PAIMION PARANTOLA -SÄÄTIÖ SR:N SÄÄNNÖT

 

1.Säätiön nimi ja kotipaikka

 

Säätiön nimi on Paimion parantola -säätiö sr, ruotsiksi Stiftelsen för Pemar sanatorium sr ja englanniksi Paimio Sanatorium Foundation sr. Säätiön kotipaikka on Paimion kaupunki.

 

2.Säätiön tarkoitus

 

Säätiön tarkoituksena on Paimion parantolan arkkitehtuurin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan henkisen ja aineellisen pääoman suojeleminen, niihin liittyvien arvojen edistäminen ja kehittäminen sekä parantolakiinteistön ja irtaimiston muodostaman kokonaisuuden säilyttäminen. Säätiö on yleishyödyllinen.

 

3.Säätiön toimintamuodot

 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö

-omistaa suoraan tai välillisesti Paimion parantolan kiinteistöt omistavan yhtiön osakkeen tai osakkeet säilyttäen kiinteistökokonaisuuden tuleville sukupolville,

-toimii Alvar ja Aino Aallon Paimion parantolaan liittyvän arkkitehtuurin ja muotoilun säilymiseksi ja edistää sitä koskevaa tutkimusta yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten museoiden, laitosten ja tutkijoiden kanssa,

-omistaa ja huolehtii Paimion parantolassa olevasta irtaimistosta sen kulttuurihistoriallisen arvon edellyttämällä tavalla,

-voi mahdollisuuksien mukaan tukea Paimion parantolaan liittyvää arkkitehtuurin ja muotoilun kulttuurihistoriallista tutkimusta, sekä

-voi toteuttaa säätiön tavoitteita muulla säätiön hallituksen päättämällä tavalla, joka on yhdenmukainen säätiön sääntöjen ja tavoitteiden kanssa.

 

4.Pääoma

 

Varoja, joita ei käytetä säätiön tarkoituksen toteuttamiseen, on hoidettava suunnitelmallisesti.

 

Säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa omaisuuttaan muullakin tavoin.

 

 

 

5.Toimielimet

 

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus, johon kuuluu viidestä (5) yhdeksään (9) kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan valittua jäsentä.

 

Säätiöllä voi lisäksi olla asiamies tai toimitusjohtaja, jos hallitus niin päättää. Jos säätiölle on valittu toimitusjohtaja, tällä voi olla myös sijainen. Hallitus voi valita kyseessä olevat toimihenkilöt ja päättää heidän palkkaus- ja muista sopimusehdoistaan.

 

6.Neuvottelukunta

 

Jos hallitus niin päättää, säätiöllä voi olla neuvottelukunta, joka toimii asiantuntijaelimenä Paimion parantolaan sekä kiinteistöjen ja irtaimiston suojeluun liittyvissä asioissa. Neuvottelukunnalla ei ole päätösvaltaa, mutta se voi antaa säätiön hallitukselle suosituksia toimialaansa kuuluvissa asioissa.

 

Hallitus voi nimetä neuvottelukuntaan haluamansa määrän arkkitehtuurin, rakennussuojelun, kulttuurin, talouselämän ja muiden alojen asiantuntijoita aina vuodeksi kerrallaan.

 

7.Hallituksen valinta ja palkkiot

 

Suomen valtio valitsee yhden (1) tai kaksi (2) jäsentä, jotka opetus- ja kulttuuriministeriö ja ympäristöministeriö valitsevat yhdessä. Paimion kaupunki valitsee yhden (1) jäsenen, Turun kaupunki yhden (1) jäsenen, Alvar Aalto-säätiö sr yhden (1) jäsenen ja Oy Artek Ab yhden (1) jäsenen. Edellä mainittujen lisäksi hallitukseen voidaan valita yhdestä (1) kolmeen (3) muuta jäsentä. Edellä mainittujen tahojen nimeämillä jäsenillä tulee aina olla hallituksessa enemmistö muihin jäseniin nähden.

 

Säätiötä perustettaessa perustajat valitsevat kaikki hallituksen jäsenet. Hallituksen jäsenistä vähintään yhdellä (1) tulee olla arkkitehtuuriin ja vähintään yhdellä (1) rakennussuojeluun liittyvää asiantuntemusta.

 

Hallituksen jäsenten toimikausi on kolme (3) vuotta siten, että noin kolmasosa (1/3) hallituksen jäsenistä on joka vuosi erovuorossa. Säätiötä perustettaessa hallituksen jäsenten erovuorot määrätään perustamiskirjassa. Jäsenten nimeäminen erovuorossa olevien hallituksen jäsenten tilalle tapahtuu ennen hallituksen vuosikokousta. Sama henkilö saa olla hallituksen jäsenenä korkeintaan kolme (3) kolmivuotiskautta.

 

Edellä mainituilla ulkopuolisilla jäsenten valitsijoilla on oikeus erottaa valitsemansa jäsen kesken toimikauden. Mikäli jäsen erotetaan tai eroaa kesken toimikauden, valitsija voi valita uuden jäsenen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Mikäli hallituksen valitsema jäsen eroaa kesken toimikauden, hallituksella on oikeus valita uusi jäsen jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

 

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan kunkin kalenterivuoden ensimmäisessä kokouksessa.

 

Hallituksen jäsenille voidaan maksaa tavanomainen kokouspalkkio ja tavanomainen palkkio säätiön hyväksi tehdystä työstä.

 

8.Hallituksen kokoukset

 

Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta.

 

Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on enemmän kuin puolet jäsenistä, joista yhden tulee olla puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

 

Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa tulee voimaan se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

 

Hallitus kokoontuu kunkin vuoden huhtikuun loppuun mennessä vuosikokoukseen, jossa on:

-vahvistettava hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös,

-päätettävä kuluvan vuoden talousarviosta,

-päätettävä hallituksen jäsenten ja tilintarkastajien palkkioista,

-todettava erovuorossa olevat hallituksen jäsenet ja vahvistettava edellä kohdassa 7 nimettyjen tahojen heidän tilalleen valitsemien hallituksen jäsenten valinta sekä valittava mahdolliset muut hallituksen jäsenet ja

-valittava tilintarkastaja ja tälle varahenkilö tai tilintarkastusyhteisö.

 

9.Säätiön edustaminen

Säätiötä edustaa ja säätiön nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja kumpikin yksin tai kaksi (2) hallituksen jäsentä yhdessä.

Hallitus voi antaa nimetylle henkilölle oikeuden säätiön nimen kirjoittamiseen yhdessä hallituksen puheenjohtajan tai jäsenen kanssa.

10.Tilintarkastajat

 

Säätiöllä on yksi (1) tilintarkastaja. Jollei tilintarkastaja ole tilintarkastuslaissa tarkoitettu tilintarkastusyhteisö, tilintarkastajalle on valittava varatilintarkastaja.

 


11.Tilikausi ja tilien tarkastaminen

 

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. Hallituksen on annettava vahvistamansa edellisen vuoden tilinpäätös ja toimintakertomus kokouksen jälkeen tilintarkastajalle, jonka on annettava kertomuksensa toukokuun loppuun mennessä. Mikäli tilintarkastajan kertomus antaa siihen aihetta, hallituksen on kokoonnuttava kesäkuun kuluessa päättämään toimenpiteistä, joita tilintarkastuskertomus aiheuttaa.

 

Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta liitteineen, tase-erittelyistä, toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista on kesäkuun loppuun mennessä toimitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle.

 

12.Sääntöjen muuttaminen ja säätiön purkautuminen tai lakkauttaminen

 

Päätös säätiön sääntöjen muuttamisesta tai säätiön purkamisesta on tehtävä hallituksessa yksimielisesti. Päätökselle on saatava Patentti- ja rekisterihallituksen vahvistus.

 

Jos säätiö purkautuu tai lakkautetaan, säätiön omaisuus on käytettävä säätiön tarkoitusta palveleviin tarkoituksiin hallituksen päättämällä tavalla. Hallituksen on tässä tapauksessa pyrittävä löytämään Paimion parantolan kiinteistöille ja kulttuurihistoriallisesti merkityksellisen irtaimiston omistukselle sellainen järjestely, joka parhaalla mahdollisella tavalla turvaa kiinteistöjen ja irtaimiston säilymisen tuleville sukupolville.