Liite 1

PANDEMIATILANNESELVITYS

 

Perusterveydenhuolto, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 6.8.2009:

 

27.7.2009 siirryttiin Suomessa asetuksen muutoksella influenssa A(H1N1) –pandemian rajaamisvaiheesta lieventämisvaiheeseen. Asetusmuutoksella influenssa A(H1N1) lakkasi olemasta yleisvaarallinen tartuntatauti. Pandemian rajaamisvaiheessa pyrittiin katkaisemaan taudin maahantuonti ja potilaat eristettiin ja hoidettiin kunnan kustantamalla Tamiflu-lääkkeellä. Nyt lieventämisvaiheessa painopisteenä on vakavien tautimuotojen ehkäisy sekä riskiryhmiin kuuluvien potilaiden hoito. Samalla hoitovastuu siirtyi sairaanhoitopiireiltä ja erikoissairaanhoidosta terveyskeskuksille ja perusterveydenhuoltoon.

 

Influenssa A(H1N1) –viruksen aiheuttamaa hengitystieinfektioita ei voi kliinisesti erottaa muista hengitysteiden perusinfektioista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on sisällyttänyt kliinisiin kriteereihin seuraavat: äkillisesti alkava kuumeilu (yli 38 astetta), hengitystieoireet, joissakin tapauksissa ripuli, vakavissa tapauksissa pneumonia. Kuitenkin useissa varmennetuissa tapauksissa kuumetta on ollut vähemmän kuin 38 astetta, joten kuume ei ole edellytys riskiryhmien hoidolle.

 

Uusien ohjeiden mukaan kaikkia potilaita, joilla on influenssan kaltainen oireisto, pidetään tällä hetkellä influenssa A(H1N1) –tapauksina, riippumatta matka-anamneesista tai lähikontakteista tunnettuun influenssatapaukseen. Huomattavaa on, että ne potilaat, joiden oireet ovat lieviä ja jotka eivät kuulu riskiryhmiin, eivät yleensä tarvitse lääkärin tekemää diagnoosia eivät lääkehoitoa. Tämä koskee myös matkalta palanneita henkilöitä. Influenssan virologista määritystä ei automaattisesti oteta, mutta riskiryhmillä on tapaus kohtaisesti hyötyä määrityksistä.

 

Turun sosiaali- ja terveystoimessa laadittiin keväällä TLH:n ja Länsi-Suomen lääninhallituksen ohjeiden mukaisesti yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa pandemiasuunnitelma. Liitteet 1-5 Turun sosiaali- ja terveystoimen 6.8.2009 päivitetty pandemiasuunnitelma.

 

27.7.2009 hoitovastuun siirtyessä terveyskeskukselle päätettiin avata influenssavastaanotto Käsityöläiskatu 2:n ensimmäisen kerroksen A-portaan vastaanottoon. Yhdessä tartuntatautilääkäri Jane Marttilan päädyttiin siihen, että vastaanotolla toimii tällä hetkellä yksi lääkäri, tässä vaiheessa tartuntataudeista vastaava lääkäri, sekä yksi sairaanhoitaja. Influenssapotilaat ohjataan yhteen vastaanottohuoneeseen odottamaan joko hoitajan tai lääkärin vastaanotolle pääsyä. Käsityöläiskadun terveysaseman sisääntulo on varustettu käsidesillä, jota toivotaan kaikkien talossa käyvien käyttävän, sekä influenssapotilaille varattiin suojamaskeja. Influenssavastaanotolle tullaan ohjeistuksen perusteella. Ohjeistus on ollut sekä lehdissä että internetissä. Ensin soitetaan sairaanhoidon neuvontapuhelinnumeroon 10023 tai omalle terveysasemalle. Hoidon tarve arvioidaan puhelimessa. Influenssavastaanotolle otetaan seuraavat potilaat: riskiryhmiin kuuluvat potilaat, ne perusterveet, joilla yleistila on laskenut ja on aihetta epäillä liitännäissairauksia esim. keuhkokuumetta, sekä sairaslomatodistusta tarvitsevat potilaat. Lieväoireisia potilaita ohjeistetaan sairastamaan kotona ja välttämään kontakteja riskiryhmiin. Tauti paranee yleensä noin viikon levolla. Influenssavastaanotto toimii maanantaista perjantaihin klo 8-16 välisenä aikana.

 

Päivystyksessä influenssapotilaita ja yleensä ylähengitystieoireisia potilaita pyydetään ottamaan suojamaski ja käsidesiä. Heitä varten on erotettu erillinen odotustila päivystysaulasta ja heidät hoidetaan vastaanottohuoneessa, jonne ei ohjata muita potilaita. Päivystyksessä on tällä hetkellä hoidettu 59 influenssaoireista potilasta. 28.7.2009 lähtien, kun influenssavastaanotto Käsityöläiskadulla avattiin, sairaanhoitajalla on käynyt 60 potilasta ja lääkärillä 32. Yhtään täysin varmaan influenssapotilasta ei ole käynyt. Tamiflu-lääkitys on aloitettu arviolta kahdeksalle potilaalle: näistä arviolta neljä on ollut raskaana, kaksi muuta riskipotilasta ja kaksi on ollut alle kolmivuotiaita. Otettujen näytteiden perusteella kukaan ei ole sairastanut influenssaa.

 

Riskiryhmiä ovat:

­pitkäaikaissairaat, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativat sydänsairaus, keuhkosairaus tai diabetes

­krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta.

­Immuunivastetta heikentävä sairaus esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio

­Immuunivastetta heikentävä lääkitys (elinsiirto, solunsalpaaja, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk, muu immuunivastetta heikentävä lääkehoito)

­krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

­sairaalloinen ylipaino (BMI > 40)

 

Lisäksi hoito tulisi aloittaa influenssan kaltaisissa oireissa seuraaville ryhmille:

-alle 3-vuotiaat lapset

-raskaana olevat (koko raskauden ajan ja 4 viikkoa synnytyksen jälkeen)

-influenssapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilökunta

-yli 65-vuotiaat huonokuntoiset vanhukset myös ilman riskiryhmäsairauksia

 

Hoidon aloituspäätös tehdään yleensä kliinisten oireiden perusteella. Mikäli oireiden alusta on kulunut yli 48 tuntia, lääkitys ei todennäköisesti hyödytä enää. Apteekkien ollessa suljettuna annetaan influenssalääkityksen aloitusannos päivystyksestä.

 

Oletettavaa on, että influenssa A(H1N1) –tautimuoto leviää rajusti koulujen alkaessa. Turun seudulla on viime viikolla tutkittu 113 näytettä ja niistä oli vain 7 positiivista (H1N1)-muotoa. Toistaiseksi kaikilla potilailla on ollut kontakti tai matkustusanamneesi, mutta 4.8. influenssavastaanotolla on ollut potilas, jolla näyte on positiivinen eikä hänellä ollut matkustusanamneesia eikä kontaktia influenssapotilaaseen. Tällaisten sairastuneiden yleistyessä on todennäköistä, että pandemia leviää nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Reijo Peltosen arvio on, että kaksi viikkoa koulujen alkamisen jälkeen meillä on pandemia käsissä kaupungissa.

 

Influenssavastaanottoa Käsityöläiskadulla on varauduttu laajentamaan koko ensimmäisen kerroksen vastaanottotiloihin. Lisäksi influenssavastaanotolle tulee lastenlääkäri ja yksi lastentautien erikoissairaanhoitaja tai kyseinen vastaanotto perustetaan lasten ja nuorten poliklinikan eristettävään, erillisellä sisäänkäynnillä varustettuun osaan.

 

Koulujen ja päiväkotien osalta tilanne on se, että THL on antamassa yleisohjeet sairaanhoitopiireille ja sairaanhoitopiirit lähettävät yleisohjeet terveyskeskuksille. Ohjeistuksen pitäisi tulla kuluvalla viikolla. Ohjeistuksen saatuamme tartuntataudeista vastaava lääkäri ja tulosalueiden vastaavat virkamiehet laativat sekä päiväkotien että koulujen ohjeen.

 

Turun kaupungin työtekijöille tarkoitettu influenssavastaanotto toimii Hämeenkatu 10:n ensimmäisessä kerroksessa. Pääsääntöisesti vastaanottoa hoitaa työterveyshoitaja. Tällä hetkellä kävijöitä on 3-6/päivä. Toistaiseksi vastaanotolla on siis melko hiljaista, mutta THL:n antama ohjeisto on niin lavea, että myös allergiaoireisia on ohjautunut vastaanotolle. Työterveyshuollossa näytteet otetaan TYKSin kirurgisen sairaalan tai kaupungin SoTen hoitohenkilökunnasta, joilla siis työssään on potilaskontakteja. Vastaus näytteistä tulee kahdessa vuorokaudessa. Alustavasti sairaslomaa on 3 päivää, mikäli näyte on positiivinen, sairauslomaa jatketaan ad 7-14 vuorokautta oireiden alusta (immuunipuutteiset ja raskaana olevat 14 vuorokautta oireiden alusta). Aloitettu lääkitys jatketaan loppuun, mutta jos virusnäyte on negatiivinen, Tamiflu-lääkitys lopetetaan.

 

Näytteiden ottaminen terveydenhuollon hoitohenkilökunnasta on tarkoituksenmukaista, koska tällä tavoin voidaan välttää liian pitkät sairaslomat, mutta toisaalta ne, jotka tarvitsevat pitkän sairasloman, sen myös saavat. Tällä hetkellä ratkaisematta on lyhytaikaisten terveydenhuollon sijaisten hoitopaikka: he eivät voimassaolevan käytännön mukaan saa käyttää työterveydenhuoltoa.

 

Kaupungissa esiintyy nyt myös normaalia flunssaa. Koska influenssa A(H1N1) –taudin erottaminen tavallisesta influenssasta kliinisten oireiden perusteella on mahdotonta, tullee tilanne johtamaan siihen, että useilla terveysasemilla hoidetaan hetkellisesti pääasiallisesti influenssaoirein oirehtivia potilaita. Tämän seurauksen muiden potilaiden hoitojonot venyvät ja mitä ilmeisimmin hoitotakuussa pysyminen ei onnistu.

 

 

Anne Santalahti