KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISRATKAISUT JA YKSILÖLLISEN ASUMISEN MALLINNUS

Asuinympäristön, asuntojen, infrastruktuurin, palvelujen ja toimintakulttuurin kehittäminen osana laitosasumisen lakkauttamista

 

Alustava projektisuunnitelma 19.9.2011

 

Projektiryhmä: ARA: Saara Nyyssölä, Martti Polvinen, Sampo Vallius ja Markku Aho, YM: Raija Hynynen, Kehitysvammaliitto: Susanna Hintsalaja Carea kuntayhtymä: Anu Romppainen

 

Tausta

Hanke kytkeytyy valtioneuvoston periaatepäätöksen ja kehitysvammaisten asumisohjelman vuosille 2010-2015 asetettuihin tavoitteisiin. Valtioneuvosto teki 21.1.2010 periaatepäätöksen kehitysvammaisten asunto-ohjelmaksi, jonka tavoitteena on yksilöllisen asumisen mahdollistaminen sekä laitoksista että lapsuudenkodeista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille. Ohjelmakaudella on tarkoitus tuottaa yhteensä 3 600 asuntoa, joista 1500 laitoshoidosta muuttaville ja 2100 lapsuuden kodeistaan muuttaville aikuisille kehitysvammaisille henkilöille. Vuositasolla tämä tarkoittaa 600 asunnon rakentamista.

Asumisohjelman tavoitteet liittyvät sosiaalihuoltolain sekä vammaislainsäädännön uudistamiseen ja kehitysvammaisten henkilöiden palvelujen kehittämiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, kehittämistä ja valvontaa koskevan lainsäädännön valmisteluun. Valtakunnallisen suunnitelman lähtökohtana on se, että kaikilla ihmisillä, mukaan lukien vammaiset henkilöt, on oikeus elää itsenäisesti ja olla osa lähiyhteisöään. Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet kunnioittamaan yhteisiä arvoja, joita ovat vapaus, demokratia, tasa-arvoisuus sekä lakien ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Oikeus lähiyhteisössä elämiseen edellyttää, että lähiyhteisössä on tarjolla asuntoja ja palveluita, joissa on saatavilla riittävä tuki. On samanaikaisesti kiinnitettävä huomiota uusien asuntomallien ja yksilöllisen tuen mallien kehittämiseen. Uusia innovaatioita kehitysvammaisten asumiseen on vasta kehittymässä eikä vammaisten ihmisten avun ja tuen tarpeilla aina ole yhteyttä siihen, missä ihminen asuu tai mitä palveluja hän saa.

 

Hanke toteutetaan yhteistyössä ARAn, Kehitysvammaliiton, Turun, Lahden, Seinäjoen ja Kotkan kaupunkien sekä Carea kuntayhtymän ja Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa.

 

Tavoite

 

1.Hankkeessamallinnetaan prosessi, jossa uusien asuntoryhmien ja erillisten asuntojen rakentaminen toteutetaan kortteliasumisen näkökulmasta. Asuinympäristön infrastuktuurin muutostyö yhdistetään koko järjestelmän toimintakulttuurin (kunnan/kuntayhtymän päätöksentekoprosessit, kaavoitus- ja yhdyskuntasuunnittelu, palvelurakenne ja järjestäminen, henkilökunnan toiminta, palvelusuunnittelukäytännöt, asiakkaat ja heidän verkostonsa) muutokseen. Keskeistä on yhdistää asuntosuunnitteluun lähiyhteisön aluerakenne.

 

2.Hankkeessa toteutetaan neljä kuntapilottia, joissa etsitään ja toteutetaanlähiyhteisöön integroituja asumisen ratkaisuja (sekä ryhmämuotoinen että erilliset asunnot) sekä kehitetään valmennusohjelmaa, jolla tuetaan palvelujen järjestäjiä, tuottajia ja henkilöstöä siirtymään uudenlaiseen työ- ja toimintakulttuuriin (kokonaishoidollisesta yksilölliseen, aktiivisen tuen mukaiseen työotteeseen).

 

3.Hankkeessa selvitetään hajautetun asumisen mallin kokonaiskustannukset.

 

4.Hanke tuottaa tietoa valtakunnallisen, alueellisen ja kuntien asumisen suunnittelun tueksi. Hankkeessa syntyy käytännön suunnittelutietoa kunnille strategisen suunnittelun ja päätöksenteon pohjaksi ja asumisen suunnittelun hyviä käytäntöjä ja esimerkkejä. Projektin aikana tuotetaan materiaalia hankkeen nettisivuille, kirjoitetaan lehtiartikkeleita sekä tuotetaan julkaisu, johon kootaan hankkeen keskeiset tulokset sekä arvioidaan vaikuttavuutta kustannusten, järjestelmän muutoksen, henkilöstön osaamisen ja asiakkaiden saamien tulostennäkökulmasta. Hankkeessa käytetään apuna kansainvälistä tietoa mm. Pohjoismaista ja Iso-Britanniasta.

 

Kohderyhmä

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset henkilöt.

 

Aikataulu

Elokuu 2011-Toukokuu 2015

 

 

Toteutuksen vaiheet

 

1.Pilottivaihe (1.8.2011 – 31.12.2012)

-esiselvitys kuntien tilanteesta (syys-marraskuu 2011)

-koko hankkeen toteutuksen mallinnus hankkeen ohjausryhmässä (marraskuu 2011)

-nettisivuston rakentaminen hankkeelle (helmikuu 2012)

-toteutetaan opintomatka Ruotsiin, jossa tutustutaan mm. Tukholman Skärholmenin alueen asumisratkaisuihin ja muihin myöhemmin määriteltäviin kohteisiin. Tapaaminen Ruotsin kehitysvamma-alan keskeisten asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa (marraskuu 2011)

-ARA:n kehitysvammaisten asumisen konseptikilpailun toteutetaan yhtenä, mutta erillisenä osana hankkeessa siten, että hankkeen toimintaympäristöä käytetään kohteena konseptikilpailussa. Konseptikilpailutuksen kohteena ovat erityisesti autismin kirjon ihmisten asumisen yksilölliset ratkaisut (helmikuu 2012)

-kuntapilottien käynnistäminen neljässä kunnassa: yhteistoiminnallisen suunnitteluryhmän perustaminen palvelujen käyttäjistä ja työntekijöistä ja tiedon keruu palvelujen käyttäjien tarpeista sekäkorttelisuunnitelmien laatiminen ja rakentamisen suunnittelun käynnistäminen (vuosi 2012)

-pilottikoulutusvaiheen toteutus (lähityöntekijät, asukkaat ja esimiehet), tulosten raportointi ja mallin edelleen kehittäminen (vuosi 2012)

 

2.Pilottivaihe (1.1.2013-31.12.2014)

-korttelisuunnittelun jatkaminen ja rakentamisen käynnistäminen hankkeen pilottialueilla

-muutoskoulutuksen (lähityöntekijät, asukkaat, esimiehet ja sisäiset kehittäjät) jatkaminen ja tulosten raportointi

-opintomatka myöhemmin tarkennettavaan kohteeseen Euroopassa

-väliraportti pilottivaiheen tuloksista

-lehtiartikkelit ja tiedon tuottaminen nettisivustolle

-kuntaseminaarien järjestäminen

 

3.Tiedon levittämisen vaihe (1.1.2015-31.5.2015)

-hyvien käytäntöjen mallinnus

-raportointi ja julkaisun tuottaminen artikkelikokoelmana

-tiedon levittäminen ja jalkauttaminen kuntiin

-hankkeen loppuseminaari

 

Toteutuksen seuranta

Hankkeella on ohjausryhmä, joka seuraa ja arvioi hankkeen toteutusta.

 

Talousarvio

Talousarvio laaditaan erikseen osana hankesuunnittelua. Hankkeessa on käytössä vuodelle 2011 Aran kehittämisrahaa 20 000 euroa.

 

Yhteystiedot

Saara Nyyssölä, erityisasiantuntija, ARA

040-172 4917; saara.nyyssola@ara.fi

Susanna Hintsala, kehittämispäällikkö, Kehitysvammaliitto

09-34 809 254; susanna.hintsala@kvl.fi

Anu Romppainen, sosiaalipalvelujen johtaja, Carea kuntayhtymä

020-6159 100, anu.romppainen@carea.fi