Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto5030.04.20187

4777-2018 (10 00 01)

"Herrainkulma" asemakaavanmuutosehdotuksen 23/2015 edellyttämä maankäyttösopimus (os. Linnankatu 24-32)

Tiivistelmä:

VII kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jolla mahdollistetaan tontilla VII-36-1 sijaitsevan Marina Palace hotellin laajentaminen, uuden asuinkerrostalon rakentaminen Ylioppilasteatterin tontille VII-2-14 ja lisäksi tontin VII-3-6 rakennuksille osoitetaan suojelumerkinnät. Kaupunki ja tonttien VII-36-1 ja VII-2-14 omistajien välillä tehdään maankäyttösopimukset, joilla tonttien omistajat Kiinteistö Oy Hotelli Marina ja Kiinteistö Oy Herrainkulma osallistuvat asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 50

Maankäytönsuunnittelija, Juha Lipponen 11.4.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 10.4.2018 § 165 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Herrainkulman” asemakaavanmuutosehdotus 23/2015 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Turun keskustassa ja Aurajoen ranta-alueilla on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavaehdotuksessa osoitetaan Kiinteistö Oy Hotelli Marinan omistamalle tontille VII-36-1 AL-1 lisärakennusoikeutta 3913 k-m2 ja Kiinteistö Oy Herrainkulman omistamalle tontille VII-2-14 AK-1 lisärakennusoikeutta 2500 k-m2. Rakennusoikeuksien kasvun myötä tulee yksityisten maanomistajien omistamille tonteille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimukset tontinomistajien ja kaupungin välillä.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on kaupunki esittänyt tontille VII-36-1(Kiinteistö Oy Hotelli Marina) 1.267.920 euron suuruista sopimuskorvausta ja tontille VII-2-14 (Kiinteistö Oy Herrainkulma) 664.600 euron suuruista sopimuskorvausta. Maanomistajat ovat omalta osaltaan ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupungin esittämän sopimuskorvauksen ja allekirjoittavansa sopimukset.

Maankäyttösopimuskorvaukset on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 800 €/k-m2. Kerrosneliömetrihinta vastaa kaupungin käyttämään rakennusoikeuden arvoa vastaavissa maankäyttösopimuksissa kaupungin keskustassa Aurajoen rannan välittömässä läheisyydessä.

Herrainkulman asemakaavaehdotuksessa osoitetaan tonteilla VII-3-4 ja 6 sijaitseville rakennukselle suojelumerkinnät (sr) ja Asunto Oy Läntinen Rantakatu 27 piha-alueelle 250 k-m2 suuruinen lisärakentamismahdollisuus. Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki ei käytä maankäyttösopimusmenettelyä, jos asemakaavassa osoitettu lisärakentamisen määrä on alle 300 k-m2, joten tontin VII-3-6 maanomistajan ja kaupungin välillä ei tule tehtäväksi maankäyttösopimusta.

Sopimuskorvaukset erääntyvät maksettaviksi, kun tonteilla aloitetaan uudisrakentaminen. Korvauksille lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Herrainkulma

Liite 2Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Hotelli Marina

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteinä olevat VII kaupunginosan ”Herrainkulma” 23/2015 asemakaavaehdotukseen liittyvät maankäyttösopimukset ja

että kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimuksiin vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Tämän asian kohdalla puheenjohtajana toimi Aaltonen.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Herrainkulma
aoKiinteistö Oy Hotelli Marina
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 50
Liite 1:Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Herrainkulma
Liite 2:Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Hotelli Marina