Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto2919.03.20184

2783-2018 (10 00 02)

Ruissalon telakan kiinteistöjärjestelyjen loppuunsaattaminen, os. Hevoskarintie 23

Tiivistelmä:

Myydään Joakim Håkansin yhtiölle, Rederi Ab Fakirille, Ruissalon telakalta veistämörakennus sekä kaksi venesuulia yhteensä 360.000 euron kauppahinnalla ja uudistetaan pienvenesataman vuokrasopimus koskemaan myös näiden rakennusten aluetta. Maa- ja vesialueiden vuokrasopimus tehdään 31.12.2062 saakka 9.897,58 euron perusvuosivuokralla.

Khkeh § 29

Kaupunkiympäristötoimiala, vs. kiinteistökehityspäällikkö Timo Laiho 6.3.2018:

Ruissalossa osoitteessa Hevoskarintie 23 sijaitseva Ruissalon telakka-alue siirtyi Turun Satamalta sen yhtiöittämisen yhteydessä vuonna 2013 Turun kaupungille ja Kiinteistöliikelaitoksen hallintaan. Entisenä Ruissalon veneveistämönä tunnetun telakka-alueen kehittämistä on edistetty yhdessä Joakim Håkansin kanssa. Kesällä 2013 Håkans hankki kaupungilta ensimmäisen osan alueen rakennuksista sekä vuokrasi niihin liittyvän maa-alueen pääasiassa veneiden ja alusten telakointi- ja kunnostustarkoituksiin. Håkans on kunnostanut ostamansa rakennukset ja rakennuksissa sijaitsee tällä hetkellä mm. Alfons Håkansin Suomen pääkonttori, telakka- ja korjaamotoimintoja sekä kahvila ja sisustustavaraliike. Vuosien 2015-2017 aikana kaupunki on myynyt Håkansille lisää alueen käytöstä poistunutta rakennuskantaa ja alueiden vuokraamista on laajennettu. Lisäksi erillisellä vuokrasopimuksella kaupunki vuokrasi Håkansille telakan edustan vesialuetta pienvenesataman toteuttamista varten. Håkans on kunnostanut vesialueella olevat laiturit pienvenesataman käyttötarvetta vastaavaksi kokonaisuudeksi. Toimintansa aloittava vierasvenesatama on 40-paikkainen, ja siinä on noin 250 metriä laituria kylkikiinnitystä varten. Loput paikoista ovat tolppapaikkoja. Sataman syväys on 1,5-3 metriä. Satamassa sijaitsee myös Håkansin korjaama mastosuuli, jossa toimi ravintola jo kesällä 2017. Håkans on siirtänyt telakan rakennusten omistukset ja niihin liittyvät maa- ja vesialueiden vuokrasopimukset yhtiölleen Rederi Ab Fakirille.

Turun kaupungin omistuksessa ovat olleet vielä toistaiseksi kulttuurihistoriallisesti arvokas vanha veistämörakennus sekä kaksi kylmää venesuulia. Näiden rakennusten tiloista pääosa on ollut vuokrattuna huoneenvuokrasopimuksella AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeelle. Turun kaupunki on tehnyt rakennuksissa korjaustöitä yhdessä Turun Aikuiskoulutuskeskuksen kanssa. Pienvenesatamatoiminnan kokonaisvaltaiseksi käynnistämiseksi Joakim Håkansin omistama yhtiö Rederi Ab Fakir on pyytänyt nyt saada ostaa nämä kolme rakennusta.

Ottaen huomioon Joakim Håkansin panostus alueen kehittämisessä toivottuun suuntaan (muun muassa aiemmin huonokuntoisten telakkarakennusten ja laiturien korjaaminen ja kunnostus), on alueen rakennusten omistuksen saattamista yksiin käsiin pidettävä perusteltuna. Uudistettavaan maanvuokrasopimukseen on telakan tulevaisuuden kehittämisen suuntaamiseksi edelleen kirjattu Ruissalon telakan konsepti: ”Ruissalon telakka on veneisiin, erityisesti klassikkoveneisiin, sekä Itämereen ja niihin liittyviin palveluihin keskittyvä kulttuurihistoriallisesti merkittävä telakka-, satama, matkailu- ja tapahtumakohde.” Lisäksi sopimukseen on kirjattu, että ”Ruissalon telakan pienvenesataman pysyviä laituripaikkoja tulee tarjota ensisijaisesti klassikkoveneiden pitämiseen.”. Em. kirjauksilla on haluttu varmistaa osapuolten yhteinen ymmärrys alueen pitkäaikaisen kehittämisen osalta.

Tehtävä vuokrasopimus on myös siirtokelvoton. Siirtokelvottomuus sekä erityisehdot on huomioitu vuokrahinnoittelussa. Vuokrasopimus tehdään jatkumaan yhtä pitkälle kuin viereisen telakka-alueen vuokrasopimus eli 31.12.2062 saakka. Kirjaukset huomioiden voidaan todeta, että nyt tehtävillä sopimuksilla voidaan parhaiten varmistaa telakka-alueen ja sen rakennusten kehittyminen ja tulevaisuus kulttuurihistoriallisena, ympärivuotuisena toiminnallisena kokonaisuutena.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että liitekartalla M 463 / 7.12.2017 osoitetut rakennukset ja laitteet myydään liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisesti Rederi Ab Fakirille 360.000 euron kauppahintaan. Samalla sovitaan päättyväksi Turun kaupungin ja AS Alfons Hakans, Suomen sivuliikkeen välinen tilavuokrasopimus. Kauppahinta perustuu Newsec Valuation Oy:n, REnium Advisors Oy:n sekä Tuloskiinteistöt Oy:n laatimiin ulkopuolisiin arviolausuntoihin, ollen niiden keskiarvo. Kolmea lausuntoa ja niiden keskiarvoa on ollut perusteltua käyttää nyt myytävien kohteiden erityisluonteen takia. Arviolausunnot ovat nähtävänä kokouksessa.

Edelleen kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostolle esitetään, että voimassa oleva, 28.1.2016 allekirjoitettu ja 12.9.2016 muutettu Turun kaupungin ja Rederi Ab Fakirin välinen pienvenesatama-alueen vuokrasopimus sovitaan päättyväksi, ja että Rederi Ab Fakirille vuokrataan yhteensä noin 18278 m2:n suuruinen alue entisen Ruissalon veneveistämön olemassa olevien rakennusten pitämiseen pienvenesatama- ja kokoontumistilakäytössä sekä niihin liittyviin toimintoihin. Vuokra-alueelle on mahdollista rakentaa em. tarkoitusta varten pienvenesataman laitureita sekä olemassa olevaan rakennuskantaan liittyviä vähäisiä rakennuksia ja rakennelmia.

Vuokrasopimus tehdään 31.12.2062 asti liitekartalla M 48/12.2.2018 esitetystä alueesta, joka on osa Turun kaupungin Ruissalon kylässä sijaitsevaa Ruissalon tilaa RN:o 1:3 (853-503-1-3). Maanvuokran määrä on kahden ulkopuolisen arviomiehen, Renium Advisors Oy:n ja Fincap Oy:n laatimien arviolausuntojen perusteella käypä. Arviolausunnot ovat nähtävänä kokouksessa.

Nyt tehtäväksi esitettävän luovutuskokonaisuuden kokonaisarvon ollessa yli 500.000 euroa, luovutuksesta päättää hallintosäännön 35 §:n mukaisesti kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

Liite 1Kauppakirja

Liite 2Maanvuokrasopimus

Oheismateriaali 1Hakemus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päättää, että:

- Turun kaupunki myy Rederi Ab Fakir - nimiselle yhtiölle liitteen 1 mukaisesti rakennukset laitteineen 360.000 euron kauppahinnalla,

- Turun kaupunki vuokraa Rederi Ab Fakir - nimiselle yhtiölle liitteen 2 mukaisesti noin 18278 m2:n suuruisen alueen 9.897,58 euron perusvuosivuokralla,

- kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin vähäisiä muutoksia ja lisäyksiä,

- että tämän päätöksen perusteella laadittavat kauppakirja ja vuokrasopimus on vuokramiehen taholta allekirjoitettava kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunki on ilmoittanut vuokramiehelle, että vuokrasopimus on kaupungin puolesta allekirjoitettavissa. Muussa tämä päätös katsotaan rauenneeksi. Lisäksi vuokramiehen on edellä mainitun ajan kuluessa esitettävä Turun kaupungille vuokrasopimuksen edellyttämä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 30.10.2013 § 526 päätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus; sekä

- että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan ja hyväksytään heti ja että päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoRederi Ab Fakir
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Khkeh § 29
Liite 1:Kauppakirja
Liite 2:Maanvuokrasopimus