Maanvuokrasopimus (luonnos 7.12.2015 tark. 9.12.2015)

 

Vuokranantaja

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Vuokramies   

Joakim Håkans

 

Kaupungin päätökset

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös __.__.2015 § ___

 

Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Turun kaupungin Ruissalon kylässä sijaitsevaan Ruissalon tilaan 1:3 (853-503-1-3) kuuluva yhteensä noin 8095 m²:n suuruinen vesialue. Vuokra-alue on osoitettu kartalla M 347 / 18.11.2015.

 

Vuokra-alue on asemakaavoittamaton. Ruissalon osayleiskaavassa alue on venevalkama-aluetta LV-2. Alueelle saa rakentaa yleisessä käytössä olevan venelaiturin. Vuokra-alue on osittain Natura 2000 -aluetta.

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa: Alue rajoittuu vuokramiehelle aiemmin vuokrattuun telakka-alueeseen sekä kaupungin omistuksessa olevaan pienvenetelakkaan.

 

Vuokrasopimuksen kohteesta käytetään myöhemmin nimitystä vuokra-alue.

 

Vuokra-aika

Vuokra-aika alkaa helmikuun 1. päivänä 2016 ja jatkuu joulukuun 31. päivään 2040 saakka, jolloin vuokraus päättyy irtisanomista vaatimatta.

 

Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanvuokralain (258/1966) 5 luvun tarkoittamalla tavalla yleisen pienvenesataman laitureiden pitämistä varten. Vuokra-alueelle saa rakentaa em. tarkoitusta varten laitureita. Vuokra-alueella on noudatettava jäljempänä tämän sopimuksen kohdassa 21. määriteltyä Ruissalon telakan yhteiskonseptia sekä kohdassa 22. määriteltyä Ruis-salon telakan pienvenesataman ja sen jatkokehittämistä koskevaa sopimusehtoa. Vuokra-aluetta ei ilman vuokranantajan nimenomaista etukäteistä suostumusta saa käyttää muuhun käyttötarkoitukseen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lain-säädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä. Mikäli rakentamistoimenpiteet tai vastaavat toimenpiteet edellyttävät ruoppausta tai muuta pohjasedimenttien siirtelyä on niistä tehtävä ennen töihin ryhtymistä viranomaisten vaatimat sedimenttitutkimukset.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia toiminnassaan tarvittavia viranomaislupia, vuokramiehen vuokranmaksuvelvollisuus ei pääty, eikä vuokranantaja ole velvollinen palauttamaan mahdollisesti jo maksettuja vuokria vuokramiehelle. Vuokranantaja ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

Vuokrasopimuksen muut ehdot

 

1. Vuokra

 

Perusvuokra on tuhat neljäsataakuusitoista pilkku kuusikymmentäviisi (1.416,65) euroa vuodessa. Vuokra määräytyy 5 %:n mukaan vuokra-alueen pääoma-arvosta (8095 m2 x 3,5 euroa/m2)

 

Edellä mainittu perusvuokra sidotaan viralliseen elinkustannusindeksilukuun 1910 (perusindeksi 1951:10=100) ja vuokra tarkistetaan vuosittain 1.1.2017 alkaen ja sen jälkeen kalenterivuosittain tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Tarkistettu vuosivuokra saadaan kertomalla edellä mainittu perusvuokra tarkastusajankohtaa edeltäneen joulukuun indeksiluvulla ja jakamalla se edellä mainitulla perusindeksillä.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön asettamat rajoitukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien olennaisten muutosten johdosta.

 

2. Vuokran maksaminen

 

Vuotuinen vuokra on maksettava Turun Kiinteistöliikelaitoksen tilille kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korko-lain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3. Muita maksuja

 

Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vuokramieheltä voimassaolevan taksansa mukaisen, runkolinjasta mahdollisesti rajalle tuodun, ns. tonttijohdon rakentamiskustannuksen välittömästi tämän vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Lisäksi Turun Vesiliikelaitoksella on oikeus periä vesihuollon liittymismaksu sen jälkeen, kun liittymissopimus on allekirjoitettu.

 

Selvennyksenä todetaan että tämän sopimuksen alkaessa Vuokramiehen liittyminen vesijohtoverkkoon on tarkoitus toteuttaa alamittauksella Vuokranantajan liittymän kautta.

 

4. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

Selvennyksenä todetaan että tämän sopimuksen allekirjoitushetkellä ei ole maksamattomia vuokria, joita Vuokramies olisi velvollinen suorittamaan.

 

5. Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokra-alueella olevien, kohdassa "Rakentaminen vuokra-alueelle" mainittujen rakennelmien, laitteiden, laitoksien tai muun sellaisen omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään. Edellä mainittu ehto sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n mukainen hallinnanjakosopimus.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta Turun Kiinteistöliikelaitokselle kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut.

Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan.

 

6. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Tätä vuokrasopimusta ei tarvitse kirjata Maanmittauslaitoksella.

 

7. Vakuudet

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka on vaadittaessa uudistettava.

 

8. Alivuokraus

 

Vuokramiehellä ei ole oikeutta luovuttaa vuokra-aluetta tai sen osaa kolmannen hallintaan.

 

9. Rakentamiskelpoisuus

 

Vuokramies on vastuullinen vuokra-alueen perustamistavan valinnasta ja rakentamiskelpoisuuden yksityiskohtaisesta selvittämisestä.

 

10. Rakentamisvelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen peruskorjaamaan vuokra-alueella sijaitsevat, erillisellä luovutuskirjalla vuokramiehelle luovutetut laiturit, tai korvaamaan ne uusilla pienvenesatamakäyttöä palvelevilla laitureilla, lupaviranomaisten hyväksymällä tavalla 30.6.2017 mennessä.

 

Jos laituri, rakennelma tai laite puretaan, palaa tai se muutoin tuhoutuu joko kokonaan tai osittain, se on rakennettava uudelleen kolmen vuoden kuluessa uhalla, että vuokra seuraavan vuokravuoden alusta lukien korotetaan kaksin-kertaiseksi, kunnes mainittu rakentamisvelvoite on täytetty. Jos purkaminen on tapahtunut ilman kaupungin suostumusta, vuokramies on lisäksi velvollinen suorittamaan kaupungille sopimussakkona vuotuisen vuokran kaksinkertaisena.

 

Edellä mainittujen seuraamusten lisäksi kaupungilla on oikeus sanoa tämä sopimus irti kohdassa "Sopimuksen irtisanominen" mainituin edellytyksin.

 

11. Hoitovelvollisuus

 

Vuokramies on velvollinen pitämään vuokra-alueen ja vuokra-alueella olevat laiturit ja muut rakenteet sekä alueen rakentamattoman osan hyvässä kunnossa sekä noudattamaan kaupungin niiden hoidosta antamia määräyksiä.

 

Mikäli edellä mainittua omaisuutta on hoidettu huonosti, vuokramies on velvollinen välittömästi korvaamaan tästä kaupungille tai toiselle aiheutuneen vahingon.

 

Muilta osin vuokramiehen hoitovelvollisuuden laiminlyönnistä ja siitä aiheutuvista seuraamuksista on säädetty maanvuokralaissa ja sovittu tämän vuokra-sopimuksen kohdassa "Sopimussakko ja vahingonkorvaus".

 

12. Katselmukset

 

Kaupungin viranomaisilla on oikeus pitää vuokra-alueella katselmuksia ja tarkastuksia vuokra-alueen ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokra-mies on velvollinen sallimaan asianomaisille pääsyn vuokra-alueelle. Vuokra-miehellä on oikeus osallistua kaupungin viranomaisten kanssa katselmuksiin.

 

Jos katselmus on aiheuttanut muistutuksia, on vuokramies velvollinen korjaa-maan puutteellisuudet kaupungin määräämässä ajassa.

 

13. Vuokra-alueen uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä, joka on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa, on etuoikeus vuokra-ajan päättyessä saada vuokra-alue uudelleen vuokralle, mikäli se luovutetaan uudelleen vuokralle samanlaiseen tarkoitukseen, tällöin päätettävillä ehdoilla.

 

14. Sopimuksen irtisanominen

 

Vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

15. Toimenpiteet vuokrasuhteen päättyessä

 

Kun vuokrasopimus päättyy, kaupungilla on oikeus lunastaa vuokra-alueella olevat vuokramiehen rakentamat pysyvään käyttöön tarkoitetut rakenteet, lait-teet ja laitokset maanvuokralain (258/66) 34 §:n 3 momentissa säädettyjen perusteiden mukaan määrättävästä hinnasta, mikäli kaupunki on vuokramiehelle siitä kirjallisesti ilmoittanut ennen vuokra-ajan päättymistä.

 

Vuokramiehellä on oikeus saada korvausta vuokra-alueelle tekemistään parannuksista vain, mikäli siitä on kirjallisesti sovittu Vuokranantajan kanssa.

 

Milloin kaupunki ei lunasta vuokramiehen rakentamia pysyvään käyttöön tarkoitettuja rakenteita, laitteita tai laitoksia, on vuokramiehen, mikäli ei toisin ole sovittu, kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä siirrettävä ne pois ja pantava niiden paikka kuntoon. Jollei rakenteita, laitteita ja laitoksia poisteta kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokra-ajan päättymisestä, on kaupungilla oikeus vuokramiehen lukuun myydä ne julkisella huutokaupalla ja huolehtia paikan kuntoonpanosta vuokramiehen kustannuksella.

 

16. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti Turun Kiinteistöliikelaitokselle nimeään sekä kotipaikkaa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokra-miehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

17. Sopimussakko ja vahingonkorvaus

 

Vuokramies on velvollinen korvaamaan kaiken tuottamuksellaan tai sopimus-rikkomuksellaan vuokranantajalle aiheuttamansa välittömän vahingon sekä korvaamaan siitä johtuneet välittömät kustannukset.

 

Jos vuokramies rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja tai sen nojalla annettuja määräyksiä, hän on velvollinen maksamaan kaupungille paitsi vahingonkorvausta, myös sopimussakkoa, joka on määrältään sen hetkinen vuotuinen vuokra viisinkertaisena, sekä kaupungille asiasta aiheutuneet välittömät kustannukset. Sopimussakko ei kuitenkaan laukea maksettavaksi, mikäli vuokramiehen rikkomus on ollut tahaton eikä mikäli vuokramies korjaa laiminlyönnin kohtuullisessa ajassa siitä lukien, kun kaupunki on huomauttanut vuokramiestä sopimussakon perusteena mahdollisesti olevasta rikkeestä tai laiminlyönnistä.

 

Sopimussakon suorittamalla vuokramies ei vapaudu tämän vuokrasopimuksen mukaisista velvollisuuksistaan

 

18. Vuokramiehen ja Vuokranantajan käyttöoikeudet

 

Vuokramiehellä on käyttöoikeus kaupungin omistukseen jäävän Ruissalon te-lakan piha-alueeseen siltä osin kuin Vuokranantaja ja Vuokramies ovat erikseen sopineet huoneenvuokrasopimuksella telakan alueen rakennuskannan vuokraamisesta Vuokramiehelle ja sen käytöstä veneiden nostoa, talvisäilytystä ja vesille laskemista varten. Vuokramies vastaa veneiden nostoon ja laskuun tarvittavien vetolaitteistojen ja työvälineiden kunnossapidosta kustannuksellaan.

 

Vuokranantajalla on 10 metriä leveä käyttöoikeus veneellä kulkemista varten tämän vuokrasopimuksen kohteena olevan vesialueen lävitse Linnanaukkolta Ruissalon telakan maa-alueelle.

 

19. Vuokra-alueella sijaitsevat rakenteet, laitteet ja laiturit

 

Vuokranantaja ja vuokramies ovat erillisellä kauppakirjalla sopineet vuokra-alueella olevien rakenteiden, laitteiden ja laitureiden myymisestä vuokramiehelle.

 

20. Lisäehdot

 

Vuokramiehellä on oikeus rakentaa vesialueelle vuokra-alueen kohdalle laitureita. Vuokramies on tietoinen vesialueella tapahtuvasta laivaliikenteestä. Laiturirakenteissa sekä laitteissa ja harjoitettavassa toiminnassa on otettava huomioon laivaliikenteen vaikutukset. Erityistä huomiota on kiinnitettävä jäiden ja niiden liikkumisen aiheuttamiin vaatimuksiin.

 

Laiturinpito-oikeuden saaja on velvollinen noudattamaan vesialueella Turun kaupungin vahvistetun satamajärjestyksen määräyksiä sekä lisäksi Turun sataman antamia muita ohjeita.

 

Turun kaupungin virastoilla ja laitoksilla on oikeus asettaa vuokra-alueen edustalle vesialueelle meri- ja satamaliikennettä varten kaikkia lainsäädännön, valtion ja satamaviranomaisten määräämiä ja sen muuten vaatimia kiinnikkeitä ja kelluvia merkkejä ja laitteita oikeudensaajaa kuulematta.

 

Laiturien omistajan on sallittava kaupungin edustajien käyttää laituria tilapäisesti valvontaan ja huoltotöihin liittyvissä työtehtävissä.

 

21. Ruissalon telakan yhteiskonsepti

 

Vuokra-alue on osa Ruissalon telakkaa.

 

Ruissalon telakka on veneisiin, erityisesti klassikkoveneisiin, sekä Itämereen ja niihin liittyviin palveluihin keskittyvä kulttuurihistoriallisesti merkittävä telakka-, satama, matkailu- ja tapahtumakohde.

 

22. Ruissalon telakan pienvenesataman toiminta ja sen jatkokehittäminen

 

Ruissalon telakan pienvenesataman pysyviä laituripaikkoja tulee tarjota ensisijaisesti klassikkoveneiden pitämiseen.

 

Pienvenesataman toiminta liittyy keskeisesti Ruissalon telakan veneveistämö-rakennuksen ja venesuulien sekä mastosuulin kehittämiseen. Pienvenesataman toiminta ei saa olla ristiriidassa em. kehittämisen kanssa.

 

Em. rakennuksista ja niiden käytössä olevasta maa-alueesta pyritään muodostamaan kiinteistöosakeyhtiö vuoden 2016 aikana.

 

23. Muut sovellettavat säädökset

 

Vuokrasopimuksen purkamisesta on voimassa, mitä siitä maanvuokralain (258/66) 21 §:ssä on säädetty.

 

24. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset vuokra-, korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa

 

TURUN KAUPUNKI

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudat-tamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

Todistavat: