Yhteistyösopimus

 

1. Sopijapuolet

 

Turun kaupunki (y-tunnus 0204819-8), PL 355, 20101 Turku (jäljempänä ”Turku”)

 

Turun kaupunki, Turun Seudun Kehittämiskeskus (y-tunnus 0204819-8), PL 355, 20101 Turku (jäljempänä ”TSeK)

 

Rauman kaupunki (y-tunnus 0138780-9), Kanalinranta 3, 21600 Rauma (jäljempänä ”Rauma”)

 

Aalto-yliopisto (y-tunnus 2228357-4), Insinööritieteiden korkeakoulu, Sovelletun mekaniikan laitos,

PL 11000, 00076 Aalto (jäljempänä ”Aalto”)

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (y-tunnus 0245904-2), PL 20, 53851 Lappeenranta (jäljempänä ”LUT”)

 

Oulun Yliopisto (y-tunnus ), osoite, (jäljempänä ”OY”)

 

Tampereen teknillinen yliopisto (y-tunnus ), osoite, (jäljempänä ”TTY”)

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy (y-tunnus 2528160-3), Joukahaisenkatu 3A, 20520 Turku, (jäljempänä ”TuAMK”)

 

Turun yliopisto (y-tunnus 0245896-3), osoite Yliopistonmäki, 20014 Turun yliopisto, (jäljempänä ”TY”)

 

Yrkeshögskolan Novia (y-tunnus ), osoite, (jäljempänä ”Novia”)

 

Åbo Akademi (y-tunnus 0246312-1), Domkyrkotorget 3, 20500 Åbo (jäljempänäÅA”)

 

Viitattaessa kaikkiin sopijapuoliin samanaikaisesti käytetään termiä ”Sopijapuolet”. Viitattaessa Turkuun, TSeK:een ja Raumaan yhdessä käytetään termiä ”Ylläpitäjät”. Viitattaessa kaikkiin Sopijapuolina oleviin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin yhdessä käytetään termiä Korkeakoulut.

 

Kukin sopijapuoli nimeää yhden yhteyshenkilön, jonka tehtävänä on seurata ja valvoa sopimuksen toteutumista ja tiedottaa sopimuksen toteutumiseen liittyvistä asioista. Kukin sopijapuoli ilmoittaa viipymättä kirjallisesti muille sopijapuolille asioista, joilla on sopimuksen täyttämisen kannalta oleellista merkitystä.

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava kirjallisesti muiden sopijapuolien yhteyshenkilöille.

 

Turun sopimusyhteyshenkilö:   yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto

 

TSeK:n sopimusyhteyshenkilö:

 

Rauman sopimusyhteyshenkilö:   kasvatus- ja opetusjohtaja Vesa Lakaniemi

 

Aallon sopimusyhteyshenkilö:

 

LUT:n sopimusyhteyshenkilö:   provost Juha-Matti Saksa ja/tai professori Juha Varis

 

OY:n sopimusyhteyshenkilö:

 

TTY:n sopimusyhteyshenkilö:

 

TuAMK:n sopimusyhteyshenkilö:   vararehtori Juhani Soini

 

TY:n sopimusyhteyshenkilö:   rehtori Kalervo Väänänen

 

Novian sopimusyhteyshenkilö:

 

ÅA:n sopimusyhteyshenkilö:   hallintojohtaja Ulla Achrén

 

2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Turun seudun ja lounaisen Suomen vahvimpia toimialoja ovat meri-, metalli- ja konepajateollisuus, elintarviketeollisuus, Life Sciences -sektori, bioteknologia, ICT-teollisuus, matkailu ja luovat alat. Korkeakoulujen tutkimus ja opetus muodostavat elintärkeän kasvualustan alueen monipuoliselle elinkeinorakenteelle sekä osaamisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistumiselle.

 

Teknisten alojen korkeakouluyhteistyön kehittämisen keskeinen haaste Turussa ja Lounais-Suomessa on teknillisen alan ylemmän korkeakoulutason osaamispääoman vajavaisuus verrattuna alueen vahvaan asemaan teknologiateollisuuden keskittymänä sekä verrattuna muihin suuriin kaupunkiseutuihin ja verrokkimaakuntiin. Tämän sopimuksen tarkoituksena on tehostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimia alueen elinkeinoelämän ja Korkeakoulujen rajapinnassa alueen kilpailukyvyn kehittämiseksi.

 

Tällä sopimuksella Sopijapuolet luovat yhteistoimintarakenteen ”Turku Future Technologies” (jäljempänä ”TFT”), jolla palvellaan valmistavan teknologiateollisuuden monialaisia teknologia- ja osaamistarpeita. TFT:ssä Korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan osaamista ja palveluja myydään ja markkinoidaan ensisijaisesti Turun ja Lounais-Suomen yrityksille, toiminnallisena painopisteenä Turun ja Rauman talousalueet, mutta myös muualle.

Mukana oleville Korkeakouluille tarjotaan toiminnan mahdollistavat tilat ja tekninen tuki. Sopimuskauden loppupuolella TFT:n tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta tehdään ulkopuolinen arviointi, ja samalla arvioidaan, onko yhteistoiminnan vakinaistamiselle edellytyksiä. Arvioinnin tulos on Sopijapuolten käytettävissä vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Ulkopuolisen arvioinnin kustannuksista vastaavat Ylläpitäjät.

 

Tämän sopimuksen tarkoittamassa yhteistoimintarakenteessa kukin korkeakoulu profiloituu tiettyihin omiin vahvuusalueisiinsa, ns. osaamiskärkiin. Osaamiskärjet muodostavat ao. korkeakoulua koskevan markkinoinnin kärjen tutkimus-, kehitys ja innovaatiopalvelujen myynnissä yrityksille, ja asiakastarpeet ja –kontaktit ohjautuvat osaamiskärkien mukaisesti. Lisäksi ao. korkeakoululla on aloite- ja vetovastuu korkeakouluryhmän sisällä omaan osaamiskärkeen painottuvissa tutkimushankkeissa. Osaamiskärki ei muodosta yksinoikeutta toimia omalla aihealueella, eikä se rajoita oikeutta osallistua muiden aihealueiden yhteistyöhön. Sopimuksen tullessa voimaan osaamiskärjet määräytyvät sopimuksen liitteen 1 mukaisesti. Sopimuksen voimassaolon aikana osaamiskärkien muutoksista voidaan sopia kirjallisesti Sopijapuolten kesken tieteellisen ohjausryhmän esityksestä.

 

TuAMK:n ja Satakunnan ammattikorkeakoulun (jäljempänä ”SAMK”) CoastAL yhteistyön kautta Raumalla sijaitsevat SAMK:n merenkulun ja tekniikan osaamiskeskittymät kytkeytyvät sopimuksessa tarkoitettuun yhteistoimintaan.

 

Tämä sopimus ei rajoita sopijapuolen oikeutta toimia toisten sopijapuolien tai kolmansien osapuolien kanssa välittömästi.

 

Ylläpitäjät eivät osta eivätkä ole ostamassa konsultointia muilta sopijapuolilta tällä sopimuksella.

 

3. Hallinto ja johtaminen

 

Sopimuksen toteutumisen ohjaaminen ja valvonta

 

Tämän sopimuksen toteutumisen ohjaaminen ja valvonta toteutetaan osana Turun seudun elinkeino- ja innovaatiopolitiikan johtamista. Turku nimeää sopimuksen ohjaamisesta ja valvonnasta vastaavan johtoryhmän (jäljempänä ”Johtoryhmä”), johon kuuluvat muiden ohessa tieteellisen ohjausryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja toiminnan koordinoinnista vastaava henkilö sekä Turun ja Rauman edustajat.

 

Johtoryhmällä on oikeus kutsua Johtoryhmään pysyviä asiantuntijajäseniä.

 

Operatiivisen toiminnan johtaminen

 

Tämän sopimuksen mukaista Korkeakoulujen operatiivista toimintaa johtaa tieteellinen ohjausryhmä (jäljempänä ”Ohjausryhmä”). Ohjausryhmä vastaa Korkeakoulujen välisen yhteistoiminnan ylläpitämisestä ja kehittämisestä sekä toiminnallisen yhteistyön ja hankkeiden valmistelusta. Ohjausryhmä valmistelee tämän sopimuksen tarkoittaman yhteistoiminnan toteuttamisesta toimintasuunnitelman, joka sisältää mm. toiminnan tulostavoitteet ja keskeiset mittarit. Johtoryhmä hyväksyy toimintasuunnitelman.

 

Ohjausryhmään kuuluvat kunkin Korkeakoulun edustaja, Ylläpitäjien yhteinen edustaja sekä valmistavan teknologiateollisuuden järjestön nimeämä edustaja. Valmistavan teknologiateollisuuden järjestön nimeämältä edustajalta sekä Johto- ja Ohjausryhmän asiantuntijajäseniltä voidaan edellyttää tämän sopimuksen mukaisten ehtojen noudattamista koskevan erillisen sopimuksen hyväksymistä. Ohjausryhmä valitsee ryhmään kuuluvista Korkeakoulujen edustajista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Ylläpitäjät asettavat Ohjausryhmälle sen toiminnan koordinoinnista vastaavan henkilön. Ohjausryhmällä on oikeus asettaa edustajansa koordinoinnista vastaavan henkilön rekrytointiin sekä antaa lausunto ko. henkilöstä ennen valintaa.

 

Ohjausryhmällä on oikeus kutsua Ohjausryhmään pysyviä asiantuntijajäseniä.

 

Päätöksenteko

 

Päätökset Johto- ja Ohjausryhmässä tehdään yksimielisesti. Jokaisella Johto- ja Ohjausryhmän jäsenellä on yksi ääni. Johto- tai Ohjausryhmä on päätösvaltainen, kun vähintään puolet Johto- tai Ohjausryhmän jäsenistä on paikalla. Sopijapuolen vastuita, velvollisuuksia tai oikeuksia muuttaviin päätöksiin on saatava ko. sopijapuolen kirjallinen suostumus.

 

4. Sopijapuolien tehtävät

 

Ylläpitäjien velvollisuudet

 

Ylläpitäjät sitoutuvat järjestämään Turussa Korkeakouluille maksutta tilat (ns. kotitoimiston) ja kotitoimiston laitteet, palvelut ja teknisen tuen (esim. tulostus, verkkoyhteydet, kopiointi, postitus, toimistotarvikkeet ja videoneuvotteluyhteydet) tämän sopimuksen mukaista yhteistoimintaa varten. Lisäksi Ylläpitäjät sitoutuvat järjestämään Korkeakouluille maksutta tarkoituksenmukaiseen ja tulokselliseen yhteistoimintaan riittävät henkilöresurssit palvelujen myyntiä, kotitoimiston toimintaa sekä Ohjausryhmän toiminnan koordinointia varten.

 

Ylläpitäjien välisestä rahoitusvastuusta sovitaan Ylläpitäjien kesken erikseen. Rahoitusvastuuta koskevan sopimuksen sisältö on Sopijapuolten saatavissa ennen tämän sopimuksen allekirjoittamista.

 

Korkeakoulujen velvollisuudet

 

Korkeakoulut sitoutuvat nimeämään edustajansa ja varaedustajansa Ohjausryhmään sekä toimimaan aktiivisesti tämän sopimuksen mukaisen, tuloksellisen yhteistoiminnan kehittämiseksi. Edustajan ja varaedustajan tulee, mikäli mahdollista, olla tieteellisen jatkotutkinnon suorittaneita henkilöitä.

 

5. Rahoitus

 

Kukin Sopijapuoli vastaa tämän sopimuksen mukaisen yhteistoiminnan aiheuttamista omista kustannuksistaan, ellei toisin ole erikseen sovittu. Tämä sopimus ei velvoita Sopijapuolia rahoittamaan mitään tutkimus-, opetus- tai koulutushankkeita. Kunkin sellaisen hankkeen rahoituksesta ja toteutuksesta on sovittava kirjallisesti erikseen ko. sopijapuolten kesken.

 

6. Immateriaalioikeudet

 

Tällä sopimuksella ei ole vaikutusta tämän sopimuksen tarkoittamassa yhteistoiminnassa käytettäviin tai siinä syntyviin immateriaalioikeuksiin.

 

7.Salassapito

 

Sopijapuolen toiselta sopijapuolelta saama tieto tai aineisto, niin suullisessa, kirjallisessa, elektronisessa tai muussakin muodossa, on luottamuksellista, jos se on selkeästi merkitty luottamukselliseksi (jäljempänä ”Luottamuksellinen tieto”). Luottamukselliseksi tarkoitettu suullinen tieto on luovutushetkellä ilmoitettava luottamukselliseksi, ja myöhemmin kirjallisesti seitsemän (7) päivän kuluessa sellaiseksi vahvistettava. Sopijapuolet sitoutuvat käsittelemään Luottamuksellista tietoa luottamuksellisena, sitoutuvat olemaan luovuttamatta Luottamuksellista tietoa kolmansille osapuolille ja sitoutuvat olemaan käyttämättä Luottamuksellista tietoa muuhun tarkoitukseen kuin tämän sopimuksen mukaisten oikeuksiensa ja velvoitteidensa täyttämiseen.

 

Salassapitovelvollisuus ei kuitenkaan koske sellaista tietoa, joka:

a) oli julkinen tai yleisesti saatavilla ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

b) on tullut julkiseksi tai yleisesti saatavilla olevaksi tiedon luovuttamisen jälkeen muutoin kuin tiedon vastaanottaneen sopijapuolen vastuulla olevasta syystä,

c) on sopijapuolen tiedossa ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

d) on saatu kolmannelta ilman salassapitovelvollisuutta,

e) on kehitetty itsenäisesti tai yhdessä kolmannen kanssa rikkomatta tämän sopimuksen mukaista salassapitovelvollisuutta, tai

f) velvoitetaan luovuttamaan tai julkaisemaan lain tai muun säännöksen, tuomioistuimen tai muun viranomaisen päätöksen perusteella.

 

Tämän kohdan salassapitovelvollisuus on voimassa viisi (5) vuotta tiedon luovuttamisesta, kuitenkin enintään kolme (3) vuotta sopimuksen päättymisestä.

 

8. Voimassaolo

 

Tämä sopimus astuu voimaan 1.1.2016 ja se on voimassa 31.12.2019 asti, ellei se tämän sopimuksen mukaisesti raukea taikka sitä pureta tai irtisanota päättymään aiemmin kaikkien sopijapuolten osalta.

 

Tämä sopimus raukeaa, ellei Johtoryhmä ole hyväksynyt toimintasuunnitelmaa 30.6.2016 mennessä.

 

Sopijapuolella on oikeus irtisanoa osaltaan tämä sopimus päättymään kuuden kuukauden (6) kuluttua irtisanomisesta.

 

Mikäli sopijapuoli rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja eikä rikkomusta korjata kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa vähintään yhden (1) muun sopijapuolen kirjallisesta huomautuksesta, muilla sopijapuolilla on oikeus yhdessä purkaa tämä sopimus päättymään sopimusta rikkoneen sopijapuolen osalta välittömästi tai asettamansa enintään kuuden (6) kuukauden määräajan kuluttua.

 

Ilmoitus sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta on toimitettava kirjallisesti Johtoryhmälle ja Sopijapuolten yhteyshenkilöille.

 

Tämän sopimuksen kohdat 6 9 ja 12 jäävät voimaan myös sopimuksen päättymisen jälkeen niissä mainituksi ajaksi.

 

Tämän sopimuksen tarkoittaman yhteistyön toteuttamista koskevat valmistelutoimet voidaan käynnistää sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen jo ennen sopimuskauden alkamista.

 

9. Sopijapuolten vastuut

 

Sopijapuoli vastaa toisille sopijapuolille ja kolmansille osapuolille tämän sopimuksen puitteissa aiheuttamastaan vahingosta, jonka korvausta vaativa sopijapuoli voi näyttää aiheutuneen sopijapuolen tuottamuksesta tai tahallisuudesta. Sopijapuolet eivät kuitenkaan ole vastuussa toisilleen aiheuttamastaan epäsuorasta tai välillisestä vahingosta lukuun ottamatta salassapitovelvollisuuden rikkomista. Sopijapuolen kumulatiivisen vastuun yläraja on viisikymmentä tuhatta (50.000) euroa. Em. vastuunrajoitusta ei sovelleta, jos vahinko on aiheutettu tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

 

Sopijapuolet eivät vastaa toistensa aiheuttamista virheistä tai viivästyksistä. Sopijapuolet eivät myöskään vastaa omasta tai alihankkijan virheestä tai viivästyksestä, joka on aiheutunut ylivoimaisesta esteestä. Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää tai tekee kohtuuttoman vaikeaksi sopimusvelvoitteiden täyttämisen määräajassa. Tällaisia ylivoimaisia esteitä ovat sota, kapina, luonnonmullistus, yleinen energianjakelun keskeytyminen, tulipalo, valtion talousarvion tai valtioneuvoston asettama oleellinen rajoitus sopijapuolen toiminnalle, lakko, saarto tai muu yhtä merkittävä ja epätavallinen ko. sopijapuolesta riippumaton syy.

 

10. Sopimukseen liittyminen

 

Pääsyä tämän sopimuksen sopijapuoleksi voi pyytää sopimuksen Johtoryhmälle osoitettavalla kirjallisella hakemuksella. Ohjausryhmällä on oikeus antaa asiasta lausuntonsa. Hakemus voidaan hyväksyä, mikäli mukaantulon ehdoista sovitaan kirjallisesti Sopijapuolten ja hakijan välillä.

 

11. Sopimuksen muuttaminen

 

Muutokset tähän sopimukseen tehdään kirjallisesti ja ne tulevat voimaan, kun Sopijapuolet ovat ne allekirjoituksellaan vahvistaneet.

 

12. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia lukuun ottamatta sen lainvalintaa koskevia säännöksiä.

 

Sopimusta koskevista erimielisyyksistä neuvotellaan ensisijaisesti ko. sopijapuolten kesken. Ellei neuvotteluissa päästä sopimukseen yhdeksänkymmenen (90) päivän kuluessa, ko. sopijapuolet voivat saattaa asian Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

Allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on laadittu [x] samansisältöistä kappaletta, yksi kullekin sopijapuolelle.

 

 

Turun kaupunki

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

Aleksi Randell         …

kaupunginjohtaja

 

Turun kaupunki, Turun Seudun Kehittämiskeskus

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

 

Rauman kaupunki

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

Kari Koski            Minna Liikanen

kaupunginjohtaja         hallinnon asiantuntija

 

Aalto-yliopisto

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

 

Gary Marquis

dekaani

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

 

Oulun Yliopisto

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

 

Tampereen teknillinen yliopisto

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

Markku Kivikoski

rehtori

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

Vesa Taatila

rehtori

 

Turun yliopisto

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

 

Yrkeshögskolan Novia

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

 

Åbo Akademi

 

Päiväys _____/_____ 2015

 

 

Mikko Hupa

rehtori

Liite 1

 

Sopimuksen tullessa voimaan Korkeakoulujen osaamiskärjet määräytyvät seuraavasti:

 

Aalto-yliopisto: Cruise and Ferry Experience Center (laivatekniikka, arkkitehtuuri, muotoilu)

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto: energia- ja ympäristötekniikka, kone- ja hitsaustekniikka

 

Oulun Yliopisto: metallurgia, materiaalitekniikka; ultralujien terästen tutkimus ja kehitys, muovaus- ja valmistustekniikka, koneensuunnittelu ja rakentaminen; työhyvinvointi ja -turvallisuus

 

Tampereen teknillinen yliopisto: mekatroniikka, tuotantotekniikka, automatiikka, robotiikka

Turun yliopisto: liiketalous, logistiikka, mikroelektroniikka, sulautetut järjestelmät, materiaalitiede, tietojenkäsittelytiede ja tietojärjestelmät

 

Åbo Akademi: kemiantekniikka, materiaali- ja pintatekniikka, biomassan jalostus, bioenergiatekniikka ja tuotantotalous

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy: kiertotalous, myynti, digitalisaatio, moniteknologinen meriklusteri, ml. laivasysteemit ja –laitteet, turvallisuus

 

Yrkeshögskolan Novia/Aboa Mare: laivasimulaatio, laivan operointi