Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta7713.09.2012

9946-2012 (041)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen vuoden 2013 talousarvioehdotus ja vuosien 2013 -2016 taloussuunnitelmaehdotus

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 77

Talouspäällikkö Juho Kaituri ja pelastuspäällikkö Mika Kontio 6.9.2012

Vuoden 2013 talousarvio ja vuosien 2013 - 2016 taloussuunnitelma laaditaan pohjautuen kaupunginvaltuuston hyväksymiin strategisiin ohjelmiin. Kaupunginjohtajan antamissa talousarvion laadintaohjeissa ja kaupunginhallituksen hyväksymissä hallintokuntakohtaisissa ohjelukumitoituksissa esitetään ne yleiset linjaukset ja periaatteet, joita talousarvion ja taloussuunnitelmavalmistelussa noudatetaan.

Talousarvion vuodelle 2013 ja taloussuunnitelman vuosille 2013 - 16 valmisteluprosessi on käynnistynyt jo tämän vuoden alkupuolella. Talousarvioprosessia on aikaistettu ja talouden suunnittelua on kehitetty entistä pitkäjänteisenpään suuntaan. Kevään aikana virastoilta ja laitoksilta on kysytty kehittämishankkeita ja samalla on painotettu suunnittelua tiiviinpään muotoon ja nitomaan yhteen toiminnan, talouden, henkilöstön ja tilojen suunnittelu.

Hinta- ja palkkatasojen nousu

Talousarvion valmistelun ohjeissa oletetaan hintatason vuonna 2013 muuttuvan 2,6 % pohjautuen valtiovarainministeriön ennustamaan kuluttajahintaindeksiin. Taloussuunnitelmavuosille 2013–2016 on arvioitu hintatason muutokseksi noin 2,0 % vuodessa. Sisäisiä palvelun hintoja voidaan korottaa 1,5 % vuodelle 2013 (poikkeuksena sisäisten vuokrien korotus enintään 2 %).

Kunnallisella yleisellä virka- ja työehtosopimuksella toteutetaan työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos 13.10.2011 raamisopimukseksi Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamisesta. KT ja pääsopijajärjestöt ovat todenneet yhteisesti, että kunta-alan virka- ja työehtosopimukset ovat voimassa 1.1.2012–28.2.2014. Peruspalkkoja korotetaan 1.2.2013 lukien 1,46 %:lla. Henkilökohtaista lisää korotetaan myös 1,46 prosentilla. Paikallinen järjestelyerä on 0,6 prosenttia kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen palkkasummasta.

Edellä esitettyjen korotusten yhteisvaikutuksen huomioimiseksi palkankorotuksiin on syytä varata vähintään 2,1 % korotus vuositasolla 2013. Hallintokuntien tulee tarkistaa palkankorotuksiin tarvittava korotusvara, sillä joillain erityisryhmillä voi olla korotukset edellä esitettyä suurempia. Palkkojen kasvuksi voidaan arvioida vuosina 2014 - 2016 vuosittain 2,5 %.

Muut budjettiin vaikuttavat tekijät

Pelastustoimen budjetointia sitovat edellä mainittujen valtakunnallisten palkka- ja hintatasojen nousun lisäksi pelastustoimen lakisääteiset velvoitteet, lautakunnan vahvistama palvelutasopäätös, valtioneuvoston päätös aluepelastuslaitoksen perustamisesta ja sopimukset ensihoitopalveluiden tuottamisesta. Aluepelastuslautakunta tekee uuden palvelutasopäätöksen seuraavalle valtuustokaudelle vuoden 2012 loppuun mennessä.

Talousarvioesityksen valmistelu (pelastustoimi) 

Talousarvion valmistelussa 2013 on edellisvuosien tapaan otettu huomioon talousarvioseminaarissa aluepelastuslautakunnan kanssa käsitellyt talousarvion muutokset sekä kuluvan vuoden 2012 talouden toteutuminen, vuoden 2011 tilinpäätös, yleinen kustannustason nousu ja valtakunnallisen kunta-alan palkkaratkaisun kokonaiskustannusvaikutukset. Kokonaisuudessaan pelastustoimen (pl. ensihoitopalvelut) käyttökustannuksien ja investointien mukaiset kuntien maksuosuudet nousevat talousarvioesityksen mukaan keskimäärin 3,1 % vuoden 2012 talousarvioon verrattuna. Pelastustoimen kokonaismenojen nousuksi esitetään n. 3,4 %. Kokonaispalkkamenot nousevat 2,8 %.

 Ensihoitopalvelut

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti erillistehtävien, kuten esim. ensihoitopalvelujen, menot on kohdennettu vuodesta 2008 lukien niille kunnille, jotka palvelua tilaavat. Pelastuslaitoksella on ollut sopimukset Kaarina-Piikkiön terveyskeskuskuntayhtymän, Naantalin terveyskeskuksen, Raision terveyskeskuksen, Uudenkaupungin terveyskeskuksen, Paraisten terveyskeskuksen ja Turun terveystoimen kanssa. Ensihoidon järjestämisvastuu siirtyy Sairaanhoitopiirille 2013 alusta lukien. Yhteistoimintasopimusta Aluepelastuslaitoksen ja Sairaanhoitopiirin kanssa ei ole vielä tehty, mutta toiminnan oletetaan säilyvän nykyisellä tasolla ainakin vuonna 2013.

Ensihoitopalveluiden menot riippuvat täysin palvelujen tilaajien tarpeesta. Terveyskeskukset maksavat toiminnan kustannukset täysimääräisesti. Nyt laadittu budjetti on tehty nykyisen 14 välittömässä valmiudessa olevan ensihoitoyksikön mukaan (myös suunnitelmakauden luvut). Ajoneuvokalusto on hankittu kokonaisuudessaan leasing-rahoituksella. Ensihoitopalveluiden kokonaismenot nousevat muiden palveluiden tapaan noin 3 %.

Investoinnit

Palvelutasopäätöksessä on määritelty pelastuslaitoksen investointitaso. Palvelutasopäätöksen mukaisesti raskaan kaluston poistoiän tulee olla n. 20 vuotta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaluston tehokasta kierrättämistä sekä päällekkäisen kaluston (esim. varakalusto) vähentämistä. Palvelutasopäätöksessä investointeihin esitetään vuosittain raskasta ajoneuvokalustoa (sammutus- ja säiliöautot), öljyntorjunta- sekä muuta kalustoa. Valtionosuuksien leikkaus ja öljynsuojarahaston korvausten väheneminen aiheuttavat noin 0,5 M euron vajauksen investointien rahoitukseen. Vajaus kohdistuu suunnitelmakauden vuosiin 2014–2016 ja se tulee kompensoida kuntien maksuosuuksissa. Investointien nettomenoksi vuonna 2013 ehdotetaan 1,6 M€.

 

Liite 1                                  Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2013–2016

Liite 2                                  Määrärahat ja tuloerät 2013–2016

Liite 3                                  Käyttöomaisuuden hankintaehdotus 2013–2016

Liite 4                                  Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma 2013

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen pelastustoimen vuoden 2013 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2013–2016 taloussuunnitelmaehdotuksen liitteiden 1 - 4 mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunnanhallitus
tiedKaarinan kaupunginhallitus
tiedKemiönsaaren kunnanhallitus
tiedKosken Tl kunnanhallitus
tiedKustavin kunnanhallitus
tiedLaitilan kaupunginhallitus
tiedLiedon kunnanhallitus
tiedLoimaan kaupunginhallitus
tiedMarttilan kunnanhallitus
tiedMaskun kunnanhallitus
tiedMynämäen kunnanhallitus
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunnanhallitus
tiedOripään kunnanhallitus
tiedPaimion kaupunginhallitus
tiedParaisten kaupunginhallitus
tiedPyhärannan kunnanhallitus
tiedPöytyän kunnanhallitus
tiedRaision kaupunginhallitus
tiedRuskon kunnanhallitus
tiedSalon kaupunginhallitus
tiedSauvon kunnanhallitus
tiedSomeron kaupunginhallitus
tiedTaivassalon kunnanhallitus
tiedTarvasjoen kunnanhallitus
tiedUudenkaupungin kaupunginhallitus
tiedVehmaan kunnanhallitus
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Vsaluelk § 77
Liite 1:Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2013-2016
Liite 2:Määrärahat ja tuloerät 2013-2016
Liite 3:Käyttöomaisuuden hankintaehdotus 2013-2016
Liite 4:Työvoiman käyttöä koskeva suunnitelma 2013