellä mainitut panttikirjat kaupungille edellä kohdassa 7. tarkoitetuksi vakuudeksi vuotuisen vuokran ja kadun tai tien vuotuisen kunnossa - ja puhtaanapitokorvauksen suorittamisesta sekä ympäristönsuojelulain mukaisten velvoitteiden ja muiden sopimusehtojen täyttämisestä viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

 

Jos vuokramies jättää tähän vuokrasopimukseen perustuvat edellä mainitut erääntyneet maksut maksa-matta, kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta voimassa olevan lain mukaisesti hakea pantin nojalla saatavansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

11. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

Vuokramiehellä on kuitenkin oikeus vuokrata tai muuten luovuttaa vuokra-alueella oleva rakennus tai sen osa toiselle käytettäväksi.

 

12. Piirustukset

 

Piirustukset on esitettävä Turun Kiinteistöliikelaitokselle hyväksyttäväksi, jos vuokra-alueelle rakennettujen tilojen käyttötarkoitusta muutetaan toiseksi, rakennuksen käyttötarkoitus tai rakennuksen toteutettavaksi aiottu kerrosala poikkeaa kaavasta tai vuokra-alueelle rakennetaan aiemmin hyväksytyn piirustuksen lisäksi.

 

13. Rakentamiskelpoisuus

 

Vuokramies on vastuullinen vuokra-alueen perustamistavan valinnasta ja rakentamiskelpoisuuden yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana vuokra-alueen kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, tele-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

14. Lämpö- ja porakaivot

 

Vuokramies on velvollinen toimittamaan Turun Kiinteistöliikelaitokselle tiedon, mikäli vuokra-alueen maa-perään porataan lämpö- tai porakaivo. Tieto tulee toimittaa viipymättä toimenpiteen suorittamisen jälkeen.

 

15. Rakentamisvelvollisuus

 

Tämän vuokrasopimuksen voimaantullessa katsotaan rakentamisvelvollisuus täytetyksi.

 

16. Kasvusto

 

Vuokra-alueella tämän vuokrasopimuksen vuokra-ajan alkamishetkellä olevat puut ovat kaupungin omaisuutta.

 

Vuokramiehen istuttamat hedelmäpuut, jalommat koristepuut, marjapensaat tai muut arvokkaammat kasvit ovat vuokramiehen omaisuutta.

 

Vuokramiehellä on oikeus kaataa rakennuksien, kulkuteiden ja johtoalueiden alueelta puut parhaaksi katsomallaan tavalla, sitten kun maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämät luvat puiden kaatamiselle on saatu.

 

Vuokramies on velvollinen lunastamaan rakennustyön yhteydessä kaadetut kaupungin omistamat puut käyvästä hinnasta.

 

Turun Kiinteistöliikelaitoksella on oikeus määrätä, että istutettavaksi määrätyt tai luonnontilaan jäävät vuokra-alueen osat on rakennustyön ajaksi tarpeellisin osin aidattava.

 

Vuokra-alueen rakentamattomalla osalla kasvavia puita ei saa vahingoittaa eikä Turun Kiinteistöliikelaitoksen luvatta kaataa.

 

17. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen ja vuokra-alueella olevat rakennukset ja muut rakenteet sekä alueen rakentamattoman osan hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Vuokramies on velvollinen tarkastamaan vuokra-alueella olevien puiden kuntoa ja tarvittaessa ryhtymään toimenpiteisiin vahingonvaaran torjumiseksi.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaa-maan tästä kaupungille tai toiselle aiheutuneen vahingon.

 

Vuokra-alueella ei saa harjoittaa metsästystä eikä muutenkaan pyydystää riistaa eikä myöskään häiritä lintuja tai niiden pesimistä. Koirien ja kissojen pitäminen vapaana Ruissalossa on kokonaan kielletty. Vuokramies on velvollinen tiedottamaan alueellaan liikkuville vierailijoilleen edellä mainitusta kiellosta. Ruissalon kasvillisuuden suojelemiseksi on oksien ja varpujen taittaminen ja kasvien poistaminen kielletty Ruissalossa ilman lupaa.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokrasopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

18. Kadun ja yleisen alueen kunnossa- ja puhtaanapitovelvollisuus

 

Vuokramies vastaa vuokra-alueen kohdalla olevan kadun, yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä vuokra-alueelle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä vuokra-alueen katuosuu-della mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

19. Ympäristösuojelulain mukainen ilmoitus sekä pilaantuneen maa-aineksen ja pohjaveden käsittely

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että alue on ollut aiemmin (noin vuodesta 1954 lähtien) Turun Sataman käytössä venetelakkana ja sittemmin kesästä 2013 lähtien Vuokramiehen käytössä. Kaupungin toimeksiannosta on tutkittu alueen pilaantumista ja 21.3.2013 päivätyn Golder Associates Oy:n tekemän raportin perusteella alueella on maaperän kunnostustarve. 17.6.2013 päivätyn Golder Associates Oy:n tekemän maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnin perusteella kohdekohtaiset tavoitepitoisuudet ylittäviä lyijypitoisuuksia sisältävät pintamaat tulee riskienhallintatoimenpiteenä vaihtoehtoisesti poistaa, peittää pilaantumattomalla maakerroksella (0,1-0,3 m paksuinen kerros), pintamaa peittää asfaltilla tai rajoittaa lasten oleskelua alueella.

 

FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy on 3.6.2015 laatinut Kiinteistöliikelaitoksen toimeksiannosta alueelle pilaantuneen maaperän kunnostuksen yleissuunnitelman. Vuokramiestä on kuultu suunnitelmaa laadittaessa.

 

Vuokramies on tietoinen em. raporttien sisällöstä ja on saanut kopiot raporteista.

 

Kaupunki toteaa, että edellä olevat selvitykset muodostavat tason, johon asti kaupunki vastaa maaperän pilaantumisesta.

 

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen on 5.10.2015 § 398 tehnyt päätöksen pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Alueen maaperän kunnostaminen tulee toteuttaa em. päätöstä noudattaen.

 

Vuokramies toteuttaa puhdistamisen taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Vuokranantaja ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen. Puhdistuskustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Vuokranantaja vastaa kunnostamiskustannuksista 31.12.2017 saakka. Tämän jälkeen kaikista kustannuksista vastaa Vuokramies.

 

20. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Mikäli vuokra-alue tai sen osa on kuitenkin vuokra-aikana ympäristönsuojelulain 16 tai 17 §:n tarkoittamalla tavalla pilaantunut, vuokramies on velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin ympäristönsuojelulain 133 §:ssä säädetään.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 134 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pilaantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

21. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja rakennusten kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokramies on velvollinen salli-maan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle ja siellä oleviin rakennuksiin. Vuokramiehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaamaan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

22. Yhdyskuntaa palvelevat johdot yms.

 

Vuokramies on velvollinen sallimaan korvauksetta yhdyskuntaa palvelevien viemärin, vesi-, puhelin- ja sähköjohtojen sekä muiden sellaisten johtojen ja näihin liittyvien laitteiden, kiinnikkeiden ja tukien sijoittamisen vuokra-alueelle ja vuokra-alueelle rakennettaviin rakennuksiin sekä näiden tarpeellisen huollon. Vuokramiehelle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

 

Kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta merkitä edellä mainitut oikeudet rasitteena kiinteistörekisteriin.

 

23. Pintavedet

 

Vuokramiehen tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä vuokra-alueeseen rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, vuokra-alueelle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

24. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja vuokra-alueen pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista vuokra-alueelle, on vuokramiehen sallittava tämä korvauksetta.

 

25. Naapurin oikeudet ja velvollisuudet

 

Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on oikeus käyttää vuokra-aluetta tarpeelliselta osalta vuokra-alueen rajaan mahdollisesti ulottuvan seinän ja vesikaton rakentamis-, huolto-, korjaus- ym. töiden suorittamista varten. Naapuri on velvollinen korjaamaan ja korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

 

Vuokramiehellä on oikeus ulottaa vuokra-alueen rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm naapurialueelle, mikäli kaupunki omistaa kyseessä olevan naapurialueen. Naapurialueen omistajalla tai haltijalla on puolestaan oikeus ulottaa vuokra-alueen rajaan kiinni rakennettaessa räystäs ja routalevy enintään 500 mm tämän vuokrasopimuksen mukaiselle vuokra-alueelle.

 

26. Vuokra-alueen myyminen ja uudelleen vuokraus

 

Kaupunki sitoutuu olemaan myymättä vuokra-aluetta toiselle vuokra-ajan kuluessa.

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada vuokra-alue uudelleen vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

27. Sopimuksen irtisanominen

 

Vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

28. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Kun vuokrasopimus päättyy, kaupungilla on oikeus lunastaa vuokra-alueella olevat vuokramiehen rakentamat rakennukset sekä hänen rakentamansa pysyvään käyttöön tarkoitetut rakenteet, rakennelmat, laitteet ja laitokset maanvuokralain (258/66) 34 §:n 3 momentissa säädettyjen perusteiden mukaan määrättävästä hinnasta, mikäli kaupunki on vuokramiehelle siitä kirjallisesti ilmoittanut ennen vuokra-ajan päättymistä.

 

Vuokramiehellä on oikeus saada korvausta vuokra-alueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu Vuokranantajan kanssa.

 

Milloin kaupunki ei lunasta vuokramiehen rakentamia rakennuksia tai hänen rakentamiaan pysyvään käyttöön tarkoitettuja rakenteita, rakennelmia, laitteista tai laitoksia, on vuokramiehen, mikäli ei toisin ole sovittu, kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä siirrettävä ne pois ja pantava niiden paikka kuntoon. Jollei rakennuksia, rakenteita, rakennelmia, laitteita ja laitoksia poisteta kuuden (6) kuu-kauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä, on kaupungilla oikeus vuokramiehen lukuun myydä ne julkisella huutokaupalla ja huolehtia paikan kuntoonpanosta vuokramiehen kustannuksella.

 

Jos vuokraoikeus vuokra-alueeseen ja sillä oleviin vuokramiehen rakennuksiin on kiinnitetty velasta, suorittaa kaupunki kiinnityksenhaltijan sitä ajoissa vaatiessa edellä mainitun lunastushinnan siten, että siitä välittömästi kiinnityksenhaltijalle maksetaan kiinnitetyn saamisen määrä korkoineen ja kuluineen etusijan mukaan, minkä jälkeen mahdollinen ylijäämä tulee vuokramiehelle.

 

29. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä koti-paikkaa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

30. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimusrikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa välittömän vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet välittömät kustannukset.

 

Jos vuokramies rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet välittömät kustannukset. Sopimussakko ei kuitenkaan laukea maksettavaksi, mikäli vuokramiehen rikkomus on ollut tahaton eikä mikäli vuokramies korjaa laiminlyönnin kohtuullisessa ajassa siitä lukien, kun kaupunki on huomauttanut vuokramiestä sopimussakon perusteena mahdollisesti olevasta rikkeestä tai laiminlyönnistä.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan.

 

31. Vuokramiehen ja Vuokranantajan käyttöoikeudet

 

Vuokramiehellä on käyttöoikeus ajoyhteyttä varten kartalla M 346 / 17.11.2015 osoitettuun alueeseen. Vuokramies huolehtii ajoyhteyden ylläpidosta tarvettaan vastaavasti.

 

Vuokranantajalla on oikeus käyttää porttia Vuokramiehen vuokra-alueen kautta Hevoskarintieltä vuokra-alueen ulkopuolelle jäävälle alueelle kulkemiseen. Portin käytöstä ja avaimista tulee sopia osapuolten kesken.

 

32. Vuokra-alueella sijaitsevat rakennukset

 

Vuokranantaja ja vuokramies ovat erillisillä kauppakirjoilla sopineet vuokra-alueella olevien rakennusten, rakennelmien, rakenteiden, laitteiden ja laitosten myymisestä vuokramiehelle.

 

Vuokra-alueella vuokrasopimuksen alkaessa sijaitseva grillikatos kuuluu Vuokranantajalle. Vuokranantaja poistaa katoksen alueelta 31.12.2016 mennessä.

 

Vuokranantajalle jää käyttöoikeus Vuokramiehelle vuonna 2013 luovutetun pienpuhdistamon käyttämiseen puhdistamoon kytkettyjen, Ruissalon telakan alueen muiden rakennusten osalta. Pienpuhdistamon ylläpitokustannukset jaetaan käytön mukaan ja niistä sovitaan erikseen.

 

33. Lisäehdot

 

Vuokramiehellä on oikeus rakentaa vesialueelle vuokra-alueen kohdalle laitureita. Vuokramies on tietoinen vesialueella tapahtuvasta laivaliikenteestä. Laiturirakenteissa sekä laitteissa ja harjoitettavassa toiminnassa on otettava huomioon laivaliikenteen vaikutukset. Erityistä huomiota on kiinnitettävä jäiden ja niiden liikkumisen aiheuttamiin vaatimuksiin.

 

Laiturinpito-oikeuden saaja on velvollinen noudattamaan vesialueella Turun kaupungin vahvistetun satamajärjestyksen määräyksiä sekä lisäksi Turun Satama Oy:n antamia muita ohjeita.

 

Turun kaupungin virastoilla ja laitoksilla on oikeus asettaa vuokra-alueen edustalle vesialueelle meri- ja satamaliikennettä varten kaikkia lainsäädännön, valtion ja satamaviranomaisten määräämiä ja sen muuten vaatimia kiinnikkeitä ja kelluvia merkkejä ja laitteita oikeudensaajaa kuulematta.

 

Laiturien omistajan on sallittava kaupungin edustajien käyttää laituria tilapäisesti valvontaan ja huoltotöihin liittyvissä työtehtävissä.

 

34. Muut sovellettavat säädökset

 

Vuokrasopimuksen purkamisesta on voimassa, mitä siitä maanvuokralain (258/66) 21 §:ssä on säädetty.

 

35. Ruissalon telakan yhteiskonsepti

 

Vuokra-alue on osa Ruissalon telakkaa.

 

Ruissalon telakka on veneisiin, erityisesti klassikkoveneisiin, sekä Itämereen ja niihin liittyviin palveluihin keskittyvä kulttuurihistoriallisesti merkittävä telakka-, satama, matkailu- ja tapahtumakohde.

 

36. Aiemman maanvuokrasopimuksen purkaminen

 

Tällä sopimuksella puretaan Vuokranantajan ja Vuokramiehen 27.6.2013 allekirjoittama maanvuokrasopimus. Ko. maanvuokrasopimuksen alue sisältyy kokonaisuudessaan tähän maanvuokrasopimukseen.

 

37. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Todistavat: