Dnro 8529-2010

 

Vastaus Aluehallintoviraston selvityspyyntöön 14.7.2011

 

Perusterveydenhuolto, päivystyksen ylilääkäri Harri Huhtanen 10.8.2011:

 

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 10.12.2010 tehnyt tarkastuksen Turun terveyskeskuksen päivystyksen tiloihin heille kesällä 2010 osoitetun valituksen perusteella. Tarkastuksen johdosta on pyydetty laaja kirjallinen selvitys, joka on toimitettu Aluehallintovirastoon tammikuun lopussa 2011. Näiden tietojen perusteella Aluehallintoviraston on lähettänyt 6.4.2011 lisäselvityspyynnön, johon olen vastannut 9.5.2011. Tarkempien kokonaistietojen osalta viittaan tammikuussa ja toukokuussa 2011 antamiini selvityksiin ja liitetiedostoihin.

 

Uudessa on selvityspyynnössä 14.7.2011 on kysymyksiä koskien Turun kaupungin järjestämisvastuun toteutumista päivystyksessä . Lisäksi pyydetään selvitystä yhteistyöstä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa sekä terveyspalvelujen laadun ja potilasturvallisuuden toteutumista Turun terveyskeskuksen päivystyksessä. Tulosaluejohtajan kanssa sovittiin, että vastaan vain kysymyksiin, jotka koskevat terveyspalvelujen laatua ja potilasturvallisuutta. Näitä kysymyksiä on kaikkiaan 23 kpl. Puolet kysymyksistä koskee hygieniajärjestelyjä, aseptiikkaa, käsihygieniaa, siivouksen järjestelyä, jätehuollon ohjeita, huuhtelulaitteen toimintaa, virtsanäytteiden käsittelyä, laitteiden kalibrointia, laitelistausta, konelistausta sekä laitteiden ja koneiden huoltoa. Lisäksi on kysymyksiä kalusteista, potilassängyistä ja rekisteriselosteen esilläpidosta. Näiden kysymysten vastausten osalta viittaan ylihoitaja Merja Lammisen uuteen selvitykseen ja toukokuussa annettuun edelliseen selvitykseen ja erityisesti sen mukana toimitettuihin liitetiedostoihin.

 

Tässä annetaan selvitys kysymyksistä, jotka koskevat ostopalvelujen laatua, henkilöstön riittävyyttä, toiminnan johtamista, MedOnen ja perusterveydenhuollon keskinäisiä johtosuhteita, henkilöstön perehdytystä, ko. PTL-lääkärin ohjausta ja koulutusta, potilaiden itsemääräämisoikeuden rajoituksia sekä Attendo MedOnen keväällä 2011 antamaa selvitystä.

 

1.Ostopalvelujen laatu

 

Viittaan edellä mainittuihin aikaisempiin selvityksiini. Turun kaupungin terveystoimi ja MedOne Oy (nyk. Attendo MedOne Oy) ovat 19.5.2008 solmineet ostopalvelusopimuksen, jossa on määritelty tilaajan ja toimittajan vastuut ja tehtävät sekä erityisesti hoidon laadun varmennus. Vuosittaisissa sopimusneuvotteluissa sopimuksen sisältöä on tarkasteltu ja tehty tarvittavia muutoksia. Laadun varmentamiseksi on seurattu päivittäisiä käyntimääriä ja odotusaikoja, potilaspalautteita, laboratorio- ja röntgentutkimusten käyttöä ja kustannuksia sekä erikoissairaanhoidon lähetteitä. Näiden osalta toimittajan kanssa on käyty sopimusneuvottelu kahdesti vuodessa. Sopimuksessa on myös määritelty päivystyksessä työskentelevien lääkärien pätevyysvaatimukset. Attendo MedOne on kuukausittain toimittanut päivystävistä lääkäreistä listan pätevyyksineen. Yksityiskohtaisemmin laadunvarmennuksesta on tietoja kyseisessä ostopalvelusopimuksessa lisäyksineen. Myös se on toimitettu Aluehallintovirastoon aikaisempien selvitysten mukana.

 

 

 

 

2.Henkilöstön riittävyys

 

Lääkärien työvuorojen toteutumista on aikaisemmin toimitettu listat Aluehallintovirastoon. Attendo MedOnen lääkäripalvelu on ollut työvuorojen toteutumisen osalta kattava, sairaustapauksissa toimittaja on käyttänyt varalääkäreitä. Myös hoitajien työvuorojen toteutumisen ja hoitajamäärän osalta Aluehallintovirastoon on jo aikaisemmin (tammikuussa 2011) toimitettu yksityiskohtaiset selvitykset. Alun perin valitusprosessi käynnistyi kesällä 2010, jolloin päivystyksen kuormitus kasvoi hoitajaresursseja suuremmaksi. Tämän jälkeen on tehty korjaustoimenpiteitä ja järjestelyjä, joiden ansiosta kesän 2011 osalta päivystyksen toiminta sujui paremmin kuin kesällä 2010.

 

3. Toiminnan johtaminen ja johtosuhteet MedOnen ja perusterveydenhuollon välillä

 

Päivystyksen lääkärityövoiman työjärjestelyistä vastaa toimittaja eli Attendo MedOne Oy. Viittaan vastuualuejohtaja LL Sami Salmisen 28.4.11 antamaan vastineeseen, joka liitteineen on jo toukokuussa toimitettu Aluehallintovirastoon. Allekirjoittanut on perusterveydenhuollon nimeämänä päivystyksen ylilääkärinä vastannut päivystyksen toiminnan seurannasta hallinnollisten asioiden osalta. Potilasvalitukset, lääkeseuranta, hoitoeristyksien toteutuminen, virka-apupyynnöt, mielenterveysarviot, työvuorolistat sekä ko. PTL-lääkärin kanssa käydyt yhteistyö- ja ohjantaneuvottelut ovat kuuluneet allekirjoittaneen toimenkuvaan. Hoitajat ovat toimineet Sosiaali- ja terveystoimen omina työntekijöinä ja heitä on johtanut osastonhoitaja ja hänen esimiehenään on toiminut ylihoitaja Merja Lamminen. Ko. PTL-lääkäri on toiminut yhdyshenkilönä allekirjoittaneen ja MedOnen päivystävien lääkärien välisessä viestinnässä. Kuten aikaisemmin mainitsin toimittajan ja tilaajan välisissä neuvotteluissa on kahdesti vuodessa tarkasteltu toiminnan laatua ja volyymia. Tarvittaessa sopimukseen on tehty tarkennuksia ja muutoksia.

 

4.Henkilöstön perehdytys

 

Hoitajien osalta perehdytys on tapahtunut päivystyksen osastonhoitajan tai hänen valtuuttamansa hoitajan toimesta ylihoitaja Merja Lammisen valvonnassa. Lääkärien työhön perehdyttäjänä on toiminut ko. PTL-lääkäri. Lääkärien perehdytyksestä on aikaisemmin toimitettu Aluehallintovirastoon Attendo MedOnen laatima perehdytyskaavake ja perehdytysohjeet. Perehdytys on koskenut ensisijaisesti työpaikan toimintakäytäntöjä, tietojärjestelmien käyttöä jne. Varsinaisissa päivystysvuoroissa on aina ollut täyslaillistettu vuoron vastuulääkäri, joka potilaiden tutkimisen ja hoidon osalta on toiminut päivystyksessä työskentelevien lisäkoulutuksessa olevien lääkäreiden ja kandien ohjaajana.

 

5. Kuka on vastannut ko. PTL-lääkärin ohjauksesta hänen ollessaan PTL-lääkärinä

Aluehallintovirastolta 6.4.2011 tulleen lisäselvityspyynnön perusteella Attendo MedOnen vastuualuejohtaja LL Sami Salminen sekä ko. PTL-lääkäri itse ovat antaneet ohjaukseen liittyen vastineen, joka on toimitettu Aluehallintovirastolle. Attendo MedOnen osalta ko. PTL-lääkärin ohjaajana on toiminut ylilääkäri Jarmo Kantonen. Päivävuorojen aikana päivystysyksikössä on ko. PTL-lääkärin kanssa työskennellyt lääkäri, joka on kokenut täyslaillistettu lääkäri ja on voinut tarvittaessa ohjata ko. PTL-lääkäriä. Hallinnollisten ja potilasvalituksiin liittyen lääketieteellisten asioiden osalta ko. PTL-lääkäri on saanut ohjausta ja valvontaa allekirjoittaneelta. Lisäksi on huomioitava, että ko. PTL-lääkäri on saanut Valviralta 2.5.2011 lähtien täydet lääkärioikeudet.

 

 

 

6.Potilaiden itsemääräämisoikeuden rajoitukset päivystyksessä

 

Viittaan jälleen asiasta jo aikaisemmin Aluehallintovirastolle toimitettuihin selvityksiin liitetiedostoineen. Huhtikuussa Aluehallintovirasto on kiinnittänyt huomion siihen, että itsemääräämisoikeuden rajoittamisen tulee perustua yksittäiseen tilanteenmukaiseen harkintaan eikä edes hoitavan lääkärin luvalla voida antaa toimenpiteeseen etukäteistä yleisvaltuutusta. Tällaista yleisvaltuutusta ei ole päivystyksessä annettu vaan hoitaminen eristyksessä on tapahtunut aina päivystävän lääkärin harkinnan mukaan tilanteissa, joissa muuta vaihtoehtoa ei ole ollut käytettävissä potilaan hoidon turvaamiseksi. Lisäksi päivystäville lääkäreille ja hoitajille on erityisesti tänä vuonna korostettu sitä, että kun tällaiseen tilanteeseen joudutaan pitää kirjaukset suorittaa kattavasti ja huolellisesti. Uusittu kaavake on toimitettu Aluehallintovirastoon toukokuussa 2011. Kun potilasta on jouduttu hoitamaan eristyksessä, on kaavakkeeseen pitänyt merkitä potilaan hoidosta sillä hetkellä vastaavan lääkärin ja hoitajan sekä vuoron vastuulääkärin ja vartijan nimet. Lisäksi kaavakkeeseen on pitänyt merkitä syy/syyt, joiden vuoksi kyseiseen toimenpiteeseen on jouduttu. Kaavakkeessa myös muistutetaan siitä, että lääkärin tulee säännöllisesti tarkastaa eristystilassa olevan potilaan terveydentila ja kirjata havainnot tarkkailukaavakkeelle ja sairauskertomukseen ja näin syntyneet eristyskaavakkeet sairauskertomusmerkintöineen on lisäksi toimitettu allekirjoittaneelle seuraavana arkipäivänä tarkistettavaksi.

 

7.Lausunto Attendo MedOnen 28.4.2011 antamasta selvityksestä

 

Aluehallintovirasto pyytää uusimmassa kirjelmässään (14.7.11) Turun kaupunkia antamaan selvityksen myös Attendo MedOne Oy:n antamasta selvityksestä. Tulosaluejohtaja pyytää allekirjoittanutta omalta osaltaan kommentoimaan kyseistä selvitystä. Selvityksen ovat laatineet yhdessä vastuualuejohtaja LL Sami Salminen ja ko. PTL-lääkäri. Selvitys on toimitettu Aluehallintovirastolle toukokuussa 2011. Mielestäni selvityksestä ilmenee hyvin yhteistyö, jota perusterveydenhuolto ja Attendo MedOne ovat päivystyksen kehittämisessä ja laadunvalvonnassa tehneet.

 

8.Tarkastuksessa havaittujen puutteiden korjaaminen

 

Tarkastus päivystyksen tiloissa tapahtui joulukuussa 2010. Tarkastusraportin saamisen jälkeen päivystyksen toimintaa on kehitetty. Yksityiskohtaisempi selvitys tästä tulosaluejohtaja Anne Santalahden antamassa vastineessa. Hoitajatyön, aseptiikan, hygienian, siivous- yms. asioiden suhteen viittaan ylihoitaja Merja Lammisen uuteen ja aikaisempiin vastineisiin. Lääkärityön osalta huomio on erityisesti kiinnittynyt päivystyksen toimintaa vaikeuttavan jatkohoito-ongelman käsittelyyn. Tästä olen antanut jo toukokuussa Aluehallintovirastolle selvityksen. Päivystyksen ongelmia on säännöllisesti tarkasteltu palvelutuotantojohtaja Petri Virtasen järjestämissä kokouksissa ja ennakoivien toimenpiteiden ansiosta kesä 2011 sujui päivystystoiminnan osalta paremmin kuin kesä 2010. Kunnallinen liikelaitos on perustettu keväällä 2011, toimitusjohtajaksi on valittu Päivi Lucenius ja lisäksi haussa on päivystyksen ylilääkärin paikka. Liikelaitoksen toimintaa ohjaamaan ja valvomaan on nimitetty johtoryhmä, johon Turun edustajana osallistuu palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen.