Lautakunta/Johtokunta: Sosiaali- ja terveyslautakunta

 

Toimiala: Hyvinvointitoimiala

 

 

Tulosalue/

Palvelualue

Toiminta

Työvoiman käyttö

Talous

1-2/2013

 

Työvoiman käytön muutos vuoden aikana

(keskimääräinen henkilöjaksojen muutos)

Sairaus-poissa-
olo-%

Sijaistus-%

Työvoiman käyttöä koskeva yleisarvio

TA 2013
milj.

(menot, tulot,
netto)

Ennuste 2013
milj. €

(menot, tulot,
netto)

Keskeisten poikkeamien syyt ja arvio toimenpiteistä talousarvion toteutumiseksi

Toimialan hallinto

Yleisarvio: Hallinnon kehittäminen jatkuu v. 2013 ja merkittävin muutos liittyy johtosääntöuudistukseen ja hallinnon tulosalueen muodostamiseen. Mm. puhelinvaihdetoiminta, rekrytointi ja eläkeasiamies sekä yksi lakimies ovat siirtyneet konsernihallintoon mikä selittää työvoiman vähennystä.

Poikkeamat: Ei olennaisia poikkeamia.

-15,1

4,5

35,6

 

M: 70,1

T: 0,8

N: 69,3

 

N/A

Keskitettyjä eriä yli 50 M€. Talousarvion toteutumisen riskeinä on sis. palvelujen ja palvelukeskusten menojen kasvuun vaikuttaminen.

Sosiaalityön palvelut

Yleisarvio: Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa toteutetaan vuoden 2013 aikana kaikille suorahankintapaikoissa oleville asiakkaille palvelutarpeen arvioinnit yhdessä erikoissairaanhoidon kanssa.

 

 

Poikkeamat: Toimeentulotuen kustannukset ovat nousseet, vaikka toimeentulotukea saaneet kotitaloudet ovat vähentyneet, koska toimeentulotukeen tehtiin korotukset 1.1.2013 lukien ja lisäksi tuloja jätetään toimeentulotukea määriteltäessä huomioimatta.

 

+15,8

4,6

78,0

Uusia vakansseja perustettiin 1.7.2012 lukien yhteensä 16 vakanssia ja 1.1.2013 lukien 11. Tämä selittää työvoiman nousun. Sairauspoissaoloprosentti on laskenut huomattavasti. Sijaistusprosentti on laskenut ja sijaisten määrän muutos on ollut – 15,3 työvoimana laskettuna. Avoimen vakanssien hoitajien määrä on noussut 32,2:lla, mikä johtuu loppuvuoden 2012 aikana perustetuista uusista vakansseista. Tilapäisten määrä on vähentynyt 9,2:lla.

M: 92,4

T: 19,7

N: 72,6

N/A

Riskit liittyvät pääosin lastensuojelun ja mielenterveyskuntoutujien ostopalveluiden kustannuksiin. Mielenterveyskuntoutujien asumispalveluiden kustannukset ovat nousseet kilpailutuksen myötä. Nousua pyritään hillitsemään tehostamalla palvelutarpeen arviointia ja siirtämällä asiakkaita pois suorahankintapaikoista Mikäli lasten huostaanottojen määrä ylittää opts:näritellyn tason ylittyvät määrärahat arvioidusta.


Perusterveydenhuollon palvelut

Yleisarvio: toteutuu OPTS:ssä sovitun mukaisesti

Poikkeamat: terveystarkastusten määrä kouluissa ja lukiossa on selvässä kasvussa (tuberkuloosiepidemialla vaikutusta tähän?)

Päivystyskäynnit EPLL:ssä edelleen laskussa, vähennystä viime vuoden vastaavaan aikaan 800 käyntiä.

Suun terv.huollon kaikki omat käynnit selvässä kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

+24,5

6,1

56,7

Perusterveydenhuollossa ei ole tapahtunut tarkastelujaksolla isoja muutoksia. Työvoima on lisääntynyt n. 20:llä. Sairauspoissaoloprosentti on noussut. Tältä osin perusterveydenhuolto poikkeaa kaikista muista tulosalueista. Sijaistusprosentti on laskenut ja myös sijaisten osuus eri palvelussuhteisista on laskenut. Työvoiman lisäykseen vaikuttaa myös se, että palkatta poissa olleiden määrä on tarkastelujaksolla vähentynyt n. 14:llä.

M: 48,4

T: 10,1

N: 38,4

N/A

Kustannuspaineet liittyvät hoitotakuun toteuttamiseen ja ennaltaehkäisevän toiminnan panostuksiin. Lisäksi suun terveydenhuollon kustannustaso on viime vuotta korkeampi, koska vuonna 2012 palkattiin 28 uutta henkilöä hoitotakuuseen pääsemiseksi

Erikoissairaanhoidon palvelut

Yleisarvio: TYKS:n vähentäessä omia sairaansijojaan sisätautisairaan tulee yhä vaikeahoitoisempia potilaita henkilökuntamitoituksen jäädessä ennalleen. Psykiatriassa on lääkäripula edelleen lisänääntynyt, minkä vuoksi hoitojonot ovat pidentyneet.

Poikkeamat: Ei olennaisia poikkeamia.

+12,1

4,2

68,0

Erikoissairaanhoidon työvoima on hieman noussut. Mitään suuria muutoksia työvoiman käytössä ei ole tapahtunut.

M: 210,3

T: 4,0

N: 206,3

 

N/A

Talousarvion tot. riskit liittyvät VSSHP:n maksuosuuden kasvuun. VSSHP:n ja Turun tal. arvioiden ero on 5,0 M€. Hoitoketjujen toimivuus on kriittinen tekijä.

Kuntoutumispalvelut

Yleisarvio: Kokonaistuotanto on edellisen vuoden tasoa. Ollaan tavoitteessa.

Poikkeamat: Ei olennaisia poikkeamia. Yksikkökohtaisia tilastoja täytyy vielä tarkentaa.

 

+21,8

4,5

46,3

Työvoiman nousua on ollut n. 20, mikä johtuu osittain tilapäisten määrän noususta. Sijaistusprosentti on laskenut merkittävästi samoin kuin sairauspoissaoloprosentti.

M: 66,9

T: 2,7

N: 64,2

N/A

Merkittävimmät taloudelliset riskit liittyvät työmarkkinatuen kuntaosuuden kasvuun sekä vammaispalveluiden kustannustason nousuun ja volyymin muutokseen.

Vanhuspalvelut

Yleisarvio: Henkilöstön käyttöön kiinnitetty erityistä huomiota. MRSA aiheuttaa väistämättä lisäystä henkilöstön käytössä.

Poikkeamat: Ei olennaisia poikkeamia.

 

+29,1

7,6

80,1

Työvoiman kasvu johtuu 1.11.2012 lukien perustetuista kotihoidon uusista vakansseista (1 kotihoidon palveluesimies ja 10 lähihoitajaa) sekä kahden terveyskeskuslääkärin vakanssin perustamisesta lääkäripooliin. Sairauspoissaoloprosentti on vähentynyt tavoitteiden mukaisesti (Työkyvyn hallintamallin pilotointi ja käyttöönotto).

M: 158,5

T: 38,3

N: 120,2

N/A

Toimintamenojen osalta talousarvion toteuttaminen on mahdollista. Toimintatulot tulevat jäämään talousarviosta arviolta 4 M€.

Sosiaali- ja terveyslautakunta yhteensä

Toiminta näyttää tammi-helmikuun toteutuman perusteella olevan suunnitellulla tasolla. Tarkempi arvio koko vuodesta laaditaan talousennusteen yhteydessä ajalta tammi-maaliskuu 2013.

+84,8

6,2%

71,6%

 

M: 646,8

T: 75,7

N: 571,1

Talousennuste koko vuodelle laaditaan ajalta tammi-maaliskuu 2013

Talousarvion toteutumisen riskit todettu OPTS-sopimuksen yhteydessä 6.3.2013 § 60 (sosterla)

 

 

Liite2.Kooste_helmikuu

Liite3.Talousarvion toteutuma helmikuu 2013

Liite4.Työvoimaseuranta_2013_Hyto_tammi-helmi

Liite5.Työvoimaseuranta_2013_tammi-helmikuu tulosalueet