Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta5206.04.20226

4161-2022 (02 05 00)

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurimman arvon tarkistaminen 1.8.2022 alkaen

Tiivistelmä:

Lasten varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo tarkistetaan sääntökirjan vuosittain 30.4. mennessä. Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään palvelusetelin arvon tarkistamista indeksin mukaisesti.

Kasopelk § 52

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 14.3.2022:

 

Palvelusetelin arvon tarkistamisen periaatteet

 

Sääntökirjan luvussa 6.1. määritellään palvelusetelin suurimman arvon tarkistamisen periaatteet, jotka ovat seuraavat:

 

”Varhaiskasvatuksen palvelusetelin suurin arvo hyväksytään Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnassa.

 

Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. Palvelusetelin arvoa tarkistetaan vuosittain 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön aina uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.”

 

Indeksien vaikutus

 

Tarkasteltaessa edellä mainitulla periaatteella palvelusetelin suurinta arvoa indeksin vaikutus 2020 - 2022 olisi 4,91 prosenttia käyttäen perusvuotta 2015=100 ansiotasoindeksin osalta. Tällöin palvelusetelin suurin arvo olisi päiväkodeissa 902,19 euroa kuukaudessa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 42,19 euroa kuukaudessa.

 

Ryhmäperhepäivähoidossa suurin arvo olisi tarkistuksen jälkeen 1 202,43 euroa kuukaudessa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 56,24 euroa kuukaudessa.

 

Perhepäivähoidossa suurin palvelusetelin arvo olisi 891,70 euroa. Korotusta edelliseen arvoon olisi 41,70 euroa.

 

Laskelmat ovat esityslistan liitteenä.

 

Muiden palveluntarpeiden arvot saadaan sääntökirjan mukaisilla kertoimilla. Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen perusteella. Sääntökirjaan tehtävistä muutoksista päätetään vielä kevään 2022 aikana, tässä yhteydessä päätetään kohdista, jotka liittyvät lapselle annettavaan tukeen.

 

Indeksin mukaisen korotuksen kustannusvaikutus nykyisellä n. 2 600:n asiakasmäärällä ja nykyisillä lapsikohtaisen palvelusetelin arvon määrityksen periaatteilla on noin 1 200 000 euroa vuositasolla.

 

Palveluntuottajia ei tässä yhteydessä ole erikseen kuultu, koska kyseessä on toistuva toimenpide ja toimenpide perustuu sääntökirjan määräykseen. Tuottajille on kuitenkin toimitettu sähköpostilla 22.3.2022 tieto indeksin vaikutuksista.

 

Liite 1                                  Laskelma indeksin vaikutuksesta, päiväkodit

 

Liite 2                                  Laskelma indeksin vaikutuksesta, ryhmäperhepäivähoito

 

Liite 3                                   Laskelma indeksin vaikutuksesta, perhepäivähoito

 

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että palvelusetelin suurin arvo kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa kuukaudessa 1.8.2022 lukien on

- päiväkodeissa 902 euroa yli 3-vuotiaalla lapsella,

- ryhmäperhepäivähoidossa 1 202 euroa ja

- perhepäivähoidossa 892 euroa.

 

Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla, ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa, että maailmantilanteesta johtuen merkittävät muutokset varhaiskasvatuksen tuotantokustannuksissa ovat todennäköisiä, joten kustannuskehitystä seurataan kesäkuuhun 2022 asti ja mahdolliset muutokset palvelusetelin arvoon tuodaan päätettäväksi kasvatus- ja opetuslautakuntaan 22.6.2022.

PäätösKasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että palvelusetelin suurin arvo kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa kuukaudessa 1.5.2022 lukien on

Muut arvot saadaan sääntökirjassa päätetyillä kertoimilla, ja kertoimella saadut summat pyöristetään lähimpään tasaeuroon.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että maailmantilanteesta johtuen merkittävät muutokset varhaiskasvatuksen tuotantokustannuksissa ovat todennäköisiä, joten kustannuskehitystä seurataan kesäkuuhun 2022 asti ja mahdolliset muutokset palvelusetelin arvoon tuodaan päätettäväksi kasvatus- ja opetuslautakuntaan 22.6.2022.

Päätös tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, varhaiskasvatus
mtpvKonsernihallinto, talousohjaus
tpvSvenska sektionen vid nämnden för fostran och undervisning
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tpvKulmala Vesa


Liitteet:

Kasopelk § 52
Liite 1:Laskelma indeksin vaikutuksesta, päiväkodit
Liite 2:Laskelma indeksin vaikutuksesta, ryhmäperhepäivähoito
Liite 3:Laskelma indeksin vaikutuksesta, perhepäivähoito