Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta7315.09.2010

9959-2010 (041)

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen vuoden 2011 talousarvioehdotus ja vuosien 2011 - 2014 taloussuunnitelmaehdotus

Tiivistelmä: -

Vsaluelk § 73

Talouspäällikkö Juho Kaituri ja pelastuspäällikkö Mika Kontio 6.9.2010:

Turun kaupungin vuoden 2011 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2011–2014 taloussuunnitelmaehdotuksen valmistelua koskevissa laadintaohjeissa korostetaan kaupungin strategista kehystä, joka sisältää tavoitteena olevat kilpailukyvyn, hyvinvoinnin, ydinpalveluihin keskittymisen ja hyvän hallinnon ja resurssien tasapainoisen ohjauksen ja käytön lisäämistä. Nämä ovat hallintokunnittain sovellettavissa toimialaan sopivin tavoittein ja niihin liittyvine mittariarvoineen.

Talousarvion valmistelun ohjeissa oletetaan hintatason vuonna 2011 muuttuvan 2,5 %. Taloussuunnitelmavuosille 2012–2014 on arvioitu hintatason muutokseksi noin 2,0 % vuodessa. Sisäisiä palvelun hintoja ei koroteta vuonna 2011 muutoin kuin ohjeena olevien sisäisten vuokrien korotuksen verran 2,2 %. Peruspalveluohjelmassa arvioidaan kuntasektorin ansiotason muutoksen olevan vuonna 2011 keskimäärin 2,5 % ja taloussuunnitelmavuosina 2012–2014 ennustetaan palkkojen nousuksi 3,2 %. Pelastuslaitoksen vuorotyötä tekevän henkilöstön osuus koko laitoksen henkilöstömäärästä on n. 84 %. Kun huomioidaan vuorotyöstä aiheutuvat palkalliset haittakorvaukset, niin valtakunnallisesti arvioidut palkkojen korotusprosentit budjettiin eivät riitä kattamaan arvioitua henkilöstömenojen kokonaiskasvua.

Pelastustoimen budjetointia sitoo ensisijaisesti pelastustoimen lakisääteiset velvoitteet, lautakunnan vahvistama palvelutasopäätös, valtioneuvoston päätös aluepelastuslaitoksen perustamisesta ja sopimukset sairaankuljetuspalveluiden tuottamisesta.

Talousarvioesityksen valmistelu (pelastuspalvelut) 

Vuoden 2011 talousarvion valmistelua varten on aluepelastuslaitoksella käyty neuvottelut palvelualoittain kuluvan vuoden toiminnan ja talouden toteutumisesta sekä uuden taloussuunnittelukauden näkymistä ja määrärahatarpeista.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta on valmistellut omaa talousarvioesitystään talousarvioseminaarissa pelastustoiminnan osalta. Seminaarissa lautakunta totesi, että aluepelastuslaitoksen talousarvio tulee laatia palvelutasopäätöksen mukaisesti yleinen taloustilanne ja valtakunnallinen palkkaratkaisu huomioiden.

Talousarvion valmistelussa 2011 on edellisvuosien tapaan otettu huomioon myös kuluvan vuoden 2010 talouden toteutuminen, vuoden 2009 tilinpäätös, yleinen kustannustason nousu ja valtakunnallisen kunta-alan palkkaratkaisun kokonaiskustannusvaikutukset. Kokonaisuudessaan pelastustoiminnan (pl. ensihoitopalvelut) käyttökustannuksien ja investointien mukaiset kuntien maksuosuudet nousevat talousarvioesityksen mukaan noin 2,9 % vuoden 2010 talousarvioon verrattuna.

Ensihoitopalvelut

Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti erillistehtävien, kuten esim. ensihoitopalvelujen, menot on kohdennettu vuodesta 2008 lukien niille kunnille, jotka palvelua tilaavat. Pelastuslaitoksella on voimassa olevat sopimukset Kaarina-Piikkiö terveyskeskuskuntayhtymän, Naantalin terveyskeskuksen, Raision terveyskeskuksen, Uudenkaupungin terveyskeskuksen, Länsi-Turunmaan terveyskeskuksen ja Turun terveystoimen kanssa. Vuoden 2011 sairaankuljetuksen menot riippuvat täysin palvelujen tilaajien tarpeesta. Terveyskeskukset maksavat toiminnan kustannukset täysimääräisesti. Nyt laadittu budjetti on tehty nykyisen 15 välittömässä valmiudessa olevan ensihoitoyksikön mukaan. Ajoneuvokalusto on hankittu kokonaisuudessaan leasing-rahoituksella.

Investoinnit

Palvelutasopäätöksessä on määritelty pelastuslaitoksen investointitaso. Palvelutasopäätöksen mukaisesti raskaan kaluston poistoiän tulee olla n. 20 vuotta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kaluston tehokasta kierrättämistä sekä päällekkäisen kaluston (esim. varakalusto) vähentämistä. Palvelutasopäätöksessä investointeihin esitetään vuonna 2011 raskasta ajoneuvokalustoa (sammutus- ja säiliöautot) sekä öljyntorjuntakalustoa, joihin kaikkiin on mahdollista saada valtion tai öljysuojarahaston avustuksia. Investointien nettomeno vuonna 2011 on 1,5 M €.

 

Liite 1Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2011–2014

Liite 2Esitys vuoden 2011 määrärahoiksi ja tuloeriksi sekä tulos-, rahoitus- ja investointilaskelmat 2011–2014

Liite 3Käyttöomaisuuden hankintaehdotus 2011–2014

Liite 4Kestävän kehityksen budjetointi 2011–2014

Pelastusjohtaja Jari Sainio:

EhdotusVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta päättää esittää Turun kaupunginhallitukselle Varsinais-Suomen pelastustoimen vuoden 2011 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2012–2014 taloussuunnitelmaehdotuksen liitteiden 1 - 4 mukaisina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAuran kunnanhallitus
tiedKaarinan kunnanhallitus
tiedKemiönsaaren kunnanhallitus
tiedKoski kunnanhallitus
tiedKustavin kunnanhallitus
tiedLaitilan kunnanhallitus
tiedLiedon kunnanhallitus
tiedLoimaan kunnanhallitus
tiedLänsi-Turunmaan kunnanhallitus
tiedMarttilan kunnanhallitus
tiedMaskun kunnanhallitus
tiedMynämäen kunnanhallitus
tiedNaantalin kunnanhallitus
tiedNousiaisten kunnanhallitus
tiedOripään kunnanhallitus
tiedPaimion kunnanhallitus
tiedPyhärannan kunnanhallitus
tiedPöytyän kunnanhallitus
tiedRaision kunnanhallitus
tiedRuskon kunnanhallitus
tiedSalon kunnanhallitus
tiedSauvon kunnanhallitus
tiedSomeron kunnanhallitus
tiedTaivassalon kunnanhallitus
tiedTarvasjoen kunnanhallitus
tiedUudenkaupungin kunnanhallitus
tiedVehmaan kunnanhallitus
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Vsaluelk § 73
Liite 1:Talousarvio ja -suunnitelmaehdotus 2011-2014
Liite 2:Esitys vuoden 2011 määrärahoiksi ja tuloeriksi sekä tulos-, rahoitus- ja investointilaskelmat 2011-2014
Liite 3:Käyttöomaisuuden hankintaehdotus 2011-2014
Liite 4:Kestävän kehityksen budjetointi 2011-2014