Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 231 17.08.2011 1

8529-2010 (32, 001)

Peruspalvelulautakunnan selvitys aluehallintovirastolle

Tiivistelmä: -

Perla § 231

Perusterveydenhuolto, terveyskeskuksen vastaava lääkäri Anne Santalahti 10.8.2011:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 14.7.2011 lähettänyt Turun kaupungille selvityspyynnön.

Oheismateriaali 1Lounais-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö

Peruspalvelulautakunnan kokouksessa on nähtävillä aiemmat selvitykset Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

Aluehallintovirasto on kuulemispyynnössään pyytänyt myös selvitystä, mihin perustuu virkamiesten toiminta peruspalvelulautakunnan puolesta asiassa.

Aluehallintovirasto on lähettänyt ensimmäisen selvityspyynnön asiassa 15.7.2010. Selvityspyyntö on osoitettu peruspalvelujohtajalle. 11.11.2010 aluehallintovirastolta on saapunut lisäselvityspyyntö, joka niinikään on osoitettu peruspalvelujohtajalle. 9.12.2010 on sosiaali ja terveystoimeen saapunut aluehallintoviraston määräys toimintayksikön tarkastamisesta. 17.12.2010 aluehallintovirastolta on saapunut tarkastusta koskeva lisäselvityspyyntö. Pyyntö on osoitettu terveyspalveluista vastaavalle johtajalle. 12.1.2011 on saapunut sähköpostilla tarkastuksen sisältöä koskeva muutos. Sähköposti on tullut vastaavan lääkärin sihteerille. 6.4.2011 aluehallintovirastolta on saapunut selvityspyynnöksi ja kuulemiseksi otsikoitu kirjelmä, joka on osoitettu Turun kaupungille ja peruspalvelulautakunnalle.

Asian selvittely on tapahtunut lähes vuoden virkamies ja virastotasolla. Vasta viimeinen selvityspyyntö on osoitettu peruspalvelulautakunnalle. Asiassa on toimitettu määräpäivään mennessä vastaus edelleen virkamiestasolla, vaikka selvitystä oli pyydetty peruspalvelulautakunnalta. Tämän lisäksi asia oli tarkoitus saattaa peruspalvelulautakunnan käsiteltäväksi 15.6.2011 pidettävään kokoukseen. Näin ei kuitenkaan kiireisen aikataulun johdosta tapahtunut.

Turun kaupungin järjestämisvastuu

Kysymys:

Miten Turun kaupunki aikoo kehittää potilaiden logistiikkaketjuja erikoissairaanhoidon sekä muun sosiaali- ja terveystoimen, erityisesti päihdehuollon, kotisairaanhoidon ja kotihoidon kanssa, jotta terveyskeskuksen päivystystoiminta voi keskittyä ydintehtäväänsä päivystyspotilaiden hoitoon.

Vastaus:

Päihdepotilaiden hoitoketjun parantamiseksi on vuoden 2010 ja 2011 aikana käyty neuvottelut A-klinikan kanssa yhteistyön tehostamisesta. Tarkoitus on, että A-klinikka laajentaa toimintaansa ja perustaa katkaisuhoitoaseman yhteyteen kuusipaikkaisen selviämisaseman. Lisäksi yhteistyötä A-klinikan kanssa on selkiinnytetty.

Kotisairaanhoidon ja kotihoidon kanssa yhteistyötä on kehitetty ja geriatrinen arviointiyksikkö laajentaa toimintaansa 1.9. alkaen. Tämän jälkeen päivystyksestä pystytään ohjaamaan geriatriseen arviointiyksikköön potilaat, joiden jatkosijoitus vaatii tarkempaa muutaman päivän arviota.

Yhteistyö erikoissairaanhoidon kanssa tarkentuu, koska Turun kaupunki siirtää Kunnallissairaalantie 20:ssa sijaitsevan päivystystoimintansa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin liikelaitokselle 9.1.2012 alkaen. Lisäksi kuluvan vuoden osalta on tarkennettu päivystyspotilaan hoitoa seuraavasti: Turun terveyskeskuksen päivystyksen päivystävä lääkäri ottaa yhteyttä sisätautisairaalan päivystävään lääkäriin, joka täyttää sairaalan vapaita paikkoja. Kun sairaala ruuhkautuu sairaalan potilaita siirretään suunnitelman mukaisesti ylipaikoille. Jos sisätautisairaalan päivystävä lääkäri ilmoittaa, että potilas ei ole sovelias sisätautisairaalassa tai terveyskeskuksen akuuttivuodeosastoilla hoidettavaksi, päivystyksen lääkäri lähettää potilaan TYKS:iin ja kirjoittaa lähetteeseen, ettei hoitomahdollisuutta Turun kaupunginsairaalassa tai terveyskeskuksen akuuttivuodeosastoilla ole. Jos TYKS:n ensiavussa kuitenkin päädytään siihen, ettei potilas kuulu myöskään yliopistotasoiseen erikoissairaanhoitoon, niin TYKS:n ensiavun päivystäjän tulee olla yhteydessä sisätautipäivystäjään ja he yhteisesti sopivat, millä sairaansijalla potilasta sitten hoidetaan. Liitteenä 29.7. annettu kirjallinen toimintaohje.

Liite 1                                  Toimintaohje 29.7.2011

Kysymys:

Miten Turun kaupunki aikoo selkiyttää vastuusuhteita Attendo MedOne Oy:n kanssa siltä ostamansa vuokratyövoiman sekä organisaationsa välillä.

Vastaus:

Turun terveyskeskus ja Attendo MedOne Oy ovat tehneet sopimuksen päivystyksen lääkärityövoiman hankkimisesta. Sopimuksessa on otettu kantaa vastuusuhteisiin. Sopimuksen seurantaneuvotteluissa on vielä tarkennettu tiettyjä vastuuasioita: Attendo MedOne Oy on nimennyt päivystyksen vastuulääkärin, joka välittää MedOnen päivystyksessä työskenteleville lääkäreille terveyskeskuksen vastaavan lääkärin ja päivystyksen ylilääkärin antamia ohjeita ja potilaspalautteita sekä hankkii muistutuksiin ja muihin selvityksiin tarvittavat vastineet. Tämän lisäksi jokaisessa päivystysvuorossa on päivystyslistaan merkittynä vuorosta vastaava lääkäri, joka esimerkiksi suuronnettomuus- tai muussa vastaavassa poikkeustilanteessa johtaa toimintaa kunnes virkalääkäri on saatu kiinni. Päivystyksen ylilääkäri Harri Huhtanen on arkisin virka-aikaan tavoitettavissa, hänen puhelinnumeronsa ja yhteystietonsa ovat Attendo MedOnen vastuulääkärien käytössä. Ajalla 3.6.- 7.8. perusterveydenhuollon hallinnossa työskentelevät lääkärit toimivat oheisen vuorolistan mukaan päivystyksestä vastaavana ylilääkärinä, liitteenä vuorolista.  8.8. alkaen päivystyksen ylilääkäri Harri Huhtanen toimii taas päivystyksestä vastaavana virkaylilääkärinä ja on puhelimitse tavoitettavissa myös virka-ajan ulkopuolella. Hänen poissaoloihinsa tai loma-aikoihinsa määrätään sijainen. Ylilääkäri Harri Huhtasen yhteystiedot tai hänen sijaisensa yhteystiedot löytyvät päivystyksen ilmoitustaululta ja ne ilmoitetaan päivystyksen vastuulääkärille.

Liite 2                                  Vuorolista

Turun kaupungin yhteistyö sairaanhoitopiirin kanssa

Kysymys:

Miten Turun kaupunki aikoo kehittää yhteistyötään sairaanhoitopiirin kanssa, jotta hoitoketju erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä ei johda erikoissairaanhoitoon kuulumattomien potilaiden siirtoon terveyskeskuksen päivystykseen jatkohoitopaikkaa odottamaan.

Vastaus:

29.7. annettu ohje on edelleen voimassa ja ohjeen voimassaoloaikana ei jatkohoitopaikkaa odottavia potilaita ole TYKS:stä siirretty päivystykseen. 9.1.12 lähtien päivystys toimii sairaanhoitopiirin liikelaitoksen toimintana ja tällöin samaan liikelaitokseen kuuluvat sekä Kunnallissairaalantie 20:ssa sijaitseva terveyskeskustasoinen päivystys sekä TYKS:n ensiavussa sijaitseva erikoissairaanhoidon päivystys. Tällöin liikelaitoksen ratkaistavaksi jää miten potilassiirrot tapahtuvat.

Kysymys:

Miten Turun kaupunki aikoo kehittää toimintaansa siltä osin, ettei terveyskeskuksen päivystyksessä ole jatkohoitopaikkaa odottamassa sairaanhoitopiirin siirtämiä potilaita, joilla ei ole päivystyshoidon tarvetta?

Vastaus:

Tällä hetkellä on voimassa terveyskeskuksen vastaavan lääkärin antama ohje, ettei potilaita voida hoitaa yli 24 tuntia Turun terveyskeskuksen päivystyksen tarkkailun hoitopaikoilla, liitteenä hoito-ohje. Toukokuussa yli 24 tuntia päivystyksessä oli kaksi potilasta, kesäkuussa kolme potilasta ja heinäkuussa ei yhtään potilasta. Tilanne on saatu korjaantumaan tehostamalla päivystyksen, oman erikoissairaanhoidon ja vanhuspalvelujen yhteistoimintaa. Tilanne tulee vielä parantumaan, kun geriatrisen arviointiyksikön paikkalukua kasvatetaan kahdeksalla paikalla 1.9.11 alkaen. Syyskuun alusta lähtien potilaita voidaan tarvittaessa ottaa geriatriseen arviointiyksikköön. mikäli TYKS:n ensiavussa katsotaan, että he eivät kuulu siellä hoidettaviksi. Muut terveyskeskustasoista hoitoa tarvitsevat potilaat pyritään suoraan sijoittamaan päivystyksestä terveyskeskuksen omille akuuttiosastoille. Liitteenä terveyskeskuksen vastaavan lääkärin päätös koskien päivystyksessä tapahtuvan hoitoajan pituutta.

Liite 3                                  Terveyskeskuksen vastaavan lääkärin päätös

Attendo MedOne Oy:n antama selvitys 

Kysymys:

Aluehallintovirasto pyytää Turun kaupunkia antamaan selvityksensä myös Attendo MedOne Oy:n antamasta selvityksestä.

Vastaus:

Attendo MedOne Oy on antanut Turun sosiaali- ja terveystoimen pyynnöstä 10.12.10 selvityksen koskien lääkäreiden perehdytystä, konsultaatiomahdollisuuksia ja lääkäreiden pätevyyttä. Tämä selvitys on Sami Salmisen allekirjoittama, mutta päivämäärässä ilmeinen painovirhe. Annetun selvityksen päivämäärä 4.1.10 pitää olla 4.1.11. Toinen selvitys on annettu 28.4.11. Attendo MedOnen vastuualuejohtaja Sami Salmisen kirjoittama selvitys on totuudenmukainen. sekä 28.4.11 Salmisen ja Elon allekirjoittama selvitys on  totuudenmukainen. Perehdytyksen suorittajalääkäri oli PTL-vaiheen lääkäri, mutta aiemmin lääkärien perehdytyksestä on ollut vastuussa myös päivystyksen osastonhoitaja tai Pegasos-vastuukäyttäjä. Perehdytyksen osalta päivystyksessä käytetään ylilääkäri Harri Huhtasen hyväksymää perehdytyskaavaketta. Näin ollen olemme katsoneet, että perehdytyksen antajan ei tarvinnut olla ns. täyslaillistettu lääkäri. Potilastyön osalta päivystyksessä on aina työskennellyt täyslaillistettu lääkäri sekä päivävuoroissa että ilta- ja yövuoroissa, joiden on sopimuksen mukaisesti pitänyt toimia PTL-vaiheen lääkärien ohjaajana. Muuta selvitystä Attendo MedOne Oy ei ole antanut.

Terveyspalvelujen laatu ja potilasturvallisuus

Kysymys:

Miten terveyskeskuksen päivystyksessä on varmistuttu toiminnan laadukkaasta johtamisesta ja uuden, vaihtuvan henkilöstön perehdyttämisestä, kun perehdyttäjänä on toiminut PTL-vaiheen lääkäri, jonka itse tulee toimia toisen lääkärin johdossa ja ohjauksessa.

Vastaus:

PTL-vaihe oli mahdollista suorittaa myös lääkärivuokrausta harjoittavan firman palveluksessa. PTL-vaiheen hyväksyminen tapahtuu tiedekunnan toimesta. Attendo MedOne Oy:n Turun terveyskeskukselle toimittaman selvityksen mukaan ko. PTL-lääkärille oli nimetty vastaava kouluttaja MedOnen omasta organisaatiosta. Lisäksi arkisin päivystyksen vastuulääkärillä oli tosiasiallinen mahdollisuus konsultoida ja saada ohjausta virkaylilääkäri Harri Huhtaselta. Ko. PTL-lääkärin työskennellessä päivystyksessä hänellä oli mahdollisuus konsultoida vastuulääkäriään ja toisaalta arkisin päivystyksessä työskenteli kokenut lääkäri Christian Bertenyi, joka oli aiemmin terveyskeskuspäivystyksestä vastaava lääkäri. Päivystyksen virkaylilääkäri Harri Huhtanen oli myös ko. PTL-lääkärin konsultoitavissa perehdytykseen  ja päivystyksen johtamiseen liittyvien asioiden ja mm. M1-arvioihin ja muihin hallinnollisiin asiakirjoihin liittyen. Diagnoosien kirjaamiseen liittyen Harri Huhtanen ohjasi ko. PTL-lääkärin toimintaa terveyskeskuksen vastaavan lääkärin ohjeiden mukaan.

Selvitykseen liitetään myös ylilääkäri Harri Huhtasen vastaus

Liite 4Ylilääkäri Harri Huhtasen vastaus

sekä ylihoitaja Merja Lammisen vastaus

Liite 5Ylihoitaja Merja Lammisen vastaus

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa 11.8.2011:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan selvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Perla § 231
Liite 1:Toimintaohje 29.7.2011
Liite 2:Vuorolista
Liite 3:Terveyskeskuksen vastaavan lääkärin päätös
Liite 4:Ylilääkäri Harri Huhtisen vastaus
Liite 5:Ylihoitaja Merja Lammisen vastaus