PERUSTAMISKIRJA

PAIMION PARANTOLA -SÄÄTIÖ SR

 

 

Allekirjoittaneet perustajat ovat päättäneet perustaa säätiön, jonka nimi on Paimion parantola -säätiö sr, ruotsiksi Stiftelsen för Pemar sanatorium sr ja englanniksi Paimio sanatorium foundation sr. Säätiön kotipaikka on Paimion kaupunki.

Säätiön tarkoituksena on Paimion parantolan arkkitehtuurin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja aineellisen pääoman suojeleminen, niihin liittyvien arvojen edistäminen ja kehittäminen sekä parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostaman kokonaisuuden säilyttäminen. Säätiö on yleishyödyllinen.

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö

-omistaa suoraan tai välillisesti Paimion parantolan kiinteistöt omistavan yhtiön osakkeen tai osakkeet säilyttäen kiinteistökokonaisuuden tuleville sukupolville,

-toimii Alvar ja Aino Aallon Paimion parantolaan liittyvän arkkitehtuurin ja muotoilun säilymiseksi ja edistää sitä koskevaa tutkimusta yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten museoiden, laitosten ja tutkijoiden kanssa,

-omistaa ja huolehtii Paimion parantolassa olevasta irtaimistosta sen kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla,

-voi mahdollisuuksien mukaan tukea Paimion parantolaan liittyvää arkkitehtuurin ja muotoilun kulttuurihistoriallista tutkimusta, sekä

-voi toteuttaa säätiön tavoitteita muulla säätiön hallituksen päättämällä tavalla, joka on yhdenmukainen säätiön sääntöjen ja tavoitteiden kanssa.

Säätiön perustajat luovuttavat säätiölle peruspääoman ja muita varoja seuraavasti:

Peruspääoma

-Suomen valtio luovuttaa peruspääomaksi 500.000 euron suuruisen rahalahjoituksen;

-Alvar Aalto-säätiö sr luovuttaa peruspääomaksi 30.000 euron suuruisen rahalahjoituksen;

-Paimion kaupunki luovuttaa peruspääomaksi 30.000 euron suuruisen rahalahjoituksen; sekä

-Turun kaupunki luovuttaa peruspääomaksi 30.000 euron suuruisen rahalahjoituksen.

Muut säätiölle tulevat varat

Suomen valtio sitoutuu peruspääoman lisäksi luovuttamaan säätiölle enintään 2.500.000 euroa seuraavan neljän vuoden aikana erikseen laadittavan suunnitelman mukaan siten, että kiinteistön kunnossapitoon tarkoitettu osa tästä määrärahasta voidaan maksaa suoraan säätiön perustamalle kiinteistöyhtiölle kustannusten kohdentamisen mukaisesti.

Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sitoutuu luovuttamaan säätiölle omistamansa kiinteistöosakeyhtiön osakkeen tai osakkeet. Luovutettava kiinteistöosakeyhtiö omistaa ja hallitsee Paimion kaupungissa sijaitsevat kiinteistöt:

- 577-407-1-18 Parantola A, pinta-ala 0,1970 ha;

- 577-486-3-46 Parantola B, pinta-ala 16.000 ha;

- 577-423-1-32 Valkiapäänsuo, pinta-ala 1,9640 ha; sekä

- 577-407-1-9 Haanpään santanummi, pinta-ala 0,5140 ha

niillä sijaitsevine rakennuksineen ja rakennelmineen sekä niihin kuuluvine ainesosineen ja tarpeistoineen. Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä sitoutuu lisäksi luovuttamaan säätiölle suoraan omistamansa, edellä mainituilla kiinteistöillä olevan ja seuraavassa kappaleessa tarkemmin kuvatun irtaimiston.

Säätiölle luovutettavaan irtaimistoon sisältyy kaikki kiinteistöillä oleva alkuperäistuotantoon ja uustuotantoon jakautuva irtain omaisuus. Irtaimistoon sisältyy myös Paimion sairaalan lääkinnällisen välineistön museoirtaimisto, joka ei ole Alvar Aallon suunnittelemaa.

Kiinteistöillä oleva irtaimisto tulee säilyttää säätiön omistuksessa ja säätiön siitä huolehdittava sen kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla.

Säätiölle on hyväksytty tämän perustamiskirjan Liitteenä 1 olevat säännöt.

Säätiön toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma kolmelle ensimmäiselle vuodelle hyväksyttiin perustamisen yhteydessä.

Säätiön hallituksen jäseniksi valitaan:

- Suomen valtion nimeämänä DI Olavi Hiekka

- Paimion kaupungin nimeämänä elinkeinojohtaja Mika Ingi

- Turun kaupungin nimeämänä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen

- Alvar Aalto -säätiö sr:n nimeämänä arkkitehti Henna Helander

- Oy Artek Ab:n nimeämänä VT Heikki Aalto-Alanen

 

Edellä mainittujen lisäksi valittiin hallitukseen:

 

- business director Mirja-Leena Kullberg

 

Aluksi kaikkien nyt valittujen säätiön ensimmäisen hallituksen jäsenten toimikausi on kaksi (2) vuotta, minkä jälkeen hallituksen jäsenten erovuorot määrätään siten, että ensimmäistä kertaa erovuoroon tulevat vuoden 2022 vuosikokouksessa Olavi Hiekka ja Heikki Aalto-Alanen. Seuraavaksi erovuorossa ovat vuoden 2023 vuosikokouksessa Henna Helander ja Timo Hintsanen. Viimeisenä erovuorossa ovat vuoden 2024 vuosikokouksessa erovuorossa ovat Mirja-Leena Kullberg ja Mika Ingi.

 

Ensimmäisen hallituksen jäsenten toimikauden päättymisen jälkeen heidät voidaan valita uudelleen hallitukseen ja tässä tapauksessa sääntömääräistä kolmen (3) vuoden pituista toimikautta sovelletaan välittömästi uudelleen valittuihin hallituksen jäseniin muut sääntömääräykset huomioon ottaen. Yllä mainittuina ajanjaksoina voidaan hallitukseen valita uusia jäseniä ja heihin sovelletaan välittömästi sääntömääräistä kolmen (3) vuoden pituista toimikautta.

Säätiön tilintarkastajaksi valitaan tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab, joka on ilmoittanut, että päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Heidi Vierros.

Säätiön ensimmäinen tilikausi on poikkeava ja päättyy 31.12.2021.

 

[Allekirjoitukset seuraavilla sivuilla]


Helsingissä, 27. päivänä lokakuuta 2020

 

   VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

 

   _____________________   _____________________

   Nimi:         Nimi:

   Asema:         Asema:

 

   SUOMEN VALTIO

 

   ______________________   _______________________

   Nimi:         Nimi:

   Asema:         Asema:

 

   ALVAR AALTO -SÄÄTIÖ SR

 

   _______________________   __________________________

   Nimi:         Nimi:

   Asema:         Asema:

 

   PAIMION KAUPUNKI

 

   _______________________   __________________________

   Nimi:         Nimi:

   Asema:         Asema:

 

 

 

TURUN KAUPUNKI

 

   _______________________   __________________________

   Nimi:         Nimi:

   Asema:         Asema: