KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISRATKAISUT JA YKSILÖLLISEN ASUMISEN MALLINNUS – Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimen osaprojekti

 

Alustava projektisuunnitelma

 

Tausta

 

Kyseessä on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) käynnistämä hanke kehitysvammaisten henkilöiden asumisratkaisuiden kehittämiseksi, johon Turun kaupunki on kutsuttu hankekumppaniksi.

 

Hanke kytkeytyy valtioneuvoston periaatepäätöksen ja kehitysvammaisten asumisohjelman vuosille 2010 - 2015 asetettuihin tavoitteisiin. Valtioneuvosto teki 21.1.2010 periaatepäätöksen kehitysvammaisten asunto-ohjelmaksi, jonka tavoitteena on yksilöllisen asumisen mahdollistaminen sekä laitoksista että lapsuudenkodeista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille. Ohjelmakaudella on tarkoitus tuottaa yhteensä 3 600 asuntoa, joista 1500 laitoshoidosta muuttaville ja 2100 lapsuuden kodeistaan muuttaville aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Vuositasolla tämä tarkoittaa 600 asunnon rakentamista.

 

Asumisohjelman tavoitteet liittyvät sosiaalihuoltolain sekä vammaislainsäädännön uudistamiseen ja kehitysvammaisten henkilöiden palvelujen kehittämiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, kehittämistä ja valvontaa koskevan lainsäädännön valmisteluun. Valtakunnallisen suunnitelman lähtökohtana on se, että kaikilla ihmisillä, mukaan lukien vammaiset henkilöt, on oikeus elää itsenäisesti ja olla osa lähiyhteisöään. Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet kunnioittamaan yhteisiä arvoja, joita ovat vapaus, demokratia, tasa-arvoisuus sekä lakien ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Oikeus lähiyhteisössä elämiseen edellyttää, että lähiyhteisössä on tarjolla asuntoja ja palveluita, joissa on saatavilla riittävä tuki. On samanaikaisesti kiinnitettävä huomiota uusien asuntomallien ja yksilöllisen tuen mallien kehittämiseen. Uusia innovaatioita kehitysvammaisten asumiseen on vasta kehittymässä eikä vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeilla aina ole yhteyttä siihen, missä ihminen asuu tai mitä palveluja hän saa.

 

Turussa on laadittu pitkän tähtäimen suunnitelma Kehitysvammapalvelujen kehittämistavoitteet vuosille 2010 2016, jota kehittämistyössä noudatetaan.

 

Hanke toteutetaan yhteistyössä ARAn, Kehitysvammaliiton, Turun, Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin, Lahden, Seinäjoen ja Kotkan kaupunkien sekä Carea kuntayhtymän ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa.

 

Tavoite

 

Hankkeessa mallinnetaan prosessi, jossa uusien asuntoryhmien ja erillisten asuntojen rakentaminen toteutetaan kortteliasumisen näkökulmasta. Asuinympäristön infrastuktuurin muutostyö yhdistetään koko järjestelmän toimintakulttuurin muutokseen. Keskeistä on yhdistää asuntosuunnitteluun lähiyhteisön aluerakenne.

 

Lähtökohtana on asiakaslähtöisyys, asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja toiveet. Hankkeessa otetaan huomioon koko asumisympäristö. Tavoitteena on luoda paikallinen palvelukokonaisuus, jossa yksilöllinen asuminen, erilaiset asumismuodot asumisen tukeminen kohtaavat.

 

Asumispalvelut koostuvat 4-5 asunnon asuntoryhmästä sekä 6-10 satelliittiasunnosta, jotka sijaitsevat ”samassa korttelissa” normaalissa asuntokannassa. Asukkaiden aktivoimiseksi ja työllistämiseksi hankkeessa kehitetään erilaisia lähiympäristöä palvelevia ja tukevia toimintoja. Ratkaisulla pyritään lisäämään vertaistukea, turvallisuutta ja vähentämään yksinäisyyttä.

 

Hajautetun asumisen onnistumiseksi haetaan uusia teknologiaratkaisuja esimerkiksi kommunikaatio- ja yhteydenpitovälineitä sekä esteettömyyttä edistäviä ratkaisuja.

 

Tulevaisuudessa kaupungin kehitysvammaisten henkilöiden asumisratkaistuita tullaan kehittämään projektin tulosten perusteella. Mallia hyödynnetään kaupunkisuunnittelussa ja organisaatiorajat ylittävissä palvelukokonaisuuksissa..

 

Muilta osin hanke noudattaa ARA:n päähankkeen tavoitteita.

 

 

Kohderyhmä

Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset henkilöt.

 

Aikataulu

Elokuu 2011 - Toukokuu 2015

 

Toteutuksen vaiheet

Toteutus noudattaa päähankkeen toteutusaikataulua ja vaiheita.

 

Toteutuksen seuranta

Päähankkeella on ohjausryhmä, joka seuraa ja arvioi hankkeen toteutusta. Paikallisella tasolla hankeen seurantaryhmä on Kuntoutumispalvelut-tulosalueen johtoryhmä.

 

Talousarvio

Talousarvio laaditaan erikseen osana päähankkeen hankesuunnittelua.

 

Yhteystiedot

Jukka Juvonen, tulosaluejohtaja, Kuntoutumispalvelut

050 5575817, jukka.juvonen@turku.fi

 

Kaisa Kiiski, vammaispalvelujohtaja, Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto

050 5599023, kaisa.kiiski@turku.fi

 

Maisa Kuusela, palvelujohtaja, Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn turvaaminen

050 5185342, maisa.kuusela@turku.fi