Vastaus Aluehallintoviraston selvityspyyntöön

 

Perusterveydenhuolto, ylihoitaja Merja Lamminen 10.8.2011

 

Henkilöstön riittävyys on ollut pitkäaikainen ongelma, joka on vaikeutunut vähitellen yleisen hoitajapulan myötä. Päivystys on kuitenkin melko veto-voimainen työpaikka, joten sijaisia on saatu toistaiseksi ja päivystykselle on kehittynyt laaja, perehdytetty ja työn jo oppinut sijaiskunta. Monet sijaiset tekevät ammattiaan vastaavaa työtä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (Tyksin ensiavussa) tai palolaitoksella sairaankuljetuksessa tai ovat päivystyksessä harjoittelussa olleita entisiä opiskelijoita, jotka ovat saaneet perehdytyksen opiskelujaksolla. Sijaistamaan tulevat uudet hoitajat aloittavat perehdytysohjelman läpikäynnillä. Perehdytysohjelman toteutumisesta vastaa osastonhoitaja suunnittelemalla uudelle työntekijälle perehdyttäjän työvuorosuunnitelmaan. Tuleville kesän 2011 sijaisille järjestämme lisäksi perehdytyspäivän.

 

Ongelmatilanteet kehittyvät päivystyksen ruuhkautuessa suuren potilasmäärän tai jatkohoitopaikkojen puutteen tai hitaan saannin vuoksi tai työvuorolistaan suunnitellun henkilökunnan äkillisissä poissaolo -tilanteissa. Ongelmallisimpia ovat ilta- ja yövuorot sekä viikonloput ja juhlapyhät. Osastonhoitaja työskentelee ma-pe aamuvuorossa ja muulloin vuorosta vastaa ns. vastaava sairaanhoitaja. Vaihtoehtoina näissä tilanteissa ovat oman henkilökunnan tekemät lisätunnit/ työvuorot tai ns. vakituisten sijaisten saaminen työvuoroon (liite 1: Ohje vastaavalle hoitajalle henkilökuntapuutoksissa, liite 2: hoitajatyövoiman määrä).

 

Hoitohenkilöstön keskittymistä perustehtävään on turvattu hankkimalla kolme tilapäistä hoitoapulaisen vakanssia. Lisäksi 2.5.2011 alkaen on yövuorossa aloittanut kaksi ylimääräistä siivoojaa/hoitoapulaista.

 

Hygieniasta on pidetty osastokoulutusta, jossa hygieniahoitaja Julie Fagerström on ollut opettamassa sekä teoriassa että käytännössä tartuntojen ehkäisyä ja käsihygieniaa. Käsidesinfektiopullot ovat käytössä niin tarkkailussa kuin myös henkilökunnan tiloissa. Desinfektiopulloja ei kuitenkaan voida säilyttää telineissä esim. sänkyjen päädyssä potilaiden saatavilla niitä väärinkäyttävän potilasaineksen vuoksi. Kiinteitä käsihuuhde-automaatteja (Johnson-Dersey) on asennettu 3 kpl: ulko-oven läheisyyteen ilmoittautumista vastapäätä, lääkärien vastaanottokäytävään (A-käytävä) sekä odotustilaan. Käsineitä varten on hankittu käsinetelineet sovittuihin paikkoihin. Hygieniahoitajat valvovat päivystyksen hygienian ja aseptiikan tasoa ja käytäntöjä.

 

Siivoukseen liittyen ohessa on liitteinä terveystoimen siivousaluemittaus ja kaupungin siivoustoimen kanssa solmittava sopimus (liite 3), päivystyksen siivouksen työohje (liite 4), Turun kiinteistöpalveluliikelaitoksen selvitys koskien Turun terveyskeskuksen päivystyksen siivousta (liite 5) sekä kaupunginsairaalan alueen siivoojan perehdytys (liite 6).

 

Jätehuoltoon liittyen liitteenä on jätteiden käsittelyohjeet (liite 7). Turun kaupungissa jätteiden käsittelyohjeet laatii ja päivittää ympäristöhuolto-työryhmä ja terveystoimen johtoryhmä hyväksyy ne.

 

Huuhtelulaite Deko on huollettu välittömästi tarkastuskäynnin jälkeen ja sen jälkeen kerran vian ilmaannuttua. Korjaaja kutsutaan paikalle aina kun on tarvetta tai laite lähetetään korjattavaksi. Tämä koskee kaikkia päivystyksen koneita ja laitteita.

 

Laitteiden kalibrointi ja huolto on säännöllistä ja niihin on sovittu vastuuhenkilöt. Lista päivystysaseman laitteista ja koneista (liite 9).

 

Virtsanäytteiden käsittelystä on ohessa päivystyksen osastonhoitajan laatima ohje (liite 8). Virtsanäytteiden oikean käsittelyn tärkeyttä on painotettu henkilökunnalle.

 

Uusien potilassänkyjen hankinta aloitettiin jo syyskaudella 2010, mutta kilpailuttaminen, koekäyttö ja tilaaminen kestävät SoTe -organisaatiossa. Uudet potilassängyt otettiin käyttöön 27.4.2011.

 

Rekisteriseloste on asianmukaisella paikallaan ilmoitustaululla.

 

Näihin kaikkiin kysymyksiin olen vastannut jo 17.5.2011 antamassani vastauksessa.