Kaupunginhallitukselle annettu tilannekatsaus                                               Liite 2

                                                                                                                              

Varautuminen influenssa A(H1N1) pandemiaan Turussa

 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kuntia varautumaan laajaan influenssa A(H1N1) –epidemiaan. Valtioneuvoston asetusmuutoksella influenssa A(H1N1) poistettiin 27.7.2009 yleisvaarallisten tautien luettelosta ja hoitovastuu siirtyi sairaanhoitopiireiltä ja erikoissairaanhoidosta terveyskeskuksille, samalla siirryttiin pandemian rajaamisvaiheesta lieventämisvaiheeseen. Pandemian rajaamisvaiheessa tärkeintä oli pyrkiä katkaisemaan taudin maahantuonti ja influenssaepäilypotilaat eristettiin ja hoidettiin kunnan kustantamalla Tamiflu-lääkkeellä. Nyt lieventämisvaiheessa painopisteenä on vakavien tautimuotojen ehkäisy sekä riskiryhmiin kuuluvien potilaiden hoito.

 

Heinäkuun loppupuolella THL raportoi Suomessa olevan 155 varmistettua influenssa A(H1N1) -tapausta. Virustaudin vakavuus muistuttaa yhä enemmän kausi-influenssaa ja valtaosa sairastuneista toipuu hyvin tarvitsematta lääke- tai sairaalahoitoa.

 

Hoitovastuun siiryttyä terveyskeskukselle Turussa päätettiin avata influenssavastaanotto keskusta 1 –terveysasemalla (Käsityöläiskatu 2). Vastaanotolla toimii yksi lääkäri ja yksi sairaanhoitaja. Vastaanotolle potilaat ohjautuvat puhelinsoiton perusteella omalta terveysasemalta tai sairaanhoidon puhelinneuvonnan kautta. Tähän mennessä sairaanhoitajalla on käynyt 60 potilasta ja lääkärillä 32. Lääkitys on aloitettu arviolta kahdeksalle riskiryhmiin kuuluvalle potilaalle. Otettujen näytteiden perusteella kukaan näistä ei ole sairastanut A(H1N1) -influenssaa.

 

Riskiryhmät influenssa A(H1N1):ssa:

­pitkäaikaissairaat, joilla on säännöllistä lääkitystä vaativa sydänsairaus, keuhkosairaus tai diabetes

­kroonisesta maksan tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät

­immuunivastetta heikentävää sairautta sairastavat (esim. leukemia, lymfooma, HIV-infektio)

­immuunivastetta heikentävää lääkitystä käyttävät (elinsiirron jälkihoito, solunsalpaajahoito, TNF-alfasalpaaja, kortikosteroidi >15 mg/vrk, muu immuunivastetta heikentävä lääkehoito)

­henkilöt, joilla on krooninen neurologinen sairaus tai hermolihastauti

­sairaalloisesti ylipainoiset (BMI > 40)

 

Lisäksi hoito tulisi aloittaa influenssan kaltaisissa oireissa seuraaville ryhmille:

-alle kolmevuotiaat lapset

-raskaana olevat (koko raskauden ajan ja neljä viikkoa synnytyksen jälkeen)

-influenssapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilökunta

-yli 65-vuotiaat huonokuntoiset vanhukset myös ilman riskiryhmäsairauksia

 

Kaikkiaan Turussa riskiryhmiin kuuluu noin 30 000 asukasta. Influenssa A(H1N1):een arvioidaan sairastuvan 50 – 60 000 turkulaista. Pandemiavaiheen oletetaan alkavan syyskuun alussa ja kestävän noin 8 - 10 viikkoa. Sairaalahoitoa tarvitsee mahdollisesti 3 500 sairastunutta, kuolleisuusennuste on 0,1 - 0,2% (175 – 350 turkulaista).

 

Terveyskeskuspäivystyksessä on hoidettu 59 influenssaoireista potilasta. Turun seudulla on viikolla 33 tutkittu 113 näytettä ja niistä seitsemän oli A(H1N1)-positiivista. Toistaiseksi potilailla on ollut kontakti influenssaa sairastavaan tai he ovat matkustustaneet influenssa-alueella. Vastaanotolla on käynyt kuitenkin jo yksi potilas, jolla näyte on positiivinen vaikka hänellä ole ollut kontaktia influenssapotilaaseen eikä sairastumista edeltävää matkaa influenssa-alueelle. Tällaisten sairastumisien yleistyessä on todennäköistä, että pandemia leviää nopeasti. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Reijo Peltosen arvio on, että kaksi viikkoa koulujen alkamisen jälkeen Turussa puhkeaa pandemia.

 

Turun sosiaali- ja terveystoimessa laadittiin keväällä THL:n ja Länsi-Suomen lääninhallituksen ohjeiden mukaisesti pandemiasuunnitelma yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa. (Liite 1 tulosaluejohtaja Anne Santalahden selvitys pandemiatilanteesta 6.8.2009 ja liite 2 Turun sosiaali- ja terveystoimen 6.8.2009 päivitetty pandemiasuunnitelma ). Influenssatilanteen kehittymistä on seurattu koko ajan THL:n ja lääninhallituksen ym. tahojen antamien ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Turussa lautakunnan puheenjohtajia, apulaiskaupunginjohtajaa sekä kaupungin luottamus- ja virkamiesjohtoa on informoitu säännöllisesti tilanteesta, viimeksi kaupunginkansliassa 30.7.2009. Jo ennen kesälomia toimipisteet varautuivat tehostetusti influenssatilanteeseen ja poikkeustilanteen suunnitelmat tarkistettiin. Näin tehtiin erityisesti siksi, koska epäiltiin, että pandemia leviää ennustettua nopeammin ja henkilökunnan sairastuvuus influenssa A(H1N1):een on erittäin todennäköistä. Esimerkiksi Tall Ship´s Race –tapahtuman aikana Työterveystalon merimiesterveydenhuollossa varauduttiin hoitamaan mahdollisia influenssapotilaita.

 

Pandemiasuunnitelman mukaisesti influenssavastaanottoa Käsityöläiskadulla on varauduttu laajentamaan. Influenssavastaanotolle sijoitetaan myös lastenlääkäri ja yksi lastentautien erikoissairaanhoitaja tai kyseinen vastaanotto perustetaan lasten ja nuorten poliklinikan eristettävään, erillisellä sisäänkäynnillä varustettuun osaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatimassa yleisohjetta sairaanhoitopiireille ja terveyskeskuksille koulujen ja päiväkotien osalta. Ohjeistuksen tultua tartuntataudeista vastaava lääkäri ja tulosalueiden vastaavat virkamiehet laativat sekä päiväkodeille että kouluille ohjeistukset pandemian varalle.

 

Turun kaupungin työtekijöille tarkoitettu influenssavastaanotto toimii Työterveystalolla (Hämeenkatu 10). Koska on oletettavaa, että sosiaali- ja terveystoimen henkilökunnan sairastavuus on suurta, kaupungin työterveyshuollon kanssa selvitetään parhaillaan myös lyhytaikaisten sijaisten kohdalta mahdollisuutta käyttää työterveyshuollon palveluja joustavasti pandemian aikana.

 

Turkulaisia on informoitu pandemiatilanteesta säännöllisesti median välityksellä, lehti-ilmoituksilla, kaupungin verkkosivuilla sekä joka kotiin jaettavalla Turun kaupungin tiedotuslehdellä, Turkupostilla. Lisäksi asiakkaille jaettava perusinformaatio löytyy ruotsin- ja englanninkielen lisäksi myös maahanmuuttajakielillä. Turkulaisia on ohjeistettu soittamaan sairaanhoidon puhelinneuvontaan 10023, mikäli heillä on epäily mahdollisesta influenssatartunnasta. Kuntatasolla tiedottamisessa sovelletaan THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön suosituksia ja ohjeita. Päävastuu influenssa A(H1N1) –ohjeiden tiedottamisen osalta on edellä mainituilla laitoksilla.

 

Kaupunginhallituksen 8.6.2009 (§ 339) tekemässä lomautuspäätöksessä rajattiin tiettyjä henkilöstöryhmiä lomautuksen ulkopuolelle. Länsi-Suomen lääninhallitus on kirjeellään 7.7.2009 kiinnittänyt vakavaa huomiota siihen, että kuntien on kaikissa tilanteissa turvattava asukkaiden oikeus hyviin ja laadukkaisiin sosiaali- ja terveystoimen palveluihin voimassa olevien säädösten mukaisesti. Tämä merkitsee mm. sitä, että mahdollisista säästötoimenpiteistä ja pandemiasta riippumatta kuntien tulee noudattaa hoitotakuulainsäädännössä ja lastensuojelulaissa (26 §) asetettuja määräaikoja.

 

Turun sosiaali- ja terveystoimi ei voi taata, että palvelut pystytään toteuttamaan lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti pandemian ja työntekijöiden lomautusten aikana. Tästä syystä potilas- ja asiakasturvallisuus saattaa vaarantua. On todennäköistä, että henkilökuntaa joudutaan siirtämään ammattitaitonsa perusteella tulosalueelta toiselle. Esimerkiksi sairaanhoidon ammattilaisia terveysasemille ja vanhustyön kodinhoitajia lapsiperheisiin jne. Tämä vaikuttaa puolestaan siihen, että kaikki sosiaali- ja terveystoimen toiminnot eivät voi pandemian aikana toimia täysipainoisesti.

 

Häiriötilanteissa peruspalvelulautakunnan on varauduttava huolehtimaan tarvittavista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja tehtävistä. Asiaan liittyvät päätöksiä vaativat toimenpiteet ovat valmistelussa. Pandemian hallinnassa ensiarvoisen tärkeää on kaupungin hallintokuntien ja päätöksenteon kaikkien tasojen yhteistyö ja luottamus.

 

Turun sosiaali- ja terveystoimi katsoo, että pandemiasta riippumatta palvelut pitää järjestää lainsäädännössä asetettujen velvoitteiden mukaisesti. Varautumista käsitellään peruspalvelulautakunnan kokouksessa 12.8.2009 ja työntekijöiden lomautuksia ja rekrytointikieltoa tulee harkita uudelleen sosiaali- ja terveystoimen osalta.