Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja25322.10.2020 

14483-2019 (02 05 05)

Paimion parantola -säätiö sr perustamisasiakirjoihin tehtävät tarvittavat muutokset

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami 22.10.2020:

Aikaisemmat päätökset

Turun kaupunginhallitus on 19.12.2019 § 511 päättänyt, että Turun kaupunki osallistuu Paimion parantola -säätiön perustamiseen, hyväksyy tuon päätöksen liitteinä 1-3 olleet perustamiskirjan, säätiön säännöt sekä toimintasuunnitelman sekä luovuttaa 30.000 euroa säätiön peruspääoman suorittamiseksi.

Kaupunginhallitus on samalla päätöksellään oikeuttanut kaupunginjohtajan tekemään liitteinä oleviin asiakirjoihin tarvittaessa muutoksia ja täsmennyksiä.

Kaupunginhallituksen edellä mainitun päätöksen yhteydessä on kerrottu, että Paimion parantola -säätiön perustamisasiakirjoja valmistelee asianajotoimisto. Saadun tiedon mukaan asiakirjoihin saatetaan vielä tehdä tarvittavia muutoksia, minkä vuoksi on perusteltua oikeuttaa kaupunginjohtaja päättämään tarvittavista muutoksista ja täsmennyksistä.

Kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen säätiön perustamisen valmistelijat ovat ilmoittaneet Verohallinnon antaneen kielteisen ennakkoratkaisun parantolasäätiön yleishyödyllisyydestä. Säätiön perustamisen valmistelijat ovat kertoneet hakeneensa ratkaisua tilanteeseen, joka toteuttaisi säätiön perustamiselle asetetut alkuperäiset tavoitteet ja olisi myös käytännössä toteuttamiskelpoinen. Ratkaisuna perustamisen valmistelijat ehdottavat mallia, jossa säätiö heti otettuaan vastaan parantolakiinteistön toteuttaa yhtiöittämisen, jossa kiinteistön omistus, ylläpito ja vuokraustoiminta siirretään säätiön kokonaan omistamalle kiinteistöyhtiölle, joka säätiön omistajavalvonnassa vastaa parantolassa harjoitettavasta vuokraustoiminnasta.

Edellä mainittujen muutosten johdosta kaupunginjohtaja on päätöksellään 14.8.2020 § 196 päättänyt säätiön muutetun perustamiskirjan ja sääntöjen hyväksymisestä.

Vielä tarvittavat muutokset

Perustettavan säätiön perustajien lukuun on haettu Verohallinnolta ennakkoratkaisua muun muassa siihen, syntyykö kiinteistökokonaisuuden luovuttamisessa säätiölle tai välittömästi sitä seuraavassa kiinteistökokonaisuuden luovuttamisessa säätiön perustamalle kiinteistöosakeyhtiölle sellainen lahja, josta maksetaan lahjaveroa. Verohallinto antoi asiassa ennakkoratkaisun, josta Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö kuitenkin valitti elokuussa. Valituksen johdosta perustajien edustajat päätyivät siihen, että valmistelua jatketaan perustamalla yleishyödyllinen säätiö. Tämän jälkeen Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä luovuttaa kiinteistökokonaisuuden perustamalleen kiinteistöosakeyhtiölle apporttina yhtiön osakekantaa vastaan ja luovuttaa perustetulle säätiölle kiinteistöosakeyhtiön osakekannan.

Keskeisesti muutoksessa kyse on siitä, että Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sitoutuu luovuttamaan säätiölle omistamansa kiinteistöosakeyhtiön osakkeet. Edellä kerrotun johdosta Paimion parantola -säätiön perustamiseen tarvittaviin asiakirjoihin, perustamiskirjaan ja sääntöihin, on vielä tehty muutoksia.

Liite 1Paimion parantola -säätiön perustamiskirja

Liite 2Paimion parantola -säätiön säännöt

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin hyväksyä liitteinä 1-2 olevat Paimion parantola -säätiön perustamiskirjan ja säätiön säännöt niihin tehtyine muutoksineen.

Lisäksi päätin, että päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaiseksi tuloa.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvXXXXX


Liitteet:

Konha § 253
Liite 1:Paimion parantola -säätiön perustamiskirja
Liite 2:Paimion parantola -säätiön säännöt