Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta2515.02.20227

973-2022 (02 08 00, 10 03 02, 00 01 01)

Lausunto Luolavuoren koulun Inkilän yksikön ja Uittamon päiväkodin väistötilahankinnasta

Tiivistelmä:

Tilapalvelut on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa väistötilahankintojen käynnistämisestä. Lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi mm. Luolavuoren koulun Inkilän yksikön ja Uittamon päiväkodin hankkeen osalta sijainnin uudelleentarkastelua varten. Lautakunnalle tuodaan uudelleen valmisteltu ehdotus lausunnoksi.

Kasopelk § 25

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 4.2.2022:

 

Tilapalvelut on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa koulu- ja päiväkotikohteiden sekä niihin liittyvien liikuntatilojen väistötilahankinnoista. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa 26.1.2022 § 13. Lautakunta päätti mm. palauttaa asian uuteen valmisteluun Luolavuoren koulun Inkilän yksikön ja Uittamon päiväkodin hankkeen toteuttamisen osalta sijainnin uudelleentarkastelua varten.

 

Vuonna 2022 väistötilat tulee hankittavaksi ainakin Luolavuoren koulun Inkilän yksikölle ja Uittamon päiväkodin erityislasten ryhmälle. Luolavuoren koulun Inkilän yksikkö on vaikeasti kehitysvammaisten lasten yksikkö, joka tarjoaa perusopetusta. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli Inkilän yksikön uusia tiloja koskevaa asiaa 2.6.2021 § 88. Päätöksessä todettiin, että uudet tilat tarvitaan pitkälti tilanahtauden vuoksi. Asiasta neuvoteltiin koulun kanssa kesällä 2021, ja ajatuksena oli lisätä aputiloja olemassa olevan koulurakennuksen kanssa samalle tontille.

 

Syksyllä 2021 kiinteistön omistaja Senaatti-kiinteistöt ilmoitti irtisanovansa kohteen vuoden 2022 loppuun mennessä niin, että tiloja olisi mahdollista käyttää vielä keväällä 2023. Ns. Kaakelitehtaan alueelle on kuitenkin suunnitteilla merkittävää uudisrakentamista, ja tähän liittyvät infratyöt alkavat jo vuoden 2022 alusta. Irtisanomisilmoituksen jälkeen käynnistyi tilojen etsintä jo olemassa olevista tiloista. Yksikölle ei ole kuitenkaan löydetty sopivia tiloja laajasta kartoituksesta huolimatta.

 

Koulun tilatarve on noin 750 m2, ja tiloja tarvitaan noin 24 oppilaalle ja 23 henkilönkunnan jäsenelle aputiloineen. Sijaintipaikasta koulun kanssa käydyissä keskusteluissa toiveena oli koulun sijainti jonkun muun koulun läheisyydessä sekä rauhallinen ympäristö. Mahdollisia tontteja kartoitettiin eri puolilta kaupunkia. Parhaimmaksi tontiksi toiminnalle valikoitui Lausteen koulun tontti. Saattoliikenne saadaan isolla tontilla hoidettua sujuvasti, kohteessa sijaitsee jo Lausteen koulun väistötilat, ja tämän lisäksi tontti sijaitsee rauhallisella paikalla rajautuen metsään. Kiinteistö on kaavassa merkitty YO-merkinnällä eli opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialueeksi, joka mahdollistaa väistötilan rakentamisen ilman poikkeuslupaa tai kaavaprosessia. Kohteesta tullaan purkamaan keväällä 2022 entinen Lausteen koulun rakennus, jonka jälkeen kohteeseen voidaan rakentaa väistötilat.

 

Luolavuoren koulun Inkilän yksikön lisäksi kohteeseen tulisi sijoittaa Uittamon päiväkodin erityislasten ryhmä. Uittamon päiväkoti sijaitsee Susiniitynkadulla. Päiväkodissa olevat erityislapset siirtyvät tyypillisesti Luolavuoren koulun oppilaiksi. Erityisryhmän ryhmätilat eivät täytä enää nykyisiä tilavaatimuksia esim. toiminnan ja apuvälineiden osalta. Myös monipuolisten välineiden ja ammattitaitoisen henkilökunnan ristikkäiskäyttöä voidaan parantaa yhteisissä ja ajanmukaisissa tiloissa. Sähkösängyt, nostolaitteet ja lasten henkilökohtaiset apuvälineet eivät mahdu kunnolla nykyiseen tilaan. Uittamon päiväkodin erityislasten tilat voidaan ottaa kohteen muun päiväkotitoiminnan käyttöön ja lisätä kohteen paikkamäärää, joten tilat eivät jää tyhjiksi. Ratkaisu lisäisi osaltaan siis päivähoitopaikkojen tarjontaa ja helpottaisi palvelun tarjontaa alueella. Erityislasten päiväkodin ja koulun toimintojen siirtäminen samaan sijaintiin tukee myös valmisteilla olevan tarveselvityksen ajatusta toimintojen tulevasta yhdistämisestä samaan sijaintiin. Erityislasten ryhmässä on tällä hetkellä 8 paikkaa ja ryhmän tilatarve on noin 200 m2 ilman keittiötilaa.

 

Molemmille väistötiloille on tarvetta, kunnes Luolavuoren koulun peruskorjaus- tai uudisrakennushanke on valmistunut. Luolavuoren koulun valmistumisvuoden arvio on 2025, eli väistötiloja tarvitaan arviolta vuodet 2022-2025. Väistötilat olisivat käyttöönotettavissa tarjouksen hyväksymisestä noin 5 kuukauden kuluttua. Arviohinta vuokrasta tilaohjelmien ja aiempien väistökoulujen perusteella on noin 597.000-670.000 euroa/vuosi. Kohde ehdotetaan vuokrattavaksi Luolavuoren koulun valmistumiseen asti.

 

Päiväkoti- ja peruskouluikäiset tulevat varhaiskasvatukseen ja peruskouluun eri puolilta Turkua taksikyydein. Lausteen koulun tontin lisäksi vaihtoehtoiseksi sijaintipaikaksi voisi soveltua Rieskalähteen koulun ns. alakenttä, joka toimii tällä hetkellä lähinnä iltakäyttäjien pysäköintialueena. Muut koulujen tontit ovat varsin ahtaita tai tulleet ahtaiksi useiden väistötilarakennusten vuoksi. Mitään väistötiloja ei ole vapautumassa vuoden 2022 aikana, eivätkä nyt käytössä olevat väistötilat edes vastaa yksikön tarpeisiin. Tarvittavat väistötilat poikkeavat laadultaan merkittävästi tavallisen koulun väistötiloista mm. runsaan apuvälineistön vuoksi.

 

Luolavuoren koulu ja yksikön henkilöstö on esittänyt toiveenaan, että yksikkö voisi ensisijaisesti toimia jonkun muun koulun yhteydessä. Toive on mahdollisuus toteuttaa sekä Lausteen että Rieskalähteen koulun yhteydessä.

 

Tilapalvelut on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa, että tilapalvelut voi käynnistää Luolavuoren koulun Inkilän yksikön ja Uittamon päiväkodin erityislasten ryhmän väistötilaelementin vuokrakilpailutuksen siten, että sijoituspaikaksi vahvistetaan Lausteen koulun tontti.

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden lausunto

 

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus toteaa lausuntonaan, että Luolavuoren koulun Inkilän yksikköä (ml. Uittamon erityislapset) varten tarvitaan erikseen suunniteltu tila, jonka toivotaan olevan jonkin koulun yhteydessä. Tällaisia vaihtoehtoja ovat lähinnä Lausteen koulun tontti ja Rieskalähteen koulun tontti. Muita vaihtoehtoja ei ole, koska tontit ovat käytössä muiden väistötilaratkaisujen vuoksi.

 

Kasvatus- ja opetus puoltaa Rieskalähteen koulun tonttia edellyttäen, että rakentamiskustannukset olisivat suunnilleen samat kuin Lausteella. Rieskalähde on paikkana helpommin tavoitettavissa kuin Lauste. Oppilaiden taksikuljetukset tulee edullisemmaksi järjestää Rieskalähteelle kuin Lausteelle.

 

Rieskalähteen koululla olevalla ”kentällä” on aiemmin ollut väistötila. Suunniteltu alue toimii tällä hetkellä lähinnä liikuntasalin iltakäyttäjien parkkialueena.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta toteaa lausuntonaan, että se puoltaa Luolavuoren koulun Inkilän yksikön paikaksi Rieskalähteen koulun kenttää.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedEronen Kirsi
tiedLuoto Leevi
tiedMännistö Sami