Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2118.03.20195

3464-2019 (10 00 01)

"Forum" asemakaavanmuutosehdotuksen 33/2014 edellyttämät maankäyttösopimukset (os. Eerikinkatu 10-12)

Tiivistelmä:

VI kaupunginosaan laaditaan asemakaavanmuutosta, jonka tavoitteena on Forum-korttelin kunnostaminen ja kehittäminen mahdollistamalla täydentävä ja korvaava uudisrakentaminen siten, että kauppakeskus ja hotellitoiminta säilyvät. Samalla korttelin kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmat rakennukset suojellaan. Turun kaupungin ja Börsin tontin VI-5-1 (853-6-5-1)) omistajan LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö sekä tontin VI-5-2003 (853-6-5-2003) omistajan Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3 kanssa tehdään maankäyttösopimukset, joilla tonttien omistajat osallistuvat asemakaavanmuutoksen edellyttämien yhdyskuntarakenneinvestointien toteuttamiskustannuksiin.

Khkeh § 21

Maankäytön suunnittelija, Juha Lipponen 8.3.2019:

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 29.1.2019 § 40 esittää kaupunginhallitukselle, että ”Forum” asemakaavanmuutosehdotus 33/2014 esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

Turun keskustassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavaehdotuksessa LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiön (jäljempänä LähiTapiola) omistamalle Börsin tontille VI-5-1 (853-6-5-1) osoitetaan liikerakennusten (KL-1) rakennusala 13750 k-m2 suuruiselle hotellille, suojellaan 1800-luvulla rakennettu hotellirakennus ja Börsin pihalla oleva puuryhmä. Tontilla VI-5-1 olevien rakennusten yhteenlaskettu toteutettu rakennusoikeus on noin 13731 k-m2. Asemakaavanmuutosehdotuksessa osoitetaan tontin kokonaisrakennusoikeudeksi 15448 k-m2, joten rakennusoikeuden kasvun myötä tulee LähiTapiolan omistamalle tontille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus tontinomistajan ja kaupungin välillä.

Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3 omistaman tontin VI-5-2003 (853-6-5-2003) rakennusoikeus kasvaa asemakaavaehdotuksessa tontin sisäosaan osoitetun VI-kerroksisen rakennusalan myötä, joten myös tontin VI-5-2003 omistajan kanssa laaditaan maankäyttösopimus yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi.

Kaupunki on esittänyt LähiTapiolalle maankäyttösopimuskorvauksen määräksi 526.000 euroa ja Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3:lle 315.000 euroa. Maankäyttösopimuskorvaukset on määritetty käyttämällä rakennusoikeuden arvona 800 €/k-m2, jota käytettiin myös Kiinteistö Oy Hotelli Marinan, Kiinteistö Oy Herrainkulman ja Suomen Pankin asemakaavojen yhteydessä tehdyissä maankäyttösopimuksissa.  

Maankäyttösopimuskorvaukseen on tehty 20 % suuruinen ns. suojeluvähennystä, joka on yhtä suuri vähennys kuin muissa kaupungin viime vuosina tekemissä vastaavissa maankäyttösopimuksissa. Suojeluvähennys perustuu kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymään asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteisiin, jonka mukaan maanomistajan asemakaavoituksesta saamaa hyötyä määritettäessä otetaan huomioon korvausta vähentävänä tekijänä asemakaavalla suojeltaviksi tulevat alueet ja rakennukset. Suojeluvähennysmenettelyllä kaupunki pyrkii edesauttamaan kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä.

Tontinomistajat ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupungin ehdottamat maankäyttösopimuskorvaukset ja allekirjoittavansa tämän esityksen liitteenä olevat maankäyttösopimukset.

Sopimuskorvaukset erääntyvät maksettaviksi, kun tonteilla aloitetaan uudisrakentaminen. Korvauksille lasketaan 2 %:n vuotuista korkoa asemakaavaehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Liite 1Maankäyttösopimus LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö

Liite 2Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteinä 1 ja 2 olevat Turun kaupungin VI kaupunginosan ”Forum” 33/2014 asemakaavaehdotukseen liittyvät maankäyttösopimukset, ja että kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja oikeutetaan tekemään maankäyttösopimuksiin vähäisiä korjauksia ja tarkennuksia.

Samalla kaupunkikehitysjaosto päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Aaltonen.

Jakelu

aoKiinteistö Oy Turun Aurakatu 3
aoLähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 21
Liite 1:Maankäyttösopimus LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö
Liite 2:Maankäyttösopimus Kiinteistö Oy Turun Aurakatu 3