Hakemus, Turun filharmoninen orkesteri / Maati Rehor, intendentti      26.6.2018

Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan suurtuotantotuki 2019

 

 

Open Orchestra - konsertti keskellä orkesteria

 

Haemme suurtuotantotukea vuodelle 2019 yhteensä 20.000 €, hankkeen esittely ja budjetti alla.

 

 

Mitä? Open Orchestra -konsepti (OO)

 

TFO:n ideana on toteuttaa oma versio Kööpenhaminan filharmonikoiden Open Orchestra -konseptista syksyllä 2019. OO-esityksessä yleisö kokee konsertin orkesterin keskeltä, ja he voivat vapaasti liikkua orkesterin seassa konsertin aikana. N. 40-50 minuutin mittaisessa esityksessä kuullaan 3-4 teosta tai niiden osia eri aikakausien säveltäjiltä, esim. Britten, Tsaikovsky, Beethoven, Elgar ja Bernstein.

 

Orkesteri on jaettu soitinryhmittäin eri puolille salia pienille korotetuille lavoille siten, että lavojen väliin ja ympärille jää yleisölle kulkutilaa. Kapellimestari on salin keskellä ja orkesterin muusikot hänen ympärillään kahdessa kehässä: sisäkehällä patarummut, vasket ja puupuhaltimet, ulkokehällä jousisoittimet, harppu ja lyömäsoittimet. Konserttiin liittyy pedagoginen osuus, joka toteutetaan kappaleiden väleissä ja paikoin myös niiden aikana tehdyillä juonnoilla sekä soitinryhmien eteen sijoitetuilla vaihtuvilla infokylteillä, joissa kerrotaan säveltäjien ja sävellysten taustasta ja historiasta sekä soittimien ominaisuuksista ja roolista orkesterissa ja teoksissa. Tilassa on myös esiteltävien säveltäjien muotokuvia, joita valaistaan sopivissa kohdin.

 

Tapahtumapaikaksi tarvitaan suurehko, pimennettävä ja tyhjä sali/tila, esim. Logomon Teatro tai Logi3. Orkesterin jäsenet ja kapellimestari valaistaan erikseen. Juontaja kertoo konsertin alussa liikkumis- ja muut käytännön ohjeet yleisölle.

 

Konsertin oheen yhdistetään myös lisätyn todellisuuden (AR) elementtejä, joiden avulla yleisö voi itse tutustua tarkemmin esitettyyn musiikkiin ja orkesteriin. AR-materiaalin käyttöä varten tarvitaan älylaite nettiyhteydellä (esim. kännykkä tai padi) ja siihen ladattava ilmainen Arilyn-sovellus. Arilynia testattiin menestyksekkäästi orkesterin jalkautumisviikon lastenkonsertin yhteydessä toukokuussa 2018.

 

TFO hakee Open Orchestra -konseptilla Suomen Kulttuurirahaston vuoden 2019 Taidetestaajat -hankkeen osatoteuttajaksi. Taidetestaajien kohderyhmänä ovat 8.-luokkalaiset nuoret, mutta heille suunniteltava esityskokonaisuus on sellaisenaan erityisen sopiva ensikertalaisille tai orkesterimusiikkia muuten vähemmän tunteville ihmisille. Iltakonserttien ohjelma on hieman laajempi ja kestoltaan Taidetestaaja-konsertteja pitempi, mutta sopiva kaiken ikäisille pienimpiä lapsia lukuun ottamatta (pimennetty sali ja voimakkaat äänet).

 

 

Miksi?

 

Open Orchestra on kehitetty yleisötyökonseptiksi, jonka tarkoituksena on tuottaa erityislaatuinen, vaikuttava konserttielämys, ja tutustuttaa kokija samalla orkesterin toimintaan. Konsepti sopii kaiken ikäisille, ja sen kohderyhmää voidaan ohjata ohjelmistovalinnoilla ja oheismateriaaleilla. Orkesteriteoksen kokeminen siten, että voi itse valita mitä soittimia kuuntelee, tai seurata kapellimestarin työskentelyä hänen vieressään, on huikea kokeneellekin kuulijalle. Se mahdollistaa mm. yksittäisten stemmojen seuraamisen, eri soitinten soittotekniikkaan tutustumisen tai vaikka musiikkiin eläytymisen tanssien - kaikki uusia näkökulmia klassisiin teoksiin.

 

Tämä suurtuotanto on Taidetestaajien ohella TFO:n yleisötyöhanke uuden yleisön tavoittamiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi orkesterimusiikista ja orkesterin työstä. Hankkeeseen voidaan linkittää mahdollisuus osallistua orkesterin muihin kausikonsertteihin alennettuun hintaan, jolloin voidaan rakentaa sitoutumista uusien yleisöjäsenten suuntaan.

 

Uusien, innovatiivisten yleisötyökonseptien tuottaminen on tärkeä osa orkestereiden työtä. OO-konsepti toteutetaan TFO:n toimesta Suomessa ensimmäistä kertaa. Kävimme tutustumassa Open Orchestra -toimintaan Kööpenhaminassa talvella 2018, ja toivomme voivamme vastaavasti kutsua Turun esityksiin muiden suomalaisten orkesterien yleisötyövastaavia. Turussa on mahdollisuus toteuttaa tulevaisuuden taidemusiikkikasvatusta.

 

 

Tuotanto

 

TFO suunnittelee OO-hankkeen toteutusta kumppaninaan Turun Taideakatemia, joka vastaa mm. pedagogisesta osuudesta ja AR-materiaaleista. Yhteistyötä voidaan rakentaa myös esim. kirjaston musiikkiosaston, yliopiston musiikkitieteen laitoksen ja konservatorion suuntaan hankesuunnitelman tarkentuessa rahoituksen myötä.

 

Tuotantoaikataulu etenee Taidetestaajat-hankkeen mukaisesti. TT-osuudelle haetaan rahoitusta syksyllä 2018. Tuotannon toteutuminen kokonaisuudessaan on kiinni Kulttuurirahaston hankkeeseen mukaan pääsemisestä. Tapahtumatila varataan alustavasti jo hakuvaiheessa. Produktio pyritään suunnittelemaan siten, että se olisi kokonaisuudessaan toteutettavissa yhden esitysviikon aikana syksyllä 2019. TT-esityksiä tulisi 9-12 ja iltakonsertteja (suurtuotanto) 4. Kuhunkin esitykseen mahtuu n. 400 yleisön jäsentä.

 

Esityksiin voidaan sekä jakaa ilmaislippuja erityiskohderyhmille että myydä niitä normaalin tai alennetun hinnaston mukaisesti.

 

Esityksistä tuotetaan promovideo, mikäli rahoitus sen mahdollistaa.

 

 

Budjettiarvio

 

Turun filharmoninen orkesteri anoo suurtuotantotukea kattaakseen normaalista konserttitoiminnasta poikkeavia kuluja. Hankkeen rahoitus muodostuu omarahoituksen lisäksi Taidetestaajat-rahoituksesta ja iltakonserttien osalta suurtuotanto-avustuksesta. Kulut koskevat koko hanketta. Normaalista poikkeavia kuluja aiheuttavat erityisesti esityspaikan vuokra sekä tekniikan kulut. Suurtuotannon (iltakonserttien) osuus koko hankkeesta on n. 25 %.

 

Menot   

Taiteilijapalkkiot         20.000 €

Matka- ja majoituskulut         2.000 €

Tilavuokra            15.000 €

Tekniikka (sis. suunnittelu ja palkkiot)      12.000 €

Videointi (sis. suunnittelu ja palkkiot)      10.000 €

AR-materiaalit (sis. suunnittelu ja lisenssi)   10.000 €

Painomateriaalit (sis. suunnittelu ja palkkiot)   5.000 €

Nuotit            2.000 €   

Kuljetukset            2.000 €

Markkinointi            5.000 €

Muut kulut            2.000 €

YHT.            85.000 €

 

   

Tulot

SKR-Taidetestaajat   40.500

Suurtuotantotuki   20.000 €

Oma rahoitus   24.500 € (lipputulot + budjettirahoitus)

YHT.      85.000 €