Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta2227.04.20173

635-2017 (231, 010)

Jätehuoltomääräysten uusiminen

Tiivistelmä:

Jätehuoltolautakunta päättää jätelain 91 § nojalla alueensa jätehuoltomääräyksistä. Jätehuoltomääräyksissä annetaan jätelain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia määräyksiä siitä, miten jätehuolto on alueella järjestettävä.

Lsjhlk § 22

Jätehuoltoasiamies Satu Ojala 21.4.2017:

Lounais-Suomessa on voimassa Rouskis Oy:n ja Turun Seudun Jätehuolto Oy:n fuusiota edeltävät, kahdet eri jätehuoltomääräykset.

Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksiksi on laadittu luonnos, joka on ollut yleisesti nähtävillä 19.1.–17.2.2017 ajan. Yleisestä vaikutusmahdollisuudesta on tiedotettu kuntien ilmoitustauluilla sekä lehti-ilmoituksin. Lausuntoa on erikseen pyydetty osakaskunnilta sekä Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä.

Luonnosta on muutettu lausuntojen johdosta. Koonti lausunnoista ja ehdotus jätehuoltomääräyksiksi ovat esityslistan liitteinä.

Jätehuoltomääräyksiin esitetään muutoksia mm. hyötyjätteiden lajitteluvelvollisuuteen. Asuinkiinteistöillä syntyvät metallijätteet olisi kerättävä eri astioihin, jos huoneistoja on vähintään neljä. Biojätettä ja lasia olisi kerättävä erilleen jos huoneistoja on vähintään 10. Kartonkia sekä muovia, jonka erilliskeräysvelvoite on uusi, olisi kerättävä erikseen, jos huoneistoja on vähintään 20. Keräysvelvoitteet koskisivat ainoastaan niitä taajama-alueita, jotka ovat määritelty jätehuoltomääräyksissä.

Erilliskeräysvelvoitteiden määrittely perustuu elinkaarianalyysiin, jossa selvitettiin hyötyjätteiden erilliskeräyksen vaikutuksia Lounais-Suomessa. Erilliskeräysvelvoitteen rajaamisen tarkoituksena on se, että jätejakeiden hyötykäytöllä saavutetaan enemmän vältettyjä päästöjä kuin keräyksestä ja käsittelystä aiheutuu. Vapaaehtoinen jätteiden erilliskerääminen on kuitenkin edelleen mahdollista.

Polttokelpoisen jätteen jäteastian pisimmäksi mahdolliseksi tyhjennysväliksi ehdotetaan entisen 8 viikon sijaan 12 viikkoa, sillä tuottajien muovinkeräysverkosto on vähentänyt lajittelevien kotitalouksien polttokelpoisen jätteen määrää entisestään.

Viemäriverkoston ulkopuolisten kiinteistöjen saostussäiliöiden, pienpuhdistamoiden lietetilojen sekä umpisäiliöiden tyhjennyksistä määrätään huomioiden haja-asutuksen jätevesiä koskeva lainmuutos, joka tuli voimaan 3.4.2017.

Määräykset sisältävät siirtymäsäännöksiä niiltä osin, kuin ne aiheuttavat muutoksia jätehuollon järjestämisessä kiinteistöillä.

Liite 1Ehdotus Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksiksi 1.6.2017 alkaen

Liite 2Koonti lausunnoista

Vt. ympäristönsuojelujohtaja Olli-Pekka Mäki:

EhdotusLounais-Suomen jätehuoltolautakunta päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen ehdotuksen alueen jätehuoltomääräyksiksi 1.6.2017 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös tehtiin esittelijän kokouksessa täydentämästä päätösehdotuksesta.

Lisäksi lautakunta päätti yksimielisesti tehdä jätehuoltomääräyksiin seuraavat muutokset:

Liite 3Lounais-Suomen jätehuoltomääräykset 1.6.2017 alkaen, muutettu 27.4.2017 (Lsjhlk § 22)

Asian esitteli ympäristönsuojelujohtajan varahenkilönä jätehuoltoasiamies Veli-Matti Suhonen.

Jakelu

tpvAuran kunta
tpvKaarinan kaupunki
tpvKemiönsaaren kunta
tpvLiedon kunta
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tpvMarttilan kunta
tpvMaskun kunta
tpvMynämäen kunta
tpvNaantalin kaupunki
tpvNousiaisten kunta
tpvPaimion kaupunki
tpvParaisten kaupunki
tpvPöytyän kunta
tpvRaision kaupunki
tpvRuskon kunta
tpvSalon kaupunki
tpvSauvon kunta
tpvKaupunginhallitus
tiedSuomela Sari


Liitteet:

Lsjhlk § 22
Liite 1:Ehdotus Lounais-Suomen jätehuoltomääräyksiksi 1.6.2017 alkaen
Liite 2:Koonti lausunnoista
Liite 3:Lounais-Suomen jätehuoltomääräykset 1.6.2017 alkaen, muutettu 27.4.2017 (Lsjhlk § 22)