Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Peruspalvelulautakunta 324 12.08.2009 1

5710-2009 (001, 311)

Varautuminen influenssa A(H1N1) -pandemiaan Turussa

Tiivistelmä:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa kuntia varautumaan laajaan influenssa A(H1N1)-epidemiaan. Valtioneuvoston lakimuutoksella influenssa A(H1N1) poistettiin yleisvaarallisten tautien luettelosta ja Suomessa siirryttiin 27.7.2009 pandemian rajaamisvaiheesta lieventämisvaiheeseen. Pandemian rajaamisvaiheessa tärkeintä oli pyrkiä katkaisemaan taudin maahantuonti ja influenssaepäilypotilaat eristettiin ja hoidettiin kunnan kustantamalla Tamiflu-lääkkeellä. Hoitovastuu on siirtynyt sairaanhoitopiireiltä ja erikoissairaanhoidosta terveyskeskuksille ja perusterveydenhuoltoon. Turun sosiaali- ja terveystoimi katsoo, että syksyn pandemiatilanteeseen on varauduttava siten, että palvelut pystytään toteuttamaan lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti. Tämän takia työntekijöiden lomautuksia ja rekrytointikieltoa tulee harkita uudelleen sosiaali- ja terveystoimen osalta.

Perla § 324

Sosiaali- ja terveystoimi, tulosaluejohtaja Anne Santalahti, resurssijohtaja Max Lönnqvist ja hallintojohtaja Antti Perälä 11.8.2009:

Heinäkuun loppupuolella THL raportoi Suomessa olevan 155 varmistettua influenssa A(H1N1) -tapausta. Virustaudin vakavuus muistuttaa yhä enemmän kausi-influenssaa ja valtaosa sairastuneista toipuu hyvin tarvitsematta lääke- tai sairaalahoitoa.

Riskiryhmät influenssa A(H1N1):ssa:

Hoito tulisi aloittaa influenssan kaltaisissa oireissa seuraaville ryhmille:

Turussa riskiryhmiin kuuluu n. 30.000 henkeä ja kaikkiaan sairastuvien määräksi arvioidaan 50.000 – 60.000 turkulaista. Pandemiavaiheen oletetaan alkavan syyskuun alussa ja kestävän noin 8-10 viikkoa. Sairaalahoitoa tarvitsevia on noin 2 % turkulaisista eli 3.500 henkeä.

Hoitovastuun siirtyessä terveyskeskukselle (27.7.2009), Turussa päätettiin avata influenssavastaanotto Käsityöläiskatu 2:n terveysasemalle. Tällä hetkellä vastaanotolla toimii yksi lääkäri ja yksi sairaanhoitaja. Vastaanotolle potilaat ohjautuvat puhelinsoiton perusteella, joko omalta terveysasemalta tai sairaanhoidon puhelinneuvonnan kautta. Terveyskeskuspäivystyksessä oli viikkoon 32 mennessä hoidettu 59 influenssaoireista potilasta. Turun seudulla on tutkittu 113 näytettä ja niistä oli vain 7 positiivista (H1N1)-muotoa. Toistaiseksi kaikilla potilailla on ollut kontakti influenssaa sairastavaan tai he ovat matkustaneet influenssa-alueella. Kuitenkin vastaanotolla on käynyt jo yksi potilas, jolla näyte oli positiivinen, vaikkei hän ollut matkustanut influenssa-alueella eikä hänellä ole ollut kontaktia influenssapotilaaseen. Tällaisten sairastumisien yleistyessä on todennäköistä, että pandemia leviää nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Reijo Peltosen arvio on, että kaksi viikkoa koulujen alkamisen jälkeen Turussa puhkeaa pandemia.

Liite 1Selvitys pandemiatilanteesta 6.8.

Turun sosiaali- ja terveystoimessa laadittiin keväällä THL:n ja Länsi-Suomen lääninhallituksen ohjeiden mukaisesti pandemiasuunnitelma yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa.

Sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön sairastuvuus voi olla kantaväestöä suurempaa työtehtävien luonteesta johtuen. Suunnitellut lomautukset aiheuttavat toteutuessaan loppuvuonna n. 20.000 päivän poissaolon mahdollisten sairauspoissaolojen ja jo sovittujen talkoovapaiden lisäksi. Lomautuksen aikainen rekrytointi- ja sijaiskielto aiheuttavat työvoimavajetta siksi, että lomautuksia suunniteltiin normaalitilannetta ja täysivahvuista henkilöstömäärää silmällä pitäen.

Heinäkuun aikana tilanteen kehittymistä on seurattu koko ajan THL:n ja lääninhallituksen ym. tahojen antamien ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Turussa lautakunnan puheenjohtajia, apulaiskaupunginjohtajaa sekä kaupungin luottamus- ja virkamiesjohtoa on informoitu säännöllisesti tilanteesta, viimeksi kaupunginkansliassa 30.7.2009 ja kaupunginhallitukselle annettiin asiasta tilannekatsaus 9.8.2009.

Liite 2Kaupunginhallitukselle annettu tilannekatsaus

Turkulaisia on informoitu pandemiatilanteesta säännöllisesti median välityksellä, lehti-ilmoituksilla, kaupungin verkkosivuilla sekä joka kotiin jaettavalla Turun kaupungin tiedotuslehdellä, Turkupostilla. Lisäksi asiakkaille jaettava perusinformaatio löytyy ruotsin- ja englanninkielen lisäksi myös maahanmuuttajakielillä. Turkulaisia on ohjeistettu soittamaan sairaanhoidon puhelinneuvontaan, mikäli heillä on epäily mahdollisesta influenssatartunnasta. Kuntatasolla tiedottamisessa sovelletaan THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön suosituksia ja ohjeita. Päävastuu influenssa A(H1N1) –ohjeiden tiedottamisen osalta on edellä mainituilla laitoksilla.

Länsi-Suomen lääninhallitus on kirjeellään 7.7.2009 kiinnittänyt vakavaa huomiota siihen, että kuntien on kaikissa tilanteissa turvattava asukkaiden oikeus hyviin ja laadukkaisiin sosiaali- ja terveystoimen palveluihin voimassa olevien säädösten mukaisesti. Tämä merkitsee mm. sitä, että mahdollisista säästötoimenpiteistä ja pandemiasta riippumatta kuntien tulee noudattaa hoitotakuulainsäädännössä ja lastensuojelulaissa (26 §) asetettuja määräaikoja.

Liite 3Länsi-Suomen lääninhallituksen kirje

Peruspalvelulautakunta vastaa johtosääntönsä mukaisesti kunnan monijäsenisenä elimenä mm. sosiaali- ja kansanterveyslaissa kunnan tehtäväksi määrätyistä asioista. Peruspalvelulautakunta on tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen 20.5.09 ja esittänyt poikkeuksina kaikkia koskevaan lomautukseen, että enimmäisaika lomautuksille on 14 vuorokautta ja sen lisäksi tulosalueittain selvittänyt lomautukset ja siihen tehtävät poikkeukset. Kaupunginhallitus hyväksyi peruspalvelulautakunnan esityksen.

Sosiaali- ja terveysvirastossa on tehtiin perusteellista työtä talkoovapaiden ja lomautusten yhteensovittamiseksi siten, että toiminta turvataan. Mm. työvuorolistat suunniteltiin pitkälle syksyyn. Esitys perustui siihen, että muita häiriötiloja toiminnalle ei aiheutuisi. Esittelytekstissä kuitenkin jo viitattiin siihen, että huolimatta lomautuksista sosiaali- ja terveystoimen tulee kyetä huolehtimaan sille häiriötilanteissa määrätyistä keskeisistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista. Tällaisia häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi erilaiset epidemiat mm. influenssa A (H1N1). Päätösehdotukseen kirjattiin, että sosiaali- ja terveystoimen palveluissa lomautukset on toteutettava siten, että lainsäädännössä asetetut velvoitteet täytetään ja ettei potilas- ja asiakasturvallisuus vaarannu.

Turun sosiaali- ja terveystoimi ei voi taata, että palvelut pystytään toteuttamaan lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti pandemian ja työntekijöiden lomautusten aikana. Tästä syystä potilas- ja asiakasturvallisuus saattaa vaarantua. On todennäköistä, että henkilökuntaa joudutaan siirtämään ammattitaitonsa perusteella tulosalueelta toiselle. Esimerkiksi sairaanhoidon ammattilaisia terveysasemille ja vanhustyön kodinhoitajia lapsiperheisiin jne. Lomautusten voimassa ollessa myös sijaisten palkkaaminen on vaikeaa  Tämä vaikuttaa puolestaan siihen, että kaikki sosiaali- ja terveystoimen toiminnot eivät voi pandemian aikana toimia täysipainoisesti.

Pandemian ensimmäisen vaiheen on arvioitu kestävän yli 8-10 viikkoa eli lähes koko syksyn. Lomautukset on päätetty toteuttaa vuoden 2009 loppuun mennessä. Sosiaali- ja terveystoimen palveluiden järjestäminen välttävällä tasolla on mahdollista ainoastaan, jos päätetyt lomautukset peruutetaan. Lisäksi tulee olla mahdollisuus sopia työntekijöille/viranhaltijoille myönnettyjen talkoovapaiden peruuttamisesta.

Sosiaali- ja terveysvirasto, palvelutuotantojohtaja Riitta Liuksa 11.8.2009:

EhdotusPeruspalvelulautakunta merkitsee tiedoksi  tilannekatsauksen varautumisesta influenssa A(H1N1) pandemiaan.

Lisäksi peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunginhallituksen 8.6.2009 tekemä päätös lomautuksista kumottaisiin koko sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa tulee olla mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden peruuttamisesta.

PäätösPeruspalvelulautakunta merkitsi tiedoksi tilannekatsauksen varautumisesta influenssa A(H1N1) pandemiaan ja

- päätti toimialallaan Rosenlöfin ehdotuksesta Lepän kannattamana yksimielisesti, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan osalta lomautukset peruutetaan, jotta sosiaali- ja terveystoimen palvelut voidaan järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti influenssa A(H1N1) pandemian aikana. Lisäksi työntekijöiden/viranhaltijoiden kanssa on mahdollisuus sopia myönnettyjen talkoovapaiden tai lääkärisopimuksen mukaisten lomarahapäivien peruuttamisesta.

Jakelu

tiedTiainen Reino


Liitteet:

Perla § 324
Liite 1:Selvitys pandemiatilanteesta 6.8.
Liite 2:Kaupunginhallitukselle annettu tilannekatsaus
Liite 3:Länsi-Suomen lääninhallituksen kirje