LIITE 1

 

SOPIMUS TURUN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN TUOTTAMISESTA 2011 (OPTS)

 

 

1.Sopimuksen tarkoitus 

 

Tällä operatiivisella palvelutuotantosopimuksella (OPTS) ydinprosesseja edustavat palvelujohtajat ja palvelutuotantoa johtavat palvelutuotantojohtaja ja tulosaluejohtajat sopivat peruspalvelulautakunnan ja kaupunginhallituksen välisen strategisen palvelusopimuksen asettamien tavoitteiden mukaisista toimista palvelutuotannon kehittämiseksi (ns. kehittämisosa) ja palvelutoiminnan laajuudesta ja resursseista (ns. laajuus- ja resurssiosa) v. 2011.

 

 

2. Sopimusosapuolet

 

Tämän sopimuksen osapuolia ovat:

Lasten-ja nuorten kasvun tukeminen –prosessi ja Nuorten aikuisuuden vahvistaminen -prosessi, joita edustaa palvelujohtaja Sirpa Kuronen;

 

Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistaminen –prosessi, jota edustaa palvelujohtaja Maisa Kuusela

 

Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen –prosessi, jota edustaa palvelujohtaja Seija Arve

 

Seuraavat tulosalueet, joita edustaa ao. tulosaluejohtaja kukin oman toimintansa osalta:

 

Sosiaalityön tulosalue: tulosaluejohtaja Leila Visa

 

Perusterveydenhuollon tulosalue: tulosaluejohtaja Anne Santalahti

 

Erikoissairaanhoidon tulosalue: tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen

 

Vanhuspalveluiden tulosalue: tulosaluejohtaja Sari Ahonen

 

Kuntoutuspalveluiden tulosalue: tulosaluejohtaja Jukka Juvonen

 

Ympäristöterveydenhuollon tulosalue: vs. tulosaluejohtaja Liisa Palmu

 

Työterveyshuollon tulosalue: tulosaluejohtaja Lassi Pakkala

 

Muut sopimuksen allekirjoittajat ovat:

 

Peruspalvelulautakunnan puolesta lautakunnan puheenjohtajat Juhani Leppä ja Jarmo Rosenlöf

 

Peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa

 

Palvelutuotantojohtaja Max Lönnqvist

 

 

3. Toiminnan arvot ja toimintaa ohjaavat periaatteet

 

Sosiaali- ja terveystoimen arvot noudattavat kaupungin yhteisiä arvoja. Näiden arvojen pohjalta on luotu sosiaali- ja terveystoimen toimintaa ohjaavat periaatteet, joiden mukaisesti kunkin tulosalueen tulee toimia.

 

4. Sopimuksen rakenne

 

Sopimuksen yleisessä osassa sovitaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisessä noudatettavista yleisistä periaatteista, jotka ovat pääosin voimassa koko sopimuskauden. Kehittämisosassa sovitaan palveluiden järjestämisen kehittämislinjoista sekä ydinprosessien välisistä ja tulosalueiden välisistä palvelujen järjestämisen kehittämistoimista ja laajuus- ja resurssiosassa sovitaan väestölle tarjottavien palveluiden järjestämisen laajuudesta ja voimavaroista.

 

5. Yleiset sopimusperiaatteet

 

Palvelujen järjestäminen perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädäntöön, kaupungin palvelutoimintaa ohjaaviin ohjelmiin, strategiseen palvelutuotantosopimukseen ja viranomaismääräyksiin ja tässä sopimuksessa ja sen liiteosassa yksilöityihin asioihin.

 

Kaupungin sisäinen tuottaja tuottaa palvelun itse käyttäen tukipalveluihin kaupunkiorganisaation muita tuottajia kuten esimerkiksi tietojenkäsittely, ravinto, kiinteistönhoito, yleishallinto ja siivous. Tuottajalla ei ole oikeutta käyttää ulkoisia alihankkijoita ilman ydinprosessin suos­tumusta niiden palvelujen hankintaan, jota tuottaja itsekin tuottaa.

 

Palvelutoimintaa harjoitetaan Turun kaupungin (Tilalaitos) omistamissa tai vuokraamissa toimintaa varten varustetuissa kiinteistöissä ja muissa kaupungin tarkoitukseen osoittamissa, soveltuvissa toimitiloissa. Kiinteistöt ja muut toimitilat luovutetaan sopimuksen kestoajaksi tuottajalle

 

Palvelujen laatu

 

Palvelun tulee täyttää lainsäädännössä ja muussa viranomaisohjeistuksessa asetetut vaatimukset sekä tässä sopimuksessa sovitut toimintaa koskevat ehdot. Palvelut tulee tuottaa lakien ja asetusten mukaisesti ja niissä määriteltyjen hoito- ja/tai palvelutakuiden määräämissä rajoissa.

 

Se, että jostakin asiasta ei ole tässä sopimuksessa erikseen sovittu, ei oikeuta jättämään asiaa huomiotta tai palvelua järjestämättä, jos se jonkin muun määräyksen tai sopimuksen mukaan on toimitettava.

 

Palvelun tuottaja huolehtii siitä, että sillä on resurssien ja henkilökunnasta yleisesti annettujen ohjeiden ja päätösten puitteissa riittävä ja pätevä henkilökunta, tarkoituksenmukaiset tilat, laitteet ja välineet sekä toimivat prosessit palvelun tuottamiseen.

 

Tilaajan ja tuottajan vastuut ja velvollisuudet

 

Tilaajan ja tuottajan vastuut määräytyvät lainsäädännön ja muiden sopimusten ja peruspalvelulautakunnan ohje- ja toimintasäännön mukaisesti.

 

Henkilöstö

 

Tilaaja ja tuottaja ovat osa kaupungin työnantajakokonaisuutta ja siksi ne tätä sopimusta toteuttaessaan noudattavat voimassaolevaa työ- ja virkaehtosopimusta sekä kaupungin henkilöstöä koskevia määräyksiä ja ohjeita.

 

Palveluun liittyvä viranomaistoiminta

 

Viranomaistoiminta on osa palvelua ja sisältyy siihen sen mukaisesti kuin lainsäädäntö edellyttää. Viranomaistoiminnasta on voimassa mitä ohje- ja johtosäännössä sanotaan.

 

Vahingonkorvaus ja riskienhallinta

 

Vahingonkorvausasiat ja riskienhallinta toteutuu kaupungin voimassa olevien säännösten mukaisesti.

                        

Raportointi

 

Tulosalue huolehtii siitä, että ydinprosessi saa käyttöönsä tarvittavat raportit palvelutuotannon tilasta ja kehittämistoimenpiteiden edistymisestä.

 

 

6. Sopimuksen voimassaolo, muuttaminen ja erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tämä sopimus astuu voimaan kun se on asianmukaisesti allekirjoitettu ja se on voimassa 31.12.2011 saakka.

 

Sopimuksen toteutumista tarkastellaan puolivuosittain, viimeistään 31.8.2011. Sopimusta voidaan osapuolten yhteisellä neuvottelulla muuttaa muulloinkin, jolloin osapuolten tulee hyväksyä uusittu sopimus. Sopimuksen muutostarpeesta tulee ilmoittaa toiselle osapuolelle riittävän ajoissa (kirjallisesti).

Sopimuserimielisyydet ratkaistaan osapuolten välisin neuvotteluin.


OPERATIIVINEN PALVELUTUOTANTOSOPIMUS: PALVELUJEN KEHITTÄMINEN JA TOIMINNAN LAAJUUS- JA RESURSSIT

 

Ydinprosesseja edustavat palvelujohtajat ja palvelutuotantoa johtavat palvelutuotantojohtaja ja tulosaluejohtajat ovat sopineet ydinprosesseittain jäljempänä mainituista toimista strategisen palvelusopimuksen toteuttamiseksi ja palvelutuotannon kehittämiseksi sekä sopineet palvelutoiminnan käytettävissä olevista resursseista ja toiminnan laajuudesta v. 2011.

 

YDINPROSESSI: Lasten ja nuorten kasvun tukeminen

 

Palvelutuotannon kehittäminen

 

Vastauksena strategisen palvelusopimuksen linjauksille Lasten ja nuorten kasvun tukeminen –ydinprosessin palvelutuotantoa kehitetään sopimuskaudella seuraavien kehittämisteemojen kautta:

 

SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä

Järjestetään lasten ja nuorten peruspalvelut

Parannetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluja

Luodaan pohja nopealle ongelmiin puuttumiselle

 

 

SPS: Kehitetään ennaltaehkäisevää toimintaa

Määritellään ennaltaehkäisevän työn kokonaisuus

 

 

 

 

SPS: Kevennetään palvelurakennetta

Lisätään perhehoitoa ja vähennetään laitoshoitoa

 

 

 

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi tehtävät yksityiskohtaisemmat toimenpiteet eri tulosalueilla ja tulosalueiden välillä kuvataan liitteessä 1A

 

LIITE 1A: Lasten ja nuorten kasvun tukeminen -ydinprosessin toiminnan kehittämisen painotukset ja tavoitteet sekä niiden toteutumista kuvaavat mittarit

 

Toiminnan laajuus ja resurssit

 

Tässä sopimuksessa sovitaan, että tulosalueet tuottavat liitteen 2 mukaisesti vuonna 2010 palveluita Lasten ja nuorten kasvun tukeminen – ydinprosessille.

 

LIITE 2A: Tulosalueiden ydinprosessille tuottamat palveluryhmät ja palvelut.

 

YDINPROSESSI: Nuorten aikuisuuden vahvistaminen

 

Palvelutuotannon kehittäminen

 

Vastauksena strategisen palvelusopimuksen linjauksille Nuorten aikuisuuden vahvistaminen –ydinprosessin palvelutuotantoa kehitetään sopimuskaudella seuraavien kehittämisteemojen kautta:

 

SPS: Tuetaan nuorten elämänhallintaa ja aikuistumista

Kehitetään nuorten aikuisten palveluprosessia

 

 

 

 

SPS: Edistetään nuorten aikuisten sosiaalista vahvistumista

Ehkäistään nuorten syrjäytymistä

 

 

 

 

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi tehtävät yksityiskohtaisemmat toimenpiteet eri tulosalueilla ja tulosalueiden välillä kuvataan liitteessä 1B.

 

LIITE 1B: Nuorten aikuisuuden vahvistaminen -ydinprosessin toiminnan kehittämisen painotukset ja tavoitteet sekä niiden toteutumista kuvaavat mittarit

 

Toiminnan laajuus ja resurssit

 

LIITE 2B: Tulosalueiden ydinprosessille tuottamat palveluryhmät ja palvelut.

 

YDINPROSESSI: Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistaminen

 

Palvelutuotannon kehittäminen

 

Vastauksena strategisen palvelusopimuksen linjauksille Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistaminen –ydinprosessin palvelutuotantoa kehitetään sopimuskaudella seuraavien kehittämisteemojen kautta:

 

SPS: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Kavennetaan hyvinvointi- ja terveyseroja. Erityisenä kohderyhmänä maahanmuuttajat.

Lisätään yhteistyötä yhdistysten ja yhteisöjen kanssa.

Ehkäistään kansantauteja terveitä elämäntapoja tukemalla

Huolehditaan terveellisestä ympäristöstä

 

 

SPS: Palveluiden tarkoituksenmukainen kehittäminen

Panostetaan peruspalveluihin

Kehitetään palveluverkkoa tarkoituksenmukaisesti

Kevennetään palvelurakennetta

Panostetaan ennaltaehkäiseviin palveluihin

 

 

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi tehtävät yksityiskohtaisemmat toimenpiteet eri tulosalueilla ja tulosalueiden välillä kuvataan liitteessä 1C.

 

LIITE 1C: Itsenäisesti selviytyvien toimintakyvyn varmistaminen -ydinprosessin toiminnan kehittämisen painotukset ja tavoitteet sekä niiden toteutumista kuvaavat mittarit

 


Toiminnan laajuus ja resurssit

 

LIITE 2C: Tulosalueiden ydinprosessille tuottamat palveluryhmät ja palvelut.

 

YDINPROSESSI: Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen

 

Palvelutuotannon kehittäminen

 

Vastauksena strategisen palvelusopimuksen linjauksille Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen –ydinprosessin palvelutuotantoa kehitetään sopimuskaudella seuraavien kehittämisteemojen kautta:

 

SPS: Muutetaan ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Lisätään kotihoidon peittävyyttä

Lisätään omaishoidon tuen kattavuutta

Muutetaan ympärivuorokautisen hoidon palvelurakennetta

Parannetaan hoidon vaikuttavuutta

Parannetaan ikäihmisten palvelujen hoitoketjun toimivuutta

 

 

 

 

 

SPS: Turvataan aktiivinen elämä toimintakykyä ylläpitävillä palveluilla

Toteutetaan laaja-alainen palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus

Edistetään ja ylläpidetään 65-vuotta täyttäneiden toimintakykyä

 

 

 

Näiden tavoitteiden toteuttamiseksi tehtävät yksityiskohtaisemmat toimenpiteet eri tulosalueilla ja tulosalueiden välillä kuvataan Liitteessä 1D.

 

LIITE 1D: Ikäihmisten elämänlaadun turvaaminen -ydinprosessin toiminnan kehittämisen painotukset ja tavoitteet sekä niiden toteutumista kuvaavat mittarit

 

Toiminnan laajuus ja resurssit

 

LIITE 2D: Tulosalueiden ydinprosessille tuottamat palveluryhmät ja palvelut.

 


 

Allekirjoitukset

 

 

Turussa pmv

 

 

 

__________________________________

Juhani Leppä

Peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja

 

__________________________________

Jarmo Rosenlöf

Peruspalvelulautakunnan varapuheenjohtaja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________

Riitta Liuksa

Peruspalvelujohtaja

 

__________________________________

Max Lönnqvist

Palvelutuotantojohtaja

 

__________________________________

Seija Arve

Palvelujohtaja

 

__________________________________

Sirpa Kuronen

Palvelujohtaja

 

__________________________________

Maisa Kuusela

Palvelujohtaja

 

__________________________________

Sari Ahonen

Tulosaluejohtaja, Vanhuspalvelut

 

__________________________________

Jukka Juvonen

Tulosaluejohtaja, Kuntoutumispalvelut

 

__________________________________

Lassi Pakkala

Tulosaluejohtaja, Työterveyshuolto

 

__________________________________

Liisa Palmu

Vt. Tulosaluejohtaja, Ympäristöterveydenhuolto

 

__________________________________

Anne Santalahti

Tulosaluejohtaja, Perusterveydenhuolto

 

__________________________________

Hilkka Virtanen

Tulosaluejohtaja, Erikoissairaanhoito

 

__________________________________

Leila Visa

Tulosaluejohtaja, Sosiaalityön palvelut

 

 

                                                                                                                                                                        LIITE 1A

YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvat SoTe-menot €

(kehitettävä mittari)

Toimeentulotuesta osalliseksi tulevat alle 18-vuotiaat: lukumäärä ja osuus ikäluokasta

3601/12,8 % (v.2008)

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä\ Peruspalveluiden turvaaminen

Mittarit:

-Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

7,8 % / 2008 (absoluuttinen määrä 2205 henkilöä, lähde Kuusikko) 8,4 % / 2009

-Lastensuojelun avohuollon tukitoimenpiteitä saavien lasten ja nuorten osuus alle 18-vuotiaista / sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten osuus alle 18-vuotiaista. Tavoitteena avohuollon suhteellisen osuuden kasvu.

Avohuollon lasten ja nuorten osuus alle 18-v. 6,1 % (v.2008, sis.jälkihuollon, lähde Kuusikko) 7,18% 2009

Sijaishuollon lasten ja nuorten osuus alle 18-v. 1,2 % (v.2008, sis. huostassa olleet 31.12. lähde Sosken vuosikertomus 2008) 1,7 % 2009

Kiireellisesti huostaan otettuja v. 2008 oli 109, ei sisälly em. lukuun.

(Kuusikossa verrataan sijoitettuja lapsia, johon lasketaan mukaan huostaan otetut, avohuollon tukitoimena sijoitetut, väliaikaismääräyksellä ja kiireellisesti sijoitetut sekä jälkihuoltopäätöksellä sijoitetut).

 

-Palvelujen tuottaminen palvelu- ja hoitotakuiden asettamissa määräajoissa

§Arvio lastensuojelutarvetta selvittämisen tarpeellisuudesta tehdään 7 arkipäivän ja lastensuojelutarpeen selvitys 3 kk:n sisällä lastensuojeluilmoituksesta

§Lastenneuvolan ja kouluterveydenhuollon tarkastusten tekeminen sekä suun terveydenhuollon järjestäminen asetuksen mukaisesti

§Psykiatriseen ja somaattiseen erikoissairaanhoidon arvioon ja hoidon aloitukseen pääsee hoitotakuun (3kk) aikarajoissa

§Vammaispalvelulain määräaika asiakassuunnitelman tekemiselle (3 kk)

§Perusterveydenhuollon sairaanhoidon palvelut järjestetään hoitotakuun aikarajoissa

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Järjestetään lasten- ja nuorten peruspalvelut

 

Peruspalvelut tuotetaan hoito- ja palvelutakuiden edellyttämällä tavalla.

·Seurataan palvelutakuiden toteutumista

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Turvataan peruspalvelujen saatavuus

 

Peruspalvelut tuotetaan hoito- ja palvelutakuiden edellyttämällä tavalla.

PTH; SOST; ESH; KUPA

·Seurataan palvelutakuiden toteutumista

Lainsäädäntömuutosten tuomien palvelutarvemuutosten selvittäminen ja niihin varautuminen

Lainsäädäntömuutoksia ja niiden vaikutuksia palvelutarpeisiin seurataan ydinprosessitasolla.

Palvelujohto, PTH; SOST; ESH; KUPA

Palvelutarpeen muutoksiin reagoidaan

Turvataan lasten ja nuorten päivystysvastaanotto

Lasten perusterveydenhuollon päivystysvastaanotto turvataan. PTH

Sosiaalipäivystystä jatketaan seudullisena. SOST

 

Lapsilla erillinen päivystysvastaanotto on/ei; tavoitetila on

 

 


YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä\ Peruspalveluiden turvaaminen

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Parannetaan lapsiperheiden koti- ja perhepalveluja

 

 

Kotiapua tai perhetyötä saavien perheiden lkm (valtuustomittari)

 

439 perhettä v.2008 (Stakes)

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Järjestetään lapsiperheiden kotipalveluja myös yhteistyössä järjestöjen kanssa.

Lapsiperheiden kotipalvelun saatavuutta parannetaan tiivistämällä yhteistyötä järjestöjen kanssa.

SOST, PTH

 

Järjestöjen tuottaman kotipalvelun piirissä olevien lapsiperheiden määrä.

 

 

 

 


YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä\ Peruspalveluiden turvaaminen

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Luodaan pohja nopealle ongelmiin puuttumiselle

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Peruspalveluissa tunnistetaan tuen tarve ja käynnistetään tarvittavat toimenpiteet.

Tuen tarve otetaan huomioon varhaiskasvatus-, kuntoutus- tai asiakassuunnitelmassa. Joustava pääsy kuntoutustyöryhmän arvioon/kuntoutussuunnitelman laadintaan.

PTH, Opetustoimi VAKA, SOST; ESH; KUPA

Lähetteet vaativaan erikoissairaanhoitoon vähenet

Moniammatillinen työryhmä tukee lastensuojelua

 

Tulosalueet tuovat oman ammatillisen osaamisensa lastensuojelun moniammatillisen työryhmän käyttöön.

SOST; PTH; ESH; KUPA; Opetustoimi VAKA.

 

Työryhmä kokoontuu säännöllisesti.

 


YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Kehitetään ennaltaehkäisevää toimintaa\ Ennaltaehkäisevän työn vahvistaminen

Mittarit:

-Perhetyön piirissä olevien perheiden määrä (oma tuotanto, ostopalvelut ja avustuksilla tuettu) Tavoitteena paraneva saatavuus.

-Ennaltaehkäisevän lastensuojelun määrittely ja seurannan kehittäminen

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS:

Määritellään ennaltaehkäisevän työn kokonaisuus

Ennaltaehkäisevä työ määritellään ja vastuutetaan

Ennaltaehkäiseviin palveluihin suunnatut resurssit € (kehitettävä mittari)

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Ennaltaehkäisevää perhetyötä lisätään.

Määritellään eri toimijoiden tehtävät ennaltaehkäisevässä perhetyössä ja käynnistetään neuvolan perhetyö.

PTH; SOST;

Tehtävät määritelty ja neuvolan perhetyö alkanut vuoden 2011 aikana. Ennaltaehkäisevän perhetyön piirissä olevien perheiden määrä.

Lastenneuvolan ja varhaiskasvatuksen yhteistyötä tiivistetään.

Lasta koskevat tiedot välittyvät päiväkodin ja neuvolan välillä 2,5 v. ja 5 v. terveystarkastusten yhteydessä.

Varhaiskasvatus antaa äitiys- ja lastenneuvolalle ajankohtaista tietoa varhaiskasvatuksen vaihtoehdoista

PTH; Opetustoimi VAKA

Tietojen siirtoa koskevasta menettelystä ja palveluohjauksesta on sovittu Varhaiskasvatuksen kanssa.

Määritetään eri toimijoiden tehtävät ehkäisevässä lastensuojelussa

Määritellään kaupunkiorganisaation eri tahojen ja muiden toimijoiden tehtävät ehkäisevässä lastensuojelussa.

Palvelujohto, SOST; VAKA; KUPA; PTH; ESH; ja muut tahot

 

Määrittely on tehty vuoden 2011 aikana ja seurantamittarit sovittu.

 


YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Kevennetään palvelurakennetta\ Palvelujen järjestämisen rakennemuutokset

Mittari:

-Lastensuojelun sijaishuollossa perhehoidon osuus kasvaa 31.12.2009 lähtötasosta yhteensä 20% kolmen vuoden aikana

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Lisätään perhehoitoa ja vähennetään laitoshoitoa

 

Lastensuojelussa perhehoidon osuus kasvanut suhteessa laitoshoitoon

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Haetaan tehostetusti sijaisperheitä

Tehostetaan omaa ja yhteistyökumppanien kanssa tehtävää sijaisperheiden rekrytointia. Sijaisperheille järjestetään koulutus.

SOST

Sijaisperheiden määrä, tavoite: kasvava

 

Lisätään sijaisperheiden tukea ja neuvontaa sekä kehitetään perhehoidon valvontaa

Perhehoidon tukemiseen osoitetaan resurssia. Tukitoimia lisätään. Tukea ja valvontaa kehitetään Remontti-hankkeen sijaishuollon pilotissa.

SOST

Perhehoidon tuki on organisoitu ja kehittämistoimet ovat käynnissä. Remontin pilotti-hanke etenee suunnitelman mukaisesti vuoteen 2012 mennes.

Lisätään perhehoidon paikkoja vammaisille ja kehitysvammaisille lapsille ja nuorille.

Haetaan tehostetusti sijaisperheitä vammaisille ja kehitysvammaisille lapsille.

KUPA, SOST

Perhehoidossa olevien vammaisten ja kehitysvammaisten lasten ja nuorten määrä; tavoite osuus suhteessa laitoshoitoon kasvava

 

Tuetaan omia laitoksia rakennemuutoksessa

Järjestetään henkilöstölle koulutusta ja työnohjausta.

SOST

Koulutus ja työnohjaus järjestetty.

Käynnistetään sijaishuollon palvelujen kilpailutus

Kilpailutuksen valmistelu käynnistetään seudullisena syksyllä 2010, toteutus 2011.

Palvelujohto, SOST

Palvelut on kilpailutettu.

 

Nopeiden ja systemaattisten konsultaatiokäytäntöjen käyttöönotto

 

 

Erikoissairaanhoito antaa perustasolle koulutusta ja konsultaatioita. Psykososiaalisesta kuntoutuksesta annetaan konsultaatioita ja työnohjausta neuvoloihin, varhaiskasvatukseen ja sosiaalityöhön. Lastenneurologia antaa konsultaatioita perusterveydenhuoltoon ja varhaiskasvatukseen.

Psykiatrinen ja somaattinen erikoissairaanhoito kehittää konsultaatioiden laatua ja välitöntä saatavuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään sähköisen tiedonvälityksen mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

ESH; KUPA, SOST; PTH; Opetustoimi/varhaiskasvatus

Vaativan erikoissairaanhoidon konsultaatiomäärät

Psykiatrian ja lastenneurologian konsultaatioiden mää

Psykososiaalisen kuntoutuksen konsultaatiomäärät

Erityisosaamista viedään varhaiskasvatuksen toimintaympäristöihin

Jatketaan puheterapian ja lasten psykiatrian osaamisen viemistä päiväkoteihin Remontti-hankkeen piloteissa.

KUPA, ESH; Opetustoimi/varhaiskasvatus

Pilotti-hankkeet etenevät suunnitelmien mukaisesti. Val miita toimintamalleja levitetään.

Viedään lasten ja nuorten psykiatrisen ja somaattisen avohoidon palveluja kasvuympäristöihin

Selvitetään palvelut , jotka olisi tarkoituksenmukaista viedä lapsen tai nuoren omaan kasvuympäristöön.

 

ESH; KUPA, SOST; PTH; Opetustoimi/varhaiskasvatus

Selvitys tehty vuoden 2011 aikana.

 

 

                                                                                                                                                                        LIITE 1B

YDINPROSESSI: NUORTEN AIKUISUUDEN VAHVISTAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Tuetaan nuorten elämänhallintaa ja aikuistumista\ Nopea puuttuminen nuorten työttömyyteen

Mittarit:

-Toimeentulotukea saavat 18-24 -vuotiaat, lukumäärä ja osuus ikäluokasta, tavoite laskeva.

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Kehitetään nuorten aikuisten palveluprosessia

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Katkaistaan nuorten työttömyys

Tuetaan työttömien nuorten pääsyä ammattikoulutukseen tai muuhun työhön tai opintoihin valmentavaan toimintaan yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa

KUPA; SOST

Alle 25-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyys, laskeva

 

 

Vastataan maahanmuuttajataustaisten nuorten erityistarpeisiin esim. sosiaalityössä, työllistymispalveluissa ja terveydenhuollossa

Maahanmuuttajataustaisten nuorten tarpeet tulevat kartoitetuksi ja he saavat sellaista palvelua, joka heitä eniten hyödyttää. Informoidaan heitä suomalaisen yhteiskunnan rakenteista, toimintatavoista ja erilaisista mahdollisuuksista selviytyä nk. vieraalla maalla.

SOST, KUPA

Alle 25-vuotiaiden maahanmuuttajataustaisten nuorten toimeentulotukiasiakkuuksien kesto, tavoite: lyhenee

Alle 25-vuotiaiden maahanmuuttajataustaisten nuorten työllisyys paranee.


YDINPROSESSI: NUORTEN AIKUISUUDEN VAHVISTAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Edistetään nuorten aikuisten sosiaalista vahvistumista\ Syrjäytymisen ehkäiseminen

Mittari

-Aktivointiehdon piirissä olevat 18-24-vuotiaat, tavoitteena laskeva lukumäärä

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Ehkäistään nuorten syrjäytymis

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Ohjaajaresurssien nuorten tukemisessa tehostetaan

Selvitetään ohjaajaresurssien käyttö.

SOST, KUPA

Selvitystyö tehdään vuoden 2011 aikana

Tehostetaan nuoren masennuksen tai päihdeongelman tunnistamista ja järjestetään tarvittava tuki tai hoito

 

Päihdeongelmien ja masennuksen tunnistamiseen kiinnitetään huomiota kun nuori asioi sosiaali- tai terveyspalveluissa sekä systemaattisesti sosiaalityössä nuoren aktivointisuunnitelman sekä perusterveydenhuollossa ajokorttitarkastuksen ja terveystarkastusten yhteydessä. Järjestetään ohjaus jatkohoitoon.

PTH, SOST; KUPA;

Menettelytapa sovittu päihde- ja mielenterveystyön kokonaissuunnitelmassa.

Kehitetään nuorten aikuisten psykiatrista avohoitoa

Kehitetään hoitoreitti.

ESH, PTH, SOST; KUPA

Hoitoreitti määritetty

 

Puututaan nuorten asunnottomuuteen

Selvitetään asunnottomien nuorten määrä ja analysoidaan asunnottomuuden syyt ja tarvittavat toimenpiteet.

SOST

Selvitys tehty

 

 

 

                                                                                                                                                                        LIITE 1C

YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Mittarit:

-Väestön koettu hyvinvointi (uusi mittari, ATH = alueellinen terveys- ja hyvinvointikysely, kysely toteutetaan v. 2010 keväällä, perustieto saadaan v. 2010 syksyllä)

-Hyvinvointierojen kaventuminen eri väestöryhmien välillä (uusi mittari, ATH = alueellinen terveys- ja hyvinvointikysely, kysely toteutetaan v. 2010 keväällä, perustieto saadaan v. 2010 syksyllä)

-Maahanmuuttajien terveystarkastukset toteutetaan tutkimussuunnitelman mukaisesti

-Pitkäaikaistyöttömien vuonna 2010 aloitettuja terveystarkastuksia jatketaan.

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Kavennetaan hyvinvointi- ja terveyseroja. Erityisenä kohderyhmänä maahanmuuttajat

 

Väestön kokema hyvinvointi (ATH)

Hyvinvointi- ja terveyserot alueittain ja sosiaaliryhmittäin vähenevät (ATH)

Maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys lisääntyy (Maahanmuuttajien terveystutkimus THL, ATH)

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Toteutetaan maahanmuuttajien terveystutkimus ja pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset

Maahanmuuttajien terveystutkimus toteutetaan

 

Pitkäaikaistyöttömien terveystarkastukset aloitettu pilottiryhmällä yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Terveystarkastukseen sisältyy myös suuhygienistin tekemä asiakkaan suun terveydentilan tarkastus sekä kotona tapahtuvan suun terveydenhoidon ”kulmakivien” opetus. Yhteistyötä työllistymispalveluyksikön kanssa lisätään. (PTH, KUPA, SOST)

Maahanmuuttajien terveystarkastukset toteutettu tutkimussuunnitelman mukaisesti.

Pitkäaikaistyöttömien vuonna 2010 aloitettuja terveystarkastuksia jatketaan.

Maahanmuuttajien kotoutumista edistetään

PALO-hankkeen toteuttaminen. Mahdollisten uusien hankkeiden valmisteleminen ja käynnistäminen. (TUKE)

PALO-hankkeen toteuttaminen.

Mahdolliset uudet hankkeet.

Turvataan riittävä työllistämispalveluiden saanti

Turvataan riittävä työllistämispalveluiden saanti TYP-toiminnalla ja Kh:n määrärahan lisäyksellä. Asiakasvirran turvaaminen.

(KUPA, TT, PTH, TUKE)

Kh:n määrärahan määrä

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Lisätään yhteistyötä yhdistysten ja yhteisöjen kanssa.

 

Kehitetään avustusjärjestelmää yhteistyössä järjestöjen kanssa niin, että kaikki avustukset kulkeutuvat saman kanavan kautta.

Kartoitetaan SoTen avustukset tulosalueittain

(SOST, PTH, ESH, KUPA, VAHU)

Avustukset järjestöille pääasiassa vain yhden kanavan kautta

 


YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

 

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Ehkäistään kansantauteja terveitä elämäntapoja tukemalla

 

 

Väestön painoindeksi BMI (ATH, ylipainoisten määrä)

Diabetesta sairastavien määrä (Sotkanet, Erityiskorvattaviin lääkkeisiin diabeteksen vuoksi oikeutettuja 25-64 vuotiaita)

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Huolehditaan asianmukaisen ja ajantasaisen terveystiedon välittämisestä sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä ja internetissä

 

Pth:n terveyden edistämisen yksikkö ja suun terveydenhuolto pitävät ajan tasalla terveydenedistämismateriaalit (turku.fi-sivuston terveystietolinkit sekä muu materiaali). Hoitoreittien materiaalia hyödynnetään. (PTH)

Sähköisen asioinnin kehittäminen ja laajentaminen perusterveydenhuollon kehittämisohjelman mukaisesti. (PTH)

Linkit luotu ja sivut päivitetty säännöllisesti.

 

 

 

Sähköisen asioinnin käyttäjien määrä ja kontaktit lisääntyvät kaikissa yksiköissä.

Kehitetään työikäisen väestön diabeteksen ja tuki- ja liikuntaelin-sairauksien ehkäisyä

 

Raskausdiabeteksen seulontaa ja hoitoa kehitetään. (PTH)

Terveyden edistämisen yksikkö kouluttaa terveysasemia antamaan lisää elämäntapaneuvontaa ja tarjoamaan ryhmämuotoista toimintaa riskiryhmille. (PTH)

Kehitetään liikuntaneuvontaa ja lisätään yhteistyötä liikuntapalvelukeskuksen ja terveydenedistämisen yksikön kanssa. Subakuutti selkä-mallin käyttöönotto. Jalkateräongelmien diagnostiikan ja hoidon tehostaminen. (KUPA, LIIKE, TERVED)

Synnytyksen jälkitarkastuksesta laboratoriolähetteen verensokerikontrolliin ohjattujen osuus (Pegasos)

 

Elämäntaparyhmät määrä, osallistujamäärät (Pegasos)

 


 

YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Huolehditaan terveellisestä ympäristöstä

 

 

Turkulaisten tupakointi vähenee (ATH)

Terve työympäristö-kriteerit luotu, 2011 aikana

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Huolehditaan terveellisestä ympäristöstä

 

Talousveden, kaupunki-ilman, uimaveden laatu säilyy hyvänä

Elintarvikkeiden ja kuluttajaturvallisuuden korkea laatu säilyy (YMP)

 

Huolehditaan eläinten hyvinvoinnista (YMP)

Tupakoinnin myyntiä ja käyttöä rajoitetaan(YMP)

Terve työympäristö -kriteerit luodaan eri tulosalueiden, ja työsuojeluorganisaation kanssa yhteistyönä, vetovastuu henkilöstöjohdolla. (SOST, PTH, ESH, KUPA, TT, VAHU, YMP)

Tutkimusten määrä säilyy, ohjearvojen ylitysten määrä laskee

 

Eläinsuojelurikkeiden määrä vähenee

Turkulaisten tupakointi vähenee (ATH)

Kriteerit luotu, 2011 aikana

Kehityskeskustelujen kattavuus, tavoitteena 100 %. Sairauspoissaolojen seuranta, tavoitteena väheneminen. Vakanssien täyttöasteen seuranta: tavoitteena vakituinen täyttäminen Sairauspoissaolo %, työtyytyväisyys mittaukset, työilmapiirimittaukset; koko soten kattava seuranta työyksiköittäin

Edistetään turvallisuutta

 

Väkivallan uhkaan esim. perheissä puututaan aktiivisesti kaikissa yksiköissä

(SOST, PTH, ESH, KUPA, TT, VAHU, YMP)

Suunnitelma perheväkivallan ehkäisyn ja hoidon hoitopolusta tehty. Suunnitelman toteutumista seurataan.

 



YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Palveluiden tarkoituksenmukainen kehittäminen

Mittarit:

-Perusterveydenhuollon menojen ja sairaanhoitopiirin menojen suhde (Pth/Esh kustannussuhde kasvaa)→ 32,2 2008/ 33,6 2009/yli 34 2012

-Palvelut tuotettu hoito- ja palvelutakuun määräämissä rajoissa

§Toimeentulotuki, myöntämisaika £ 7 vrk

§Hoidon tarpeen arviointi perusterveydenhuollossa £ 3 vrk

§Ei kiireellinen hoito perusterveydenhuollossa 3 kk

§Hammashuolto (ei kiireellinen) £ 6 kk

§Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa £ 6 kk

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Panostetaan peruspalveluihin

 

Määritellään peruspalvelut ja mittarit vuonna 2011.

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Tuotetaan palvelut hoito- ja palvelutakuun määräämissä rajoissa

Tuotetaan palvelut hoito- ja palvelutakuun määräämissä rajoissa (SOST, PTH, ESH, VAHU, KUPA)

Palvelut tuotettu hoito- ja palvelutakuun määräämissä rajoissa

 


Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Kehitetään palveluverkkoa tarkoituksenmukaisesti

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Kehitetään palveluverkkoa yhteistyössä eri tulosalueiden ja hallintokuntien kesken

Palveluverkkoa kehitetään yhteistyössä tulosalueiden kesken asiakasryhmien tarpeet huomioon ottaen.

Kehitetään lähipalvelupisteiden toimintaa. (KUPA, PTH, SOST)

Palveluiden jonotusaikojen lyheneminen ja erojen väheneminen

Asiakastyytyväisyyden lisääntyminen

 


YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Palveluiden tarkoituksenmukainen kehittäminen

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Kevennetään palvelurakennetta

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Vammaispalveluiden hoidon porrastusta kehitetään

 

Vammaispalvelujen palvelurakenteen kustannusvaikutusten päivittäminen

Hoidon porrastus asiakkaiden tarpeiden mukaisesti (KUPA)

Selvityksen laatiminen vuonna 2011

 

Avopalveluiden piirissä/Laitoshoidossa olevat

Valmistellaan yhdistetty mielenterveys- ja päihdesuunnitelma ja kehitetään päihteidenkäyttäjien hoitoa

 

Sosiaalityö, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ja valmistelevat uuden yhdistetyn mielenterveys- ja päihdesuunnitelman osana

Länsi 2012-hanketta.

Kehitetään päihteidenkäyttäjien hoitoa innovatiivisesti. (SOST, PTH, ESH, VAHU, TT, KUPA, YMP)

Päihdehuollon TALK –hankkeen toteutus (SOST)

 

Mielenterveyskuntoutujien hoidon porrastus asiakkaiden tarpeiden mukaisesti (SOST, ESH)

Päihde- ja mielenterveysohjelma jalkautetaan.

 

Esitys päihdepalvelujen palvelurakenteesta keväällä 2011.

 

Tuetun asumisen osuuden lisääminen suhteessa ympärivuorokautiseen asumispalveluun.

Tarkoituksenmukainen palvelurakenne terveydenhuollossa - painotusta siirretään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon

 

Perusterveydenhuollon terveysasemien kehittämisohjelman toteuttaminen. (PTH)

Erikoissairaanhoidon painopistealueena on konsultaatioiden joustava, oikea-aikainen tuottaminen perusterveydenhuoltoon, jotta niiden avulla mahdollisimman moni potilas tulisi autetuksi perusterveydenhuollon keinoin (ESH, PTH)

Kehitetään yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa (siirtoviivekriteerit, päivystyksen integroituminen)

Sähköinen asiointi ja internet-ohjaus (potilasohjeet) otetaan laajemmin käyttöön

(PTH, ESH, SOST, TT, KUPA)

Pth/Esh (SHP)-kustannussuhde nousee

 

SoTen sisäisten konsultaatioiden määrä, seurataan erikseen sähköisiä, puhelin- ja potilas tapaamalla toteutettuja konsultaatioita. Kaikkien määrän pitäisi lisääntyä. Ostopalvelukonsultaatioiden määrä.

 

 

Kaikilta terveysasemilta tarjotaan mahdollisuus sähköiseen asiointiin

Eri kansansairauksien ja akuuttien tilanteiden hoidosta on ajantasainen internet-tieto

Otetaan palveluseteli käyttöön kotihoidossa

 

Selvitetään palvelusetelin käyttöönottoa kotihoidossa (KUPA,VAHU)

Selvitys valmistuu kevään 2011 aikana

 

 

 

YDINPROSESSI: ITSENÄISESTI SELVIYTYVIEN TOIMINTAKYVYN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Palveluiden tarkoituksenmukainen kehittäminen

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Panostetaan ennaltaehkäiseviin palveluihin

 

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Tunnistetaan riskiryhmät ja kohdennetaan ehkäisevä työ oikein

 

Alueellisten erojen huomioon ottaminen (PTH, SOST)

Aluekartat ja alueellisen terveys- ja hyvinvointikyselyn tiedot käytössä ja hyödynnetty

Liikuntaneuvonnan kehittäminen eri tulosalueilla

Yhteistyön lisääminen liikuntatoimen kanssa, liikuntaneuvojat eri tulosalueille (PTH, SOST, KUPA, TT, LIIKE)

Liikuntaneuvontaan ohjautuneet

Panostetaan ennaltaehkäiseviin palveluihin kaikilla tulosalueilla

 

Ennaltaehkäisevän työn lisääminen itsenäisesti selviytyvien ikäryhmässä (PTH)

Ylläpidetään työterveyshuollon ehkäisevää osuutta (TT)

VETEH-hankkeen toteutus (terveyden edistäminen hoitotyössä) (PTH, ESH)

 

Määritellään ennaltaehkäisevät palvelut (SOST, PTH, ESH, KUPA, TT, VAHU, YMP)

 

Terveydenhoitokäyntien ja sairaanhoitokäyntien suhde (Pegasos)

 

Hankemittarit

 

Määritellään soveltuvat mittarit

 

 

↕ = liittyy kiinteästi numeroitujen kohtien toteuttamiseen                                            LIITE 1D

 

YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Muutetaan Ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Mittarit:

-75 vuotta täyttäneiden kotihoidon piirissä olevien osuus kasvaa 14 %:iin.

-Omaishoidon tukea saavien 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa 4,5 %:iin.

-Tehostetun palveluasumisen piirissä olevien 75 vuotta täyttäneiden osuus kasvaa 5 %:iin.

-Ympärivuorokautisen hoivan (pitkäaikaissairaanhoito ja vanhainkotihoito) piirissä olevien 75 vuotta täyttäneiden osuus vähenee 6,5 %:iin.

-Vanhuspalvelujen piirissä olevien 75 vuotta täyttäneiden määrä nousee suunnitelmakaudella 30 %:iin.

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Lisätään kotihoidon peittävyyttä:

 

Kokonaispalvelurakenteen seuranta suhteessa ikääntymispoliittisen strategian sisältämiin määrällisiin tavoitteisiin (ikääntymispoliittisen strategian taulukko 14, s. 48).

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Parannetaan kotihoidon vaikuttavuutta muuttamalla palveluluokkien sisäistä painotusta

Asiakasmäärä poikkileikkaustilanteessa kasvaa 2. ja 3. palveluluokissa; 1.palveluluokan asiakasmäärä poikkileikkaustilanteessa vähenee. 1. palveluluokan avaaminen ja kehittämissuunnitelman tekeminen. Kotihoidon mobiilihankkeen eteenpäinvieminen (välittömän työajan lisääntyminen). ( VAHU)

Vuonna 2011 asiakasmäärä (+75 v.) palveluluokittain poikkileikkaustilanteessa:

1. palveluluokassa 49,0%

2. palveluluokassa 27,0%

3. palveluluokassa 21,0%

4 palveluluokka 3 %

Kotihoidon peittävyys 75 vuotta täyttäneiden osalta kasvaa strategian mukaisesti

Säännöllisen kotihoidon piirissä olevien 75 vuotta täyttäneiden asiakkaiden määrä (osuus 75 vuotta täyttäneistä turkulaisista) kasvaa. (VAHU)

Vuonna 2010 säännöllisen kotihoidon 75 vuotta täyttäneet asiakkaat suhteessa 75 vuotta täyttäneeseen väestöön poikkileikkaustilanteessa:

 

13,0%

Tuetaan lääkinnällisen kuntoutuksen keinoin vanhusten kotona selviytymistä

Lääkinnällisen kuntoutuksen resurssien painopisteen kohdentaminen akuuttisairaanhoitoon, kuntoutusosastoille ja kotihoitoon. Kotihoitoon kohdistuvat lääkinnällisen kuntoutuksen suoritteet lisääntyvät . Kuntouttavan työotteen korostaminen esim. johtamiskoulutuksen kautta. (KUPA)

Kotihoitoon kohdistuvat lääkinnällisen kuntoutuksen suoritteet pysyvät vuoden 2010 tasolla.

 

Sairaalajaksojen käyttö vähenee ja lyhenee.

 

Kuntouttavan työotteen koulutusten toteutuminen.

 

 

YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Muutetaan Ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Lisätään omaishoidon tuen kattavuutta

 

Kokonaispalvelurakenteen seuranta suhteessa ikääntymispoliittisen strategian sisältämiin määrällisiin tavoitteisiin (ikääntymispoliittisen strategian taulukko 14, s. 48).

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Omaishoidon tuen saajien (sis. +65 v) määrää lisätään laatusuosituksen tasolle.

Tiedotetaan oikeudesta omaishoidon tukeen.

Turvataan omaishoitajille lakisääteiset vapaapäivät (3 päivää kuukaudessa). (VAHU)

Omaishoidon tuen saajien määrä vuonna 2011:

 

65-74 –vuotiaat 1,5%

+75 -vuotiaat. 2,7%

 

 



YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Muutetaan Ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Muutetaan ympärivuorokautisen hoidon palvelurakennetta

 

Kokonaispalvelurakenteen seuranta suhteessa ikääntymispoliittisen strategian sisältämiin määrällisiin tavoitteisiin (ikääntymispoliittisen strategian taulukko 14, s. 48).

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Vähennetään ympärivuorokautisen hoivan paikkamäärää

Vähennetään käytössä olevia pitkäaikaissairaanhoidon paikkoja ja vanhainkotipaikkoja. (VAHU)

 

Valmistautuminen RAI mittarin käyttöönottoon vuonna 2012.

Pitkäaikaissairaanhoidon+vanhainkotipaikat vähenevät 440 paikalla vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Käytössä olevien psh+vk paikkojen määrä / 75 vuotta täyttänyt väestö vuoden 2012 lopussa (=1 032 paikkaa).

Lisätään tehostetun palveluasumisen paikkamäärää

Muutetaan oman ja ostetun laitoshoidon paikkoja asumispalvelupaikoiksi.(VAHU)

Tehostetun palveluasuminen paikat lisääntyvät 220 paikalla vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Käytössä olevien tehostetun palveluasumisen paikkojen määrä / 75 vuotta täyttänyt väestö vuoden 2012 lopussa (=793 paikkaa).


 

YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Muutetaan Ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Parannetaan hoidon vaikuttavuutta

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Turvataan oikea-aikainen sairaan/sairaalahoito

Perusterveydenhuollon, kuntoutumispalvelujen, oman erikoissairaanhoidon, sairaanhoitopiirin hoitoketjun toimivuus.

Gak- toiminnan laajentaminen 6 ss:lla. (ESH, PTH, VAHU)

 

Samasta syystä ei sairaalahoitojaksoa alle 7 vrk:n sisällä kotiutumisesta (seuranta 4krt/v).

Sairaanhoitopiirin hoitopäiväkustannusten aleneminen.

 

Laaditaan dementiatyön hoito-ohjelma

Hoito-ohjelma laaditaan tulosalueiden yhteistyönä (vanhuspalvelut, erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto).(ESH, VAHU, PTH)

Ohjelma valmis vuoden 2010 loppuun mennessä. Hoitopolku suunnitelman käyttöönottaminen 2011.

Laaditaan yhdistetty mielenterveys- ja päihdesuunnitelma

Ohjelma laaditaan vuoden 2010 aikana, ikäihmisten huomioiminen ohjelmassa, seudullisen yhteistyön miettiminen alle 65-vuotiaiden päihdeongelmaisten hoidossa.

Päihdeasioihin liittyvän osaamisen lisääminen koulutuksen kautta.(SOST)

Ohjelma valmis vuoden 2010 loppuun mennessä. Ohjelman toimeenpanemisen aloittaminen 2011.

 

Koulutusten toteutuminen.

 

 


YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Muutetaan Ikäihmisten hoidon palvelurakenne avopalvelupainotteisemmaksi

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Parannetaan ikäihmisten palvelujen hoitoketjun toimivuutta

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SAS-toiminta vastaa ikäihmisten palvelutarpeen mukaisesta sijoittumisesta palvelujen piiriin

SAS-toiminnan ydinryhmän toiminta alkaa vuoden 2010 alusta ja sen tehtävänä tukea tilaajan näkökulmaa. (Ydinprosessi,VAHU)

Käyttöönotto vuoden 2011 aikana.

 

Ikäihmisten sijoittuminen hoidon portaittain ja RAVA-arvoittain (RAVA-keskiarvo tai mediaani).

Laajennetaan palvelusetelin käyttöä kotihoidon ja omaishoidon lisäksi asumispalveluihin

Asumispalveluiden palvelusetelin käyttöönoton valmistelu syksyllä 2010. Vuonna 2011 toteutetaan kokeilu 10 asiakkaalle tilanteessa, jossa itsemaksavana ollut asiakas ei enää kykene suoriutumaan hoitopäivämaksuistaan. (VAHU,YDINPROSESSI)

Vaikutus näkyy vastaavan määrän vähenemisenä ympärivuorokautisessa hoidossa.

 

 


YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Turvataan aktiivinen elämä toimintakykyä ylläpitävillä palveluilla

Mittarit:

-Laitoshoitoon siirtyvien keski-ikää myöhennetään kahdella kuukaudella kolmen vuoden aikana.

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Toteutetaan laaja-alainen palvelutarpeen arviointi ja palveluohjaus

 

Ympärivuorokautiseen hoitoon siirtyvien keski-iän myöhentyminen 2009 vs. 2010.

 

lähtökohta 2009

toteuma 2010

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Toteutetaan 80 vuotiaille ei palvelujen piirissä oleville ennakoivat kotikäynnit ja 75+ -vuotiaille ennakoiva riskikartoitus

Käyntien yhteydessä havaittuihin toimintakyvyn vajauksiin myös puututaan. Potilaan Pegasos-kertomukseen merkitään käynti ja käynnistä aiheutuneet toimenpiteet. (VAHU)

Toteutuneet hyvinvointia edistävät kotikäynnit / kohderyhmä.

 

Toteutuneet riskikartoitukset / kohderyhmä.

 

Toimenpiteisiin johtaneiden kotikäyntien määrä / ennakoivan kotikäynnin vastaanottaneiden määrä.

 

Toteutetaan 75 vuotta täyttäneille palvelujen tarpeen arviointi 7 arkipäivän kuluessa yhteydenotosta

Sosiaalipalvelujen tarpeen arviointi 80 vuotta täyttäneille toteutuu 7 arkipäivän kuluessa yhteydenotosta. (VAHU)

Yhteydenotto ->Tarpeen arviointi > 7 arkipäivää = 0

 

Palvelujen tarpeen arviointien määrä.

 

 

 

YDINPROSESSI: IKÄIHMISTEN ELÄMÄNLAADUN TURVAAMINEN

Strategisen palvelusopimuksen painopiste

SPS: Turvataan aktiivinen elämä toimintakykyä ylläpitävillä palveluilla

Strategisen palvelutuotantosopimuksen tavoite

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

SPTS: Edistetään ja ylläpidetään 65-vuotta täyttäneiden toimintakykyä

 

 

Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen (OPTS) keinot/toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi

Kuvaus, miten tavoitteeseen päästään

Yhteistyötahot

Mittari, jonka avulla tavoitteen toteutumista seurataan

Hyödynnetään muiden toimijoiden tarjoamia toimintakykyä ylläpitäviä palveluja yhteistyössä omien palvelujen kanssa

Yhteistyö muiden hallintokuntien, yhdistysten, järjestöjen, yksityisten palveluntuottajien, oppilaitosten ja seurakunnan kanssa.

Kerran vuodessa tapahtuva toiminnan arviointi ja seuraavan vuoden toiminnan suunnittelu yhteistyökumppanien kanssa.

Toteutetaan monipuolinen palveluohjaus +65-vuotiaile

Palveluohjausta laajennetaan eri puolille kaupunkia. (VAHU)

Yhteydenottomäärät

Käyntimäärät

 

LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN

 

 

 

 

SOTEN PALVELURYHMÄT JA PALVELUT

Mitä palveluiden määrään liittyviä suoritetietoja tarvitaan kuvaamaan tilausta? (nykyisten OPTS tietojen lisäksi/ohella)

Mitä palveluiden laatuun liittyviä vaatimuksia tuotannolta edellytetään?

Mitä muita olennaisia tietoja tarvitaan kuvaamaan palvelutuotannon onnistumista?

SOSIAALITYÖ

 

 

 

1. Avohuollon sosiaalityön palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely

 

 

 

Toimeentulotuki

·Eurot

·kotitalouksien lukumäärä

·tt:n piirissä olevien perheenjäsenten lukumäärä

·uusien hakemusten määrä

·päätösten määrä (vanhat ja uudet)

·pitkäaikaisasiakkaiden määrä

·toimeentulotuesta osalliseksi tulevat 0-17 –vuotiaat

·toimeentulotuen alle 25-vuotiaat päämiehet

·Käsittelyaikojen pitävyys: toitu ≤ 7 vrk

·oikaisuvaatimusten määrä (suhde päätösten määrään)

 

Alueellisen sosiaalityön palvelut

 

 

 

Avohuollon sosiaalityö

 

 

 

Avohuollon lastensuojelu

·lastensuojelun avohuollon piirissä olevat 0-17-vuotiaat

·lasten määrä

·lyhytaikainen perhehoito

·Lapsiperhesosiaalityön asiakkaat

·Ensi- ja turvakotien ostopalv.asiakkaana olevat lapset ja aikuiset

·vastaanottokodit

oavohuollon sijoitukset

okiireelliset sijoitukset(päätökset/lapset)

·eurot

·määräajat

 

Perhetyö

·perhetyötä saavien perheiden lukumäärä

·ennaltaehkäisevän perhetyön piirissä olevien perheiden määrä

·lapsiperheiden kotipalvelua saaneet perheet lukumäärä (myös ostopalvelut ja avustuksilla hankitut)

·perhekuntoutukseen osallistuneet lapset

·eurot

 

 

Sosiaalipäivystys/Turun seudun sosiaalipäivystys

·Virka-ajan ulkopuolisten päivystyskontaktien määrä

 

 

Pakolaisten vastaanottotoiminta

·itsenäisesti tulleet alle 18-v. vastaanotetut uudet alle asiakkaat

·Mitä koto-toiminnalta edellytetään

·Koto-toimintaan osallistuvien määrä/ osuus koko ryhmästä

 

 

 

 

2. Sijaishuollon sosiaalityön palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Omat sijaishuollon palvelut

·omiin laitoksiin sijoitetut lapset

·ikärakenne

·eurot

 

 kotiutumisten määrä

Ostetut sijaishuollon palvelut

·ostopalv.laitoksiin ja ammatillisiin perhekoteihin sijoitetut lapset

·ostopalv.perhekoteihin sijoitetut lapset

·perhehoidossa olevat lapset

·ikäjakauma

·eurot kustakin

 

 kotiutumisten määrä

3. Sosiaalityön erityispalvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Tulkkaus- ja käännöspalvelut

·tulkkauspalvelu tunnit

·käännöspalveluiden sivumäärä

 

 

Lastenvalvojan palvelut

·asiakkaat

 

 

Rikosten- ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelut

·asiakkaat

 

 

 

PERUSTERVEYDENHUOLTO

 

 

·Asiakaspalaute

Osaamiskartoitukset 

2. Ehkäisyneuvolan palvelut

 

 

 

Ehkäisyneuvolan palvelut

·asiakkaat

 

 

 

 

 

 

3. Lastenneuvolan palvelut

 

 Asetus 380/2009

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Ikäryhmien mukaiset tarkastukset

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

- kotikäynnit

- perhetyö

 

 

Erityishuomion tarpeessa olevien tarkastukset

 

 

 

Rokotustoiminta

 

 

 

 

 

 

 

4. Kouluterveydenhuollon palvelut

 

 Asetus 380/2009

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Terveystarkastukset

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

 

 

Erityishuomion tarpeessa olevien tarkastukset

 

 

 

Sairaudenhoito

 

 

 

Koulun terveydellisten olojen tarkastus

 

 

 

 

 

 

 

5. Opiskeluterveydenhuollon palvelut

 

 

 

Terveystarkastukset

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

 

 

Sairaudenhoito

 

 Hoidon tarpeen arviointi ≤ 3 vrk

 

YTHS:n ostopalvelut (ostopalvelusopimus)

 asiakkaat

 

 

 

 

 

 

6. Muu ehkäisevä terveydenhuolto

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Nuorten selviämisaseman palvelut

- käynnit

- asiakkaat

 

 

Seulonnat (papa, mammografia, suolistosyöpä) ostopalvelusopimus

 

 

 

 

 

 

 

7. Sairaudenhoito

 

 

 

Päivystyspalvelut (24/7) (sis käynnit muissa kunnissa)

- päivystyskäyntien määrä

- asiakkaat

- päivystyskäynt ja normaalikäynt suhde

Asiakaspalaute

Osaamiskartoitukset

 

Terveysaseman palvelut: sairaanhoito ja terveydenhoito (sis tekstinkäsittelyn ja ulkomaalaistoimiston palvelut)

- käynnit

- asiakkaat

- terv.asema.palv, kuinka monelle turk.

- peittävyys

Hoidon tarpeen arviointi ≤ 3 vrk

Asiakaspalaute

Osaamiskartoitukset

 

Erikoislääkärikonsultaatiot

  - konsultaatioiden määrä

 - lähetteiden määrä esh:hon (oma+Tyks)

 

8. Suun terveydenhuolto

 

 

 

Hammashoidon päivystyspalvelut

- käynnit

- asiakkaat

 

 

Perushammashoidon palvelut *

- asiakkaat

- kustannukset

- käynnit

Asetus 380/2009

Asiakaspalaute

Osaamiskartoitus

 

Erikoishammashoidon palvelut *

 

 

 

 

 

ERIKOISSAIRAANHOITO

 

 

 

1. Somaattinen erikoissairaanhoito

 

 

 

Silmätautialan sairauksien tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit

- oman esh:n konsultaatiot

 

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Korva,- nenä- ja kurkkutautien tutkimus ja hoito

- avoh. käynnit

- oman esh:n konsultaatiot

 

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Lastentautien tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit

- oman esh:n konsultaatiot

 

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Sisätautien ja neurologian tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit 

- yksitt. hoitojaksot

- Kotisairaalajaksot

- tähystystoimenpiteet

- Sair.h.jakso (päättyneet)

- oman esh:n konsultaatiot

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

 

 

 

 

2. Psykiatrinen erikoissairaanhoito

 

 

 

Lasten ja nuorten psykiatrinen tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit  

- konsultaatiot

- sair.h.jakso (päättyneet)

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Psykoosien tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit  

- yksitt. hoitojaksot

- päiväsair

- sair.h.jakso (päättyneet)

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 3 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

 

 

 

 

3. Sairaanhoitopiiri

 

 

 

Somaattinen hoito

- avoh.käynnit

- eurot

- yksitt hoitojaksot

- hoitopäivät

- lähetteiden määrä

Hoidon aloitus ≤ 3 kk

Hoidon arviointi ja hoitoon pääsy

 

 

 

 

 

 

Psykiatrinen hoito

- avoh.käynnit

- eurot

- yksitt hoitojaksot

- hoitopäivät

- lähetteiden määrä

Hoidon aloitus ≤ 3 kk

Hoidon arviointi ja hoitoon pääsy

 

 

 

 

 

 

4. Muut erikoissairaanhoidon ostopalvelut

 

 

 

Somaattinen hoito

- eurot

- avohoitopäivät

- hoitokäynnit

 

 

 

 

 

 

Psykiatrinen hoito

- eurot

- avohoitopäivät

- hoitokäynnit 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNTOUTUMISPALVELUT

 

·Asiakaslaatu – 8.0

·Henkilöstötulokset – 8.0

 

1. Lääkinnällinen kuntoutus

·asiakkaat

·palvelutapahtumat

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Fysioterapia

·hoitojaksot

·eurot

 

 

Toimintaterapia

·asiakkaat

 

 

Puheterapia

·asiakkaat

 Puhku-hankkeen jatkaminen

 jonotiedot

Fysiatrin palvelut

asiakkaat

 

 

Sosiaalityö

 

 

 

Asiantuntija- ja koulutustehtävät

 

 

 

 

 

 

 

2. Lastenneurologinen tutkimus ja hoito

·asiakkaat

·palvelutapahtumat

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Lääkärin vastaanottotyö ja konsultaatiot

 

 

 

Lääkinnällisen kuntoutuksen arviointi sekä kuntoutussuunnitelman laadinta

 

 

 

Laaja oppilashuoltotyöryhmätyö koululla

 

 Asetuksen 380/2009 toteuttaminen

 

Asiantuntijatehtävät

 

 

 

Sosiaalityöntekijän vastaanottopalvelut

 

 

 

Terveydenhoitajan vastaanottopalvelut (erityiskoulut)

 

 

 

Erityislastentarhanopettajan käynnit (varhaiskuntoutus)

 

 

 

 

 

 

 

3. Psykososiaalinen kuntoutus

·asiakkaat

·palvelutapahtumat

·ikäjakauma: alle kouluikäiset, ala- ja yläkouluikäiset, nuoret

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Vastaanotto

 

 

 

Terapia

 

 

 

Tutkimus

 

 

 

Turun kriisiryhmän kriisityö

 

 

 

Lääkärin vastaanottotyö ja konsultaatiot

 

 

 

Konsultaatio

 

 Remontti-hankkeen pilotti

 Konsultaatiot varhaiskasvatukseen

Työnohjaus

 

 

 

Koulutus

 

 

 

 

 

 

 

4. Vammaispalvelut ja kehitysvammahuolto

·asiakkaat

·palvelutapahtumat

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitukset

Sosiaalityö

 

 

 

Ohjaus- ja neuvonta (Vammaispalvelut ja Paletti)

 

 

 

Palvelu,- kuntoutus- ja palvelu- ja hoitosuunnitelman laadinta

 

 Määräaika 3 kk

 

Henkilökohtainen apu

 

 

 

Sopeutumisvalmennus/asumisvalmennus

 

 

 

Asumiseen liittyvät palvelut (asunnon muutostyöt., välineet, laitteet jne.)

 

 

 

Kuljetuspalvelut (ostopalvelusopimus)

·asiakkaat (shl/vp)

·eurot

 

 

Vammaisten- ja pitkäaikaissairaiden lasten omaishoidontuen myöntäminen

 

 

 

Iltapäiväkerhotoiminta

 

 

 

Lyhytaikaishoito

·Asiakkaat

·hoitopäivät

·eurot

 

 

Laitoshoito

·Asiakkaat

·hoitopäivät

·eurot

 

 

Omat palvelut

 

 

 

Ostopalvelut

 

 

 

Perhehoito

·Asiakkaat

·hoitopäivät

·eurot

 

 

 

 

 

 

5. Työelämäkuntoutus

·asiakkaat, ikäjakauma

·palvelutapahtumat

·kuntoutuspäivät

 

 

Työllistymispalvelut

·asiakkaat

·eurot

 

 

Urasuunnittelu

 

 

 

 

NUORTEN AIKUISUUDEN VAHVISTAMINEN

 

 

 

SOTEN PALVELURYHMÄT JA PALVELUT

Mitä palveluiden määrään liittyviä suoritetietoja tarvitaan kuvaamaan tilausta? (nykyisten OPTS tietojen lisäksi/ohella)

Mitä palveluiden laatuun liittyviä vaatimuksia tuotannolta edellytetään?

Mitä muita olennaisia tietoja tarvitaan kuvaamaan palvelutuotannon onnistumista?

SOSIAALITYÖ

 

 

 

1. Avohuollon sosiaalityön palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Asiakasneuvonta ja etuuskäsittely

 

 

 

Toimeentulotuki

·Eurot

·kotitalouksien lukumäärä

·tt:n piirissä olevien perheenjäsenten lukumäärä

·uusien hakemusten määrä

·päätösten määrä (vanhat ja uudet)

·pitkäaikaisasiakkaiden määrä

·toimeentulotuen alle 25-vuotiaat päämiehet

·Käsittelyaikojen pitävyys: toitu ≤ 7 vrk

·oikaisuvaatimusten määrä (suhde päätösten määrään)

 

Alueellisen sosiaalityön palvelut

·Aikuissosiaalityön asiakkaat (ruokakunta?)

 

 

Avohuollon sosiaalityö

 

 

 

Perhetyö

·perhetyötä saavien perheiden lukumäärä

·ennaltaehkäisevän perhetyön piirissä olevien perheiden määrä

·lapsiperheiden kotipalvelua saaneet perheet lukumäärä (myös ostopalvelut ja avustuksilla hankitut)

·perhekuntoutukseen osallistuneet lapset

·eurot

 

 

Sosiaalipäivystys/Turun seudun sosiaalipäivystys

·Virka-ajan ulkopuolisten päivystyskontaktien määrä

 

 

Pakolaisten vastaanottotoiminta

·eurot

·asiakkaat

·vastaanotetut uudet asiakkaat

·Mitä koto-toiminnalta edellytetään

·Koto-toimintaan osallistuvien määrä/ osuus koko ryhmästä

 

 

 

 

2. Sijaishuollon sosiaalityön palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Jälkihuollon palvelut

·asiakkaat

·jälkihuollon sijoitukset

·eurot

 

 

 

 

 

 

3. Sosiaalityön erityispalvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Tulkkaus- ja käännöspalvelut

·tulkkauspalvelu tunnit

·käännöspalveluiden sivumäärä

 

 

Rikosten- ja eräiden riita-asioiden sovittelupalvelut

·asiakkaat

 

 

Asumis- ja päihdepalvelujen sosiaalityö

·päihdekuntoutus asiakkaat

·päihdekuntoutus eurot

·päihdeasuminen asiakkaat

·päihdeasuminen eurot

·yksiköiden hoitovuorokaudet(omat+ostetut)

·päiväkeskustoiminnan käynnit

·mt-kuntoutujien asumispalvelut asiakkaat

·palvelujen käytön ikäjakauma

·mt-kuntoutujien asumispalvelut eurot

 

·Tukiasumiseen siirtyneet, mää

·itsenäiseen asumiseen siirtyneet, määrä

·päihdehuollon piirissä asunnottomiksi laskettavat henkilöt, mää

Omat asumis- ja päihdepalvelut

·asumis- ja päihdepalvelujen sosiaalityön asiakkaat

 

 

Ostetut asumis- ja päihdepalvelut

·asumis- ja päihdepalvelujen sosiaalityön asiakkaat

·hoitokotipalvelujen asiakkaat

·polikliinisten palvelujen asiakkaat

·katkaisuhoidon asiakkaat

 

 

 

 

 

 

 

PERUSTERVEYDENHUOLTO

 

 

 

1. Äitiysneuvolan palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Raskaudenajan seuranta

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

 

 

Sikiöseulonnat

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

 

 

 

 

 

 

 

2. Ehkäisyneuvolan palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Ehkäisyneuvolan palvelut

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

 

 

 

 

 

 

5. Opiskeluterveydenhuollon palvelut

 

 

·Asiakaspalaute

·Osaamiskartoitus

Terveystarkastukset

- yksittäisten asiakkaiden määrä vuosittain

- käynti, lääkäri

- käynti, th

 Asetus 380/2009

 

Sairaudenhoito

 

 Hoidon tarpeen arviointi ≤ 3 vrk

 

YTHS:n ostopalvelut (ostopalvelusopimus)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ERIKOISSAIRAANHOITO

 

 

 

Lasten ja nuorten psykiatrinen tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit  

 

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 6 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Avohoitopsykiatrinen tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit

- konsultaatiot

- päiväsair

- sair.h.jakso (päättyneet)

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 6 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

Psykoosien tutkimus ja hoito

- avoh.käynnit  

- yksitt. hoitojaksot

- päiväsair

- sair.h.jakso (päättyneet)

Hoidon aloitus erikoissairaanhoidossa ≤ 6 kk Asiakaspalaute: käynnistysmittari

Osaamiskartoitukset/ Koulutussuunnitelmat

 

3. Sairaanhoitopiiri

 

 

 

Psykiatrinen hoito

- avoh.käynnit

- eurot

- yksitt hoitojaksot

- hoitopäivät

- lähetteiden määrä

Hoidon aloitus ≤ 6 kk

Hoidon arviointi ja hoitoon pääsy

 

 

 

 

 

 

4. Muut erikoissairaanhoidon ostopalvelut

 - avoh.käynnit

- eurot

- yksitt hoitojaksot

- hoitopäivät

 

 

Psykiatrinen hoito

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNTOUTUMISPALVELUT

 

·Asiakaslaatu – 8.0

·Henkilöstötulokset – 8.0

 

3. Psykososiaalinen kuntoutus

·asiakkaat

·palvelutapahtumat

·ikäjakauma: alle kouluikäiset, ala- ja yläkouluikäiset, nuoret

 

 

Vastaanotto

 

 

 

Terapia

 

 

 

Tutkimus

 

 

 

Turun kriisiryhmän kriisityö

 

 

 

Lääkärin vastaanottotyö ja konsultaatiot

 

 

 

Konsultaatio

 

 Remontti-hankkeen pilotti

 Konsultaatiot varhaiskasvatukseen

Työnohjaus

 

 

 

Koulutus

 

 

 

 

 

 

 

5. Työelämäkuntoutus

·asiakkaat, ikäjakauma

·palvelutapahtumat

·kuntoutuspäivät

 

 

Työllistymispalvelut

·asiakkaat

·eurot

 

 

Urasuunnittelu

 

 

 

Työ- ja toimintakyvyn arviointi

 

 

 

Työllistämistoiminta

 

 nuorten palvelujen erillisseuranta

 Aktivointiehdon piirissä olevien nuorten määrän seuranta

Ammatillisen kuntoutuksen asiantuntijapalvelut

 

 

 

Kuntoutuksen asiakasyhteistyötoiminta

 

 

 

Kuntouttava työtoiminta työkeskuksissa

·asiakkaat, ikäjakauma

·eurot

 

 

 

 

 

 

 

 

Liite 2C Tilausosa Itsenäiset

Liite 2D Tilausosa Ikäihmiset