Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta7618.05.20226
Kasvatus- ja opetuslautakunta8901.06.20225

5955-2022 (05 10 00, 00 01 01)

Varhaiskasvatuksen sääntökirjojen muuttaminen 1.8.2022 alkaen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään päätettäväksi muutoksia varhaiskasvatuksen sääntökirjoihin. Muutokset koskevat lapsen tuen järjestämistä ja lapsen tuen järjestämisen vaikutusta palvelusetelin arvoon. Lisäksi lautakunnalle esitetään muutoksia joihinkin kertoimiin, jotka vaikuttavat lapsikohtaiseen palvelusetelin arvoon.

Kasopelk § 76

Aluepäällikkö Laura Mälkönen ja palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 4.5.2022:

 

Taustaa

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 6.4.2022 § 52 uudesta palvelusetelin suurimmasta arvosta toukokuusta 2022 alkaen. Lisäksi arvoa voidaan vielä tarkistaa kesäkuussa 2022.

 

Tässä päätöksessä on tarkoitus tehdä muutoksia palvelusetelitoimintaa ohjaavaan sääntökirjaan, joita on Turussa käytössä kaksi, erikseen päiväkotitoiminnan ja ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjat. Sääntökirja ei ole sopimus tuottajan ja kaupungin välillä, vaan se on toimintaa ohjaava asiakirja. Varsinainen palvelusopimus tehdään asiakaan ja tuottajan välillä.

 

Sääntökirjaa on päivitettävä, koska varhaiskasvatuslaki muuttuu elokuun 2022 alussa sen osalta, mitä säädetään lapsen oikeudesta tukeen. Lisäksi sääntökirjaan on tehtävä muutoksia muuttuneen vanhempainvapaan osalta. Edelleen tuottajat ovat jo useamman vuoden ajan tuoneet esille, että alle 3-vuotiaan lapsen palvelusetelin arvoon vaikuttavaa kerrointa ja palveluntarve enintään 35 tuntia kerrointa olisi tarkistettava. Näiden keskeisten muutosten lisäksi sääntökirjaan on syytä tehdä muutamia muita täsmennyksiä ja poistaa jo vanhentuneita kirjauksia.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on päivittänyt edellisen kerran sääntökirjojaa kokouksessaan 20.1.2021 § 6. Päätöksen mukaiset sääntökirjat tulivat voimaan elokuussa 2021.

 

Päiväkotien sääntökirjaan esitetään liitteen 1 mukaiset muutokset elokuusta 2022 alkaen. Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjaan esitetään liitteen 2 mukaiset muutokset elokuusta 2022 alkaen.

 

Muutoksista

 

Perhevapaauudistus astuu voimaan elokuussa 2022. Vanhempainvapaapäivien määrä kasvaa ja vapaiden käytön joustavuus lisääntyy. Uudistus pyrkii lisäämään työelämän ja vanhempien tasa-arvoa ja huomioi nykyistä paremmin erilaiset perhemuodot. Uudet vanhempainvapaat koskevat pääsääntöisesti lapsia, joiden laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Perhevapaauudistuksen mallissa päivärahapäiviä voi käyttää, kunnes lapsi täyttää 2 vuotta. Päivärahapäivät voi käyttää useassa osassa, työsuhteessa olevat vanhemmat neljässä.

 

Kelan toimeenpaneman yksityisen hoidon tuen kriteereinä on mainittu, että yksityisen hoidon tuen saamisen edellytyksenä on, että varhaiskasvatuslain mukaiseen varhaiskasvatukseen oikeutetulla, tosiasiallisesti Suomessa asuvalla lapsella ei ole kunnan järjestämää varhaiskasvatuspaikkaa. Tosiasiallisena Suomessa asumisena ei pidetä yli kolmen kuukauden oleskelua ulkomailla. Olisi perusteltua käyttää myös palvelusetelillä rahoitetussa varhaiskasvatuksessa samaa aikarajaa kuin yksityisen hoidon tuessa. Yleensä pidempi poissaolo varhaiskasvatuksesta on johtunut esimerkiksi siitä, että perhe on ollut käymässä pidemmän jakson kotimaassaan.

 

Lapsikohtaisen palvelusetelin määrityksessä käytettäviin kertoimiin esitetään muutoksia, joita tuottajat ovat useamman vuoden ajan tuoneet esille. Voimassa oleva kerroin ei ole tuottajien mukaan kattanut kustannuksia. Lisäksi kertoimiin tehtäisiin muutoksia lapsen tuen osalta. Kattohintaa esitetään sidottavaksi indeksiin, jotta sekin huomioisi rahanarvon muutokset.

 

Varhaiskasvatuslaki muuttuu elokuusta 2022 siten, että lapsella on oikeus tukeen. Varhaiskasvatukseen osallistuvalla lapsella on oikeus saada yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Oikea-aikaisella, yksilöllisesti kohdennetulla ja lapsen tarpeiden mukaisella tuella edistetään lapsen kehitystä, oppimista ja hyvinvointia. Tuen järjestämisen lähtökohtana ovat lapsen vahvuudet sekä oppimiseen, kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät tarpeet. Inkluusion periaatteiden mukaan tuki järjestetään lapsen omassa päiväkodissa, joten sääntökirjaan on lisätty velvoitteita niin tuottajalle kuin Turun kaupungille tähän liittyen. Toimintakäytäntöjä täsmennetään vielä kasvatus- ja opetusjohtajan sääntökirjan erityisessä osassa.

 

Kustannusvaikutus

 

Kustannuksia tulevat lisäämään lapsikohtaisen palvelusetelin arvoon vaikuttaviin kertoimiin esitettävät muutokset. Enintään 35 tunnin palvelun tarpeen kertoimen 0,9 muuttaminen kertoimeen 1 vaikuttaa vuositasolla nykyisellä asiakasmäärällä noin 300 000 euroa. Merkittävämpi vaikutus on alle 3-vuotiaan lapsen kertoimen muutoksella, sen arvioidaan vaikuttavan vuositasolla noin 1,5 miljoonaa euroa. Koska kyseessä on tulosidonnaisesta palvelusetelistä, kaupungille aiheutuviin kustannuksiin vaikuttavat myös perheen koko ja perheen tulot, joiden perusteella arvioidaan se osuus, jonka huoltaja maksaa palveluntuottajalle.

 

Myös lapsen tuen järjestelyt aiheuttavat kustannusten nousua. Lapsen tuki voi sisältää pedagogisia, rakenteellisia ja hoidollisia tuen muotoja. Jos päiväkodissa on yksi tai useampi vammainen tai tuen tarpeessa oleva lapsi, on tämä otettava huomioon lasten taikka henkilökunnan lukumäärässä, jollei päiväkodissa ole tällaista lasta varten avustajaa. Avustajaa ei lueta tarkoitettuun mitoitukseen. Edellä mainitut seikat on huomioitava, kun arvioidaan riittävää korvausta tuen järjestämiseen. Koska tukeen liittyviä päätöksiä tehdään vasta lain tultua voimaan, on kustannusten arviointi vaikeaa. Kustannusvaikutus voisi olla noin miljoona euroa, kun arvio tehdään keväällä 2022 mahdollisen tuen tarpeessa olevin lasten lukumäärään perustuen ja huomioiden, että tuen palvelun tuottajille on aikaisemminkin maksettu korvauksia tuen järjestämiseksi.

 

Hallinnollisia kustannuksia lisää se, että päätöksen tehostetusta ja erityisestä tuesta sekä tukipalveluista tekee varhaiskasvatuksen järjestämisvastuussa oleva kunta. Päätöksenteon valmisteluun ja itse päätöksen tekoon tulee varata henkilöstöresursseja. Esiopetuksesta ja perusopetuksesta poiketen varhaiskasvatuksessa tehdään viranhaltijan päätös jo tehostetusta tuesta ja myös yleisen tuen tukipalveluista. Lisäksi tulee huomioida se, että lapsen ollessa esiopetuksessa sekä varhaiskasvatuksessa tehdään lapselle päätökset sekä perusopetuslain että varhaiskasvatuslain mukaisesti.

 

Tuottajilla on ollut mahdollisuus kommentoida esitettäviä muutoksia ajalla 6.5. - 11.5.2022.

 

Liite 1                                  Päiväkotien sääntökirjaan esitettävät muutokset

 

Liite 2                                  Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjaan esitettävät muutokset

 

Ohjeismateriaali 1               Voimassa oleva päiväkotien sääntökirja

 

Oheismateriaali 2                Voimassa oleva ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirja

 

Oheismateriaali 3               Tuottajien kommentit

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että varhaiskasvatuksen ja ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjoihin tehdään liitteiden 1 ja 2 mukaiset muutokset, jotka tulevat voimaan 1.8.2022 alkaen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Furuholmin tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasopelk § 89

Pöydältä 18.5.2022 § 76

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta. Palautusehdotus hylättiin äänin 9 - 3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Tiainen, Koskimäki, Salakka, Vörlund-Wallenius, Norro, Hartiala, Rusi, Sorto ja Elo. Mäkipään Furuholmin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Ruusunen:

”Asia palautetaan valmisteluun ja tuodaan päätöksentekoon kokonaisuutena yhdessä kunnallisen varhaiskasvatuksen henkilöstön tva-tarkasteluiden ja yksityisen hoidon kuntalisän kanssa.

Perustelut: Asiaa on tarkasteltava kokonaisuutena. Samalla tulee huomioida ja pyrkiä ratkaisemaan kaupungin oman varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuteen liittyvät ongelmat. Kustannusten nousu kohdistuu yhtäläisesti palvelusetelituottajiin ja kuntalisätoimijoihin, joten heitä tulee kohdella yhdenvertaisesti.”

Forss-Lähdesmäki oli poissa kokouksesta.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
tiedKonsernihallinto, talousohjaus
tiedSvenskspråkig fostran och undervisning
tpvKulmala Vesa
tpvMälkönen Laura


Liitteet:

Kasopelk § 76
Liite 1:Päiväkotien sääntökirjaan esitettävät muutokset
Liite 2:Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjaan esitettävät muutokset

Kasopelk § 89
Liite 1:Päiväkotien sääntökirjaan esitettävät muutokset
Liite 2:Ryhmä- ja perhepäivähoidon sääntökirjaan esitettävät muutokset