Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39421.09.20157

2104-2015 (002)

Teknillisen alan korkeakouluyhteistyön sopimukset

Tiivistelmä:

Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmä ja Turku Seas 2020 -hanke toteuttivat alku-vuonna 2015 selvityksen teknillisten alojen korkeakouluyhteistyön kehittämisestä Turussa ja Varsinais-Suomessa. Selvityksestä käy ilmi, että ylemmän korkeakoulutason teknisen osaamisen ja osaajien saatavuus Turun seudulla ja laajemmin lounaisessa Suomessa on kriittinen tekijä. Osaamisen ja osaajien saatavuuden varmistamiseksi on neuvoteltu tutkimus-, kehitys ja innovaatioyhteisön Turku Future Tech-nologies (TFT) perustamisesta. Kaupunginhallitukselle esitetään mm. TFT-yhteistyösopimuksen ja sitä koskevan rahoitussopimuksen hyväksymistä.

Kh § 394

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto 14.9.2015:

 

Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelmassa yhtenä strategisena tavoitteena (3.1.6.) yrittävä ja osaava kaupunki –teemassa on Turun aseman vahvistaminen Suomen vetovoimaisimpana yliopisto- ja opiskelijakaupunkina. Tavoitetta toteuttavana toimenpiteenä on uudistaa elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti kaupungin yhteistyö teknillisten yliopistojen kanssa painopisteenä meriteollisuuden t&k&i-toiminta. Toimenpide sisältyy myös konsernihallinnon strategiseen sopimukseen.

 

Tavoitteen mukaisesti Turun kaupungin kaupunkikehitysryhmä ja Turku Seas 2020 –hanke toteuttivat alkuvuonna 2015 selvityksen teknillisten alojen korkeakouluyhteistyön (koulutus ja t&k&i –toiminta) kehittämisestä Turussa ja Varsinais-Suomessa. Selvitys toteutettiin yhteistyössä Varsinais-Suomen Teknologiateollisuus ry:n, Turun kauppakamarin, Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Fimecc Oy:n kanssa.

 

Selvityksessä haastateltiin laajasti teknologiateollisuuden, erityisesti meri- ja metalliteollisuuden, yrityksiä, turkulaisia korkeakouluja ja muun Suomen teknillisiä korkeakouluja sekä sidosryhmiä. Keskeiseksi haasteeksi selvityksessä tunnistettiin teknillisen alan ylemmän korkeakoulutason osaamispääoman vajavaisuus Turussa ja Varsinais-Suomessa verrattuna alueen vahvaan asemaan teknologiateollisuuden keskittymänä sekä verrattuna muihin suuriin kaupunkiseutuihin ja verrokkimaakuntiin. Huomioiden erityisesti meriteollisuuden toimialan positiiviset näkymät tällä hetkellä ja lähivuosina, yritysten kilpailukyvyn kannalta ylemmän korkeakoulutason teknisen osaamisen ja osaajien saatavuus Turun seudulla ja laajemmin lounaisessa Suomessa on kriittinen tekijä.

 

Selvitys tuotti myös näkemyksen yrityksille keskeisimmistä teknologia-aloista ja liiketoiminta-alueista, joihin korkeakouluyhteistyön kehittämisessä tulisi jatkossa erityisesti panostaa. Selvityksessä ehdotettiin jatkotyön pohjaksi sekä lyhyen tähtäimen että pitemmän aikavälin toimenpiteitä teknisen alan ylemmän korkeakoulutason osaamispohjan vahvistamiseksi.

 

Tulosten pohjalta kaupunginjohtaja päätti 26.2.2015 § 27 jatkovalmistelun suuntaviivoista ja vastuutti jatkotoimet siten, että Turun ammattikorkeakoulun tehtäväksi annettiin rakenteelliset DI- ja YAMK -tutkintokoulutuksen kehittämistoimenpiteet ja Turun seudun kehittämiskeskukselle teknisen alan koulutuksen vetovoiman ja Turun imagon vahvistamiseen liittyvät mm. markkinoinnilliset toimenpiteet. Teknillisen alan tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoiminnan kehittämisen ja korkeakouluyhteistyön kehittämisen kokonaisuuden ohjaus vastuutettiin kaupunkikehitysryhmälle.

 

Valmistavan teollisuuden TKI -korkeakouluyhteistyö 2016 alkaen

 

Valmistavan teknologiateollisuuden yrityksille suunnattu, vuoden 2016 alusta toimintansa aloittava tutkimus-, kehitys ja innovaatioyhteisö Turku Future Technologies (TFT) yhdistää turkulaisten korkeakoulujen ja muualla Suomessa toimivien teknillisten yliopistojen tutkimus- ja koulutustoiminnan uudella ainutlaatuisella tavalla. TFT-toiminta kohdennetaan erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Toiminta painottuu meriteollisuuden toimialalle ja kohdentuu erityisesti Turun ja Rauman talousalueille. Alueellisia rajoituksia toiminnalle ei kuitenkaan ole asetettu.

 

Yhteistoimintamallin perustamissopimusta koskevat neuvottelut on käyty Turun kaupungin, Turun seudun kehittämiskeskuksen ja Rauman kaupungin (ylläpitäjät) sekä Aalto-yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Oulun Yliopiston, Turun yliopiston, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulu Oy:n ja Yrkeshögskolan Novian välillä. Lähtökohtana on, että yhteistyösopimus solmitaan nelivuotiskaudeksi 2016 - 2019.

 

Yhteistyön ylläpitoa ja rahoitusta koskevat neuvottelut nk. ylläpitosopimuksesta samalle ajanjaksolle on käyty Turun ja Rauman kaupunkien sekä Turun seudun kehittämiskeskuksen välillä.

 

Turku Future Technologies –yhteistyön lähtökohdat ja tavoitteet:

 

TFT on kaikkien suomalaisten teknillisten yliopistojen ja Turun alueen korkeakoulujen muodostama yhteistoimintaverkosto.

Verkosto tuottaa monipuolisen ja yritysten tarpeista lähtevän TKI-palvelutarjottimen yritysten tuottavuuden ja kilpailukyvyn kehittymiselle.

Vahvistetaan korkean teknologian ja uusimman tutkimustiedon hyödyntämistä yrityksissä.

Tuodaan korkeakoulujen asiantuntemus ja palvelut tehostetusti yritysten ulottuville profiloinnilla, tuotteistamisella, aktiivisella myyntityöllä ja yhden luukun palveluperiaatteella.

Kannustetaan yrityksiä hyödyntämään nykyistä tehokkaammin korkeakoulujen TKI-palveluja ja tarjolla olevia rahoitusinstrumentteja sekä teknologian että liiketoiminnan kehittämisessä.

Korkeakouluille Turkuun perustettava uusi yhteistoiminta-alusta mahdollistaa uudenlaiset monitieteiset strategiset tutkimusavaukset.

 

Korkeakoulujen vahvistamat osaamiskärjet TFT-yhteistyömallissa:

 

Aalto-yliopisto: Cruise and Ferry Experience Center (laivatekniikka, arkkitehtuuri, muotoilu)

Lappeenrannan teknillinen yliopisto: energia- ja ympäristötekniikka, kone- ja hitsaustekniikka

Oulun Yliopisto: metallurgia, materiaalitekniikka; ultralujien terästen tutkimus ja kehitys, muovaus- ja valmistustekniikka, koneensuunnittelu ja rakentaminen; työhyvinvointi ja – turvallisuus

Tampereen teknillinen yliopisto: mekatroniikka, tuotantotekniikka, automatiikka, robotiikka

Turun yliopisto: liiketalous, logistiikka, mikroelektroniikka, sulautetut järjestelmät, materiaalitiede, tietojenkäsittelytiede ja tietojärjestelmät

Åbo Akademi: kemiantekniikka, materiaali- ja pintatekniikka, biomassan jalostus, bioenergiatekniikka ja tuotantotalous

Turun Ammattikorkeakoulu: kiertotalous, myynti, digitalisaatio, moniteknologinen meriklusteri, ml. laivasysteemit ja –laitteet, turvallisuus

AMK Novia/Aboa Mare: laivasimulaatio, laivan operointi

 

Turku Future Technologies jatkaa ja edelleen kehittää meriteollisuuden yrityksille suunnattua vuosina 2013-2015 toteutettavaa Meridiem-tutkimusyhteistyötä, joka on perustunut korkeakoulujen ja Turun kaupungin kahdenvälisille erillisille sopimuksille. Nykyiset yhteistyösopimukset umpeutuvat vuoden 2015 lopussa.

 

Turku Future Technologies –yhteistyön vuosibudjetti on 300.000 euroa, josta rahoitussopimuksessa Turun kaupungin osuudeksi on määritelty 200.000€, Turun seudun kehittämiskeskuksen osuudeksi 70.000€ ja Rauman kaupungin osuudeksi 30.000€. Turun kaupungin ja Turun seudun kehittämiskeskuksen osalta teknisen alan TKI -yhteistyöhön suunnatut vuotuiset rahoitusosuudet pysyvät uudessa yhteistyömallissa samalla tasolla kuin vuosina 2013 - 2015.

 

Uusi yhteistyömalli on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä valmistavan teollisuuden yritysten ja yrityksiä edustavien järjestöjen kanssa.

 

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelman strategista tavoitetta (3.1.6.) toteuttava toimenpidekokonaisuus koskien teknillisen alan korkeakouluyhteistyön kehittämistä merkitään tiedoksi ja että Turku Future Technologies -yhteistyösopimus vuosille 2016-2019 ja sitä koskeva rahoitussopimus hyväksytään ja kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimukset sekä tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä teknisiä muutoksia.

Liite 1Turku Future Technologies -sopimus

Liite 2Rahoitussopimus

Oheismateriaali 1Teknillisen alan korkeakouluyhteistyön tiekartta 18.6.2015

Oheismateriaali 2Varsinais-Suomen Teknologiateollisuus ry:n, Turun kauppakamarin ja Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n kannanotto 25.6.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee teknillisen alan korkeakouluyhteistyön kehittämistä koskevan toimenpidekokonaisuuden tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva Turku Future Technologies –yhteistyösopimus vuosille 2016 - 2019 ja sitä koskeva liitteenä 2 oleva rahoitussopimus hyväksytään.

Kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimukset sekä tekemään niihin tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia.

Tämä päätös laitetaan täytäntöön odottamatta lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAalto-yliopisto
aoLappeenrannan teknillinen yliopisto
aoOulun yliopisto
aoRauman kaupunki
aoTampereen teknillinen yliopisto
aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoTurun yliopisto
aoYrkeshögskolan Novia
aoÅbo Akademi
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
aoTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedRandell Aleksi
tiedTuomisto Esa


Liitteet:

Kh § 394
Liite 1:Turku Future Technologies -sopimus
Liite 2:Rahoitussopimus