Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta11722.05.20135

3192-2013 (024)

Vastaus Lounais-Suomen aluehallintovirastolle päivystyskäynnin asiakasmaksua koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Sosterla § 117

Perusterveydenhuollon palvelut, tulosaluejohtaja Anne Santalahti 16.4.2013:

Lounais- Suomen aluehallintovirasto on 12.3.13 lähettänyt Turun kaupungille/peruspalvelulautakunnalle osoitetun selvityspyynnön, joka koskee Turun terveyskeskuksen määräämää asiakasmaksua päivystyskäynnistä.

Lisäksi Aluehallintovirasto on erillisellä sähköpostilla pyytänyt tuoda lautakunnan tietoon, että Sosiaali- ja terveysministeriö on ko. kanteluasian vireille tulon jälkeen pyytänyt Aluehallintovirastoa selvittämään asiakasmaksutilannetta Turussa ja tämän kanteluselvityksen jälkeen päätetään mahdollisista yleisistä valvontatoimenpiteistä asiassa.

Liite 1Aluehallintoviraston selvityspyyntö 12.3.13

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos, joka tuottaa Turun terveyskeskuksen päivystyspalvelut, peri alkuvuoden 2013 aikana poliklinikkamaksun suuruista käyntimaksua terveyskeskuspäivystyksessä Kunnallissairaalantie 20 käyneiltä kaikilta asiakkailta. Tämän asian tultua potilasvalitusten kautta terveyskeskuksen tietoon, järjestimme yhteistapaamisen, jossa sovittiin, että Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos korjaa väärin perustein tekemänsä maksupäätökset ja palauttaa poliklinikkamaksut, jotka on peritty väärin perustein.

Yhteiskokouksessa todettiin, että maksuasetuksen mukaan terveyskeskuksen tiloissa sijaitsevassa päivystyksessä voidaan periä päivystysmaksuna 18,90 € klo 20.00 – 08.00 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä. Maksua ei kuitenkaan kuulu periä alle 18-vuotiailta. Sairaalan yhteydessä sijaitsevassa yhteispäivystyksessä on klo 20.00 – 08.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä mahdollisuus periä poliklinikkakäyntiä vastaava käyntimaksu eli 27,50 €. Tämä käyntimaksu on mahdollista ottaa käyttöön, kun terveyskeskuspäivystys siirtyy T-sairaalan tiloihin. Siirtyminen tapahtui 26.3.13.

Liite 2Päivystysmaksua selvittäneen kokouksen muistio

Aluehallintovirasto on lähettänyt selvityspyynnön koskien kantelukirjoitusta, jossa 1-vuotiaalle lapselle on määrätty päivystyskäyntimaksu 27,50 €.

Lisäksi on pyydetty vastaamaan, oliko kyseessä terveyskeskuskäynti, päivystyskäynti vai poliklinikkakäynti. Millä perusteella käynnin luonne oli määräytynyt ja miksi maksu on määrätty alle 18-vuotiaalle. Lisäksi on pyydetty vastaamaan, onko siirtyminen yhteispäivystykseen tuonut muutoksia asiakasmaksuihin tai niiden tulkintaan ja jos on millaisia ja miten niistä on tiedotettu asukkaita.

Nyt kysymyksessä olevassa tapauksessa on pyydetty vastine Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksen toimitusjohtaja Päivi Luceniukselta. Tämän mukaan  käynti on ollut päivystyskäynti. Päivi Lucenius toteaa vastineessaan, että asiakasmaksujen perinnässä on tapahtunut virhe ja että asiakkaan jo mahdollisesti maksama summa tullaan palauttamaan.

Liite 3Päivi Luceniuksen vastine

Kysymykseen, onko siirtyminen yhteispäivystykseen tuonut muutoksia asiakasmaksuihin totean, että ei ole ja viittaan yhteisesti sovittuun asiakasmaksujen perintäkäytäntöön.

Esitän, että edellä oleva selvitys lähetetään vastauksena Aluehallintoviraston päivystyskäynnin asiakasmaksua koskevaan selvityspyyntöön.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 13.5..2013:

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää antaa edellä olevan selvityksen vastauksenaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston päivystyskäynnin asiakasmaksua koskevaan selvityspyyntöön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

selvLounais-Suomen aluehallintovirasto


Liitteet:

Sosterla § 117
Liite 1:Aluehallintoviraston selvityspyyntö 12.3.13
Liite 2:Päivystysmaksua selvittäneen kokouksen muistio
Liite 3:Päivi Luceniuksen vastine