Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8029.02.20164

1978-2016 (33, 018, 029)

Kupittaan vanhuspsykiatrian osastoa G1 koskeva selvitys

Tiivistelmä:

Julkisuudessa on tuotu esille, että Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden vanhuspsykiatrian osastolla G1 olisi tapahtunut potilaiden epäasiallista kohtelua. Väärinkäytösepäilyjä on käyty välittömästi läpi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johdon ja Turun kaupunginjohtajan kanssa potilasturvallisuuden ja hoitotyön laadun varmistamiseksi. Turun kaupunginjohtaja on antanut sisäiselle tarkastukselle toimeksiannon asian selvittämiseksi. Useat viranomaistahot selvittävät asiaa ja Turun kaupunki tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunginhallitus merkitsee asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päättää, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua.

Kh § 80

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell, toimialajohtaja Riitta Liuksa, talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami:

Helmikuussa 2016 ilmenneet asiat

Julkisuudessa on tuotu esille 18.2.2016, että Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden vanhuspsykiatrian osastolla G1 olisi tapahtunut potilaiden epäasiallista kohtelua, pahoinpitelyä ja laiminlyöntiä sekä potilaiden yöaikaista ylilääkitsemistä. Julkisuudessa esitetyn mukaan tapahtumat olisivat tapahtuneet ajalla 2009 – 2013 ja tilanne olisi jatkunut myös tämän jälkeen.

Hyvinvointitoimialalla on laadittu 30.9.2013 sisäinen selvitys vanhuspsykiatrian osasto G1:n toiminnasta ja selvityksen johdosta on ryhdytty toimenpiteisiin havaittujen epäkohtien poistamiseksi. Selvitys on salassa pidettävä julkisuuslain 24 §:n 1. mom. 15-kohdan ja 24 §:n 1. mom. 25-kohdan perusteella. Selvityksen keskeinen sisältö ja toimenpiteet syksystä 2013 lukien tehdyt toimenpiteet ilmenevät liitteenä 1 olevasta toimialan laatimasta tapahtumaselostuksesta.

Väärinkäytösepäilyjä on käyty välittömästi läpi Turun kaupungin hyvinvointitoimialan johdon ja Turun kaupunginjohtajan kanssa potilasturvallisuuden ja hoitotyön laadun varmistamiseksi. Välittöminä toimenpiteinä on toteutettu seuraavat asiat:

Koska on väitetty, että edelleen osastolla G1 tapahtuisi väärinkäytöksiä, kaupunginjohtaja on katsonut olevan aiheellista uudelleen arvioida 2013 selvitys ja tehdyt toimenpiteet sekä käynnistänyt sisäisen tarkastuksen. Lisäksi tulee käynnistää tarvittavat selvitykset mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtamisjärjestelmän selkiyttämiseksi.

Kaupunginjohtaja on 18.2.2016 antanut toimeksiannon Turun kaupungin sisäiselle tarkastukselle ja pitänyt 22.2.2016 kokouksen, johon ovat osallistuneet hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa, kaupunginsihteeri Antti Perälä, johtaja Tuomas Heikkinen, tarkastusjohtaja Tuula Weckman ja johtava kaupunginlakimies Laura Klami. Kokouksessa on käyty läpi asiaan liittyvät selvitykset ja aineistoa, kuultu toimialajohtajalta, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty hoitotyön laadun ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi sekä henkilöstön työkyvyn ja työhyvinvoinnin tukemiseksi. Lisäksi sovittiin viranomaisyhteistyöstä sekä sisäisestä ja ulkoisesta tiedottamisesta.

Lounais-Suomen poliisilaitos on ilmoittanut tutkivansa asiaa. Erityistutkintasektorin päällikön Teijo Ristolan mukaan esitutkinta on alkuvaiheessa. Tutkinnan pääpaino on osaston G1 tapahtumissa.

Myös muut toimivaltaiset viranomaiset (Valvira, Fimea) tutkivat asiaa. Turun kaupunki tukee osaltaan selvityksiä ja tekee yhteistyötä selvitystä tekevien viranomaistahojen kanssa.

Turun kaupungin sisäinen tarkastus kohdistuu ensimmäisessä vaiheessa osastoon G1 ja tämän jälkeen tarkastetaan muiden osastojen toimintaa. Tarkastuksen tueksi hankitaan ulkopuolista hoitotyön laadun auditointia. Osana sisäistä tarkastusta arvioidaan myös, onko tapahtunut virkavelvollisuuksien vastaista menettelyä ja onko näiden osalta syytä ryhtyä toimenpiteisiin.

Vuoden 2013 syksyn tapahtumat

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden palvelualueen mielenterveys- ja päihdepalvelujen vanhuspsykiatrian osastolla G1 (V. 2013 hyvinvointitoimialan erikoissairaanhoidon tulosalueen psykiatrisen erikoissairaanhoidon vanhuspsykiatrian osasto G1) on kesän 2013 aikana omavalvonnassa ilmennyt rauhoittavien lääkkeiden hävikkiä. Sisäinen selvitys käynnistettiin hallintojohtaja Antti Perälän toimesta kun asia tuli hänen tietoonsa. Osaston toiminnasta on laadittu 30.9.2013 päivätty selvitys.

Selvityksen johdosta on pidetty 11.10.2013 kokous, jossa on sovittu, miten epäkohtiin puututaan ja että tutkintapyyntö tehdään. Lisäksi on määritelty toimenpiteitä liittyen lääkehoitoon, lääkehävikkiseurantaan, hoitotyön laadun kehittämiseen, työvuorosuunnitteluun sekä työilmapiiriin. Tuolloin on todettu, että osaston lääkehoidon seurantaa ja valvontaa tiukennetaan ja lääkehoidon käytäntöjä tarkistetaan.

Hyvinvointitoimialan hallintojohtaja on allekirjoittanut 2.12.2013 päivätyn tutkintapyynnön Varsinais-Suomen kihlakunnan poliisilaitokselle. Selvitys 30.9.2013 on ollut tutkintapyynnön liitteenä.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatio ja siinä tapahtuneet keskeiset muutokset

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatio on kuvattu liitteessä 5.

Ennen 31.12.2014 erikoissairaanhoidon tulosaluejohtajana toimi Hilkka Virtanen ja psykiatrisen erikoissairaanhoidon tulosyksikön ylilääkärinä toimi Jyrki Heikkilä. 1.1.2015 alkaen terveyspalvelujen palvelualuejohtajana toimii Katariina Korkeila ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosyksikköjohtajana 31.12.2015 asti Jyrki Heikkilä ja ajalla 1.1.2016 - 31.5.2016 Teija Nummelin.

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila on 29.12.2015 § 24 päättänyt mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosyksikköjohtajan Jyrki Heikkilän tehtävien ja vastuiden delegoinnista ylilääkäri Teija Nummelinille ajalla 1.1–31.5.2016. Heikkilä ei hoida tulosyksikköjohtajan tehtäviä koska on vapautettu omista tehtävistään Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatristen toimintojen yhdistämishankkeen johdosta.

Eri syistä on tapahtunut muitakin vaihdoksia mielenterveys- ja päihdepalvelujen organisaatiossa.

Osasto G1 toimi rakennuksessa 16 31.12.2014 asti ja 1.1.2015 alkaen rakennuksessa 4.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan erikoissairaanhoidon vanhuspsykiatrian osastoa G1 koskeva selvitys ja sisäinen tarkastus on käynnistetty. Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on kertonut toimenpiteistä, joihin on ryhdytty osastolla G1 sekä mahdollisten vastaavien tapahtumien ehkäisemiseksi ja potilasturvallisuuden ja hoitotyön laadun varmistamiseksi.

Useat viranomaistahot (Poliisi, Valvira ja Fimea) selvittävät asiaa. Turun kaupunki tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa. Turun kaupungin yhteystahona viranomaisiin toimii johtava kaupunginlakimies Laura Klami. Turun kaupungin sisäinen tarkastus on kaupunginjohtajan alainen ja toteuttaa riippumattoman tarkastuksen, tarkoituksena asian kokonaisvaltainen selvittäminen. Sisäisen tarkastuksen osalta tiedottamisesta vastaa Turun kaupunginjohtaja. Toimialan johtaminen tapahtuu normaalissa järjestyksessä, kuitenkin niin, että mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtamista ja hoitotyötä tuetaan riittävästi. Tässä vaiheessa ei ole todettu perustetta ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin asianomaisen virkamiesjohdon osalta. Mikäli selvityksissä ilmenee syitä virkamiesoikeudellisten toimenpiteiden arviointiin, niistä tehdään tarvittavat päätökset. Sosiaali- ja terveyslautakunnalle tullaan antamaan asiassa jatkoselvitys.

Sosiaali-ja terveyslautakunta on käsitellyt Kupittaan vanhuspsykiatrian osastoa G1 koskeva selvitystä kokouksessaan 24.2.2016 § 42. Lautakunta on merkinnyt asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päättänyt, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua. Lisäksi lautakunta on päättänyt että potilasturvallisuus ja hyvä hoito erityisesti psykiatrian osastojen osalta varmistetaan ja asiasta raportoidaan säännöllisesti lautakunnalle esim. kahden kuukauden välein. Lautakunta on lisäksi todennut, että ylilääkäri Jyrki Heikkilä toimii 1.1.-31.5.2016 muissa tehtävissä kuin mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosyksikköjohtajana.

Liite 1Hyvinvointitoimialan tapahtumaselostus (päivitetty 25.2.2016)

Liite 2Selvitys 30.9.2013 (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1. mom.15 ja 25)

Liite 3Muistio palaverista 11.10.2013

Liite 4Tutkintapyyntö 2.12.2013 Varsinais-Suomen poliisilaitokselle

Liite 5Organisaatiokaavio

Liite 6Katariina Korkeilan päätös 29.12.2015

Liitettä 1 on päivitetty sosiaali- ja terveyslautakunnan 24.2.2016 pidetyn kokouksen jälkeen. Päivitys koskee tapahtumaselostuksen kohtaa ”Psykiatriaa koskevat valitukset, muistutukset, kantelut”. Em. kohdassa olevan taulukon vuosittaiset määräluvut eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia keskenään. Asiasta on otettu tekstikappale taulukon perään.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päättää, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua.

PäätösKaupunginhallitus merkitsi asian tässä vaiheessa tiedoksi ja päätti, että asia tuodaan uudelleen käsiteltäväksi selvitysten valmistuttua.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että potilasturvallisuus, hoidon laatu ja työhyvinvointi mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksikön osalta tulee varmistaa, ja edellytti, että seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen tuodaan selvitys yksikön toiminnan järjestämisestä kaupungin sisäisen tarkastuksen selvityksen ajaksi, sekä hoitotyön laadun ja henkilöstön työhyvinvoinnin varmistamiseksi.

Yrttiahon liitteenä 7 oleva muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Liite 7Jäsen Yrttiahon muutosehdotus

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä toimialajohtaja Riitta Liuksa, palvelualuejohtaja Katariina Korkeila, ylilääkäri Teija Nummelin, johtava kaupunginlakimies Laura Klami ja tarkastusjohtaja Tuula Weckman.

Jakelu

tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 80
Liite 1:Hyvinvointitoimialan tapahtumaselostus
Liite 2:Selvitys 30.9.2013 (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 1. mom.15 ja 25)
Liite 3:Muistio palaverista 11.10.2013
Liite 4:Tutkintapyyntö 2.12.2013 Varsinais-Suomen poliisilaitokselle
Liite 5:Organisaatiokaavio
Liite 6:Katariina Korkeilan päätös 29.12.2015
Liite 7:Jäsen Yrttiahon muutosehdotus