Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta3522.03.2012

511-2012 (21)

Aggregaattivarikon perustaminen

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 35

Valmiuspäällikkö Heikki Vähäkuopus 13.3.2012:

Turun riskienhallintapäällikkö Heikki Kunnas on esittänyt sähkön jakeluhäiriöiden varalle perustettavaksi aggregaattivarikkoa Varsinais-Suomen alueelle. Aggregaattivarikkoon sijoitettaisiin erikokoisia aggregaatteja toimintavalmiiksi. Aggregaattivarikko palvelisi yli kuntarajojen. Esityksen mukaan aggregaattivarikon sijoituspaikkana toimisi aluepelastuslaitos.

Heikki Kunnas ehdottaa, että aluepelastuslautakunta käynnistää selvityksen, jossa kunnat luetteloivat kohteensa, joissa sähkön puuttuminen aiheuttaa merkittävää haittaa, eikä varajärjestelyjä ole olemassa. Selvityksen pitäisi sisältää ko. paikan sähkötarvemitoituksen sekä arvion vahingoista tai haitoista, joita sähköttömyys kohteessa aiheuttaa.

Liite 1Heikki Kunnaksen esitys aggregaattivarikon perustamiseksi

Kunnaksen ehdotus siitä, että jokainen kunta kartoittaisi varavoimatarpeensa, on kannatettava. Koko maakuntaa palvelevan aggregaattivarikon luominen ei ole sen sijaan perusteltua.

Laajan sähkökatkoksen aikana varavoimakoneiden tarve on suuri. Varsinais-Suomi koostuu 28 kunnasta. Maakunnan alueella on hoito- ja hoivalaitoksia yli 300. Vedenpumppaamoja, jätevedenpuhdistamoja on lukuisa määrä. Jotta aggregaattivarikko pystyisi tyydyttämään varavoimakonetarpeen maakunnallisesti, pitäisi siitä tehdä suuri. Jo vedenpumppaamojen varavoimakoneiden tehontarve on helposti 100–150 kW, pelkästään kyseisten varavoimakoneiden hankintahinta on jo merkittävä. Maakunnallisesti tarvittavien, liikuteltavien varavoimakoneiden kerääminen yhteen paikkaan olisi haasteellista myös säilytyksen ja huollon suhteen. Pelastuslaitoksella ei ole tiloja ja voimavaroja aggregaattivarikon ylläpitämiseen.

Varavoimakoneiden osalta lähtökohtana on, että toimijat kartoittavat varavoimatarpeensa ja hankkivat itse tarvitsemansa varavoimakoneet. Kuntien tulee kartoittaa oma varavoimakonetarpeensa ja sisällyttää mahdolliset lisähankinnat omiin talousarvioihinsa. Kuntien tulee selvittää, mitkä ovat muun muassa niitä hoito- ja hoivalaitoksia, jotka tulisi saattaa varavoiman piiriin. Samalla tulee kartoittaa, mitä muita kohteita pitäisi mahdollisesti saattaa varavoiman piiriin? Vesilaitosten yms. tulee hankkia varavoimakoneet vedenpumppaamoille ja jätevedenpuhdistamoille.

Tärkeä osa valmiussuunnittelua on selvittää, miten kunnassa huolehditaan varavoimakoneiden säilytyksestä, huollosta, testauksesta, kuljetuksesta ja kytkennästä kohteeseen.

Sähkönjakeluhäiriötilanteissa on ensiarvoisen tärkeää, että olemassa olevia varavoimakoneita voidaan hyödyntää tehokkaasti ja täysipainoisesti. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi olisi hyvä, jos pelastuslaitoksella olisi ennalta tieto kuntien hallussa olevista varavoimakoneista. Tilanteissa, joissa kunta ei itse tarvitse hallussaan olevaa varavoimakonetta tai -koneita, voisi kunta lainata korvausta vastaan varavoimakonetta sitä tarvitsevalle. Näissä tilanteissa koordinaattorina voisi toimia pelastuslaitos. Tällä järjestelyllä sähkönjakeluhäiriötilanteissa saataisiin koko varavoimakonekapasiteetti käyttöön.

Heikki Kunnaksen esitykseen viitaten pelastustoimen osakaskuntia tulisi pyytää selvittämään alueensa julkisten ja yksityisten toimijoiden varavoimatarve erilaisissa sähkönsaannin häiriötilanteissa, varavoiman kytkentätarpeen kiireellisyys ja kytkentämahdollisuus sekä alueensa varavoimakoneet. Aluepelastuslaitos antaa tarvittaessa asiantuntija-apua selvitystyössä.

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää antaa aluepelastuslaitokselle selvitettäväksi yhdessä alueen osakaskuntien kanssa alueensa toimijoiden varavoimatarpeen erilaisissa sähkönsaannin häiriötilanteissa, kunkin toimijan varavoiman kytkentätarpeen kiireellisyyden ja kytkentämahdollisuuden sekä alueen varavoimakoneet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunnanhallitus
tiedKaarinan kaupunginhallitus
tiedKemiönsaaren kunnanhallitus
tiedKosken Tl kunnanhallitus
tiedKustavin kunnanhallitus
tiedLaitilan kaupunginhallitus
tiedLiedon kunnanhallitus
tiedLoimaan kaupunginhallitus
tiedLänsi-Turunmaan kaupunginhallitus
tiedMarttilan kunnanhallitus
tiedMaskun kunnanhallitus
tiedMynämäen kunnanhallitus
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunnanhallitus
tiedOripään kunnanhallitus
tiedPaimion kaupunginhallitus
tiedPyhärannan kunnanhallitus
tiedPöytyän kunnanhallitus
tiedRaision kaupunginhallitus
tiedRuskon kunnanhallitus
tiedSalon kaupunginhallitus
tiedSauvon kunnanhallitus
tiedSomeron kaupunginhallitus
tiedTaivassalon kunnanhallitus
tiedTarvasjoen kunnanhallitus
tiedUudenkaupungin kaupunginhallitus
tiedVehmaan kunnanhallitus
tiedKaupunginhallitus
tiedKunnas Heikki
tpvVähäkuopus Heikki


Liitteet:

Vsaluelk § 35
Liite 1:Heikki Kunnaksen esitys aggregaattivarikon perustamiseksi