Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9712.09.20237

3058-2023 (10 03 01, 00 01 02)

Vastaus kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Miika Tiaisen ym. aloitteeseen vanhojen koulupihojen kehittämisohjelmasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 97

Liikuntasuunnittelijat Amanda Ojala ja Janina Mäkinen 1.9.2023:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsenet Miika Tiainen, Piia Elo ja Johanna Forss-Lähdesmäki tekivät kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 18.4.2023 seuraavan aloitteen:

 

”Vanhojen koulupihojen kehittämisohjelma

 

Turun kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden kiinteistöissä käy päivittäin tuhansia lapsia, nuoria, opiskelijoita sekä kasvatus- ja opetusalan ja tukipalveluiden ammattilaisia. Opetuskiinteistöjä on kovan korjausvelan pakottamana jouduttu tarkastelemaan viime vuosina verrattain systemaattisesti, mutta koulupihojen osalta tilanne ei ole vastaava.

 

Pihojen palvelutasossa, viihtyisyydessä ja turvallisuudessa on suuria vaihtelua. On kouluja ja päiväkoteja, joiden pihat ovat viihtyisiä, toimivia ja virikkeellisiä, mutta toisenlaisiakin esimerkkejä löytyy. Toisen asteen oppilaitosten osalta pihat voivat olla pahimmillaan pelkkää parkkipaikkaa.

 

Me allekirjoittaneet esitämme siis, että Turun kasvatuksen ja opetuksen käytössä olevien kiinteistöjen pihojen parantamiseksi laaditaan kehittämisohjelma. Jokaisen kiinteistön pihan nykytila tarkistetaan ja laaditaan toimenpiteet pihan kehittämiseksi. Toimenpiteitä suunnitellaan käyttäjälähtöisesti.

 

Toimenpiteiden laadinnassa otetaan huomioon pihan viihtyisyys, toimivuus, virikkeellisyys ja turvallisuus. Tavoitteena on, että pihat tukisivat kasvatus- ja opetustyötä sekä antaisivat paikkoja hengähdystauoille.

 

Ohjelman yhteydessä tarkistetaan myös pysäköintiratkaisujen tilanne. Tarkoituksenmukaista ei ole, että piha-alueet ovat kauttaaltaan varattuina kulkuvälineiden käyttöön. Pysäköinnin osalta kehitetään myös kunkin kiinteistön pyöräpysäköintiä. Tätä työtä ei tarvitse aloittaa tyhjältä pohjalta, sillä konsernihallinnon tilapalveluissa on jo tehty selvitys Turun koulujen pyöräpysäköintipaikkojen tilanteesta.”

 

Tarve koulujen piha-alueiden kehitykselle on tunnistettu ja aloitetta pidetään kannatettavana. Turun kaupungin pormestariohjelmaan on linjattu, että koulujen pihojen tulee innostaa luontaiseen liikkumiseen, jonka eteen pormestarikauden aikana tehdään toimia. Liikuntapalvelut, kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus sekä tilapalvelut ovat aloittaneet keväällä 2023 yhteistyön liikunnan ja leikin yhdistämisestä, jossa yhtenä osa-alueena on mm. peruskorjattavien ja uusien koulujen ja päiväkotien piha-alueiden kehittäminen osana lähiliikuntapaikkaverkoston kehittämistä. Tavoitteena on luoda lasten ja nuorten motorisia taitoja kehittäviä kokonaisuuksia, jotka olisivat innostavia sekä kaikkia kaupunkilaisia liikuttavia. Osana lähiliikuntapaikkojen kehittämistä pihat tarjoaisivat mahdollisuuden aktiiviselle toiminnalle paitsi koulupäivien aikana myös ilta-aikaan omatoimiliikkujille.

 

Koulujen ulkoliikuntaolosuhteet sisältyvät myös kaupunginvaltuuston päättämiin (11.4.2022 § 67) Turku liikuttaa kaikkia -tulevaisuuden linjauksiin Turun liikuntapaikkaverkon ja liikuntakulttuurin kehittämiseksi. Kaupunginhallitus on päättänyt liikuntapaikkaverkon kehittämislinjausten toimeenpanosta (30.5.2022 § 246), jonka mukaan koulujen yhteydessä tai läheisyydessä olevia sisä- ja ulkoliikuntaolosuhteita kehitetään kaikkia kuntalaisia liikuttavana kokonaisuutena.

 

Edellä esitettyyn nojaten kaupunki ryhtyy kokoamaan selvitystä vanhojen koulujen piha-alueista. Selvityksen lähtökohta tulee pohjautua pihojen toiminnallisuuteen ja aktiivisen tekemisen mahdollisuuksiin, suhteessa käyttäjäryhmään.

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta merkitsi edellä olevan vastauksen tiedoksi ja pyytää tuomaan selvityksen kehittämisohjelman etenemisestä toukokuuhun 2024 mennessä.

Päätös asiassa tehtiin Tiaisen Elon kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvJuselius Minna
tpvKarjalainen Pauliina
tpvMäkinen Janina
tpvOjala Amanda