Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta6914.05.20244

3058-2023 (10 03 01, 00 01 02)

Selvitys vanhojen koulupihojen kehittämisohjelman etenemisestä

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Miika Tiainen ym. tekivät aloitteen vanhojen koulupihojen kehittämisohjelmasta keväällä 2023. Aloitevastauksen käsittelyn yhteydessä kasvatus- ja opetuslautakunta pyysi tuomaan selvityksen kehittämisohjelman etenemisestä toukokuuhun 2024 mennessä.

Kasopelk § 69

Ylläpitopäällikkö Soile Viiri sekä liikuntasuunnittelijat Janina Mäkinen ja Sofia Eriksson 6.5.2024:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Miika Tiainen ym. tekivät 18.4.2023 § 58 aloitteen vanhojen koulupihojen kehittämisohjelman laadinnasta. Aloitteessa esitettiin, että kiinteistöjen piha-alueiden nykytila tarkistetaan ja laaditaan toimenpiteet pihan kehittämiseksi. Toimenpiteiden laadinnassa tulisi huomioida pihan viihtyisyys, toimivuus, virikkeellisyys ja turvallisuus. Toimenpiteet tulisi toteuttaa käyttäjälähtöisesti, ja niiden tulisi tukea kasvatus- ja opetustyötä sekä antaa paikkoja hengähdystauoille.

 

Aloitteeseen vastattiin kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 12.9.2023 § 97. Vastauksessa aloitetta pidettiin kannatettavana, ja kaupunki ryhtyi kokoamaan selvitystä vanhojen koulujen piha-alueista.

 

Selvitys kehittämisohjelman etenemisestä

 

Turun kaupungin Pormestariohjelman ja Turku liikuttaa kaikkia -tulevaisuuden linjausten (kh 30.5.2022 § 246) mukaan koulujen piha-alueiden tulee innostaa luontaiseen liikkumiseen. Linjausten mukaan myös koulujen yhteydessä sekä läheisyydessä olevia sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteita kehitetään kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena.

 

Kuten aloitevastauksessa (kasopelk 12.9.2023 § 97) tuotiin esiin, on liikuntapalvelut, kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus ja tilapalvelut aloittaneet keväällä 2023 yhteistyön liikunnan ja leikin yhdistämisen edistämisestä. Liikunnan ja leikin yhdistämiseen liittyen on pidetty kaksi seminaaria, ja tällä hetkellä ollaan aloittamassa poikkihallinnollista työryhmätyöskentelyä, jossa käsitellään liikunta- ja leikkipaikkoja sekä huomioidaan koulujen ja päiväkotien piha-alueet osana liikunnan ja leikin yhdistämisen verkostoa. Liikunnan ja leikin yhdistämisen hankkeissa on tavoitteena huomioida muun muassa olosuhteiden ympärivuotinen käyttö, liikkujien motorisia taitoja kehittävät ratkaisut, luonnonympäristöt, visuaalisuus ja viihtyisyys sekä rauhoittumisen paikat. Vanhojen koulujen piha-alueiden selvityksen ja kehittämisohjelman laatiminen liittyy olennaisesti edellä mainittuun työryhmään ja yhteistyöhön.

 

Ennen kehittämisohjelman laatimista tulee tehdä selvitys nykyisten koulujen piha-alueista, joka toimii pohjana kehittämistoimenpiteille. Selvitystyön suunnittelu on aloitettu, ja analysoitaviksi asioiksi on valittu muun muassa eri pintamateriaalien määrä, liikunta- ja leikkivälineiden lukumäärä, talvi- ja kesätoiminnot sekä maastonmuodot. Selvitystyö tulee koskemaan ala- ja yläkoulujen piha-alueita. Kevään-kesän 2024 aikana on tavoitteena pilotoida analysointipohja 3-6 koulun piha-alueisiin, minkä pohjalta on mahdollista tehdä muokkauksia analysointiin ennen laajempaa tiedonkeruuta. Jotta selvityksessä pystytään huomioimaan koko välituntialue ja alueen mahdolliset rajoitteet, tulee koulujen henkilöstöä myös haastatella. Selvitys vaatii resursseja, mistä johtuen selvitys on tavoitteena koota vuoden 2025 aikana.

 

Selvityksen valmistuttua on tarkoitus rakentaa siihen pohjautuva kehittämisohjelma. Niin selvityksessä kuin kehittämisohjelman laatimisessa huomioidaan kaupungin ylläpidon säännöllisin väliajoin toteutettavat piha-alueiden tarkastukset, joihin korjaustyöt tällä hetkellä pohjautuvat. Selvityksessä ja kehittämisohjelmassa esiin nousseiden korjaus- ja kehittämistoimenpiteiden toteuttaminen vaatii määrärahaa, jota tässä vaiheessa ei ole tuleville vuosille budjetoitu.

 

Liite 1                                  Lista kouluista

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasopelk § 69
Liite 1:Lista kouluista