Åbo stad§Sammanträdets datumÄrende nr1
Svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning5407.11.20234

366-2023 (07 02 01)

Aftonskola

Sammandrag: -

Ssnfu § 54

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman 1.11.2023:

 

Nämnden för fostran och undervisning har 31.10.2023 § 123 behandlat ett ärende om omorganisering av den svenskspråkiga yrkesutbildningen. Åbo yrkesinstitut har varit en tvåspråkig läroanstalt under hela sin verksamhetstid, dvs. 25 år. Enligt tillstånd att ordna utbildning har Åbo yrkesinstitut rätt att ordna en grundexamen i företagsekonomi (merkonom) och en grundexamen i informations- och kommunikationsteknik (examensbeteckningen programvaruutvecklare) på svenska. Det finns för närvarande totalt 34 studerande inom informations- och kommunikationsteknik, varav en del är ungdomar och en del är vuxna. Det finns totalt 57 grundexamensstuderande inom affärsverksamhet, varav en del är ungdomar och en del är vuxna. Det totala antalet studerande i dessa två examina är 91.

 

I Åbo finns också en annan svenskspråkig yrkesläroanstalt Axxell. På Axxell i Åbo kan man studera sjöfart, turism samt till merkonom och närvårdare. Axxell har verksamhet på sju orter: Raseborg (Karis och Ekenäs), Esbo, Helsingfors, Vanda, Åbo, Pargas och Kimitoön. Målet är att trygga den svenskspråkiga utbildningen på andra stadiet och samtidigt trygga ett starkt utbildningsutbud i södra kustregionen genom att bilda större utbildningsenheter i enlighet med undervisningsministeriets rekommendationer. Axxell är för närvarande den största svenskspråkiga yrkesutbildningsorganisationen i Finland.

 

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade  11.5.2017 § 25 med rösterna 5 – 2, 1 röstade blankt föreslå nämnden för fostran och undervisning att datanom- och merkonomutbildningen vid Åbo yrkesinstitut överförs till Axxell Utbildning Ab i enlighet med Axxells förslag.

Nämnden för fostran och undervisning behandlade svenska sektionens förslag 7.6.2017 § 89. Med anknytning till beredningen av ärendet gällande ansökan om tillstånd att ordna yrkesutbildning beslutade nämnden för fostran och undervisning enhälligt att framföra som sin åsikt till stadsstyrelsen att ändring inte söks i Åbo stads tillstånd att ordna yrkesutbildning på det sätt som svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning föreslagit, eftersom det försvagar Åbo stads möjlighet till mångsidig yrkesutbildning som gynnar hela Åbo ekonomiska område. Nämnden för fostran och undervisning anser att den svenskspråkiga undervisningen även i fortsättningen ska utvecklas som en del av Åbo yrkesinstituts utbildning. Dessutom föreslog nämnden för fostran och undervisning att utbildningsanordnaren utreder möjligheten att ordna närvårdarutbildning på svenska.

Stadsstyrelsen beslutade 7.8.2017 § 314 att beslutet av nämnden för fostran och undervisning 7.6.2017 § 89 bibehålls. Dessutom beslutade stadsstyrelsen att Åbo yrkesinstitut förbereder en plan för att öka den svenskspråkiga utbildningens attraktionskraft och öka antalet sökande.

 

Representanter för Åbo stad och Axxell träffades i Åbo 8.9.2023 i positiv anda. Kort därefter fick Åbo stad information från Axxells styrelse om att de var beredda att på allvar diskutera överföringen och dess verkningar. Det kan vara möjligt att genomföra överföringen till exempel när det nya Taito-campuset blir färdigt 1.8.2027 eller redan före det. De nödvändiga riktlinjerna måste dock dras upp ganska snabbt så att nya studerande är medvetna om frågan. Man ska också ansöka om ändringar i tillstånd att ordna utbildning hos undervisnings- och kulturministeriet, men antagandet är att en sådan ändring är möjlig eftersom ministeriet självt har förutsatt att utbildningsanordnarna vidtar åtgärder som kan effektivisera deras verksamhet operativt och ekonomiskt.

 

Förhandlingar ska inledas i frågan som närmast rör två frågor: personalens ställning och tillstånd att ordna utbildning. Finansieringen sköts dock genom statsandelssystemet så att det behövs inga separata förhandlingar om den. Slutresultatet skulle bli två utbildningsanordnare i Åbo av vilka Åbo yrkesinstitut kunde koncentrera sig på undervisning på finska och engelska och ta ansvar för det ständigt växande antalet studerande med främmande språk som modersmål Axxells verksamhetsställe i Åbo skulle ansvara för ordnandet av svenskspråkig undervisning i Åbo.

 

Nämnden begär om ett utlåtande i ärendet av svenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning, Axxells styrelse och Åbo Yrkesinstitut innan den 31.12.2023. Svenska sektionen kommer att behandla utlåtandet 7.12.2023, men får information om ärendet under aftonskolan.

 

Direktör för svenskspråkig fostran och undervisning Liliane Kjellman:

 

Förslag          Antecknas för kännedom.

BeslutFörslaget godkändes.