Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta9325.02.201514

1016-2015 (641)

Harjattulan kaupunginosan "Harjattula" asemakaavaehdotuksen 35/2010 edellyttämä maankäyttösopimus, kunnallistekniikan rakentamissopimus ja hoito- ja käyttösopimus (os. Harjattulantie 78)

Tiivistelmä:

Kakskerran saareen Harjattulan alueelle laaditaan asemakaavaa, jonka johdosta kaupunki ja Harjattulan kartanon alueen maanomistajat allekirjoittavat maankäyttösopimuksen. Lisäksi kaupungin ja Harjattulan Kehitys Oy:n sekä Paasikiviopisto r.y:n välillä allekirjoitetaan kunnallistekniikan rakentamissopimus sekä hoito- ja käyttösopimus alueen katujen rakentamista ja hoidosta.

Kilajk § 93

Kiinteän omaisuuden kehittäminen, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 3.2.2015 :

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päätti 14.10.2014 § 294 esittää Harjattulan asemakaavaehdotusta hyväksyttäväksi kaupunginhallitukselle.

Harjattulan asemakaavan tarkoituksena on mahdollistaa uusien loma-asuntojen sekä vähäisessä määrin asuntojen rakentuminen Kakskerran Harjattulaan. Asemakaavamääräyksiin on sisällytetty alueen maanomistajille velvoite vastata alueen kunnallistekniikan, katujen ja julkisten alueiden toteuttamisen kustannuksista. Vaikka asemakaavamääräyksiin on lisätty maanomistajille velvoite toteuttaa alueen kunnallistekniikka, säilyy kaupungilla maankäyttö- ja rakennuslain 91 §:n mukaan toissijainen velvollisuus toteuttaa alueen kunnallistekniikka.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Koska kunnallistekniikan rakentamisvastuu kuuluu asemakaavamääräyksien mukaan maanomistajille, eivät maanomistajat ole velvollisia suorittamaan kaupungille sopimuskorvausta.

Maanomistajalle asemakaavassa osoitetun katujen ja julkisten alueiden toteuttamisvelvoitteen täyttymisen varmistamiseksi Kiinteistöliikelaitos on valmistellut kolmen sopimuksen kokonaisuuden eli maankäyttösopimuksen, kunnallistekniikan rakentamissopimuksen sekä hoito- ja ylläpitosopimuksen.

Maankäyttösopimuksessa sovitaan mm. asemakaavan mukaisten katualueiden siirtymisestä korvauksetta kaupungin omistukseen yleisen alueen lohkomistoimituksessa. Maankäyttösopimuksen sopijaosapuolina ovat kaupunki ja Harjattulan alueen suurimmat maanomistajat Harjattulan Kehitys Oy, Paasikiviopistoyhdistys r.y. ja Harjattulan Golf Oy.

Kunnallistekniikan rakentamissopimuksella Harjattulan Kehitys Oy ja Paasikiviopistoyhdistys r.y. ottavat vastattavakseen koko asemakaava-alueen kunnallistekniikan rakentamisen. Kunnallistekniikan rakentamissopimuksella tarkennetaan rakentamistöiden vastuita ja velvoitteita.    

Hoito- ja käyttösopimuksella määritetään tehtäväkorttien avulla katujen hoidon taso ja ylläpitovastuut. Koska Harjattulan asemakaava on laadittu Harjattulan Kehitys Oy:n ja Paasikiviopistoyhdistys r.y:n aloitteesta sitoutuvat anojat vastaamaan asemakaava-alueen yleisten alueiden hoidosta ja yllä pidosta 20 vuoden ajan, jonka jälkeen vastuu siirtyy kaupungille.

Harjattulan Kehitys Oy, Paasikiviopistoyhdistys r.y. ja Harjattulan Golf Oy ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä ja allekirjoittavansa liitteenä olevat sopimukset.

Liite 1Maankäyttösopimus

Liite 2Kunnallistekniikan rakentamissopimus

Liite 3Hoito- ja ylläpitosopimus

Karttalinkki

Toimialajohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että:

- kaupunki hyväksyy ja allekirjoittaa liitteenä olevat sopimukset, sekä

- oikeuttaa Kiinteistöliikelaitoksen toimialajohtajan tekemään sopimuksiin tarvittaessa teknisluonteisia muutoksia ja lisäyksiä.

Samalla johtokunta päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Olli A. Manni ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoHarjattulan Golf Oy
aoHarjattulan Kehitys Oy
aoPaasikiviopistoyhdistys r.y.


Liitteet:

Kilajk § 93
Liite 1:Maankäyttösopimus "Harjattula" asemakaavaehdotus 35/2010
Liite 2:Kunnallistekniikan rakentamissopimus "Harjattula" asemakaavaehdotus 35/2010
Liite 3:Hoito- ja ylläpitosopimus "Harjattula" asemakaavaehdotus 35/2010