Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8719.09.20183

2621-2018 (02 05 01)

Suurtuotantotukihakemukset, täydennyshaku vuodelle 2019

Tiivistelmä: -

Kultlk § 87

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 13.9.2018:

Kulttuurilautakunta päätti 9.9.2009 § 203 mm. että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin vapaa-aikatoimialan kulttuurilautakunnan alaisten palvelualueiden välillä tai vaihtoehtoisesti kulttuurilautakunnan alaisten vapaa-aikatoimialan palvelualueiden ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä. Vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Kulttuurilautakunnan alaiset vapaa-aikatoimialan palvelualueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Suurtuotantorahan jakoperusteina on lähtökohtana kaupungin oma tuotanto ja yhteistyöprojektit siihen liittyen.

Suurtuotantorahaa on varattu kullekin vuodelle yhteensä 200 000 €. Kulttuurilautakunnan aiemmilla päätöksillä vuoden 2019 suurtuotantorahasta on jaettu yhteensä 180 000 € seuraavasti:

Vuodelle 2019 varatusta suurtuotantorahasta on jakamatta 20 000 €.

Suurtuotantorahan 2019 täydennyshaku umpeutui 31.7.2018. Hakuajan päättymiseen mennessä saapui neljä hakemusta.

SUURTUOTANTOHAKEMUKSET:

Museopalveluiden hakemus Elämää Luostarinmäellä:

Turun museopalvelut hakee vuodelle 2019 kohdennettua suurtuotantorahaa 20 000 € näyttelyhankkeelle Elämää Luostarinmäellä. Luostarinmäen museokortteli esittelee alueen elämää ja arkea monipuolisesti pohjautuen tietoon kaupunginosan historiasta. Hanke toteutetaan kaupungin vapaa-aikatoimialalle yhteisesti määritellyn kumppanuuksien vahvistamiseen tähtäävän strategisen tavoitteen mukaisesti. Hankkeen lopputuloksena syntyy suunnitelma loppukeväästä 2021 Luostarinmäelle avautuvasta johdantonäyttelystä, joka avaa vierailijoille museokorttelin historiaa ja näkökulmia sekä lisää merkittävästi museon saavutettavuutta. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. Turun yliopiston tutkijoiden, alueen asukkaiden ja Kynnys ry:n kanssa.

Museopalveluiden hakemus Novgorodilaiset tulevat:

Museopalvelut hakee vuodelle 2019 kohdennettua suurtuotantorahaa 20 000 € kolmivuotiselle tutkimus- ja näyttely-yhteistyöhankkeelle Novgorodin museoiden kanssa. Vuosi 1318 tunnetaan Turun historiassa novgorodilaisten hyökkäyksen vuonna. Vuonna 2018 tapahtumasta on kulunut 700 vuotta. Tutkimushankkeen ja näyttelyn teemoja ovat Turun ja Novgorodin kulttuuri 1300 -luvulla, kaupunkikehitys ja kaupankäynti Itämeren piirissä sekä Pähkinäsaaren rauha1323 ja sen merkitys itäisen ja läntisen kulttuuripiirin muodostumiselle. Hankkeesta tehdään tutkimusjulkaisu.

Kaupunginorkesterin hakemus Open Orchestra:

TFO hakee vuodelle 2019 kohdennettua suurtuotantorahaa 20 000 € Open Orchestra -konseptin toteuttamiseen. OO-esityksessä yleisö kokee konsertin orkesterin keskeltä, ja he voivat vapaasti liikkua orkesterin seassa konsertin aikana. N. 40-50 minuutin mittaisessa esityksessä kuullaan 3-4 teosta tai niiden osia eri aikakausien säveltäjiltä. Konserttiin liittyy pedagoginen osuus, joka toteutetaan kappaleiden väleissä ja paikoin myös niiden aikana tehdyillä juonnoilla sekä soitinryhmien eteen sijoitetuilla vaihtuvilla infokylteillä, joissa kerrotaan säveltäjien ja sävellysten taustasta ja historiasta sekä soittimien ominaisuuksista ja roolista orkesterissa ja teoksissa. TFO hakee Open Orchestra -konseptilla Suomen Kulttuurirahaston vuoden 2019 Taidetestaajat -hankkeen osatoteuttajaksi. Taidetestaajien kohderyhmänä ovat 8.-luokkalaiset nuoret, mutta heille suunniteltava esityskokonaisuus on sellaisenaan erityisen sopiva ensikertalaisille tai orkesterimusiikkia muuten vähemmän tunteville ihmisille. Nyt haettavalla suurtuotantorahalla OO -hanke voidaan toteuttaa myös muille kohderyhmille suunnattuna projektina. Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun Taideakatemian kanssa.

Kirjastopalvelujen hakemus Koko Turku lukee:

Turun kirjastopalvelut hakee vuodelle 2019 kohdennettua suurtuotantorahaa 20 000 € lukemista tukevalle Koko Turku lukee -kampanjalle. Hanke toteutetaan yhteistyössä sivistystoimialan perusopetuksen kanssa. Kampanjan erityinen teema on Sankarit lukevat. Tavoitteena on kannustaa vanhempia lukemaan lapsille ja siten innostaa lapsia lukemaan. Kampanjan ajankohta on lokakuu 2019. Kokonaisuuteen kuuluvat ääneenlukukiertue alakoululaisille, kiertävä kirjailijavieras yläkouluille ja markkinointivideot tunnetuista turkulaisista lukemassa.

Liite 1Museopalvelujen hakemus Elämää Luostarinmäellä

Liite 2Museopalvelujen hakemus Novgorodilaiset tulevat

Liite 3Kaupunginorkesterin suurtuotantotukihakemus Open Orchestra

Liite 4Kirjastopalvelujen hakemus Koko Turku lukee

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää että suurtuotantotukea vuodelle 2019 myönnetään edellä esitetyn ja jätettyjen hakemusten perusteella seuraavasti:

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää, että tuen maksamisen edellytyksenä on, että suurtuotantomääräraha pysyy kulttuurilautakunnan vuoden 2019 talousarviossa nykytasolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa alusti Mette Karlsson.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri
tpvVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
tiedKarlsson Mette


Liitteet:

Kultlk § 87
Liite 1:Suurtuotantorahan haku Luostarinmäen museokorttelin johdantonäyttelylle
Liite 2:Suurtuotantorahan haku kolmivuotiseen tutkimus- ja näyttely-yhteistyöhön Novgorodin museoiden kanssa
Liite 3:Suurtuotantorahan haku - Open Orchestra - Konsertti keskellä orkesteria
Liite 4:Suurtuotantorahan haku lukukampanjalle Koko Turku lukee