Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5201.04.20205

3816-2020 (05 10 00, 02 05 00)

Varhaiskasvatuksessa käytössä olevien sääntökirjojen muuttaminen 1.8.2020 alkaen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään päätettäväksi muutoksia varhaiskasvatuksessa oleviin sääntökirjoihin. Muutokset koskevat kaupunginvaltuuston päättämää kattohintaa ja palvelusetelin arvon tarkistamista vuosittain.

Kasopelk § 52

Palvelualuejohtaja, toimialajohtajan varahenkilö Vesa Kulmala 23.3.2020:

 

Taustaa

 

Palvelusetelin arvoa tarkistetaan sääntökirjojen mukaisesti huhtikuun 2020 loppuun mennessä. Tämän asian yhteydessä päiväkotien osalta tuottajia kuultiin 25.2.2020 järjestetyssä tilaisuudessa. Lisäksi päiväkotituottajilla ja ryhmäperhepäivähoidon tuottajilla oli mahdollisuus antaa kirjallisesti kommentteja.

 

Keskeiset lausunnoissa esille tuodut seikat palvelusetelin arvoon liittyen ovat:

 

-

Palvelusetelin arvon tarkistaminen tulisi tehdä vuosittain.

-

 

Alle 3-vuotiaan lapsen kerroin tulisi määritellä tasosta 1.51 tasoon 1.6 tai 1.75.

-

 

Osa-aikainen enintään 35 tuntia keskimäärin viikossa palvelusetelin arvon kerroin 0,90 tulisi nostaa kertoimeen 1.

-

 

Huolehditaan, että yksiköidemme täyttö pysyy hyvällä tasolla myös laskevien lapsimäärien maailmassa.

-

 

 

Tulisi olla mahdollisuus siihen, että tuottajan hinta voisi olla suurempi kuin kattohinnaksi keskustelutilaisuudessa esitetty 50 euroa kuukaudessa.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päivittänyt edellisen kerran Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjaa 19.6.2019 § 82 ja päiväkotien sääntökirjaa 24.4.2019 § 66.

 

Setelin arvon tarkistaminen

 

Keväällä 2020 poikkeuslain voimassa ollessa ei ole perusteltua tehdä merkittäviä muutoksia sääntökirjoihin. Sääntökirjaan voidaan kuitenkin tehdä muutos sen osalta, että indeksin mukaiset tarkistukset tehtäisiin vuosittain. Tällä muutoksella voidaan reagoida nopeammin mm. palkkakustannusten muutoksiin. Toisaalta kustannusvaikutuksiin voidaan reagoida myös kaupungin talouden näkökulmasta.

 

Maksukatto

 

Kaupunginvaltuuston päätöksessä 14.11.2019 § 161 kasvuohjelman toimenpiteiden osalta todetaan, että otetaan käyttöön maksukatto, josta kasvatus- ja opetuslautakunta päättää. Hintakatolla tarkoitetaan kunnan palvelusta palveluntuottajalle maksamaa enimmäishintaa, johon sisältyy kunnan maksama osuus (lapsikohtaisen palvelusetelin arvo) ja asiakkaan omavastuu.

 

Kunnan päättäessä asettaa palvelun hinnalle hintakaton, se määrittää palveluntuottajille palvelusta maksettavan enimmäishinnan. Käytännössä kunta asettaa palvelusta maksettavan enimmäishinnan yhdeksi palveluntuottajien hyväksymiskriteeriksi. Palveluntuottaja voi halutessaan hinnoitella palvelunsa hintakattoa alemmaksi. Palveluntuottaja ei kuitenkaan voi hinnoitella palvelua hintakattoa korkeammaksi.

 

Tällä hetkellä hinnoissa vaihteluväli on 2 - 75 euroa enemmän kuin palvelusetelin suurin arvo. Mediaani on 20 euroa. Noin 30 päiväkodissa hinta on suurempi kuin palvelusetelin arvo, toisaalta noin 25 päiväkodissa hinta on sama kuin palvelusetelin arvo. Sivistystoimialan virkamiehet ovat keskustelleet 50 euron kattohinnasta.

 

Muutettavat ja lisättävät kohdat sääntökirjaan

 

Voimassa oleva sääntökirjan määräys

Esitettävä muutos

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan aina parillisen vuoden keväällä 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain keväällä 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.

Palvelusetelin arvosta

 

Mikäli palvelun hinta on korkeampi kuin palvelusetelin arvo, perii palvelujen tuottaja tämän erotuksen asiakasmaksuna asiakkaalta. Mikäli asiakkaan ja tuottajan sopima palvelun hinta on pienempi kuin palvelusetelin arvo, kunta on velvollinen suorittamaan tuottajalle enintään asiakkaan ja tuottajan sopiman hinnan.

 

 

 

 

 

Palvelusetelin arvosta ja kattohinta

 

Mikäli palvelun hinta on korkeampi kuin palvelusetelin arvo, perii palvelujen tuottaja tämän erotuksen asiakasmaksuna asiakkaalta. Palvelun hinta kuukaudessa ei saa olla kuin 50 euroa suurempi kuin kyseiseen palveluun myönnetty palveluseteli.

 

Mikäli asiakkaan ja tuottajan sopima palvelun hinta on pienempi kuin palvelusetelin arvo, kunta on velvollinen suorittamaan tuottajalle enintään asiakkaan ja tuottajan sopiman hinnan.

Turun kaupungin asettamat muut keskeiset vastuut ja velvollisuudet

 

 

 

 

Turun kaupungin asettamat muut keskeiset vastuut ja velvollisuudet

 

Palvelut

Palveluntuottaja ei voi hinnoitella palvelua hintakattoa korkeammaksi.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että Varhaiskasvatuksen ja Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjoihin tehdään edellä esitetyt muutokset, jotka tulevat voimaan 1.8.2020 alkaen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Koivusalon Aallon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKulmala Vesa