Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta29326.10.201111

11854-2011 (002, 451)

Sosiaali- ja terveystoimen osallistuminen kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus -hankkeeseen

Tiivistelmä: -

Perla § 293

Tulosaluejohtaja Jukka Juvonen, vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski ja palvelujohtaja Maisa Kuusela 14.10.2011:

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on kutsunut Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kumppaniksi kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus –hankkeeseen.

Hanke kytkeytyy valtioneuvoston periaatepäätöksen ja kehitysvammaisten asumisohjelman vuosille 2010 - 2015 asetettuihin tavoitteisiin. Valtioneuvosto teki 21.1.2010 periaatepäätöksen kehitysvammaisten asunto-ohjelmaksi, jonka tavoitteena on yksilöllisen asumisen mahdollistaminen sekä laitoksista että lapsuudenkodeista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille. Ohjelmakaudella on tarkoitus tuottaa yhteensä 3 600 asuntoa, joista 1500 laitoshoidosta muuttaville ja 2100 lapsuuden kodeistaan muuttaville aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Vuositasolla tämä tarkoittaa 600 asunnon rakentamista.

Asumisohjelman tavoitteet liittyvät sosiaalihuoltolain sekä vammaislainsäädännön uudistamiseen ja kehitysvammaisten henkilöiden palvelujen kehittämiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, kehittämistä ja valvontaa koskevan lainsäädännön valmisteluun. Valtakunnallisen suunnitelman lähtökohtana on se, että kaikilla ihmisillä, mukaan lukien vammaiset henkilöt, on oikeus elää itsenäisesti ja olla osa lähiyhteisöään. Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet kunnioittamaan yhteisiä arvoja, joita ovat vapaus, demokratia, tasa-arvoisuus sekä lakien ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Oikeus lähiyhteisössä elämiseen edellyttää, että lähiyhteisössä on tarjolla asuntoja ja palveluita, joissa on saatavilla riittävä tuki. On samanaikaisesti kiinnitettävä huomiota uusien asuntomallien ja yksilöllisen tuen mallien kehittämiseen.  Uusia innovaatioita kehitysvammaisten asumiseen on vasta kehittymässä eikä vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeilla aina ole yhteyttä siihen, missä ihminen asuu tai mitä palveluja hän saa.

Hanke toteutetaan yhteistyössä ARAn, Kehitysvammaliiton, Turun, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin, Lahden, Seinäjoen ja Kotkan kaupunkien sekä Carea kuntayhtymän ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa.

Turun osahankkeessa lähtökohtana on asiakaslähtöisyys, asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja toiveet. Hankkeessa otetaan huomioon koko asumisympäristö. Tavoitteena on luoda paikallinen palvelukokonaisuus, jossa yksilöllinen asuminen, erilaiset asumismuodot ja asumisen tukeminen kohtaavat.

Turun osahankkeessa asumispalvelut koostuvat 4-5 asunnon asuntoryhmästä sekä 6-10 satelliittiasunnosta, jotka sijaitsevat ”samassa korttelissa” normaalissa asuntokannassa. Asukkaiden aktivoimiseksi ja työllistämiseksi hankkeessa kehitetään erilaisia lähiympäristöä palvelevia ja tukevia toimintoja. Ratkaisulla pyritään lisäämään vertaistukea, turvallisuutta ja vähentämään yksinäisyyttä.

Hajautetun asumisen onnistumiseksi haetaan uusia teknologiaratkaisuja esimerkiksi kommunikaatio- ja yhteydenpitovälineitä sekä esteettömyyttä edistäviä ratkaisuja.

ARA tulee hankemaan hankkeeseen ulkopuolista rahoitusta. Tälle vuodelle ARA on varannut hankkeelle suunnittelurahaa. Hankkeen ja sen osahankkeiden kokonaisbudjetti- ja rahoitus selviävät myöhemmin. Asia tuodaan tällöin uudelleen lautakunnan käsiteltäväksi.

Esitämme, että peruspalvelulautakunta hyväksyy alustavasti Turun sosiaali- ja terveystoimen osallistumisen ARAn kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus –hankkeeseen.

Liite 1Kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus –hankkeen alustava projektisuunnitelma

Liite 2Turun osahankkeen alustava projektisuunnitelma

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 18.10.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta hyväksyy alustavasti Turun sosiaali- ja terveystoimen osallistumisen ARA:n kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus –hankkeeseen. Asia tuodaan lautakunnan päätettäväksi, kun lopullinen hankesuunnitelma ja kustannukset ovat selvillä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvJuvonen Jukka
tpvKiiski Kaisa
tpvKuusela Maisa


Liitteet:

Perla § 293
Liite 1:Kehitysvammaisten asumisratkaisut ja yksilöllisen asumisen mallinnus -hankkeen alustava projektisuunnitelma
Liite 2:Turun osahankkeen alustava projektisuunnitelma