Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto11517.12.20184

14728-2018 (10 00 01)

VI kaupunginosan korttelin 40 asemakaavanmuutoksen "Helsinginkadun kaari" 8/2016 edellyttämät maankäyttösopimukset (os. Helsinginkatu 22-26)

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ja VI kaupunginosan korttelin 40 omistajien välillä tehdään maankäyttösopimuksia, joilla maanomistajat osallistuvat yhdyskuntarakentamiskustannuksiin "Helsinginkadun kaari" 8/2016 asemakaavanmuutoksen johdosta.

Khkeh § 115

Konsernihallinto kaupunkikehitysryhmä, maankäytönsuunnittelija Juha Lipponen 28.11.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi 8.5.2018 § 212 VI kaupunginosan asemakaavanmuutosehdotuksen ”Helsinginkadun kaari” 8/2016. Asemakaavanmuutoksella teollisuus- ja varastorakennusten (TY) korttelin VI-40 uudeksi käyttötarkoitukseksi osoitetaan asuin-, liike- ja toimistorakennusten (AK-1) korttelialue ja korttelin rakennusoikeudeksi 30000 k-m2.

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 219 hyväksymän asunto- ja maankäyttöohjelman periaatteiden mukaan kaupunki tekee yksityisen kiinteistönomistajan kanssa maankäyttösopimuksen, kun asemakaavan tai poikkeamishakemuksen seurauksena aiheutuu yhdyskuntarakennekustannuksia ja kiinteistönomistaja saa asemakaavan tai poikkeamisluvan seurauksena taloudellista hyötyä. Maankäyttösopimuksella kaupungille perittävän korvauksen määrää laskettaessa otetaan huomioon muodostuvat yhdyskuntakustannukset sekä kiinteistöllä tapahtuva hankkeen kokonaistaloudellinen arvonmuutos.

VI kaupunginosassa on viime vuosina tehty ja tulevaisuudessa tullaan tekemään sellaisia liikenne- ja kunnallistekniikan investointeja, jotka edellyttävät maankäyttösopimusten laatimista.

Asemakaavanmuutoksessa osoitetun lisärakennusoikeuden ja käyttötarkoituksenmuutoksen myötä tulee jokaiselle korttelin VI-40 tontille sellaista arvonnousua, jonka seurauksena laaditaan yhdyskuntarakennekustannusten korvaamiseksi maankäyttösopimus.

Maankäyttösopimuskorvaukset on määritetty käyttämällä AK-1-rakennusoikeuden (asuin-, liike- ja toimistorakennus) arvona 390 €/k-m2. Kerrosneliömetrihintaa määritettäessä on huomioitu 21750 k-m2 suuruisen asuinrakennusalan sijoittuminen kiinni vilkkaasti liikennöityyn Helsinginkatuun kerrosneliömetrihintaa alentavana tekijänä.

Edellä esitetyin korvausperiaattein on koko korttelin VI-40 yhteenlasketuksi maankäyttösopimuskorvaukseksi määritetty 4.275.000 euroa. Sopimuskorvausten tarkemmat laskentaperusteet esitellään kokouksessa.

Maankäyttösopimuskorvaus on jaettu korttelin maanomistajien kesken pinta-alojen suhteessa. Maanomistajat ovat ilmoittaneet hyväksyvänsä kaupungin ehdottaman menettelyn ja allekirjoittavansa kaupungin valmistelemat maankäyttösopimukset.   

Maankäyttösopimus tehdään seuraavien tontinomistajien kanssa:

Kiinteistö                             Omistaja                             Sopimuskorvaus

VI-40-1                                RP-yhtiöt Oy                         348.512 €

VI-40-2                                Pirkko Anneli Jalava             336.855 €

VI-40-11 ja 12                     Ketarantien Kiinteistö Oy   2.113.217 €

VI-40-13 ja 14                     Matka-Autot Oy                  1.476.416 €

Sopimuskorvaukset erääntyvät maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä, kun tonteille myönnetään lainvoimainen rakennuslupa uudisrakentamista varten. Korvauksille lasketaan 2 % vuotuista korkoa asemakaavanmuutoksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen.

Asemakaavanmuutoksella levennetään myös Ketarantien katualuetta ja tonteista VI-40-1,2 ja 11 osoitetaan alueita Ketarantien leventämiseen. Ketarantien leventämiseen tarvittavien maa-alueiden luovutukset on sisällytetty mukaan maankäyttösopimuksiin.

Liite 1Maankäyttösopimus, RP-Yhtiöt Oy

Liite 2Maankäyttösopimus, Jalava 

Liite 3Maankäyttösopimus, Ketarantien Kiinteistöt Oy

Liite 4Maankäyttösopimus, Matka-Autot Oy

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että kaupunki hyväksyy liitteinä 1-4 olevat ”Helsinginkadun kaaren” maankäyttösopimukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä maankäyttösuunnittelija Juha Lipponen.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoKetarantien Kiinteistö Oy
aoMatka-Autot Oy
aoRP-Yhtiöt Oy
aoJalava Pirkko
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus


Liitteet:

Khkeh § 115
Liite 1:Maankäyttösopimus, RP-Yhtiöt Oy
Liite 2:Maankäyttösopimus, Jalava
Liite 3:Maankäyttösopimus, Ketarantien Kiinteistöt Oy
Liite 4:Maankäyttösopimus, Matka-Autot Oy