Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39221.09.20155

8721-2015 (510, 020)

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslain sekä lasten päivähoidosta annetun asetuksen muuttamisesta

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esityksestä eduskunnalle varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b §:n muuttamisesta sekä valtioneuvoston asetukseksi lasten päivähoidosta annetun asetuksen 6 §:n 1 momentin muuttamisesta. Muutokset koskevat varhaiskasvatusoikeutta ja henkilöstömitoitusta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että ministeriölle annetaan sivistystoimialalla valmisteltu lausunto.

Kh § 392

Kaupunginsihteeri Merja Jokela 9.9.2015:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b §:n muuttamisesta sekä valtioneuvoston asetukseksi lasten päivähoidosta annetun asetuksen 6 §:n 1 momentin muuttamisesta. Ehdotettavat muutokset koskevat hallitusohjelmaan kirjattuja muutoksia subjektiiviseen varhaiskasvatusoikeuteen sekä päiväkodeissa noudatettaviin henkilöstömitoituksiin. Muutokset tulisivat voimaan 1.8.2016.

Subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta koskevan ehdotuksen mukaisesti jokaisella lapsella olisi oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Lapsella ei olisi oikeutta esiopetuksen ja perusopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen. Lapsella olisi oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, mikäli lapsen vanhemmat tai muut huoltajat työskentelevät kokoaikaisesti taikka päätoimisesti opiskelevat, toimivat yrittäjänä tai ovat omassa työssä. Lapsella olisi lisäksi oikeus tarpeen mukaan 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen mm. vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin vuoksi.

Ehdotuksen mukaan varhaiskasvatus olisi kuitenkin aina järjestettävä nykyisen laajuisena, jos se on tarpeen esim. lapsen kehityksen takia. Lapsella, jonka oikeus varhaiskasvatukseen on laajempi kuin 20 tuntia, olisi myös ennen oppivelvollisuusikää oikeus esiopetuksen ja perusopetuksen lisäksi järjestettävään osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen.

Päiväkodeissa noudatettavia henkilöstömitoituksia koskevan ehdotuksen mukaisesti muutettaisiin päiväkodeissa kolme vuotta täyttäneiden lasten ja hoito- ja kasvatustehtävissä olevien henkilöiden välistä mitoitusta siten, että nykyisen seitsemän lapsen sijasta päiväkodissa tulisi olla yksi hoito- ja kasvatustehtävissä oleva henkilö kahdeksaa lasta kohden. Alle kolmevuotiaiden lasten henkilöstömitoitusta ei muutettaisi.

Lausunto on pyydetty toimittamaan viimeistään 25.9.2015. Sivistystoimiala on valmistellut ehdotuksen Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Liite 1Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön lausuntopyyntö 28.8.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon.

PäätösKaupunginhallitus päätti antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle liitteenä 2 olevan lausunnon.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Pietarin Rantasen kannattamana tekemän muutosehdotuksen (liite 2) puolesta äänestivät heidän lisäkseen Eklund, Maaskola, Yrttiaho, von Frenckell-Ramberg ja Vornanen.

Esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Miikkola, Eeva, Alanen, Karttunen, Viljamaa ja Manni.

Von Frenckell-Rambergin seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon siten muutettuna, että lausunnon kohdan ”Lausunnon keskeinen sisältö” ensimmäinen kappale muutetaan kuulumaan seuraavaksi: Tässä julkisen talouden tilanteessa näyttäisi olevan perusteltua rajata subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen esityksen mukaiseen 20 tuntiin viikossa. Sitä vastoin lapsiryhmän koon kasvattamista esitetyllä tavalla ei tulisi toteuttaa.”

Liite 2Turun kaupungin lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle

Jakelu

lausOpetus- ja kulttuuriministeriö


Liitteet:

Kh § 392
Liite 1:Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle
Liite 2:Turun kaupungin lausunto opetus- ja kulttuuriministeriölle