Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto4417.08.20093
Kaupunginhallituksen konsernijaosto5024.08.20093
Kaupunginhallitus48214.09.20091 Kj

6681-2009 (041)

Omistajapolitiikka-asiakirjan hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2009 § 364. että talousohjelman omistajapolitiikkaa koskeva osio palautetaan uudelleen valmisteltavaksi niin, että asiakohdat käsitellään kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Konsernijaosto on tehnyt kaupunginhallitukselle esityksen asiassa ja kaupunginhallitukselle esitetään, että omistajapolitiikka-asiakirja lähetetään yhteistyötoimikunnalle.

Khkon § 44

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 14.8.2009: 

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2009 § 364. että talousohjelman omistajapolitiikkaa koskeva osio palautetaan uudelleen valmisteltavaksi niin, että asiakohdat käsitellään kaupunginhallituksen konsernijaostossa ja tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn siten, että omistajapolitiikkaosio voidaan viedä valtuuston elokuun kokoukseen.

Konsernijaoston käsittelyyn tuodaan nyt omistajapolitiikan osiot, joissa käsitellään konserniyhtiöitä ja niistä annettavia omistajapolitiikan linjauksia.

Liite 1Omistajapolitiikka- konserniyhtiöt

Turku Science Park Oy on lähettänyt kaupungille kirjeen, jossa se esittää toimintaansa liittyviä linjauksia. Osa kirjeessä esitetyistä ratkaisuista edellyttävät kaupunginhallituksen ja muiden toimielinten käsittelyä. Tässä yhteydessä kirjeeseen otetaan kantaa yhtiön toiminnallisten linjausten suhteen osana omistajapoliittisia linjauksia.

Oheismateriaali 1TScP:n kirje 4.8.2009 (Ei Julkisuuteen, jaetaan kokoukseen osallistuville)

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 14.8.2009:

Esitän, että konsernijaosto hyväksyy omistajapolitiikan yhtiöitä koskevan osion ja lähettää sen kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuuston hyväksyttäväksi.

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että liitteen 1 mukainen omistajapolitiikan yhtiöitä koskeva osio hyväksytään ja se lähetetään kaupunginhallitukselle.

PäätösAsia palautettiin yksimielisesti puheenjohtaja Sarlundin ehdotuksesta.

Khkon § 50

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 21.8.2009:

Konsernijaosto käsitteli omistajapolitiikkaa yhtiöiden osalta 17.8.2009 kokouksessaan. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi ja konsernijaostosta saadun ohjeistuksen mukaisesti omistajapolitiikkaan on konsernijaoston käsittelyä varten lisätty ns. yleinen osa ja liikelaitosta koskeva osio.

Liite 1Omistajapolitiikka

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää, että liitteen 1 mukainen kaupunkikonsernia koskeva omistajapolitiikka hyväksytään ja se lähetetään kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi.

 

PäätösPäätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta. Muutokset ilmenevät pöytäkirjan liitteestä.

Konsernijaosto päätti lisäksi Aleksi Randellin ehdotuksesta Katri Sarlundin kannattamana yksimielisesti, että ennen kaupunginhallituksen käsittelyä omistajapolitiikka-asiakirja viedään puheenjohtajatoimikunnan käsiteltäväksi tarvittavien neuvottelujen käymistä varten.

Jäsen Pirjo Rinteen seuraavan sisätöinen ehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Liitteeseen tehdään seuraavat muutokset:

Myllykoti Oy:n kohdalta poistetaan seuraava maininta: ”Kaupunki voi erillisellä päätöksellä luopua” omistuksestaan.

Turkuhalliyhtiöihin lisätään seuraava maininta: ”Kaupunki voi erillisellä päätöksellä luopua omistuksestaan.”

Kh § 482

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen 10.9.2009:

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 24.8.2009 esittää omistajapolitiikka-asiakirjan hyväksymistä kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle. Konsernijaoston käsittelyn jälkeen asiakirjaa on käsitelty puheenjohtajatoimikunnassa, jonka käsittelyn pohjalta olen muuttanut asiakirjaa eräiltä osin. Lisäksi olen varannut omistajapolitiikka-asiakirjassa mainituille konserniyhteisöille mahdollisuuden kommentoida linjauksia. Omistajapolitiikka-asiakirjaa esitellään kaupunginhallitukselle iltakoulussa 14.9.2009.

Ennen omistajapolitiikka- asiakirjan hyväksymistä se tulee käsitellä yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa. Koko kaupungin osalta henkilöstön ja ylimmän johdon yhteistoimintaeliminä toimii yhteistyötoimikunta. Tämän vuoksi esitän, että kaupunginhallitus päättää lähettää omistajapolitiikka-asiakirjan yhteistyötoimikunnalle 17.9.2009 pidettävään kokoukseen. Yhteistoimintakäsittelyn jälkeen asia palautuu kaupunginhallitukseen 21.9.2009 kokoukseen valtuustolle tehtävää esitystä varten.

Liite 1omistajapolitiikka-asiakirja

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että omistajapolitiikka-asiakirja lähetetään yhteistyötoimikunnalle käsiteltäväksi yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön välillä.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että omistajapolitiikka-asiakirja lähetetään yhteistyötoimikunnalle käsiteltäväksi yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön välillä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Turku Touringin mahdollinen yhtiöittäminen tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn erillisen valmistelun pohjalta.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

laupYhteistyötoimikunta


Liitteet:

Khkon § 44
Liite 1:Omistajapolitiikka- konserniyhtiöt

Khkon § 50
Liite 1:Omistajapolitiikka

Kh § 482
Liite 1:omistajapolitiikka-asiakirja